•  

    pokaż komentarz

    @maniak713
    1. Bzdura. Probiotyki działają poprzez zmienianie naszej flory bakteryjne, lekarze w skrajnych przypadkach kiedy są za słabe przeszczepiają kał od osoby zdrowej. Podczas brania antybiotyków chronią przed grzybicą, przy dużej części przewlekłych (la nie intensywnyh) biegunek leczą je. Podałeś strasznie idiotyczną tezę. Inna sprawa, że u nas traktowane są jak suplementy nie jak leki, i zamiast probiootyków działających mogą nam wciskać ściemę, bo nic nie definiuje tych działających.
    2.Bzdura, nie można powiedzieć, że GMO szkodzi i, że nie szkodzi. To zbyt ogólne. Jedne mutacje są pozytywne inne niekoniecznie. Pisząc, że GMO nie szkodzi możemy zakładać, że stosują je ludzie odpowiedzialni i przed wprowadzeniem na rynek badają i tak zmodyfikowany produkt będzie zdrowy. Dobrym przykładem jest maniok, gdzie niektóre jego odmiany zatruwają cyjankiem a inne nie.
    3. Co do glutenu to sam autor badań dowodzących, że gluten szkodzi unieważnił je, twierdząc, że się pomylił.

    •  

      pokaż komentarz

      @GeraltRedhammer: Co do 1. - zgadzam sie (choc moze chodzi o priobiotyki przyjmowane doustnie - bo nawet przeszczep kalu (tez doustny) odbywa sie w kapsulkach, ktorych nie strawia soki zoladkowe. Czyli slynne priobiotyczne jogurty i inne wzmagajace odpornosc... (tak, nie czytalem artykułow..)
      co do 2. nie zgodze sie, bo piszesz o mutacjach w roslinie - dopoki nie spowoduje ona, ze rslina np. wydziela toksyny, to nie wiem jak taka mutacja mialaby mi zaszkodzic, skoro strawie wszystko, lacznie z DNA jej :)
      Co do 3 - o, nie wiedzialem o tym zacnym fakcie :)

    •  

      pokaż komentarz

      @GeraltRedhammer: 1. Właśnie w badaniach, do których tam linkują, wychodzi, że probiotyki nie mają zauważalnego wpływu na florę bakteryjną jelit.
      2. Tu chodzi o jedzenie GMO, nie o kwestie biznesowe, polityczne albo ewentualne rozprzestrzenienie się genów.
      3. Tego nie wiedziałem i pewnie większość szukających w sklepach produktów bezglutenowych tym bardziej.

    •  

      pokaż komentarz

      @thomeq:
      1. Jogurt z zasady jest probiotyczny i chyba nie ma dowodów na to które są lepsze. Natomiast te probiotyczne reklamowane raczej nie są wysokiej jakości - zawierają mnóstwo cukru i tylko 2-3 gatunki bakterii i to niekoniecznie tych których najbardziej potrzebujemy. Cukier ogólnie nie sprzyja dobrej florze bakteryjnej i ni wspiera tych bakterii najzdrowszych dla nas.
      2. Jeśli nie zmodyfikujemy i nie zbadamy dokładnie jakie są skutki tej modyfikacji to po prostu tego nie wiemy.
      @maniak713:
      ad. 1 Jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach. Jakie probiotyki? Co oni przez to rozumieją? Tradycyjnie są to bakterie, ale ostatnio pojawiły się też grzyby. Nie możemy się wypowiedzieć jakie konkretnie działają, bo to już działka specjalistów, jednak działają i przekonał się o tym boleśnie prawie każdy kto uwierzył, że nie działają i ich nie brał podczas dłuższej antybiotykoterpii.
      2. Ale ja w tym innym kontekście. Mutacje mogą być naturalne i GMO, o tym czy suma sumarum nie są szkodliwe może dowieść tylko przebadanie danej rośliny. Czyli możemy mówić, że GMO nie jest szkodliwe jeśli przeszło testy dla żywności, ale nie możemy tego powiedzieć o całym gmo. Np ktoś zmodyfikował sobie maniok aby wytwarzał jeszcze więcej cyjanku bo mu do czegoś jest tam potrzebny. Zresztą w tym kierunku też idą badania, aby GMO mogło być lekarstwem tzn. chodzi o to, żeby rośliny zaczęły produkować leki, dla chorych coś potrzebnego, dla zdrowych może być szkodliwe.

