
Jak zrobić w domu pizzę lepszą niż w większości pizzerii?
Jak piec pizzę w domu to poradnik, dzięki któremu pizza upieczona w zwykłym piekarniku elektrycznym będzie smakować lepiej niż w większości polskich pizzerii.
Jak piec pizzę w domu to poradnik, dzięki któremu pizza upieczona w zwykłym piekarniku elektrycznym będzie smakować lepiej niż w większości polskich pizzerii.
+416
pokaż komentarz
Ktos zna pizze z bigosem? (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■) #pdk
+37
pokaż komentarz
@Marcinowy: co xd
+253
pokaż komentarz
@Marcinowy: Zapomnij, tutaj nawet jak wspomnisz o pizzy z miodem to wszyscy skaczą i drą mordę jak te małpy w zoo
+63
pokaż komentarz
@Marcinowy: Jadłem kiedyś z sosem chrzanowym (zamiast pomidorowego), białą kiełbasą i kapustą kiszoną. Ale z bigosem jeszcze nie. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
+25
pokaż komentarz
@Marcinowy: W Katowicach jest/była pizzeria gdzie była pizza z krupniokiem( ͡° ͜ʖ ͡°)
+33
pokaż komentarz
@Marcinowy: ja i szafa ( ͡° ͜ʖ ͡°)
+3
pokaż komentarz
@Marcinowy: ja znam! :D
+44
pokaż komentarz
@Marcinowy moja mama to nawet robiła z salcesonem( ͡° ʖ̯ ͡°) nie polecam nikomu.
+154
pokaż komentarz
Komentarz usunięty przez moderatora
-3
pokaż komentarz
@Marcinowy: jadłem pizze z czekolada, czyli pizza ciasto i nutella- zaje.iste (ʘ‿ʘ)
+3
pokaż komentarz
@Marcinowy: można dać też salami do tego bigosu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
+9
pokaż komentarz
@Marcinowy: O takich rzeczach wiedzą tylko mieszkańcy Miedzianej Góry
+19
pokaż komentarz
@Dziki_Odyniec: pizza z krupniokiem( ͡° ͜ʖ ͡°)
źródło: wódka-krupnik-premium-680x1024.jpg
+118
pokaż komentarz
@vviktor_88: I to mnie bardzo dziwi i denerwuje zarazem, że z jedzenia pizzy czy innych tradycyjnych potraw robi się religię i wywołuje się na tej podstawie wojny. A jedz sobie człowieku pizzę na cienkim cieście dojrzewającym 24 godziny i wypiekaną w szamotowym piecu (uwielbiam!) ale nie rób z tego powodu gównoburzy gdy ktoś pizzą nazwie ciasto drożdżowe z bigosem na górze. Ja lubię dobrą kawę ale zawsze połowę wypijam od razu, drugą część natomiast gdy zupełnie ostygnie. Tak lubię i wara od tego wszystkim kawianym purystom ( ͡° ͜ʖ ͡°). Jednym słowem cieszmy się i dajmy się cieszyć.
0
pokaż komentarz
@Marcinowy: a pizza-burger z frytkami? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
+9
pokaż komentarz
@Nicolai: Kuurwa. Jem takie kanapki, z bigosem, surówką, sałatką...
Tylko jak bigos ciepły to masło cieknie po łokciach.
-6
pokaż komentarz
Ktos zna pizze z bigosem?
@Marcinowy: Mam kumpla, ksywka bigos. Może do Ciebie wpaść ale nie polecam, będziesz miał bigosa ale op!??$$?i pizzę bo ją lubi i żre jak świnia,
+18
pokaż komentarz
@kokodin Burżuja poznasz po maśle kapiącym po łokciach :)
+8
pokaż komentarz
@ikov: Ja na Delmę mówię masło.
