
Filet z kurczaka z Biedronki
Poziom pompowania wodą mięsa już dawno przekroczył poziom mojej akceptacji ale to, co zobaczyłem dziś po otworzeniu pudełka z filetami z kurczaka zakupionego w Biedronce spowodowało u mnie po prostu wkurw.
Poziom pompowania wodą mięsa już dawno przekroczył poziom mojej akceptacji ale to, co zobaczyłem dziś po otworzeniu pudełka z filetami z kurczaka zakupionego w Biedronce spowodowało u mnie po prostu wkurw.
+444
pokaż komentarz
O, jak fajnie, wykopalisko o najgorszego sortu mięsie jakie próbowałem w zyciu. Ewenement. Ja nie czaję jak ludzie mogą to kupować. Kurczak z Biedronki jest lepki, śliski i śmierdzi. Można go rwać rękami. Po wrzuceniu na patelnię śmierdzi jeszcze bardziej, wylatuje z niego masa wody, po podsmażeniu mozna na płaty go rwać, wygląda jak jakas domieszka sojowa.... obrzydliwość. Z trzy razy miałem nieprzyjemność 'pracować' na tym półprodukcie i jego jakość jest bardziej niż podła...
Fun fact: zaciągnęliście się kiedyś zapachem lodówki w której leży mięso w Biedronce? Smacznego, k@?!a.... one chyba o 10 lat są niemyte.
+1091
pokaż komentarz
@royaltrux: mi tam smakuje
+262
pokaż komentarz
@ConorMG: Komentarz jak produkt jest c@%!?wy, niesmaczny i w ogóle - milion plusów
Komentarz, że produkt subiektywnie komuś pasuje - minusujemy dziada
Le wykop army ( ͡° ͜ʖ ͡°)
+254
pokaż komentarz
Ja nie czaję jak ludzie mogą to kupować.
@royaltrux: To jest jedna strona problemu. Ja to nie czaję jakim cudem te wszystkie kontrole, sanepidy, PiP i inne organizacje pozwalają sklepom na robienie w konia klientów. Tak prawdę mówiąc, to jest to po prostu oszukiwanie ludzi, bo jak kupujesz mięso, to powinieneś dostać mięso, a nie mięso z jakimiś wstrzykiwanymi dodatkami.
Na opakowaniu powinno być wyraźnie napisane: 100% mięsa, albo 70% mięsa i 30% wstrzykiwanej wody itd.
-4
pokaż komentarz
@wykopiwniczanin: a może plusują, bo się z nim zgadzają?
-44
pokaż komentarz
@naciski: To że kogoś plusujesz bo się z nim zgadzasz nie musisz analogicznie przekładać do minusowania kogoś bo się z nim nie zgadzasz. To tak nie działa. Minusy powinny chyba być tylko za trollowanie, idiotyczne wypowiedzi czy inne negatywne formy wypowiedzi aby przestrzec innych użytkowników, że jakiś komentarz to dno.
Natomiast minusowanie, bo komuś coś smakuje? No chyba k$$$a nie xDD
Oczywiście tak jest tylko w teorii - taka powinna być ogólna kultura wykopu jako społeczności internetowej
+11
pokaż komentarz
@royaltrux: gdzie polecasz kupować mięso?
+129
pokaż komentarz
@wykopiwniczanin: ja plusuję albo minusuję często kiedy podzielam (lub nie) czyjąś opinię
nie zawsze chce mi się wdawać w dyskusje, a plus to tak jakbym powiedział "masz rację"
kwestia indywidualna
+7
pokaż komentarz
@royaltrux: Jak w Lidlu w UK widziałem jak myją lodówki. Nie wiem czy w Polsce tez myją. A Ty jestes kucharzem?
-39
pokaż komentarz
@naciski: Boże, do cholery - ale czy Ty przeczytałeś chociaż jeden z moich komentarzy?
Ja nie piję do tego, że ktoś dostaje plusy. Po prostu pod komentarzem OPa pojawił się komentarz @ConorMG który został momentalnie zminusowany. Za co? Bo mu smakuje kurczak z Biedronki? xD
I o tych minusach właśnie mówię.
+25
pokaż komentarz
Na opakowaniu powinno być wyraźnie napisane: 100% mięsa, albo 70% mięsa i 30% wstrzykiwanej wody itd.
@DwaKolory: Masz rację. Powinno być jak w przypadku ryb mrożonych podana procentowo ilość "glazury" 20%, 30%, a jak komuś nie pasuje kupuje świeży filet bez mrożonej wody.
+299
pokaż komentarz
@royaltrux: ale to nie jest kwestia marketu tylko farmy - pierś kurza powinna być mięśniem - i z kury (wiesz, takiej dorosłej), która miała normalny cykl życiowy i została ubita dostajesz dorosły mięsień - zbity i taki jak powinien być. A kurczaki z farmy to zupełnie inny temat:
a) ubijane są w 8 tygodniu życia, kumasz? W 8 tygodniu, to ja pamietam jak się kwoka opiekowała takimi małymi pół-łysymi bąblami na podwórku - a to co na fermie kurzej ubijają w 8 tygodniu to wielkie białe bydle 2,5kg waży
b) karmione są paszami przyspieszającymi wzrost mięśnia - takie kurze mikrokoksy
c) te 6 tygodni od kurczaka do uboju spędzają w maksymalnym legalnym upchnięciu - ich mięśnie nie pracują.
Wiele sklepów mięsnych zaopatruje się u tego samego lokalnego dostawcy niestety - dopóki kupujemy jajka i kury klatkowe dopóty będzie to tak wyglądać. I nie jestem eko-wege zjebem bo uważam że mięso jest ważnym elementem diety, ale to jak jest pozyskiwane powoduje u mnie mdłości.
