
Obszerna opinia użytkownika płyty Solgaz
Plusy i minusy opisane przez kogoś kto kupił i używał płytę Solgaz GPC-3. Zwrócił uwagę na kilka ciekawych szczegółów. Zero dyskusji o certyfikatach.
Plusy i minusy opisane przez kogoś kto kupił i używał płytę Solgaz GPC-3. Zwrócił uwagę na kilka ciekawych szczegółów. Zero dyskusji o certyfikatach.
+227
pokaż komentarz
Ale autor chyba nie chciał znaleziska? Czy się mylę?
+1085
pokaż komentarz
@Endrjuu: A ja nie chciałem być prawiczkiem do końca życia. Nie każdy dostaje to, czego chce.
+103
pokaż komentarz
@Endrjuu: oczywiście że nie chciał żródło
Ja nie chcę robić znaleziska ani afery. To jest moja prywatna opinia, która nie ma na celu wywołania żadnej gównoburzy. Cieszy mnie jedynie, że może przy tej okazji dotrzeć do większej liczby użytkowników.
+56
pokaż komentarz
@RedBulik: No w sumie racja, przyda się trochę zrównoważenia do pozytywnej reklamy tej firmy na wykopie. Może więcej ludzi się dowie prawdy na temat ich produktów a nie tylko "płyty bez płomienia płyty bez płomienia kupować kupować!"...
A główna ma jednak większy zasięg niż mikro.
+328
pokaż komentarz
@Endrjuu: A ja nie chciałem być prawiczkiem do końca życia. Nie każdy dostaje to, czego chce.
@RedBulik:
źródło: i1.kym-cdn.com
-43
pokaż komentarz
@Nadrill: W normalnym świecie każdy chwali się zaliczaniem, tutaj każdy byciem prawiczkiem #wykoplogic :D
-18
pokaż komentarz
Ale autor chyba nie chciał znaleziska?
@Endrjuu: Nie chciał robić znaleziska samemu, tylko opisał swoje doświadczenia. To chyba dodaje tej opinii wiarygodności? Nikomu nie zakazywał stworzenia znaleziska.
0
pokaż komentarz
@robert919: znaleziska samemu - w jego wypowiedzi nie ma tego słowa, więc nie interpretuj jego wypowiedzi na swoją korzyść, bo próbujesz dalej kręcić aferę.
+1
pokaż komentarz
Cieszy mnie jedynie, że może przy tej okazji dotrzeć do większej liczby użytkowników
@AVAW: Znalezisko poniekąd powinno pogłębić jego zadowolenie, wszakże sprawia, że dociera do jeszcze większej liczby użytkowników.
+22
pokaż komentarz
@Endrjuu: skrobaczki mamy do czyszczenia płyt a i szybę w aucie obskrobią. Kto chce łapa w górę (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
źródło: embed.jpg
+4
pokaż komentarz
@Endrjuu: co Wy na to @SOLGAZ? Gdzie Wasi marketingowcy ( ͡° ͜ʖ ͡°) ?
+3
pokaż komentarz
W normalnym świecie każdy chwali się zaliczaniem, tutaj każdy byciem prawiczkiem
@Endrjuu: Mi się wydawało, że normalni ludzie raczej nie chwalą się takimi rzeczami. W ogóle mało się chwalą bo i po co?
-2
pokaż komentarz
@robert919: Mialem okazje gotowac na Solgazie i to tym ze zdjecia, praktycznie tylko jeden raz gotowalem, zajmowalem praktycznie tylko dwa palniki, wiec nie mialem mozliwosci zaobserwowac sytuacji gdy dwa garnki czy patelnia i garnek sie nie mieszcza, ale moze chodzi o rozmiar garnka, jakby byly mniejsze to by sie zmiescily, FAktycznie przestawianie sie samoczynne plomienia potwierdzam, czule to kuvestwo jest dobrze ze stalem przy piecu to zmienialem jesli sie przestawilo...
-15
pokaż komentarz
Ale autor chyba nie chciał znaleziska? Czy się mylę?
@Endrjuu: Chciał, ja używam płyty Solgazu i uważam, że jest świetna. Autor to jakiś płatny troll albo patałach.