0
pokaż komentarz
@Dziki_Odyniec gdzie?? Która dzielnica, wiesz coś
0
pokaż komentarz
@Marcinowy: albo ze schabowym
+1
pokaż komentarz
@Marcinowy: wspomnij o ananasie to Cie zlinczują XD
0
pokaż komentarz
@Marcinowy w #koszalin w barze Familijnym ;D nie wiem skad jestes, ale tylko z tym mi sie kojarzy
0
pokaż komentarz
@Marcinowy: byłem w lokalu, w którym serwowali takie cuda
@Dziki_Odyniec: są nawet zapieksy z krupniokiem
@vviktor_88: to jest problem, bo jeśli o żywienie chodzi dominują głęboko zakorzenione archetypy
0
pokaż komentarz
@Marcinowy: Domino's mają pizze z kapustą kiszoną :P
-1
pokaż komentarz
@Marcinowy kiedyś była w Paradiso ( ͡º ͜ʖ͡º)
0
pokaż komentarz
@Dziki_Odyniec: jadłem i polecam (pomimo żem chopok nie ze šlunska)
-1
pokaż komentarz
@Marcinowy bigos z frytkami polecam
+10
pokaż komentarz
@kokodin: O k****, bigos z masłem
źródło: i.imgur.com
0
pokaż komentarz
@Dziki_Odyniec ja widziałem burgery z krupniokiem ale na dolnym Śląsku ;l
-1
pokaż komentarz
@JackCinch: zdrowe podejście do życia ( ͡° ͜ʖ ͡°)
+2
pokaż komentarz
@JackCinch: uważaj lepiej z takimi oświadczeniami, bo zaraz wpadnie tu taki jeden kulinarny nazista (z neuropy nomen omen XDD) co za zamówienie/zrobienie pizzy hawajskiej by krzyżował ludzi XD
0
pokaż komentarz
@frex dodaj trochę masła do gorącego bigosu. Poczujesz różnicę. Na plus.
+1
pokaż komentarz
@Dziki_Odyniec w Szczecinie podają z paprykarzem ( ͡º ͜ʖ͡º)
0
pokaż komentarz
@grappler89 bistro bzik przy rondzie insa jeszcze ciekawe zapiekanki z pasztetem
0
pokaż komentarz
@tooreck tęsknię za #polskiesmaki #zagranica
-1
pokaż komentarz
o pizzy z miodem
@vviktor_88: nie zapominaj o legendarnej na wypoku
pizzy z ananasem
( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
+2
pokaż komentarz
@Marcinowy: zjadłbym pizze z mizeria... xD
0
pokaż komentarz
@Marcinowy ja znam xd czasem kupuje u mnie w piekarni, mini pizza, wlasnie z kapusta bigosowa, grzybami i serem
0
pokaż komentarz
@Marcinowy: Szafunio
+1
pokaż komentarz
@JackCinch hmmm, ja czekam aż cała wystygnie. Mocna, gorzka w temperaturze pokojowej. Ile już razy słyszałem "jak możesz?" - nie zliczę
0
pokaż komentarz
@Marcinowy Bigosu jeszcze nie trafiłem, ale mogę polecić miejsce we Wrocławiu, gdzie zjesz pizzę z farszem z pierogów ruskich ^^
0
pokaż komentarz
Komentarz usunięty przez moderatora
0
pokaż komentarz
@Marcinowy Z galaretą wieprzową.( ͡º ͜ʖ͡º)
+2
pokaż komentarz
@Marcinowy: Od pizzy z bigosem wolę klasyczną - sos pomidorowy, wedzona mozarella, prosciutto, rukole, cherry pomidorki i grana padano na wierzch.
-1
pokaż komentarz
@Marcinowy ja znam ;) by szafa
+1
pokaż komentarz
@ZigiZyg
Z ananasem i keczupem pol na pol z majonezem jest najlepsza na swiecie
0
pokaż komentarz
@Marcinowy: nie ale chętnie bym spróbował. Bigos jest dobry do wszystkiego. Ja polecam podsypać ciasto kaszą manną od spodu, będzie wtedy chrupiącą. Od znajomej włoszki dowiedziałem się że do ciasta dodaje ugotowanego ziemniaka. Jest wtedy bardziej pulchne
0
pokaż komentarz
@madow: kiedys zrobie taka pizze z salcesonem. To moze byc to!