+18
pokaż komentarz
@wykopiwniczanin: no bo dali minusy ci ludzie, którzy się z nim nie zgadzają, bo nie lubią kurczaka z biedronki
+19
pokaż komentarz
Komentarz, że produkt subiektywnie komuś pasuje - minusujemy dziada
@wykopiwniczanin: widzisz plusy, dajesz minusa, widzisz minusy, dajesz plusa.
-70
pokaż komentarz
@naciski:
źródło: s5o.ru
+68
pokaż komentarz
@wykopiwniczanin: i vice versa
źródło: s5o.ru
-32
pokaż komentarz
widzisz plusy, dajesz minusa, widzisz minusy, dajesz plusa.
@interface: xDDDDD
Psychologia tłumu - mi też się zdarza ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ale staram się nad sobą pracować, także teraz już rzadko ( ͡° ͜ʖ ͡°)
-44
pokaż komentarz
@naciski: Ty nie masz bladego pojęcia o tym co napisałem i chyba po prostu piszesz losowe komentarze, co nie?
Dobra, dałem ci się strollować, a więc daję ci całe 5/10 za baicik
GIF
źródło: media3.giphy.com (152KB)
+75
pokaż komentarz
@royaltrux: sorry, ale problem z dupy. U mnie w Biedronce zwykle można kupić dwa rodzaje piersi: zwykłe i dwa razy droższe i dwa razy mniejsze z kurczaków wolnorosnących. To chyba jest postępowanie, które powinno zyskać poklask u wykopków: masz wybór - wybieraj.
-1
pokaż komentarz
@royaltrux: o to chodzi że one 10 lat są myte;)
+17
pokaż komentarz
Dobra, dałem ci się strollować, a więc daję ci całe 5/10 za baicik
@wykopiwniczanin:
źródło: i3.kym-cdn.com
+83
pokaż komentarz
@royaltrux: Przykro mi burzyć wasz światopogląd że OSZUKUJO, ale to jest całkowicie normalny kurczak (wersja hodowana na mięso czyli brojler). On tak ma że ma kupę mięsa i latać nie umie. Żadnej wody się do niego nie daje, to nie mielonka tyrolska.
-4
pokaż komentarz
ale to nie jest kwestia marketu tylko farmy
@StaryZdzich: Skoro taki niesmak wzbudził we mnie tylko kurczak nabywany w Biedronce, to ja jako konsument wyłącznie kojarzę te dwie rzeczy, i zapamiętuje z tego doświadczenia tylko tyle, że kurczak z Biedronki jest niesmaczny. Nie obchodzi mnie reszta łańcucha produkcyjnego. W którym gdzieś po drodze nota bene powinno być coś takiego jak kontrola jakościowa. Masz oczywiście rację w reszcie swej wypowiedzi ale ja piszę wyłącznie z perspektywy wkurzonego klienta.
Przykro mi burzyć wasz światopogląd że OSZUKUJO,
@royaltrux: Mi wystarczy że niesmakujo
-1
pokaż komentarz
Komentarz usunięty przez moderatora
0
pokaż komentarz
To że kogoś plusujesz bo się z nim zgadzasz nie musisz analogicznie przekładać do minusowania kogoś bo się z nim nie zgadzasz. To tak nie działa. Minusy powinny chyba być tylko za trollowanie, idiotyczne wypowiedzi czy inne negatywne formy wypowiedzi aby przestrzec innych użytkowników, że jakiś komentarz to dno.
@wykopiwniczanin: To po co są minusy na wykopie? xD
+2
pokaż komentarz
To że kogoś plusujesz bo się z nim zgadzasz nie musisz analogicznie przekładać do minusowania kogoś bo się z nim nie zgadzasz. To tak nie działa. Minusy powinny chyba być tylko za trollowanie, idiotyczne wypowiedzi czy inne negatywne formy wypowiedzi aby przestrzec innych użytkowników, że jakiś komentarz to dno.
@wykopiwniczanin:
Bo tak sobie wymyśliłeś?
+6
pokaż komentarz
@royaltrux: pewnie, ale to mięso nie przekracza żadnych norm, więc przechodzi przez kontrolę jakości - i nie bronię Biedronki, bo oni też napędzają ten wyzysk kur, a kury bardzo lubię, tylko wykop uczy i bawi, uświadamiam Cię skąd to się bierze i że możesz się tak "naciąć" nawet w tych polecanych mięsnych jeśli właściciel jest januszem. Po prostu głosujmy portfelem i nie kupujmy tego syfu i wszyscy na tym skorzystają. W sensie my i kurki (。◕‿‿◕。)
0
pokaż komentarz
@DwaKolory: akurat w marketach w większych producentów są naprawdę dokładne kontrolę i Na etykiecie jest wszystko podane jeżeli mięso ma dużą zawartość wody z uwagi na to jak zwierzę było chowane jaką paszą karmione to nie trzeba napisać tego Na etykiecie jeżeli natomiast będziesz miał po uboju wstrzyknięte wodę to to już nie nazywa się mięso tylko będzie na przykład mięso kulinarne albo na przykład filet z kurczaka z dodatkiem wody albo z wodą dodaną
-6
pokaż komentarz
gdzie polecasz kupować mięso?
@a5f5c1: Najlepiej w mniejszych sklepach, często mają mięso od lokalnych hodowców. Nigdy w supermarketach. A potem wrzucasz na patelnię i patrzysz czy się smaży, czy się gotuje. Z normalnego mięsa za dużo wody nie pójdzie.
