Wyniki badań sugerują, że nadwrażliwość na gluten nie istnieje
Najnowsze badania sugerują, że osoby uczulone na gluten wcale nie są na niego nadwrażliwe. Winowajcą mogą być inne cukry pojawiające się w pokarmach zbożowych – fruktany. Badania prowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Oslo w Norwegii i Uniwersytetu Monash w Australii...
l.....m z- #
- #
- #
- #
- 135
Komentarze (135)
najlepsze
@jackblackcanada:
Tez tak myślałem, dopóki moja nie zrobiła sobie testów na alergie pokarmową. Wypadło, że musi unikac pszenicy i podobnych (już mniejsza z tym czy gluten czy te cukry), no i mleczne.
Momentalnie przeszły jej wszystkie problemy jakie miała, a non stop jęczała, że a to coś ja boli, a to zaparcia, a to problemy z cerą, włosami itd.
Problem jest w
A eksperyment mówi, iż ci co nie mają celiakii a mają problemy z jedzeniem glutenowym.
To po prostu mają problem z fruktanami. Wiec zaraz będziecie mieć produkty z znaczkami mało fruktanów :P
A to spowoduje znów podwyższanie cen i robienie z tego zysku.
Gdzie osoby które mają naprawdę problem na tym cierpią.
Sorry mam uczulenie na gluten laktozę i jajka.
To po prostu jest chore co producenci
w końcu witamina c mobilizuje organizm by walczył z chorobą
a cukier powoduje rozrost chorób i grzybów
wiec automatycznie po wypiciu takiej mieszanki zwiększasz szanse na chorobę:P
dodatku taki np t*mb*rk czy h*rt*x używa do robienia soku 100% koncentrat już posłodzony więc mimo, iż na opakowaniu jest napisane bez cukru to wiec, że po prostu go nie ma tylko
- Celiac disease - celiakia
- Wheat Allergy - alergia na zboże
- non-celiac gluten sensitivity (wspomniane w artykule)
Wspomniane fruktany są pod okiem naukowcôw od długiego czasu, lecz mimo wszystko ciężko spożywać zboża pozbawione fruktanów, które wciąż zawierają gluten.
Po co te usilne udowadnianie hipochondrykom, że takie coś INSTNIEJE lub NIE ISTNIEJE
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez moderatora
1. Artykuł sugeruje, ze osoby nadwrażliwe mają racje nie jedząc niektórych produktów, tylko, że problemy mogą powodować fruktany. Jednym słowem common sense ponownie wyprzedza naukę. Nauka nadgania.
2. To w sumie źle dla wszystkich, bo być może niektóre produkty nieszkodliwe dla celiaków mogą być szkodliwe dla nich.
3. Wykopki: hurr durr lewandowski i hipsterzy.
PS: Wiecie, że sraczka codziennie nie jest normalna? I może być powodowana właśnie tym? Całe
Jak mnie denerwuje w tym kraju, gdy ludzi mi na siłę wciskają coś czego nie mogę jeść, bo doskonale wiem jak to się skończy, ale oni swoje.