+3
pokaż komentarz
@Marcinowy:
źródło: salcesonno.jpg
+1
pokaż komentarz
@Pepe_Roni nie radzę, gorszej nie jadlem.
0
pokaż komentarz
@Solitary_Man: A czemu szafa? Zesrales się do niej?
+3
pokaż komentarz
Ktos zna pizze z bigosem?
@Marcinowy: @dnasstorm: Dla wyjaśnienia o co chodzi
źródło: youtu.be
0
pokaż komentarz
@Marcinowy szafa Xd
0
pokaż komentarz
Tykkktyk
+146
pokaż komentarz
dajcie już spokój z tym roadtripbus, spamują wykop już ładnie z rok tymi gówno wpisami. robienie pizzy lepszej niż w pizzerii to jak pisanie, że zrobi się w domu lepsze rzeczy niż w profesjonalnej fabryce. banialuki. ludzie się kształcą, próbują 1000000x swoje przepisy, mają sprzęt za 40tys. piece, ale w domu zrobisz lepsze.... proszę ich k$!$a...
+19
pokaż komentarz
@SebastianSynJanuszaIGrazyny: jusz wkrucce na rołtripbus składanka najlepszych skeczy monty pajtona! i uwaga! filmik ze śmiesznym kotełkiem!
+38
pokaż komentarz
@SebastianSynJanuszaIGrazyny: Proponuje news dla #programista15k - jak napisac lepszego Wiedzmina 3 niz Redzi. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
-16
pokaż komentarz
@SebastianSynJanuszaIGrazyny: Jak ci nie pasuje to dodaj do czarno i po problemie
+7
pokaż komentarz
@Spring_is_coming
3 Wiedźmin 3 najlepszy!
+17
pokaż komentarz
@SebastianSynJanuszaIGrazyny: tyle żeby smakowało lepiej niż w większości polskich pizzeri to pewnie wiele nie trzeba, co z tego że mają piece za 40 tys skoro oszczędzają na składnikach, dodając najtańszy ser itp. Tak na serio, to w Polsce nie jadłem jeszcze dobrej pizzy, a zawsze pytam się znajomych gdzie jest najlepsza pizza i jak próbuje to jest po prostu słaba. Jeżeli masz jakieś sugestię gdzie w Polsce można zjeść na prawdę dobrą pizzę, to przy najbliższej okazji chętnie spróbuje
0
pokaż komentarz
@liseknyc: nie wiem gdzie mieszkasz, ale u mnie nikt nie oszczędza, bo by dłużej niż pół roku się na rynku nie utrzymał, a konkurencja jest spora. ceny przez ostatni czas mocno skoczyły do góry, ale jakość jest ok. kto oszczędzał tego już nie ma.
0
pokaż komentarz
@liseknyc: Gdańsk tutti santi
0
pokaż komentarz
@SebastianSynJanuszaIGrazyny: Próbowałem w różnych miastach, na razie w Polsce na dobrą nie trafiłem, dlatego pytam się gdzie twoim zdaniem jest dobra, chętnie spróbuje przy okazji
-3
pokaż komentarz
@liseknyc: Będziesz zap@%$%#$ał na drugi koniec polski żeby spróbować podobno dobrej pizzy którą polecił ktoś w internecie ?
+3
pokaż komentarz
@nielegalny_imigrant: często jeżdżę po Polsce, jeżeli akurat będę niedaleko to czemu nie, dlatego napisałem prz okazji
-1
pokaż komentarz
@liseknyc: no to jak bedziesz w okolicach gliwic (nie wiem jaką robi oddział w bytomiu ale pewnie tak samo) spróbuj w http://www.saporidivini.pl/ i zawołaj jak było - u mnie na wiosce same fastfoodowe pizzerie i to jedyna pizzeria w której jadłem niefastfoodową pizze (takie wrażenie przynajmniej odniosłem).