+1
pokaż komentarz
mi tam smakuje
@ConorMG: Smakuje jak kurczak...
0
pokaż komentarz
@naciski ja minusuje "za tlumem" w ślepo nie czytając komentarza
-4
pokaż komentarz
@wykopiwniczanin: Ja na przykład często minusuję "bo tak", zaznaczam w ten sposób co głupsze komentarze albo kiedy autor za mocno przejmuje się minusami - tak jak w twoim przypadku.
+74
pokaż komentarz
@royaltrux: Tak tylko o wodzie w mięsie jak by ktoś nie wiedział.
P.S. jak komuś leci woda z mięsa podczas smażenia to znaczy, że nie umie tego robić.
źródło: 20170608_124038.png
+113
pokaż komentarz
@squad: Pamiętam z podstawówki na lekcji przyrody pani mówiła nam, że człowiek w 70% to woda. Dlaczego inaczej miałoby być w przypadku kurczaka? :D
-7
pokaż komentarz
@squad: śmieszkowa tabelka - jak u kurczaka dodasz wszystkie minimalne wartości to Ci wyjdzie ponad 100% :)
+5
pokaż komentarz
@YourDoom: nie wiesz co to mg
+5
pokaż komentarz
@royaltrux: może z pyska ci śmierdzi i przez to ci się tak wydaje
-7
pokaż komentarz
@YourDoom: zapytaj tych którzy myślą, ze w mięsie w składzie jest mięso
+12
pokaż komentarz
@squad: mi sie przypomina jak z plonieniem wszedl film ze smazenia ryby i jak oszukuja bo sie rozwala i woda. tylko koles nie rozmrozil ryby...
0
pokaż komentarz
@ConorMG ja też kupuję, i mi smakuje-nie zauważyłem, żeby śmierdział, moja znajoma pracuje w biedrze, wiem jaką uwagę przykuwają do każdej opinii o nieświeżym produkcie, znalezienie czegoś po terminie raczej się nie zdarza.
-3
pokaż komentarz
@YourDoom: bo kurczak to nie człowiek?
+1
pokaż komentarz
@royaltrux: pewnie ci piwa nie chcieli sprzedać malolacie to się przyczepiles do mieska najlepszego sortu. Codziennie jem i jest git. Wykopek standardowo mądrzejszy od sanepidu, NIK, CBA i PKP
+6
pokaż komentarz
@J-DEVIL: Aha, czyli kurczak nie może składać się w 70% z wody, bo nie jest człowiekiem...
+2
pokaż komentarz
@royaltrux: Potwierdzam. W kurczaku z Biedronki jest tyle wody, że jak wypływa ona na patelnie, to mięso zamiast smażyć, gotuje się. Poza tym mięso ma dziwny siny kolor i śmierdzi, mimo tygodniowej daty przydatności do spożycia (pakowane próżniowo). Mięso z LIDLa zapamiętałem jako nieco lepszej jakości, ale to co znalazłem ostatnio w Biedronce to już przegięcie.
0
pokaż komentarz
Komentarz usunięty przez autora
0
pokaż komentarz
moja znajoma pracuje w biedrze, wiem jaką uwagę przykuwają do każdej opinii o nieświeżym produkcie, znalezienie czegoś po terminie raczej się nie zdarza.
@sucharplayer: Nie rozumiesz. Nie chodzi o to, że jest nieświeże. Chodzi o to, że jest gówniane, bo musi być tanie.
Takie trociny w ładnych pudełkach, a ludzie kupują bo przecież to to samo co w mięsnym, tylko cena lepsza.
Co z tego, że parszywe w smaku, keczupem się poleje i Janusz wszystko wpierdoli.
A najgorsze jest to, że takich klientów jest większość, więc inne sklepy muszą się przystosować do januszowego standardu niskiej jakości i niskich cen.
+10
pokaż komentarz
@StaryZdzich: 6 tygodni to cykl hodowlany był 20 lat temu i kurczaki ważyły do 3kg. Obecnie jest to 5 tygodni (15% krótszy czas, w skali roku oznacza wyhodowana jedna partie więcej) i waga kurczaka to nawet 4-4,5 kg. 60 lat temu taki kurczak ważył kilogram. Kurczaki są zabijane tak naprawdę w ostatniej chwili, w której ich stawy jeszcze wytrzymują utrzymanie przerośniętych mięśni piersiowych.
0
pokaż komentarz
@kuzyn1910: pisałam o 8, ale faktycznie jeszcze z 4 lata temu na studiach wspominali coś o 6, to z tymi 5 to już w ogóle jak ma taki mięsień wyglądać (╯︵╰,)
+7
pokaż komentarz
Komentarz usunięty przez moderatora
-1
pokaż komentarz
Ja to nie czaję jakim cudem te wszystkie kontrole, sanepidy, PiP i inne organizacje pozwalają sklepom na robienie w konia klientów.
@DwaKolory: jeśli w aferze solnej wychodzi na jaw, że kontroler odstępuje od kontroli albo fałszuje jej wyniki (na korzyść producenta soli oczywiście) za łapówkę w postaci iPada, to nie dziw się, że klientów robi się w wała, aż huczy i nigdy nie poznamy ani nazwy producenta, ani nie doczekamy jakichkolwiek wyroków.
-2
pokaż komentarz
@Freya663: ta? Ale mięso nie jest podstawą zdrowej diety - co więcej powinno się je spożywać max 3 razy w tygodniu ( ͡° ͜ʖ ͡°) więc zamiast kupować gówniane produkty (mięso, wędliny) codziennie to lepiej kupić raz a porządnie.