    •  

      pokaż komentarz

      @GeraltRedhammer: 1. Chodzilo mi o to, ze -jak mi sie wydaje - wiekszosc bakterii ne ma szans dotrzec do jelit. Ale moge sie mylic.
      2. Zdefiniuj szkodliwosc GMO bo mam wrazenie, ze piszemy o roznych sprawach :)

    •  

      pokaż komentarz

      @thomeq:
      2. Bo piszemy. Ty używasz uogólnienia, że GMO nie może być szkodliwe - co jak każde uogólnienie jest bzdurą, bo GMO to też nieudane eksperymenty i mutacje których głównym celem nie jest żywność. Twoje uogólnienie będzie prawdziwe wtedy gdy powiesz gdy powiesz, że żywność GMO dopuszczona przez odpowiednie służby jest bezpieczna.

    •  

      pokaż komentarz

      @GeraltRedhammer: o wlasnie, ja pisalem o organizmach zmodyfikowanych genetycznie dopuszczonych do obrotu. O tym, co sie dzieje w laboratoriach sie nie wypowiadam, ale zakladam, ze miedzy labem a mna istnieje jakies sitokontroli (a nawet jestem pewien :) )

    •  

      pokaż komentarz

      tylko przebadanie danej rośliny

      @GeraltRedhammer: Podejrzewasz, że producent olewa dokładne zbadanie?

    •  

      pokaż komentarz

      @maniak713:

      Podejrzewasz, że producent olewa dokładne zbadanie?
      Amerykański może i prawo mu na to pozwala - chociaż nie do końca, bo jak się pomyli i jego produkt komuś zaszkodzi to później płaci tam horrendalne odszkodowania. W każdym razie o to walczy USA z UE. W TTIP ma być zapisane, że ma być jak w USA, czyli jeśli ktoś udowodni, że produkt jest szkodliwy to wycofanie z rynku i odszkodowania, w UE na razie jest tak, że najpierw produkt musi być przebadany nim trafi na rynek, ale jeśli wejdzie TTIP to może się to zmienić.

    •  

      pokaż komentarz

      @GeraltRedhammer: 1. Jest kluczowa różnica między przeszczepem kału a probiotykami - w pierwszym wypadku, czyścisz jelita i implantujesz nowy mikrobiom. Wtedy masz tyle pustych nisz, że wrzucając całą społeczność bakteryjną - możesz spowodować zmianę.

      Podając probiotyki dorzucasz kilka gatunków do istniejącej społeczności - w takim wypadku szanse na to, że wprowadzenie spowoduje zmianę składu społeczności jest niewielkie bo nisze są wypełnione po brzegi - a nowo wprowadzona bakteria niekoniecznie wpasowuje się w skomplikowaną sieć gatunków, które już tam są i razem koewoluowały.
      2.

      Bzdura, nie można powiedzieć, że GMO szkodzi i, że nie szkodzi. To zbyt ogólne. Jedne mutacje są pozytywne inne niekoniecznie.
      Co pozwala autorytatywnie stwierdzić, że jeżeli ktoś mówi, ze GMO szkodzi - gada od rzeczy. Masz rację - trzeba sprawdzać i dlatego dokładnie tak się robi.
      3.

      Co do glutenu to sam autor badań dowodzących, że gluten szkodzi* unieważnił je, twierdząc, że się pomylił.
      Nie tyle pomylił co przeprowadził znacznie lepiej skontrolowane badanie, które unieważniło wcześniejsze wnioski - genialny przykład samokorygującego mechanizmu naukowego.

      *Warto dodać, że chodzi tu o samozdiagnozowaną nietolerancję glutenu - oczywiście są osoby z celiakią (1% populacji), które bezsprzecznie nie tolerują glutenu. Można to potwierdzić za pomocą testów genetycznych itp..

    •  

      pokaż komentarz

      @Sierkovitz:
      1. Masz rację. Probiotyki są skuteczne, natomiast niekoniecznie te które próbują nam wciskać. Sam nie mam zielonego pojęcia czy probiotyk Enterol (grzyby) działa, czy to jest ściema. Brakuje rzetelnych informacji o nich, o tym jak stosować je podczas kuracji antybiotykowej i przy przewlekłych biegunkach. I w sumie tu jest dla mnie problem. Natomiast tekst mówiący o ich nieskuteczności jest skrajnie nieodpowiedzialny, bo jak ktoś uwierzy to zrobi sobie kuku przy antybiotykoterapii.
      2. Zgadzamy się. Po prostu nie można uogólniać.
      3. Oba badania tego Pana miały bardzo małą próbę, więc w sumie bez innej weryfikacji są mało wiarygodne. Mnie osobiście przeraża to jak na podstawie tak małego badania mógł powstać tak silny mit w którego rozprzestrzenianiu silnie zaangażowali się lekarze(bardzo często diety bezglutenowe zalecają w przypadku objawów autystycznych i innych zaburzeń).