-1
pokaż komentarz
@SebastianSynJanuszaIGrazyny o to to tez juz jestem tym zmęczony prawie codzienny spam XD heheh byliśmy tu, tam busem w Wąchocku do tego macie przepis na schabowego- ile można
-3
pokaż komentarz
@liseknyc: wystarczy poszukać na najlepszych blogach z kategorii food&travel - miejsc, w którym zgadza się składnik oraz technika jest już stosunkowo dużo.
@SebastianSynJanuszaIGrazyny: oprócz sprzętu łoży się w tej chwili na wspaniały produkt, konkretne odmiany pomidorów, najlepszą włoską mozzarellę, ale spoko - w starym piekarniku wyjdzie Ci lepsza pizza tylko pamiętaj o natarciu brzegów oliwą XD
0
pokaż komentarz
@karusiasnk jak zacznę nacierać to juz mogę otwierać własną pizzerie XD?
-1
pokaż komentarz
@SebastianSynJanuszaIGrazyny: co "genialnych przepisów na prawdziwą pizzę" to się zgadzam, sprzęt także w knajpie lepszy ale jeśli chodzi o składniki to często nasze januszo pitcerie dają je po taniości (kiepskiej jakości) i w ilości tak mikroskopijnej że żal na to nawet patrzeć.
0
pokaż komentarz
@liseknyc: W Warszawie 'Cuda na kiju' i 'Ciao a tutti''.
We Wrocławiu 'Piec na szewskiej'.
+1
pokaż komentarz
@liseknyc: ludzie chwala http://bellanapoli.com.pl/
0
pokaż komentarz
@SebastianSynJanuszaIGrazyny: i jakieś banialuki o dodawaniu sera w połowie pieczenia. dalej nie czytałem xD
0
pokaż komentarz
@liseknyc: http://wroclawskiejedzenie.pl/2016/12/03/8-miejsc-ktorych-zjesz-najlepsza-pizze-we-wroclawiu/
http://wroclawskiejedzenie.pl/2018/01/09/pizza-pany-bez-neapolitanskiego-zadecia/
-33
pokaż komentarz
@Marcinowy: jezeli myslisz, ze w domu zrobisz placka jak w pizzeri to znaczy, ze nigdy chyba nie byles w porzadnej pizzeri i pizzy nie jadles
+82
pokaż komentarz
To chyba nie miało być do @Marcinowy tylko do mnie jako autora.
Oczywiście w domu nie zrobisz lepszej pizzy niż w porządnych i dobrych pizzeriach (chyba, że masz piec). Warto jednak zauważyć, że tych dobrych i porządnych pizzerii jest raczej jak na lekarstwo. Dużo pizzerii robi lipę i nie jest ciężko tą lipę przebić.
Dobrze zrobiona pizza w domu > pizza z większości polskich pizzerii
+32
pokaż komentarz
Dużo pizzerii robi lipę i nie jest ciężko tą lipę przebić.
@MG78: Bo najczęściej jest to najzwyklejsze ciasto z tanimi, jak nie najtańszymi składnikami żeby nie było za drogo. U nas najłatwiej sprzedaje się wielkością pizzy i jej ceną, a nie jakością wykonania.
+46
pokaż komentarz
@MG78: Ogolnie sie zgadzam - zrobisz lepsza pizze w domu niz w wiekszosci pizzerii. Niestety nie przeskoczysz w domu tego, ze piec w pizzerii 400-500C, a piec w domu 270C. Takiej pizzy jak w Neapolu niestety zrobic sie nie da...
źródło: blogglobtrotera.pl
-51
pokaż komentarz
@Spring_is_coming: Ale breja... choć ciekawy jestem smaku.
+52
pokaż komentarz
Takiej pizzy jak w Neapolu niestety zrobic sie nie da...
@Spring_is_coming: Tylko nie kazdy lubi pizze z samym sosem pomidorowym i z serem więc raczej to co na zdjeciu conajwyzej mozna potraktowac jako przystawke. Tak wiem, zaraz ktos powie że sie nie znam i w ogole ale każdy ma inny gust i to co dla ciebie wygląda zajebiście, wg mnie jest nijakie. Kazdy ma inny gust i nie ma jednej idealnej i własciwej pizzy bo każdy lubi inną. Ja sam robie w domu pizze i w życiu nie zamieniłbym sie na to coś ze zdjęcia.