-2
pokaż komentarz
śmieszkowa tabelka - jak u kurczaka dodasz wszystkie minimalne wartości to Ci wyjdzie ponad 100% :)
@Mojohellis:
18+7+71=96
Reszta to nie procenty: mg/100g to 0,001%
0
pokaż komentarz
@naciski: masz rację
+5
pokaż komentarz
@chciwykrasnolud: wołowina to krowa a nie kurczak :D
19,5+8,6+74=102,1
-2
pokaż komentarz
@DwaKolory: Wszystkie "kontrole" interesuje żeby biznes się kręcił i podatki płynęły. Myślę że oni po prostu odpowiednio się dogadują, a żeby towar produkowany na dużą skale zdążył dojechać do biedry w naszej mieścinie, to musi być nafaszerowany chemią. No ale jest tanio i ładnie, wiec nikomu to nie przeszkadza :D
I wygodnie przede wszystkim.
0
pokaż komentarz
@royaltrux Inna sprawa: kupujesz boczek np w opakowaniu, wrzucasz na patelnię i zaczyna się atak napalmu. Tłuszcz pryska na wszystkie strony nie jesteś w stanie podejść do patelni. Jakiś rok temu byłem na Białorusi i robiłem Carbonare wiadomo jednym ze składników jest boczek. Boczek kupiłem w markecie. Wrzucam na patelnię i czekam.... Najnormalniej w świecie tłuszcz zaczął się wytapiać zero pryskania, efekt był taki że zrobiły się smakowite skwarki. Może i mają gorzej pod dyktaturą Łukaszenki ale za to jedzienie jest dużo lepszej jakości.
-4
pokaż komentarz
@Freya663: Po co kupujesz jajka wolno-wybiegowe ? To czysta głupota jest. Przepłacasz za to samo...a nawet możesz jeść gorsze ścierwo. Klatkowe dostają wytyczone ziarno i są pod ścisłą kontrolą...te wolno wybiegi nie mają żadnej kontroli, czyli gospodarz może karmić te kury nawet gównem...
To że kury są w klatkach i mają jakieś "stresy" nie ma żadnego wpływu. Jest to już dawno udowodnione. Możesz brać kurę na masaż, głaskać, pocierać, pieścić - nie ma to żadnego znaczenia. Znaczenie ma za to co ta kura wpierdziela.
+1
pokaż komentarz
Komentarz usunięty przez moderatora
0
pokaż komentarz
@Freya663: Twoja mama dbała o ich pokarm i nie jadły gówna.
+1
pokaż komentarz
Komentarz usunięty przez moderatora
+5
pokaż komentarz
Komentarz usunięty przez moderatora
-1
pokaż komentarz
@ConorMG: a gdzie tam?
0
pokaż komentarz
@royaltrux: jak dla mnie to ten kurczak jest bardziej pewny od kurczaka z większości sklepów, gdzie są na wagę. Zawsze wącham po otwarciu paczki i nigdy nie śmierdział, nie był też lepki. Niestety wody leci z niego w cholerę, ciężko usmażyć.
-3
pokaż komentarz
na lekcji przyrody pani mówiła nam, że człowiek w 70% to woda.
@YourDoom:
Ciało ludzkie a nie człowiek :)
-1
pokaż komentarz
@royaltrux Mam podobnie. A jak "smakuje" dnia nastepnego po otwarciu czy nawet przyrzadzeniu, jakby momentalnie gnilo, nie da sie przygotowac potrawy na nastepny dzien. A zaraz po wyjecii z lodowki czy nawet w niej, opakowanie jest cale skroplone od srodka. Najgorszy kurczak sklepowy!
-1
pokaż komentarz
@ConorMG jak kurczak....
0
pokaż komentarz
@a5f5c1 idz se upoluj bedzie zdrowsze
0
pokaż komentarz
@Freya663: ale ja to wiem i rozumiem, nie jestem z jakieś ę ą bogatej rodziny i bywało różnie. Teraz sama się utrzymuję i wiem jakie są ceny - co nie zmienia faktu, że nie trzeba jeść mięsa wcale. Więc argument, że kupuje się tanie "bo nie stać mnie na lepsze" do mnie nie trafia. Jeszcze rozumiem, że jajka, które są istotnym elementem diety i źródłem min wit. B12 kupuje się tańsze, ale kupowanie napompowanego mięsa, żeby było jest dla mnie niezrozumiałe.
-3
pokaż komentarz
Komentarz usunięty przez moderatora
0
pokaż komentarz
@Freya663: Dieta wegańska jest droższa jeśli pijesz jarmużowe latte a na obiad tylko quinoa - ja mówię o prostym zastąpieniu mięsa warzywami (lokalnymi), owocami, kaszami, jajkami i nabiałem jeśli nie ma problemów z alergiami. Taka dieta po prostu wymaga więcej czasu niż pieniędzy, bo wszystko trzeba gotować sobie samemu. No nic pozostaje nam cieszyć się, że to mięso jest tylko złej jakości bo w całej UE jest zakaz stosowania profilaktyki antybiotykami i podawania hormonów wzrostu.
Pasztety z mom i skórami to mały problem - więcej tam tkanki łącznej niż mięśnia, ale to nic szkodliwego, gorzej z daniami gotowanymi - przesolone, przecukrzone, ale zwykle kosztują więcej niż to samo zrobione w domu.
-1
pokaż komentarz
Fun fact: zaciągnęliście się kiedyś zapachem lodówki w której leży mięso w Biedronce? Smacznego, k?@?a.... one chyba o 10 lat są niemyte.
