I pomyśleć, że gdyby nie ta jedna maszyna to na tym filmie by było minimum z 10 osób - pewnie kiedyś tam byli ludzie których zwolnili i wstawili w to miejsce maszynkę....
@Lapidarny: I pomyśleć, że płacąc za 5 minut pracy 10 osób dostawaliśmy w zamian tylko jeden bochenek chleba. Dzięki automatyzacji płacąc za 5 minuty pracy tych samych 10 osób możemy mieć bochenek chleba, świeczkę zapachową, podkładkę pod myszkę do laptopa i podkoszulek. A jak się zastanawiasz czemu mamy bezrobocie to szukaj przyczyny dlaczego nie powstają nowe firmy, bo wyobraźnia ludzka i chęć zaspokajania nowych potrzeb jest ogromna.
Teraz sobie pomyślcie o tych setkach ludzi kończących zawodówkę dla piekarzy. Robić normalny chleb pójdzie jeden na dziesięciu bo mało się go produkuje. Całą resztę może robić ktokolwiek inny.
@oruniak: Zasadniczo wbrew temu co przekazują media zawody które można zdobyć w ZSZ są skazane w najbliższej przyszłości na wyginięcie.
Można to zauważyć na przykładzie województwa mazowieckiego - najbardziej innowacyjnego, a jednocześnie z najmniejszym procentem ludzi pracujących w przemyśle (który dodatkowo spada).
Z roku na rok zwiększa się liczba ludzi "po zawodówce" siedzących na bezrobociu i bezrobociu długotrwałym w mazowieckim - kiedy ostatnio sprawdzałem piekarzy bezrobotnych w mazowieckim było 2000, zaś
Produkcja jak produkcja... nic specjalnego. Tak poza tym to produkcja na bardzo starej technologii... teraz wyspecjalizowane maszyny pozwalają na produkcję 5000szt/h chleba. :)
Co do chleba na zakwasie, to że jest na nim robiony to nie znaczy że jest mega zdrowy itp, ogólnie producent chce zarobić, zakwas będzie owszem, czasem marginalne ilości, co nie znaczy, że nie będzie tam x wzmacniaczy i innej chemii.
Komentarze (185)
najlepsze
A jak się zastanawiasz czemu mamy bezrobocie to szukaj przyczyny dlaczego nie powstają nowe firmy, bo wyobraźnia ludzka i chęć zaspokajania nowych potrzeb jest ogromna.
Zawiera treści NSFW
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Można to zauważyć na przykładzie województwa mazowieckiego - najbardziej innowacyjnego, a jednocześnie z najmniejszym procentem ludzi pracujących w przemyśle (który dodatkowo spada).
Z roku na rok zwiększa się liczba ludzi "po zawodówce" siedzących na bezrobociu i bezrobociu długotrwałym w mazowieckim - kiedy ostatnio sprawdzałem piekarzy bezrobotnych w mazowieckim było 2000, zaś