+10
pokaż komentarz
@paperipapo: Najlepsza pizza jaka jadlem. Do takiej daza tez najlepsi pizzaiolo na swiecie.
@Bigbluee: Kazdy ma inny gust - wiadomo. Ale nic nie stoi na przeszkodzie zeby cos na tym polozyc przeciez - mieso, rybe czy warzywa. Tu chodzi o ciasto/wyrosniete brzegi/sos/mozzarella. Lepszej niz w neapolu serio nie jadlem.
+4
pokaż komentarz
@paperipapo: trzeba przywyknąć, mi osobiście ta typowo włoska pizza totalnie nie smakuje. Ciasto jest super, ale "farsz' i jego konsystencja jakoś nie dla mnie
+47
pokaż komentarz
@Bigbluee bo tak wygląda dla wielu "prawdziwa" pizza która właśnie powinna być przystawką a nie pełnoprawnym obiadem.
Co innego że źle myślą, bo "prawdziwych" przepisów na pizze jest więcej niż Włochów i zaczynają się od ciasta cienkiego jak brzytwa z łyżką sosu pomidorowego i plasterkiem mozarelli a kończy na cieście grubości zapiekanki z wieloma składnikami.
Dodatkowo niezwykle popularna w Polsce (i uważana za tą zwykłą pizzę) jest pizza amerykańska czyli traktowana jako normalny obiad. Więc zapewne gust masz właśnie do pizzy amerykańskiej bo taką zawsze jadłeś.
Nawet na wykopie nie idzie słuchać tych wielkich znawców prawdziwej, jedynej i niepowtarzalnej włoskiej pizzy której przepis znaleźli k!$@a obok ciała Juliusza Cezara który zapisywał swoje ostatnie słowa w trakcie dźgania przez Brutusa.
Normalnie gorzej niż na włoskim YT pod filmikiem na prawdziwą pizzę.
Polecam wypróbować pizzę powyżej ale nie będę Cię zmuszał albo wyśmiewał jak wolisz pizzę amerykańską. A uwierz, są tutaj tacy użytkownicy.
Mieć tylko nadzieję że nigdy nie zainteresują się tematem sushi bo z tym jest 100x gorzej niż z pizzą.
-2
pokaż komentarz
@MehowM: Dokładnie. Nie da się w domu takiej samej pizzy zrobić. Zawsze będzie gorsza.
0
pokaż komentarz
@Spring_is_coming: Da się. Ja taki piec wybudowałem w tamtym roku - opalany drewnem nagrzewa się do 450 stopni
-1
pokaż komentarz
Ogolnie sie zgadzam - zrobisz lepsza pizze w domu niz w wiekszosci pizzerii. Niestety nie przeskoczysz w domu tego, ze piec w pizzerii 400-500C, a piec w domu 270C
@Spring_is_coming: niedawno było jako to obejść, może nawet sam autor od tej pizzy?
nie kosztowało jakoś wiele, trzeba było kupić przenośny piekarnik, zmienić grzałkę na mocniejszą i wymontować termostat
-4
pokaż komentarz
@MG78 pizza robiona w domu potrafi wyjść drożej niż w pizzerii. Mój przykład
Mąka orkiszowa 10zl/kg 250g 2.5
Sos pomidorowy plus przyprawy 2.5
Mozarella 30-35 zl/kg 250g 7.5zl
Szynka parmeńska 100zl/kg 100g 10 zl
Pieczarki 10 zl/kg 200g 2zl
Sos czosnkowy om. 3 zł
27.5 zł nie liczę prąd i, papieru do pieczenia, odrobiny mleka o oleju ryżowego, soli.
Ale wiem co jem
-2
pokaż komentarz
@Pietiapk1: 250g mozzarelli na jedną pizzę ;)?