@royaltrux: Znam to. Nachylasz się aby wyciągnąć coś w miarę świeżego (bo nowe towary są na dnie, a na wierzchu te najstarsze) a tu jeb z lodówki smród jak z pudełka po kurczaku po 3 dniach w słońcu w reklamówce. I prawie tracisz przytomność z uderzenia odoru..
-2
pokaż komentarz
@royaltrux: 3 razy kupiłam mięso w biedronce, z czego 2 razy było popsute, śmierdziało, jeden raz niby nie popsute, ale też jakieś dziwne w smakuj. Po tym się oduczyłam kupować tam mięso.
-1
pokaż komentarz
P.S. jak komuś leci woda z mięsa podczas smażenia to znaczy, że nie umie tego robić.
@squad: To w żaden sposób nie tłumaczy faktu, że mięso z innych sklepów nie wydziela tyle wody przy gotowaniu w ten sam sposób
-1
pokaż komentarz
Komentarz usunięty przez moderatora
-1
pokaż komentarz
Kurczak z Biedronki jest lepki, śliski i śmierdzi.
@royaltrux: Spokojnie, na pewno inne produkty są dobrej jakości ( ͡° ͜ʖ ͡°)
-3
pokaż komentarz
@Bijelodugme: Człowiek to ciało i nic więcej.
0
pokaż komentarz
najwieksze filety z piersi kurczaka widziałem w "piotr i paweł" az sie zapytałem czy to nie zle oznaczony produkt bo chyba z indyka ale potwierdzono że to kurczak, ten na zdjeciu to mogło by być piskle tego co ja widziałem
-3
pokaż komentarz
@Paczek_w_masle:Piersi naj wyższej jakości są eksportowane
+15
pokaż komentarz
@StaryZdzich: Twoja znajomość tematyki fermowej hodowli drobiu (tak fermowej a nie FARMOWEJ, farmę miał stary McDonald) jest na poziomie znajomości USA przez freda z chłopaki nie płaczą, ktoś Ci coś powiedział i w to uwierzyłeś. Szkoda, że masa mitów jest powtarzanych na lewo i prawo, szczególnie w telewizji np. przez ludzi pokroju Pani z Wiem co jem.
1)To, że brojler nie jest trzymany do 8 tygodnia życia już ktoś wcześniej wyjaśnił, 5 kg urosną ale nikt tak długo nie trzyma bo to się nie opłaca. Waga ubojowa wd. norm to poniżej 3kg po 42 dobie życia
2)Pasza którymi karmiony jest drób fermowy nie zawiera stymulatorów wzrostu, antybiotyków ani hormonów, szybki wzrost wynika z genetyki ptaka oraz z faktu iż pokarm pokrywa potrzeby żywieniowe w jak najlepszym stopniu
3)Kurczaki nie siedzą w maksymalnym upchnięciu od początku. Wręcz przeciwnie na starcie mają masę miejsca do biegania a dopiero na koniec kiedy osiągają słuszne gabaryty robi się ciaśniej, popularną praktyką jest wybranie części stada na tym etapie aby reszta mogła jeszcze podrosnąć
4)Takie pozyskiwanie mięsa jest koniecznością gdyż nie każdy może sobie pozwolić na eko drób za 50zł/kg a uwierz mi koszty produkcji rosną ogromnie nawet gdy jedynym czynnikiem który zmienimy będzie gęstość obsady.
Dla ludzi którzy wierzą w jaja z wolnego wybiegu i wyobrażają sobie wesołe kurki latające po łąkach to radzę się zainteresować jak to wygląda na prawdę :) Jako ciekawostkę można dodać, że eko jaja mają wyższe dopuszczalne normy dla metali ciężkich, toksyn i dużo większą szansę na skażenia np. Salmonellą.
Generalnie bawi mnie ogólny bulwers na sposób produkcji mięsa w dzisiejszych czasach. Gdyby postąpiono wręcz odwrotnie i zakazano wszelkich praktyk obecnie dozwolonych to ludzie wyszli by na ulicę protestować, że grozi im śmierć głodowa bo najtańszy eko kurczak kosztuje tyle co dzisiejszy rib eye z angusa. Mamy wolny rynek i nikt nikomu nie nakazuje kupować najtańszego mięsa.
+1
pokaż komentarz
@Marian667 a czytałeś później? Ukończyłam studia tematyczne i
a) poprawiono mnie już z wiekiem broilera - jeszcze w notatkach mam 6tyg
b) tak, regulacja UE pisałam w późniejszym wpisie, wiem też jak wygląda proces krzyżowania broilerow
c) czyli potem siedzą upchnięte
d) nie trzeba jeść mięsa codziennie
Doskonale wiem jak wygląda hodowla i nie bulwersuję się. Temat zaczął się od tego, że nie tylko w biedronce jest mięso o takiej jakości i że sklepy mięsne mogą kupować u tego samego dostawcy co biedronka
0
pokaż komentarz
@royaltrux: jak mozna szkalowac nasze narodowe danie ;/ to tak jalby janusze,grażyny i innee mirki były gorszego sortu ;/
-1
pokaż komentarz
Komentarz usunięty przez moderatora
-1
pokaż komentarz
@royaltrux: zgadzam się w 100% z tym co napisałeś, jest rozlazły jak jakiś papier zmoczony i często czuć smród. Jest tanio i nie dobrze, wiadome co z tego jest ważniejsze dla zwykłego człowieka. Po usmażeniu z przyprawami filet smakuje jak filet. Chyba każdy wie, że mięso w sklepach jest podłej jakości i trzeba dużo zapłacić i szukać lepszego.
Ciotka co pracuje w sklepie mówiła mojej mamie, że muszą myć mięso bo co mają zrobić jeśli większość klientów przychodzi po alkohol a mięso leży, i tak później ktoś kupi nie dość że napompowane to jeszcze stare (to akurat nie w Biedronce).
