•  

    pokaż komentarz

    ale o co to halo? przeciez moga miec otwarte w niedziele, nikt im nie zakazal!!! jakby byla dobra to by ludzie przychodzili nawet i do pustej galerii...widocznie nie sa tacy dobrzy aby u nich jesc nawet w niedziele przy pustej galerii...

    •  

      pokaż komentarz

      @ProfiBoy żeby ludzie jeździli do pustego centrum handlowego tylko po to by zjeść w restauracji, musiałaby chyba rozdawać żarcie za darmo. Po to otwierasz lokal w CH, żeby ludzie wpadali przy okazji, w trakcie zakupów, a więc bazujesz na schematach działań konsumentów. Kiedy te schematy zmieniają się z dnia na dzień, bo ktoś im mówi co mają robić z wolnym czasem, cały twój biznes leży. Zresztą w podobnej sytuacji jest teraz Grycan.

    •  

      pokaż komentarz

      @zielonka18: hmm za darmo mowisz...to jakim cudem radzą sobie inne restauracje ktore nie sa w centach handlowych? co wiecej, musza z nimi konkurowac !!! (ʘ‿ʘ) to raz, a dwa otwierajac taki biznes trzeba myslec do przod u i umiec przewidziec, ze cos moze sie stac z prawem i bedzie zakaz handlu w niedziele...no ale jak ktos jest januszem biznesu i ma kase, i byle tylko zainwestowac to tak pozniej jest...po tym sie wlasnie poznaje prawdziwego biznesmena czy restauratora, ze wie gdzie i jak otworzyc biznes aby ryzyko bylo minimalne. oni tez to mogli przewidziec. a tak w ogole skoro interes nie idzie to sie zamyka albo przenosi. wiele film bankrutuje albo jest zamykanych wiec nie wiem o co to haloooo

    •  

      pokaż komentarz

      @ProfiBoy może dlatego, że zazwyczaj są położone w miejscach, gdzie ludzie częściej przebywają lub jest po prostu ładnie (starówka, zabytki, parki). Jednym z takich miejsc były do niedawna CH w niedziele. Oczywiście, że zakładając biznes należy liczyć się z niekorzystnymi zmianami w prawie ale chyba ale chyba zgodzisz się, że to prawo bezpośrednio godzi w interesy najemców lokali w centrach handlowych. Przecież czynsze nie zmaleją ot tak.

      wiele firm bankrutuje albo jest zamykanych wiec nie wiem o co to haloooo

      Aha, jak tak, to spoko - przecież od tego są firmy, żeby bankrutowały ( ͡° ͜ʖ ͡° )つ──☆*:・

    •  

      pokaż komentarz

      @zielonka18: wzrost podatku do 23% tez godzi w interesy firm i co z tego? masz sie dostosowac... a nie plakac. czynsze nie zmaleja bo takie umowy podpisali, najem 7 dni w tygodniu a nie 6. nikt z wynajmujacych nie gwarantowal w umowie, ze galerie beda otwarte 7 dni w tygodniu. o tym ryzyku ma myslec inwestor. obroty spadly jesli nie ma zysku to sie optymalizuje albo zwija interes proste jak drut. prawo jest prawem. a umowy to juz napisalem co i jak. firmy sa od tego aby zarabiac, wiec skoro ktos ma pomysl na firme i potrafi sobie radzic to zarobi...a jak nie potrafi sobie poradzic i przewidziec zmiennych warunkow to mogl pomyslec przed zalozeniem firmy czym grozi prowadzenie wlasnego interesu ʕ•ᴥ•ʔ

    •  

      pokaż komentarz

      @ProfiBoy

      masz sie dostosowac
      Rzeczywiście, mam co roku zmieniać profil dzialalnosci, tylko dlatego, że państwo bawi się że mną w kotka i myszkę. Jeśli uważasz że państwo powinno rzucać kłody pod nogi przedsiębiorcom bez żadnego powodu, to tylko przypomnę, że z tego ustroju udało nam się już wydostać.