Miałem w liceum kolegę, który mówił że kiedyś będzie tak bogaty, że będzie jadł kanapki z serem zamiast chleba. Tzn będzie robił sobie kanapkę z szynką złożoną z dwóch kromek sera. Tak mi się przypomniało w kontekście tych 250g ( ͡° ͜ʖ ͡°)
+2
pokaż komentarz
@MG78 jak zetrzesz i rozrzucisz to wcale tak dużo nie jest :-)
+12
pokaż komentarz
Niestety nie przeskoczysz w domu tego, ze piec w pizzerii 400-500C, a piec w domu 270C. Takiej pizzy jak w Neapolu niestety zrobic sie nie da...
@Spring_is_coming: Oczywiście, że się da o ile postawisz sobie piec. Chyba że mówiąc "dom" masz na myśli mieszkanie w bloku to wtedy rzeczywiście raczej trudno o to.
źródło: cdn.instructables.com
+7
pokaż komentarz
@frex: Mieszkanie i to jeszcze wynajete :) Ale jak bede mial dom to stawiam piec do pizzy na bank! :)
0
pokaż komentarz
@Spring_is_coming Byłem w Neapolu dość długo, jadłem tam pizze z czterech, czy pięciu pizzeri, do tego jadłem też pizze pieczoną w kamiennym piecu przy małej bardzo drogiej restauracji do której wiele osób specjalnie po nią jeździ - a jest na zadupiu.
Jest bardzo dobra, ale po paru miesiącach po prostu mi się przejadła.
Wszystko to kwestia gustu i przyzwyczajenia.
Jak ktoś nie jadł pizzy z domino's, to mu jako nowość nawet będzie smakować, ale w trakcie się po prostu przeje.
Tak samo jest nawet z najlepszą pizza domową, które osobiście najbardziej lubię z bagatelnej przyczyny - za każdym razem inaczej smakuje.
I to właśnie o tą różnice smaku chodzi.
0
pokaż komentarz
@to_jest_chyba_kurcze_zart: Pod jakim względem gorzej niż z pizzą? Odmian pizzy masz tysiące możesz położyć na nią co tylko zechcesz, natomiast sushi raczej na całym świecie trzyma się oryginalnych składników.
-2
pokaż komentarz
@Pietiapk1: No to pomyśl sobie jakim syfem jest tańszy placek z "piccerji".
0
pokaż komentarz
@Burza2014 odmian pizzy masz tysiące a sushi się trzyma oryginalnych składników?
Znasz pizzę bez ciasta? Bo istnieje tona odmian sushi bez ryżu. Albo bez nori. Albo bez składników dodatkowych, sam ryż i moczenie w sojowym sosie. A to co ci teraz powiedziałem to tylko czubek wierzchołka góry lodowej, i ten czubek ma wielkość paznokcia. Tak jak z pizzą jest też amerykańska odmiana sushi która ma mnóstwo dodatkowych odmian.
Pizza to zawsze "ciasto" i "sos". Ciasto może być i z kalafiora a sos ze śmietany ale zawsze te dwa składniki muszą być. W sushi nie.
0
pokaż komentarz
@Spring_is_coming: deko przypalone te brzegi. Pewno na dole sam wegiel ;)
0
pokaż komentarz
@Spring_is_coming to ciasto wygląda... źle. ( ͡° ʖ̯ ͡°)
0
pokaż komentarz
@MG78
Dobrze zrobiona pizza w domu > pizza z większości polskich pizzerii
Bo większość polskich pizzeri to zakalcarnie z sosami fameksa, fakt można w domu zrobić lepszą pizzę, niż to co zamówisz w da grasso.
Ale nie sądzę, żeby wyszło zbliżone do porządnej pizzy z pieca, szkoda moich nerwów, w piekarniku 250 stopni dużo nie ugram. Wolę mieć rzadziej, ale bez kompromisów.
To co kombinuję to czy da się jakiś taki mikro piec na duże temperatury kupić do domu. Chyba są takie rzeczy...