0
pokaż komentarz
@royaltrux: rwać rękami śliskie śmierdzące kurczaki z Biedronki, po czym wrzucać je na patelnie, by śmierdziały gorzej, a potem znowu rwać je na płaty... Ciekawe hobby, owszem, ale twoim sąsiadem lub współlokatorem to bym być nie chciał...
-2
pokaż komentarz
@royaltrux: dzisiaj moja mama powiedziała mi, że poczuła smród z lodówki w Biedronce i powiedziała to kierowniczce. Ta nakazała ją umyć pracownikowi. Nie jeden raz też po otworzeniu gdzieś na grillu przez znajomych paczki mięsa z tego sklepu prawie się zrzygałem.
0
pokaż komentarz
@royaltrux: A teraz taka dygresja: co mówi ten stan "mięsa" plus jego cena na temat respektu wobec życia zwierzęta (nie jestem wegetarianem) i wobec pracy rolnika / hodowcy ???? A jak jest nasz udział w tym jako konsumentów...
0
pokaż komentarz
Pamiętam z podstawówki na lekcji przyrody pani mówiła nam, że człowiek w 70% to woda. Dlaczego inaczej miałoby być w przypadku kurczaka? :D
@YourDoom: a człowiek podobno smakuje jak kurczak ( ͡° ͜ʖ ͡°)
-2
pokaż komentarz
@Chicane: Zadałem proste pytanie. Moje pytanie nie implikuje, że kurczak jest człowiekiem. Porównaj: mój drewniany stół jest łatwopalny, więc dlaczego moje drewniane krzesło miałoby nie być łatwopalne?
-2
pokaż komentarz
jak u kurczaka dodasz wszystkie minimalne wartości to Ci wyjdzie ponad 100% :)
@Mojohellis: 96% to rzeczywiście ponad 100%. k#$#a, rzeczywiście XD
pokaż spoiler
pierwsze 3 pozycje są procentowe, reszta to mg na 100 g czyli 1/1000 gr / 100 gr. czyli 1/100000, czyli 1/1000%
-1
pokaż komentarz
30% wstrzykiwanej wody itd.
@DwaKolory: Żeby to tylko była woda to nie byłby wielki problem. Najgorsza jest cała ta syfiasta chemia- nerki muszą to potem wywalać.
0
pokaż komentarz
bo jak kupujesz mięso, to powinieneś dostać mięso, a nie mięso z jakimiś wstrzykiwanymi dodatkami.
@DwaKolory: problem w tym ze nie dostajesz dodatkowo tylko zamiast
0
pokaż komentarz
@Freya663: Nie bierz pod uwagę wagi, gdyż pierś z kury kupiona od gospodarza na wsi ważyła ok 1,2 kg ( jedna podwójna, ze zwykłej kury z podwórka )
0
pokaż komentarz
@DwaKolory no jak to. Jest podpis, ze dostarczone samochodem ze sprawna chlodnia, jest data przyjecia towaru, jest podpis pod pomiarem temperatury w lodowce..
Sanepid interesuja glownie zeszyty haccp a nie to, ze mieso jest lepkie i wodniste.
0
pokaż komentarz
@rafaon: kurczak, 19,5+8,6+74=102,1
0
pokaż komentarz
@Mojohellis: racja :)
+383
pokaż komentarz
@kopszmercen Trzeba było ten kawałek też usmażyć/upiec i zważyć przed oraz po obróbce. Zdjęcia samego mięsa nic nie przedstawiają bo tak mięso wygląda niestety w większości sklepów.
+129
pokaż komentarz
@rzeznikmocy: Dokładnie, robienie gównoburzy bez przemyślenia i rzeczywistego przetestowania. Jest nawet wykop o tym https://www.wykop.pl/link/2292354/test-ile-wody-jest-w-kurczaku/
+5
pokaż komentarz
@komw: Dzięki, dodałem do powiązanych.
-6
pokaż komentarz
@rzeznikmocy: @komw: przecież naturalnie znajduje się tam woda, więc to troche takie wróżenie z kart, normalnie ok 20% stanowi woda więc wiadomo, że troche musi odparować, a ludzie i tak hur durr, bo z 200g zostało 150! xD
+13
pokaż komentarz
@Larkin21: W mięśniach jest więcej jak 50% wody, to jak to ma wyglądać? :D
+3
pokaż komentarz
@komw: @rzeznikmocy: też uważam ze gówno burza ta pierś wcale nie jest jakaś olbrzymia 17 cm i 4 cm wysokości to nie jest dużo porównajcie z innymi piersiami ( ͡° ͜ʖ ͡°)
+72
pokaż komentarz
Sami napędzacie takie praktyki kupując takie badziewie, bo szkoda dac 2-3 zł/kg więcej w sklepie mięsnym z prawdziwego zdarzenia. Czemu kupujesz w biedrze mięsa? Nie chce ci się iść do mięsnego, lub szkoda ci grosza, to teraz nie płacz.
+239
pokaż komentarz
@Dziambelll naprawdę myślisz że w sklepie mięsnym kurczaki pochodzą z innej hodowli niż masowa? Z innej ubojni niż wszystkie inne...?
+86
pokaż komentarz
@BlakeCarrington kolego prowadzę sklepy, w tym mięsne, i ja tak nie myślę, ja to wiem, tylko, że za odpowiedni towar trzeba odpowiednio zapłacić.