+4
pokaż komentarz
@czetnik: No to koniecznie rób swoją recenzję! Cenimy opinie zarówno negatywne jak i pozytywne, oby tylko były prawdziwe :)
0
pokaż komentarz
@RedBulik jeszcze żyjesz
-1
pokaż komentarz
@Endrjuu: co Wy na to @SOLGAZ? Gdzie Wasi marketingowcy ( ͡° ͜ʖ ͡°) ?
@a5f5c1:
Dryn dryn
Dzień dobry czy to biuro Dyrektora internetu?
Tak w czym mogę pomóc?
Proszę o natychmiastowe wyłączenie internetu!
A z kim mam przyjemność?
#solgaz
Paszoł Ty Na Ch**!
0
pokaż komentarz
w sumie racja, przyda się trochę zrównoważenia do pozytywnej reklamy tej firmy na wykopie
@Endrjuu: Jest taka zasada: Dobrze, czy źle, byle po nazwisku. Ta pozorna antyreklama jest w istocie reklamą nie dającą zapomnieć o produkcie.
0
pokaż komentarz
@a5f5c1: pewnie już wysyłają PW do autora:)
0
pokaż komentarz
@czetnik: Szczym do ludzi?, konkretnie napisz co jest takie zajebiste, pomyliłaś strony, to nie sklep pokroju euro agd ( ͡° ͜ʖ ͡°)
0
pokaż komentarz
@Endrjuu: Gimbaza siedząca na wykopie, nigdy nie widziała takich pieniędzy, za jakie kupiłeś płytę, dlatego tak się wszyscy podniecają.
+1
pokaż komentarz
@PAXE: To jest dopiero marketing robić reklamę na czyjejś naty-reklamie.
+187
pokaż komentarz
Czyli wychodzi na to, że to nie taki super innowacyjny produkt który rewolucjonizuje branżę i stawia firmę Solgaz na piedestale polskich firm w tym sektorze.
Czyżby zwykły, tradycyjny polski produkt podobny do innych ale za X razy większą cenę?
+298
pokaż komentarz
@stefciobrzucho: Produkt jak produkt, tylko do tej pory nie można było kwestionować zarąbistości Solgazu, a za zwykłe pytania dostawało się minusy.
-29
pokaż komentarz
Czyli wychodzi na to, że to nie taki super innowacyjny produkt który rewolucjonizuje branżę i stawia firmę Solgaz na piedestale polskich firm w tym sektorze.
@stefciobrzucho: Branżę jak branżę. Normalnie zarabiającego człowieka nie dotknie to, że płaci za gaz 30 zł więcej, bo nie ma Solgazu.
Ale pomyśl o kuchniach gotujących na skalę przemysłową. Dla nich różnica ~50% zużycia gazu to poważne pieniądze, gaz to pewnie jeden z ich głównych kosztów. I takie kuchnie Solgaz może zrewolucjonizować.
Moim zdaniem Solgaz ma swoją niszę: to ludzie, którzy chcieliby mieć płaską, łatwą do mycia kuchnię, a nie chcą wydawać za dużo na prąd. W takim układzie Solgaz kontra indukcja/kuchnia elektryczna, Solgaz naprawdę może się finansowo opłacać i dosyć szybko zwrócić. No tylko właśnie jak czytamy, z tym myciem może być problem. Ale wydaje mi się, że kwestię kipienia da się opanować. Sam używałem przez lata kuchni elektrycznej i przyzwyczaiłem się, że ona szybko nie stygnie i po pewnym czasie nic mi nie kipiało.
+36
pokaż komentarz
różnica ~50%
@Mordeusz: tylko podczas gotowania na "polu darmowym", co z gotowaniem nie ma dużo wspólnego skoro zgodnie z ich zdjęciami temperatura w ciągu 45min spadła o prawie 24 stopnie
+6
pokaż komentarz
@Mordeusz do profesjonalnej kuchni spoko - pod warunkiem wywalenia panelu dotykowego na rzecz pokręteł
+77
pokaż komentarz
Ale pomyśl o kuchniach gotujących na skalę przemysłową.