@C_MR
U nas najłatwiej sprzedaje się wielkością pizzy i jej ceną
Dokładnie. Ludzie często nie zjadają rantów (bo są chujowe), a na koniec i tak są zadowoleni, bo się najedli i było dużo sosu i tanich dodatków. To tak jakbyś nie zjadł skórki od świeżego chleba. Jeżeli ranty pizzy nie są tak dobre, że mógłbyś pochłonąć taką pizzę na sucho to żadnymi dodatkami i sosami tej fuszerki nie naprawisz. Może oszukasz kogoś kto jest głodny i chce się szybko najeść, a przy tym ogranicza go budżet.
@TeddyBeers
Jak ktoś nie jadł pizzy z domino's, to mu jako nowość nawet będzie smakować
W dominos nie zjesz dobrej pizzy. No chyba, że lubisz analog sera.
@pepinoogorino
Pewno na dole sam wegiel ;)
Wręcz przeciwnie xd. dobry piec już choćby dzięki swojej masie bardzo równo trzyma temperaturę i opieka z każdej strony. To nie jest piekarnik domowy, że jest jedno lub dwa źródła ciepła i jak je zasłonisz to masz problem.
-1
pokaż komentarz
@morgahard: skoro taki cudowny to co taka przyjarana na gorze wyszla? ;)
0
pokaż komentarz
@pepinoogorino przecież wyszła dobrze.
-1
pokaż komentarz
@morgahard: mowie o tym zdjeciu z czterema plackami, gdzie ranty sa w polowie czarne. Jak to jest dobrze to ja dziekuje.
0
pokaż komentarz
To co kombinuję to czy da się jakiś taki mikro piec na duże temperatury kupić do domu. Chyba są takie rzeczy...
@morgahard:
https://www.ceneo.pl/41416912 coś takiego można kupić, ludzie robią jeszcze przeróbki tego sprzętu, żeby dało się na nim robić taką podobną do neapolitańskiej.
0
pokaż komentarz
Polecam wypróbować pizzę powyżej ale nie będę Cię zmuszał albo wyśmiewał jak wolisz pizzę amerykańską
@to_jest_chyba_kurcze_zart: Bez prawdziwego pieca najlepiej opalanego ogniem, takiej jak na obrazku to się zrobić w domu nie da. Dlatego człowiek je to co jest w stanie i ma w zasięgu albo to co jest w stanie zroboć. Problem jest też z ceną bo u nas "Prawdziwa włoska pizza" kosztuje 2 razy tyle co amerykańska o której piszesz. Weź teraz wydaj 100zł na tą przystawke? To nie powinno kosztowac więcej niż 10-15zł bo sama suma składników to raptem kilka zł. Natomiast u nas płaci sie za nazwę i flagę włoską w logo lokalu. To ja dziękuje. Pewnie inaczej jest w samej Italii, ale u nas niestety niewiele osób może sobie tak naprawde pozwolić na takie coś bo zwyczajnie szkoda kasy. Raz na kiedys owszem ale jak ktoś lubi pizze i kocha to połączenie wszystkich aromatów dodatków jakie dokonuje sie poprzez sos pomidorowy i tłuszcz sera żółtego niekoniecznie mozarelli, to przerzuci się właśnie na "pizze w formie obiadu".
Inna sprawa, że nawet taką "pizze amerykańską" trudno trafić aby była dobra. Naprawde, większośc Pizzeri to wielkie g**** bo traktują pizze jak fast food i tak potem to wygląda i smakuje. Ze świeczką szukać pizzerii gdzie naprawdę aż miło zjeść. I właśnie dlatego kupiłem porządną blachę do pizzy i zacząłem robić sam ze składnikami jakie mi się podobają jak i smakują żonie. Od czasu do czasu idziemy na pizze do 1 z lokalnych pizzeri która właśnie serwuje porządną pizze na wzór amerykański. Jak sie nie chce robić to trzeba kupić. Ja ciasto na pizze robie w ogole "na odwrót" bo moje ciasto po wyrobieniu rośnie 15 minut... w lodówce. Przerobiłem wszystkie przepisy na rośnięcie w ciepłych miejscach i doszedłem do wniosku że ciasto na pizze najlepiej rośnie w lodówce. Śmiejcie sie ale ja tak robie i bede robić bo wychodzi zajebiście :)
+18
pokaż komentarz
Ciągle na wykopie te przepisy na dobre placorki, tutaj nawet poradnik jak go upiec w piekarniku elektrycznym, a u mnie w domu 30+ letni piecyk gazowy, który za KAŻDYM JE...YM RAZEM pali mi spód albo nie dopieka góry ヽ(☼ᨓ☼)ノ
-1
pokaż komentarz
@michael93pl: W sumie gorzej gdyby było odwrotnie ;)
-2
pokaż komentarz
@michael93pl u mnie to samo...