+51
pokaż komentarz
@BlakeCarrington: jakimś dziwnym trafem większość mięsa z małych sklepów mięsnych bije na głowę marketowe ścierwo pod względem smaku i konsystencji
+16
pokaż komentarz
@Dziambelll w sklepach mięsnych to samo. Pierś z kurczaka waży kilogram. W biedrze zazwyczaj w paczkach 600g są 3 połówki cycka. Jest to waga zupełnie do przyjęcia, takie mięso jest ok. Rozbieżności w jakości wynikają z tego, że mięso pochodzi od różnych producentów. Jedni dają mięso w porządku a inni sciemniaja. Dlatego przed zakupem trzeba je najpierw obejrzeć. Kiedyś zdarzyło mi się kupić bardzo felerną paczkę, myślałam że interwencja w boku coś pomoże, ale stwierdzili ze wszystko jest w porządku. Niestety w okolicy nie mam dobrego sklepu mięsnego który sprzedawalby pierś z kurczaka taka jaka wycieli z kury i ta z biedry często przewyższa jakością inne. Niestety przed zakupem trzeba paczkę porządnie obejrzeć, sprawdzić ile waży i ile kawałków jest w środku, czy nie odchodzi "skora" i czy nie ma na niej dużej ilości białych pasków.
+10
pokaż komentarz
@BlakeCarrington otóż to, przecież w większości wydających się "z prawdziwego zdarzenia" mięsnych jest dokładnie ten sam kurczak, tylko że upierdzielony krwią, więcej powięzi, skór, dlatego wydaje się że lepszy.. Mam kolegę który pracuje w takiej masarni.. ludzie kolejkami tam się ustawiają bo niby super, i pytałem go kiedyś czy on kupuje mięso z tej "swojej" masarni... Odrazu powiedział że nie ma szans, bo wie co tam jest, że oni mają jakieś inne mięso, niby lepsze..
0
pokaż komentarz
@Dziambelll: Problem jak sklep mięsny jest daleko a biedronka praktycznie pod blokiem.
-1
pokaż komentarz
@rskk otóż to.
+9
pokaż komentarz
@Dziambelll: U mnie niestety problem też, że mięsny w okolicy jest otwarty krótko (9-16), czyli kiedy jestem w robocie- jak mi trzeba na szybko to zostaje mi market, chociaż Netto ma też kurczaki niby bez antybiotyków itp. (są trochę lepsze, mniej pompowane, a tylko trochę droższe- cudów i tak nie oczekuję). Brakuje mi sprawdzonego mięsnego po przeprowadzce z małego miasta na GOP
+5
pokaż komentarz
@Dziambelll: po pierwsze primo mięso pochodzi najczęściej od tych samych dostawców. A po drugie w biedrze czy innym markecie masz mięso paczkowane, które schodzi w 2-3dni a w mięsnym leży na tace ch?# wie jak długo. Już to widzę jak prywaciarz wyrzuca partię mięsa bo nieświeże.
+4
pokaż komentarz
@Dziambelll: u mnie w mięsnym filet z piersi kosztuje w regularnej cenie 13 zł/kg, ten z Biedry 15 z hakiem zł/kg, więc nawet wychodzi taniej.
+1
pokaż komentarz
@Dziambelll: A więc Twoja opinia nic nie znaczy, bo skoro prowadzisz sklepy mięsne, zawsze będziesz mówił, że mięso ze sklepu mięsnego jest lepsze niż skądkolwiek indziej.
+1
pokaż komentarz
@Dziambelll: ten moment gdy masz tak sprany łeb marketingiem, że chcesz dopłacać drożej za coś co powinno być od początku po prostu normalne i nie oszukane..
+1
pokaż komentarz
@Dziambelll: ale bzdury wypisujesz... jest już masowa produkcja drobiu i tyle. Wszędzie ten sam towar z ferm, jedynie ilość antybiotyków moze być różna ale nie wpływu na cenę.
+37
pokaż komentarz
Mega słabe są te mięsa z dyskontów. To taka złudna oszczędność. Uważam, że warto zapłacić 2 zł więcej i mieć mięso dużo lepszej jakości.
+92
pokaż komentarz
@prnppp: przykro mi, ale za 2 zł więcej to możesz dostać takie samo mięso. W Auchan kupiłem za 20 zł / kg, taka sama woda, w Almie za 2 zł więcej, to samo. Najlepiej poszukać porządnego sklepu mięsnego a nie patrzeć jedynie na cenę, najlepsza opcja to samemu sobie wyhodować.
+27
pokaż komentarz
@Qullion: no w Auchan na pewno nie kupisz lepszego :D
Mam na myśli oczywiście jakiś sklep mięsny. Raz, że często wspiera się lokalnych przedsiębiorców, a dwa jakość często bywa lepsza.
+12
pokaż komentarz
@prnppp: w sumie lepiej to chyba poszukać gdzie w okolicy jest ferma kurza i kupić ze 3 obrane kury w całości - inna sprawa że i tak nie wiemy czy na pewno zdrowo były karmione. Czyli najlepiej mieć kury własne - tyle że to trzeba mieć gdzie.
+53
pokaż komentarz
@inver: Nie popadajmy w paranoję, bo wyjdzie na to, że chleb musimy piec sami, a najlepiej to jeszcze własną mąkę robić ( ͡° ͜ʖ ͡°)
+6
pokaż komentarz
@Qullion: @prnppp: Niestety tez lipa z tymi małymi miesnymi. Czesto jakość jest losowa. Raz odparuje 35% wody. innym razem 45%. W biedrze masz chociaż jednakową jakość. Jak u siebie robilem porównanie to w biedrze wlasnie najmniej waga spadła po smażeniu i mniej wiecej wyniki były podobne dla roznych partii.