    •  

      pokaż komentarz

      @GeraltRedhammer: 83% z 1500 osób ankietowanych w USA które były chore na hashimoto stwierdziły poprawę na diecie bezglutenowej. oczywiście nie ma badań klinicznych, bo firmom farmaceutycznym na tym nie zależy.

      kiedy przestałem na jakiś czas jeść gluten, jedząc taką samą liczbę kalorii i słodycze schudłem 11 kilo w 4 miesiące i nie czułem się przymulony po posiłkach. a prawdopodobnie w przypadku nieszczelności jelit gluten może wywołać reakcję autoimmunologiczną.

    •  

      pokaż komentarz

      @GeraltRedhammer: a czytałeś te fakty dotyczące szkodliwości diety bezglutenowej? "avoiding gluten could actually be damaging to your health, the paper notes. It could leave you deficient in certain vitamins and nutrients, and may even overexpose you to toxins like arsenic (which is often absorbed from the soil by rice, the primary substitute used in gluten-free products). "

      przecież to kompletne bzdury. to tak, jakby ktoś powiedział, że fastfoody są zdrowe, bo jak ktoś będzie jadł tylko owoce to wpłynie to źle na zdrowie... a wykop znowu zamiast myśleć, to łyka jak pelikany... ech... szkoda gadać...

    •  

      pokaż komentarz

      @andrzej666:

      83% z 1500 osób ankietowanych w USA które były chore na hashimoto stwierdziły poprawę na diecie bezglutenowej. oczywiście nie ma badań klinicznych, bo firmom farmaceutycznym na tym nie zależy.
      To chyba raczej nie ma związku z tematem. Przy różnych chorobach inne diety są zalecane i to normalne, natomiast trudno cokolwiek o tym powiedzieć bez badań i nie znając nawet przyczyn hashimoto :-)

      kiedy przestałem na jakiś czas jeść gluten, jedząc taką samą liczbę kalorii i słodycze schudłem 11 kilo w 4 miesiące i nie czułem się przymulony po posiłkach. a prawdopodobnie w przypadku nieszczelności jelit gluten może wywołać reakcję autoimmunologiczną
      Bardzo prawdopodobne, bo ludzie na diecie o wiele bardziej dbają o to co jedzą a dużo glutenu jest w tych najmniej zdrowych i tuczących rzeczach jak białe pieczywo i makarony (nie razowe, razowe też zawierają gluten, ale też dużo innych ważnych składników odżywczych).

      Co do szkodliwości diety bezglutenowej to jestem sceptyczny. Raczej nie słyszałem aby był nam do czegoś niezbędny, chociaż osobiście wyznaję zasadę, że w minimalnej ilości w naszej diecie powinien być każdy składnik.

    •  

      pokaż komentarz

      @GeraltRedhammer: tak, ale nie każdy - kiedyś ludzie przyjmowali różne trucizny. dziś tak naprawdę nie wiemy jak działa nasz organizm, a ostatnie przebudowania piramidy dietetycznej wskazują, że tłuszcz nie jest tak zły, jak się nam wydawał. problem w tym, że nie bardzo jesteśmy w stanie robić wiarygodne badania.

    •  

      pokaż komentarz

      @GeraltRedhammer: hashimoto to choroba autoimmunologiczna i jak to z innymi chorobami z tej grupy (ch. graves basedowa, celiakia, toczen) bywa, moga wytworzyc sie inne choroby autoimmunologiczne, gdyz system odpornosciowy nie dziala zbyt dobrze. dlatego u takich osob zaleca sie diete bezglutenowa, by nie rozwinela sie celiakia (co nie znaczy, ze sie rozwinie. w medycynie nie ma niczego na pewno)

  •  

    pokaż komentarz

    Pani z obrazka chyba podliczyła, ile wydała na bezglutenowe nie-GMO jogurciki probiotyczne i ile by jej zostało, gdyby kupowała te zwykłe...

  •  

    pokaż komentarz

    Badania ukrywające wszelkie szkodliwe i negatywne skutki spożywania wymienionych w tytule rzeczy (oprócz probiotyków) ale nadal są dobre bo sponsorowane przez duży koncern i są to badania "naukowe" także muszą być tylko dobre, pozytywne i obiektywne bo są naukowe? trochę to pokręcone. Tak naprawdę kto ma kasę ten ma władze i robi co chce. Może ukrywać, wypierać, zaprzeczać i nikt mu nic nie zrobi.

  •  

    pokaż komentarz

    tekst tak samo wiarygodny jak przytoczony w nim "fakt", że do produkcji ryżu używa się arszeniku... inne artykuły napisane przez tę Panią: "New Research Helps Explain Why Giraffes Have Such Long Necks", "If We Can't Save Pandas, We Can't Save Anything", "cott Kelly’s Year In Space Convinced Him We Need to Save the Planet" itp...