+33
pokaż komentarz
@michael93pl: Rozwiazanie twojego problemu - kamien do pizzy.
źródło: artigiano.pl
0
pokaż komentarz
@michael93pl: wymien ?
0
pokaż komentarz
@Spring_is_coming: no kamień to jest chyba jedyna opcja, w sumie nie moje mieszkanko to sprzętów raczej nie kupuję ale taki kamyczek może pozytywnie wpłynąc na moje wyniki na wadze ( ͡º ͜ʖ͡º)
+9
pokaż komentarz
Komentarz usunięty przez moderatora
+11
pokaż komentarz
@michael93pl: Polecam. Dobrze nagrzejesz i bedzie roznica.
Nie musi byc nawet ze sklepu - poszukaj starego nagrobka... #cebuladeals ( ͡° ͜ʖ ͡°)
+2
pokaż komentarz
@Nicolai: blaszka, klasyka niestety;/ wszystkich możliwych wariantów temperatury, poziomu w piekarniku próbowałem, jedyne co udaje mi się zrobić, to te pizze z lodówki ( te głęboko mrożone też się palą ). Kamień to chyba jedyna opcja
0
pokaż komentarz
@Spring_is_coming: o tym nie pomyślałem, w sumie nawet nie musi być stary, codziennie przejeżdżam koło cmentarza, więc kilka firm się tam reklamuje ( ͡º ͜ʖ͡º)
0
pokaż komentarz
Komentarz usunięty przez moderatora
0
pokaż komentarz
@Spring_is_coming: Gdzie można kupić taki kamień?
+4
pokaż komentarz
@Washi: mozna serio kupic u kamieniarza jak wspomnial @michael93pl:
Albo https://www.ceneo.pl/;szukaj-kamien+do+pizzy
0
pokaż komentarz
@Washi: Ja kupilem u kamieniarza pod wymiar blachy. Grosze to kosztowało
+3
pokaż komentarz
@Washi:
W każdym budowlanym dostaniesz cegły szamotowe. 4szt. złożone dają kamień do pizzy za 10 zł.
+1
pokaż komentarz
@michael93pl w Castoramie są tanie płyty granitowe https://www.castorama.pl/produkty/ogrod/architektura-ogrodowa/kamienie-i-galanteria-betonowa/plyty-chodnikowe/plyta-granitowa-30-x-30-x-2-cm-szara.html jest jeszcze okrągła jak coś :)
0
pokaż komentarz
@michael93pl: Polecam. Dobrze nagrzejesz i bedzie roznica.
Nie musi byc nawet ze sklepu - poszukaj starego nagrobka... #cebuladeals ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Spring_is_coming: w sumie to dziadka jednego nigdy nawet nie lubiłem a został chyba pochowany w starym grobowcu. Dzięki za protip, będzie w końcu okazja do odwiedzin dziadziunia;)
0
pokaż komentarz
@Spring_is_coming: zamiast kamienia mozna uzyc zwyklej plytki ceramicznej (kafeka/terakoty). Nawet w programach kulinarnych o tym mowili.
0
pokaż komentarz
@Spring_is_coming: kisne niemiłosiernie z ludzi, którzy wydają po 100zł na "kamień do pizzy"( ͡° ͜ʖ ͡°)
0
pokaż komentarz
@Nicolai: co to jest raszka?
+78
pokaż komentarz
To się nadaje już do bingo, co tydzień jest przepis na pitce lepszą niż z pizzerii
-1
pokaż komentarz
@birus Ale jak postuje @MG78 to faktycznie jest lepszy