Sprawdzili, czy w polskich truskawkach są pestycydy
Ostatnie publikacje Wirtualnej Polski na temat truskawek wywołały burzę. Postanowiliśmy wyjaśnić wszelkie wątpliwości i zrobiliśmy własne badania. Już wiemy, czy w polskich i hiszpańskich owocach są pestycydy.
jacom z- #
- #
- #
- #
- 27
Komentarze (27)
najlepsze
"Szkodliwość dla zdrowia
Strzępki pleśni wytwarzają mykotoksyny, będące substancjami rakotwórczymi i mutagennymi. Nie wolno więc zjadać produktów, na których samoistnie pojawiła się pleśń"
Po drugie sama próbka widać że zawierała owoce lekko nadpsute w niektórych miejscach. To dobrze dla wyniku badania. Ale fajnie by było sprawdzić jak wygląda chemia w pięknych i wielkich owocach które widać na stoiskach.
Super wytłumaczone :)
A czemu nie pryskać skoro ludzie wolą takie, a rolnikowi jest łatwiej utrzymać owoc pryskając go, niż mieć duże straty i dużo więcej wysiłku nie pryskając, bo trzeba ręcznie np. plewić. A truskawki, owoce i tak mniejsze, jabłka
Nie ma co sie tym tak jarac, jesc zyc to co jest, przyjdzie czas to nas dopadnie i znikniemy:P