@Mordeusz: tak, na pewno będą się pierdzielić z kuchenkami z taką bezwładnością cieplną
-20
pokaż komentarz
zgodnie z ich zdjęciami temperatura w ciągu 45min spadła o prawie 24 stopnie
@Maxxtom: Chyba ważne jest jak długo trzyma powyżej 100 stopni a nie o ile spada w jakim czasie, nie?
-26
pokaż komentarz
tak, na pewno będą się pierdzielić z kuchenkami z taką bezwładnością cieplną
@tosyu: Właściciel może kazać się kucharkom przestawić. Ja nie jestem kucharzem, a przestawić się na gotowanie na prądzie potrafiłem.
+5
pokaż komentarz
@Mordeusz: temperatury powyżej 100 stopni nie było, bo woda w 100 stopniach przechodzi w parę. W ciągu 15 min od odstawienia rondla na "pole darmowe" temp spadła o 16 stopni, czyli nie trzyma.
-13
pokaż komentarz
bo woda w 100 stopniach przechodzi w parę
@Maxxtom: Wrze.
+93
pokaż komentarz
@stefciobrzucho: Skoro łatwo się brudzi i trudno ją doczyścić, skoro szło na płycie jest delikatne, skoro palniki długo trzymają ciepło i trzeba "tańczyć" z garnkami, żeby przestało kipieć/gotować i skoro interfejs dotykowy jest do dupy, to po co to kupować? Dla oszczędności? Nie zostały udowodnione, a zresztą biorąc pod uwagę różnicę w cenie zakupu, to pewnie różnica zwróciłaby się po jakichś 10, jak nie więcej latach... Po co przepłacać? Gdzie tu sens i logika?
Zawsze czułem zażenowanie, jak się gimbusy na Wypoku prostytuowały dla tych gównianych kubków. Najlepsze płyty bez płomienia, k!#?a, a jeden z drugim bęcwał to je co najwyżej na Youtube widział, a znając życie nawet i to nie.
+12
pokaż komentarz
@Mordeusz:
Za wikipedią
Wrzenie – zjawisko przemiany cieczy w gaz (parę)
+2
pokaż komentarz
@Mordeusz: Skąd się bierze to mniejsze 50% zużycie gazu? Jedynie co to gotowanie w dłuższym czasie może być ekonomiczniejsze przez to, że płyta trzyma temperaturę dłużej przy mniejszej mocy palnika, ale za to bezwładność cieplną (nagrzewanie-schladzanie) ma małą, co za tym idzie, nie można szybko zareagować na zmniejszenie temperatury grzania. Więc do normalnego użytkowania (np. gotowanie zupy) sie nienadaje. Podgrzać wodę? zanim palnik sie nagrzeje trzeba czasu.... same minusy
-2
pokaż komentarz
do profesjonalnej kuchni spoko - pod warunkiem wywalenia panelu dotykowego na rzecz pokręteł
@Felonious_Gru: w hotelach na jadalni sprawdza się sterownie na dotyk. ładnie wygląda, raz nastawiona temp. na na poached czy omlet, jajecznica, Od lat pracuję na takim sprzęcie i ma on rację bytu.
+53
pokaż komentarz
@stefciobrzucho: Nie zgodzę się - produkt jest innowacyjny. Bo przecież nie było do tej pory kuchenki gazowej która spalałaby gaz w ten sposób.
Problemem wydaje się jednak wykonanie. Taka kuchenka powinna być połączeniem zalet kuchni gazowej i elektrycznej.
Jakich np.?
- łatwiejsza do czyszczenia, niż kuchenka gazowa (płaska płyta)
- ładniejsza od kuchenki gazowej
- z uwagi na sposób spalania - mniejsze straty energii, niż w kuchence elektrycznej
- tańsze źródło energii, niż w przypadku kuchenki elektrycznej
- można ją zastosować tam, gdzie gaz jest jedyną opcją (w starczym budownictwie nie ma często odpowiedniej instalacji elektrycznej w kuchni).
Jednakże trzeba mieć świadomość, że taka płyta przejmuje też pewne wady, takie jak np. spora inercja cieplna płyty w porównaniu z kuchenką gazową - ale przecież to samo powinno być problemem zwykłych kuchenek elektrycznych (poza indukcyjnymi).