    •  

      pokaż komentarz

      @zielonka18: bajki powiadasz. poki co zakaz handlu zmienil sie pierwszy raz od dekad...to raz a dwa trzeba byc przygotowanym na zmiany i zawsze one sa oglaszane duuuuuuuzo wczesniej i nie piernicz, ze cos sie zmienia co roku...bo od roku to bylo o tym wiadomo...

    •  

      pokaż komentarz

      @ProfiBoy Jeśli pominąć drobne ograniczenia handlu wprowadzone w 2008, to pierwszy raz od '89 - faktycznie dobry wyczyn.
      Tradycją za to powoli staje się coroczny wzrost minimalnej krajowej oraz zmiany w KP. Z podatkiem od wielkopowierzchniowych nie wyszło, to trzeba spróbować udupić ich niedzielnym zakazem.

    •  

      pokaż komentarz

      @ProfiBoy Ty prowadziłeś w życiu jakiś biznes w tym kraju poza sprzedawaniem przedmiotów w RPG? Bo p??#!%!isz jak moja matka o gospodarce.

    •  

      pokaż komentarz

      @ShooleR: Wg niego masz przewidzieć zmiany w prawie na czas zwrotu inwestycji. Czyli wyciągasz kryształową kulę i przewidujesz przyszłość na np 12lat, bo dopiero wtedy spłacisz kredyt na działalność. A jak czegoś nie przewidziałeś w tym okresie, to masz się dostosować, bo mogl pomyslec przed zalozeniem firmy czym grozi prowadzenie wlasnego interesu ʕ•ᴥ•ʔ

      To j%@!cz teoretyk. On myśli o działalności co najwyżej w kategoriach kiosku z gazetami i hot-dogami. Nie ma pojęcia ile pieniędzy potrzeba na rozwinięcie działającego sklepu np ze szmatami czy tam innym rtv-agd. O prowadzeniu działalności ma pojęcie jak świnia o gwiazdach.

    •  

      pokaż komentarz

      @ShooleR: tak, mam wlasna firme od prawie 15 lat, i wiem co to znaczy sie dostosowac do prawa jesli chce sie prowadzic biznes w polszy ( ͡° ʖ̯ ͡°) no chyba, ze chce sie zwijac manatki. ale ja wole zajac sie prowadzeniem biznesu i ciaglym mysleniem co produkowac i sprzedawac aby zarabiac...a nie walką z wiatrakami. a moj ulubiony cytat z filmu social network.... "nasi studenci nie szukaja pracy, oni ja sobie wymyslaja sami..." ( ͡° ͜ʖ ͡°)

    •  

      pokaż komentarz

      @ProfiBoy A jaka branża jeśli mogę spytać? Segment, wielkość formy. Tako pi*drzwi bo ciekaw jestem jak się dostosowujesz.

    •  

      pokaż komentarz

      @ShooleR: napisalem...produkcja/sprzedaz, wiec zakaz handlu w niedziele mnie nie dotyczy. a dlaczego? bo taka branze wybralem swiadomie! przed zalozeniem firmy...nikt nie zmusza do bycia restauratorem a jesli juz chcesz byc koniecznie to trza sie liczyc z takimi kwiatkami prawnymi. w koncu prowadzenie knajpy to swiadomy wybor i ryzyko, ze moze nie byc w ogole klientow.

  •  

    pokaż komentarz

    I to jest dopiero początek zamykania restauracji lub małych lokalnych sklepików...Zobaczycie za rok co będzie.

  •  

    pokaż komentarz

    Najwyraźniej nie była tak dobra jak uważali :D

  •  

    pokaż komentarz

    No i o co problem. Ważne, że kasjerki mają wolne ( ͡° ͜ʖ ͡°)

  •  

    pokaż komentarz

    Jasne, tylko dwa dni i nagle taka dobra restauracja sie zamyka... ściema jakich mało.

    •  

      pokaż komentarz

      @LiSoQuan to nie są "tylko dwa dni". Punkty gastronomiczne w CH mają największy utarg w weekendy, bo wtedy jest najwięcej klientów którzy przy okazji zakupów pójdą coś zjeść. Jeśli zabiera się dwa takie dni, to te punkty mogą mieć bardzo duże kłopoty. Na tym zależy tej władzy? Żeby udupiać przedsiębiorców, którzy z podatków utrzymują ten kraj?