+1
pokaż komentarz
@prnppp:
Nie popadajmy w paranoję, bo wyjdzie na to, że chleb musimy piec sami, a najlepiej to jeszcze własną mąkę robić
przeczytałem z rozpędu "własną matkę robić" i stwierdziłem że bardzo kreatywne stwierdzenie xD
+1
pokaż komentarz
@Qullion: ale dałeś xD Auchan i Biedronka, zacny wybór milordzie. hue hue hue hue, dobrze, że nie dodałeś jeszcza "za to w kauflandzie..."
+4
pokaż komentarz
@prnppp: filtet z kurczaka zagrodowego kosztuje dwa razy więcej a nie dwa złote więcej i tutaj pewnie większość zwolenników dobrego miejsca w głębi duszy zacznie się zastanawiać czy to nie za drogo...
0
pokaż komentarz
@stary_kasztan: nie ma dużej różnicy w jakości, uwierz mi, kurczak to dla mnie codzienność ( ͡° ͜ʖ ͡°) #mikrokoksy
@Quirang (✌ ゚ ∀ ゚)☞
+1
pokaż komentarz
@prnppp: mikrokoksy woooow... jeszcze jakbyś pisał dwa komentarze spójne ze sobą a nie sam sobie zaprzeczał( ͡° ͜ʖ ͡°)
0
pokaż komentarz
@Lisowczyk: mam taki wybór dużych sklepów dookoła, że aż nie wiem gdzie chodzić, 3 biedronki, mini tesco i auchan. Jeden lepszy od drugiego. W oszołomie to nie dosyć, że sprzedają takie same gówno to jeszcze ceny potrafią mieć z kosmosu.
-1
pokaż komentarz
@Qullion: Gdzie Ty mieszkasz? Macie tyle gówno hipermarketów a nie ma sklepu mięsnego z prawdziwego zdarzenia? nie chce mi się wierzyć.
-1
pokaż komentarz
@Lisowczyk: są mięsne, a ja pisałem o dużych sklepach, osobiście wolę iść do mięsnego, ale na ogół ludziom nie chce się szukać i lecą gdzie jest wszystko. A po za tym to trzeba sprawdzić każdy sklep by przekonać się gdzie nie kupować.
0
pokaż komentarz
@Qullion: ano tak :) generalnie to nie wiem z czego jest rozdmuchiwana afera. Ktoś myślał, że w biedrze, będzie super jakości mięso? do niedawna towar w Biedronce leżał k@@?a na paletach. Gdzie Ci ludzie żyjo, to ja nie wiem.
0
pokaż komentarz
@req A brałeś pod uwagę olej ? Oczywiście jeżeli na oleju smażyłeś.
-1
pokaż komentarz
@Qullion: trzeba brać kurczaka zagrodowego lub z wolnego wybiegu. Kurczak ma więcej ruchu, wolniej dorasta. Ostatnio kupiłem w Auchan za 10 zł/kg. Nie śmierdzi , mięso zbite i mało wody
+139
pokaż komentarz
@kopszmercen: Przecież to mięso z broilerów. Normalne, że mają takie piersi. To przecież specjalna odmiana która intensywnie tyje i nigdy nie lata. Skąd wiesz, że to mięso jest napompowane wodą? Najpierw je wysmaż/wypiecz żeby woda się wydostała na zewnątrz i porównaj ile wody wyparowało do jakiejś kury z chowu ekologicznego. Pewnie za dużej róznicy nie będzie. Zobacz tutaj, już ktoś robił taki test i podszedł do tego metodycznie a nie robi gównoburzę bez znajomości tematu: https://www.wykop.pl/link/2292354/test-ile-wody-jest-w-kurczaku/ różnica to max 20% Czy to dużo? Wg mnie nie za bardzo i raczej wskazuje na inną odmianę mięsa niż na pompowanie mięsa wodą.
+3
pokaż komentarz
@komw: najlepsze, że broiler w pewnym momencie siedzi, żre i rośnie :D Nawet się ruszać nie muszą. Usiądzie koło korytka z żarciem i pochłania.
+13
pokaż komentarz
@komw: następna gównoburza- arbuzy napompowane wodą!!1oneone ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
-1
pokaż komentarz
To przecież specjalna odmiana która intensywnie tyje i nigdy nie lata.
@komw: wydawało mi się, że gatunek kura należy do nielotów.
+1
pokaż komentarz
@deptacz_gnoju: No dobra :) Nie lata, ale też nie chodzi za dużo i nie podskakuje jak kury ;)
-1
pokaż komentarz
@komw: Przecież ten test jest idiotyczny. Koleś nie zmierzył, który z kurczaków ma więcej wody, tylko który szybciej te wodę traci.
0
pokaż komentarz
@wiktorek_pl: Jasne. Wg Ciebie mięsto jest na tyle różne ze ma wpływ ma szybsze parowanie z niego wody ? :D
-1
pokaż komentarz
@komw: Przecież on nie wyparował z tego całej wody. Nie trzymał tego w równej temperaturze np. w piekarniku przez 6 godzin, tylko wj@?@ł na patelkę na chwilę. W tak krótkim czasie cała woda nie odparowała więc skąd wie, który kurczak miał w sobie więcej wody?
0
pokaż komentarz
@wiktorek_pl: Stad, że jak podgrzejesz taką samą ilość mięsa (np 1kg) i różne mięso np będzie miało 50%, 30%, 10% wody, i jeżeli podczas podgrzewania przykładowo wyparuje tylko 50% z całej wody, to będziesz mieć kolejno 1kg-50%50% = 750gr miesa, 1kg-30%50% = 850gr mięsa, 1kg-10%*50% = 995gr mięsa, więc jednak wychodzi że test działa..