Natomiast od samego początku, patrząc na zdjęcia, rozmieszczenie pól grzewczych wydawało mi się zwyczajnie chaotyczne i zbyt ciasne, w porównaniu do zwykłych kuchenek. Takie znalezisko, jak to utwierdza mnie w mojej obserwacji. Porównajmy rozmieszczenie pól płyty solgaz oraz kuchenki innego producenta - pod komentarzem.
Myślę, że idea stosowana przez Solgaz jest bardzo dobra - ale nie do końca dopracowana i niestety - mało perspektywiczna. Dlaczego? Bo w nowym budownictwie już odchodzi się od kuchenek gazowych, ba - nawet instalacji gazowych często już nie ma. A w takiej sytuacji w zasadzie najlepszym wyborem jest indukcja.
źródło: kuchenki.jpg
-11
pokaż komentarz
Podgrzać wodę? zanim palnik sie nagrzeje trzeba czasu.... same minusy
@zielony_ludek: No właśnie oni spalają gaz w wyższej temperaturze, niż normalnie się pali, więc jak sądzę, nagrzewa się to bardzo szybko.
-1
pokaż komentarz
@Mordeusz: temp zapłonu gazu ziemnego to 188 stopni. Mają tam jakiś podgrzewacz, żeby go spalać efektywniej?
+1
pokaż komentarz
tylko do tej pory nie można było kwestionować zarąbistości Solgazu,
@pablosz5: Ja już zakwestionowałem jakiś czas temu i dostałem plusy :-)
-11
pokaż komentarz
Mają tam jakiś podgrzewacz, żeby go spalać efektywniej?
@zielony_ludek: Nie wiem, co tam mają dokładnie, opracowali technologię, która spala gaz w wyższej temperaturze, przy okazji uzyskując więcej energii z tej samej porcji gazu niż przy tradycyjnym spalaniu.
0
pokaż komentarz
@Maxxtom: Ale to nie znaczy, że całą od razu przechodzi w gaz. Jak wrze to ma 100 stopni.
źródło: fizyka.uni.opole.pl
+2
pokaż komentarz
@stefciobrzucho: @pablosz5: @Maxxtom: @FrasierCrane: @Mr--A-Veed:
Wszystko fajnie, jakieś zużycie niby o 50% niższe, ale tak na prawdę jak się okazuje nie do końca...
Ekonomiczne uzasadnienie zakupu płyty (nawet przy 50% oszczędności )- w powiązanych też nie wygląda najlepiej...
+5
pokaż komentarz
Ale pomyśl o kuchniach gotujących na skalę przemysłową. Dla nich różnica ~50% zużycia gazu to poważne pieniądze, gaz to pewnie jeden z ich głównych kosztów. I takie kuchnie Solgaz może zrewolucjonizować.
@Mordeusz: tylko, że ta płyta łączy wady płyty grzewczej i palnika gazowego. Każda profi kuchnia będzie zaopatrywać się w produkty horeca a nie jakieś cywilne gówno.
+7
pokaż komentarz
tak, na pewno będą się pierdzielić z kuchenkami z taką bezwładnością cieplną
@tosyu: dokładnie.
+8
pokaż komentarz
@Mordeusz: hehehe w gastronomii szczególnie dużej potrzeba szybko włączyć gaz, potem szybko go przykręcić, bez czekania aż się rozgrzeje przez kilka minut albo czekać aż temperatura spadnie, dlatego nie wykorzystuje się raczej kuchenek elektrycznych tylko duże palniki, zresztą cena gazu nie jest znowu taka duża
+6
pokaż komentarz
Właściciel może kazać się kucharkom przestawić. Ja nie jestem kucharzem, a przestawić się na gotowanie na prądzie potrafiłem.
@Mordeusz: uwierz mi, że prąd jest bardzo ułomny. Dlatego często na kuchni masz butle gazowe a przecież mogliby gotować na prądzie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
+2
pokaż komentarz
@Mordeusz kuchnie w restauracjach gotują na zwykłej gazówce - na normalnym płomieniu mam na myśli.
+4
pokaż komentarz
@Mr--A-Veed: już jeden producent wypuścił płyty ze spalaniem katalitycznym, szybko się z nich wycofali, bo klienci nie byli zadowoleni i były awaryjne. Solgaz zrobił je lepiej ale wady nadal pozostały, więc nie, nie byli innowacyjni. https://klimasklep.pl/solgaz-czy-dynaxo-dynaxo-czy-solgaz-n-13.html tu przykład, ale wcześniej byli inni, po pojawieniu się solgazu na wykopie nawet im napisałem ale wpis został usunięty.
-259
pokaż komentarz
A zgodę tego użytkownika masz??
+435
pokaż komentarz
@borsiu może jeszcze notarialne upoważnienie?
+58
pokaż komentarz
@Bobokkk: Wystarczy cyrograf spisany krwią
+177
pokaż komentarz
@Bobokkk i upoważnienie od onetu
-119
pokaż komentarz
@Bobokkk: a żebyś wiedział
Ja nie chcę robić znaleziska ani afery. To jest moja prywatna opinia, która nie ma na celu wywołania żadnej gównoburzy
No ale plusy muszą się zgadzać c'nie? I nie, nie jestem fanbojem Solgazu.
-5
pokaż komentarz
i upoważnienie od onetu
@ziele1985: certyfikowane!
+382
pokaż komentarz
@ziele1985
@Milvu
@Bobokkk
@borsiu
Zezwolenie od prokuratury już jest.
źródło: fromapp.jpg
+45
pokaż komentarz
Mam gpc4+1
Powolne nagrzewanie - zgadza się
Powolne stygnięcie - zgadza się
Czyszczenie - bez szału, bez różnic względem elektrycznych szklanych
Sterowanie dotykowe - o, ile ja bym dał za wersję z przyciskami. 4+1 już ma zabezpieczenie przed kipieniem - jak wykryje dotyk na więcej niż jednym polu dotykowym... to się wyłącza i wyje alarm.
Chcesz umyć płytę? Słuchaj wycia alarmu przez cały czas albo wyłącz zasilanie.
Spalanie gazu jest w zasadzie bezgłośne, dużo cichsze niż na tradycyjnej kuchni gazowej. tylko co z tego, skoro wentylator jest glośniejszy, a wieje non stop, bo elektronika nie wie, czy jej gorąco ( wentylator nie jest używany do powietrza dla palników).
Nie wiem, czy to wina solgazu czy candy, ale nie dałem rady zamontować piekarnika bezpośrednio pod płytą.
Ogólnie polecam, ale powinna kosztować bliżej 1800zl niż 2500zl
+207
pokaż komentarz
@Felonious_Gru Wymieniłes same minusy ale ogólnie polecasz.
+104
pokaż komentarz
same minusy ale ogólnie polecasz.
@piepsze: bo Biel mu kazał na pw ( ͡° ͜ʖ ͡°)
+28
pokaż komentarz
@piepsze: Napisałem, co mi się nie podoba. Plusy masz w każdej ulotce reklamowej ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Dobrze, napiszę plusy:
+wygląda jak indukcja. Żonie bardzo podobają się szklane blaty, a w naszym mieszkaniu nie ma szans na jakąkolwiek elektryczną płytę.
+łatwo się czyści jak na płytę gazową - nie ma zakamarków nie wliczając kratek
+Nie smrodzi, nie brudzi dna garnka
+nie ma tłustego osadu na płytkach - a spodziewałem się, że to tylko marketingowy bełkot
+pewnie nie uwierzysz - ale GRZEJE JEDZENIE
+minutnik bardzo fajnie działa
+sterowanie zrozumiałe nawet dla osób mało obeznanych z technologią
+ zdejmowane kratki wylotu spalin ułatwiające czyszczenie- TYLKO W NOWEJ SERII 2016 WZWYŻ
Mam jakąś regulację, czy "darmowe pole" ma być gorące, czy tylko ciepłe, ale:
1. nie ma tego w instrukcji
2. nawet sam @solgaz nie wie, w którym ustawieniu jest gorące, a w którym ciepłe - już ze trzy razy pytałem i dalej nie wiem xD
Samo darmowe pole to po prostu dobry myk, przy którym projektanci usiedli wspólnie z marketingowcami - w fajny sposób sprzedali to, że płyta nagrzewa się poza zaznaczonym polem - a jakoś trzeba do cholery te spaliny odprowadzić ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
Ten wyjący wentylator jest mimo wszystko cichutki.
@kamdz Biel ma wolne, tak samo jak moderacja wykopu ( ͡° ͜ʖ ͡°) Najlepszy czas na aferę (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
+33
pokaż komentarz
@piepsze: Aha, czasem rosołek fajnie stepuje ( ͡° ͜ʖ ͡°)
źródło: youtube.com
+10
pokaż komentarz
@Felonious_Gru: ten stepujacy rosolek to do plusow?
-2
pokaż komentarz
@Wafellini: Ważne, że smakował ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
-1
pokaż komentarz
@Felonious_Gru mam z 2015 i kratki się zdejmują
+2
pokaż komentarz
@piotreek88: wiem, że kiedyś się nie zdejmowały. Myślałem, że wprowadzili to dopiero w "moim" modelu.
Tu właśnie pojawia się kolejny problem - niby ten sam model, a za cholere nie wiadomo co masz, bo ciągle wprowadzają poprawki na bieżąco.
-1
pokaż komentarz
@Felonious_Gru: jak dla mnie z coraz bardziej z dupy ten solgaz, mam zwykłą, gazową, białą z żeliwnymi rusztami z Beko z ułamek ceny solgaza (1/3 czy nawet 1/4 ceny), czyści się normalnie, piekarnik mam poniżej, czego więcej? Miałem elektryczną i była spoko, ale trzeba było się przyzwyczaić do długiego stygnięcia pola, w solgazie, długo sie nagrzewa i długo stygnie? Kto to kupuje? Same wady, wolałbym wszystko w kuchence mikrofalowej gotować niż na solgazie. z tym smrodem z gazową to przesada, z brudem raczej norma, co z tego ze nie masz tłustego nalotu od gazu jak masz tłuste plamy od potraw, zawsze sie gdzies ten tłuszcz rozpryśnie, czy opary z potraw.
Drobny tip, najlepiej mieć płytę jasną (beżową, biała) mniej plamy widać i łatwiej utrzymać w czystości. Stal nierdzewna to w ogóle pomyłka jeśli chodzi o czyszczenie.
+171
pokaż komentarz
Mnie dziwi jedno. Bezczelność takich sprzedawców i strach, niemal spolegliwość zastraszanych konsumentów. Klient twierdzi wprost, że "Za postawę pochwalę" w sytuacji, gdy producent oficjalnie grozi, żeby "nie pisać takich rzeczy bo ich oczernia" ? Toż to jest jakaś komedia i jeśli jedyne na co stać firmę Solgaz to pogróżki pod adresem każdego, kto ośmieli się nie zgodzić z cudownym marketingiem propagowanym przez firmę to w mojej ocenie zasługuje na ostrą krytykę...
+68
pokaż komentarz
@nowart76: a czego Ty się spodziewasz jak jedyne co do zaoferowania maja to marketing? Dlatego opinie w necie można sobie o kant potłuc bo to wszystko działania marketingu i Solgaz to nie jedyna firma której jak wystawisz złą opinie to zaraz zgłasza się marketingowiec i albo straszy albo "przekupuje".
+1
pokaż komentarz
@turok2016: to, że opinie w sieci są gówno warte wiem od dawna, dziwię się jedynie spolegliwości autorów takich recenzji w której producent pluje im w twarz a oni udają, że deszcz pada. Co najdziwniejsze w sytuacji, gdy opinia w mojej ocenie jest wyważona i merytoryczna bez oznak "oczerniania firmy". Ale tak to dziś bywa, wolno pisać tylko dobrze o co poniektórych a oponentów z klucza określa się wszelkimi "...izmami"
0
pokaż komentarz
@nowart76: Wyszło szydło z worka i cała fałszywość konta solgaz tutaj, tyle ci powiem.
+4
pokaż komentarz
@nowart76: nikt nie chce mieć kłopotów w imie jakiejś walki a jak tutaj zaproponowali mu zwrot 1900zł to się nie dziwię że wybrał pozbycie sie słabego produktu i zwrot hajsu niz jakaś mityczną walkę z której g by miał.