
Czekolada mleczna z żurawiną (część II: Krakowski Kredens kontratakuje)
Po wpisaniu nazwy produktu w guglu, wciąż jako pierwszy wyskakuje temat z wykopu, pomimo upływu 7 lat... Krakowskiemu Kredensowi chyba zaczęło to przeszkadzać, bo wprowadził na rynek nową wersję - jakby przesadną w drugą stronę? ;)
+585
pokaż komentarz
Ja p!#!%!$ę to wygląda jak gleba na marsie ( ͡º ͜ʖ͡º)
+214
pokaż komentarz
@01pixel: Tak źle i tak nie dobrze...
+426
pokaż komentarz
@01pixel: To wygląda jakby osoba odpowiedzialna za to stwierdziła: CO!? ŻE NIBY MÓWIĄ ŻE ZA MAŁO ???ZA MAŁO IM? ZA MAŁO ZURAWINY? TAAK??? TO MASZZ!!!! TO MASZZZZZ!!!!! MASZZ!!! NIECH ŻRĄ!!!!!! WIĘCEJ!!?!?! PROSZĘ BARDZOO!!!! WIĘCEJ!!!!! ŻRYJCIE!!! NO ŻRYCIE!!!!
+414
pokaż komentarz
@Wolvi666: ( ͡º ͜ʖ͡º)
źródło: img.besty.pl
+13
pokaż komentarz
@supermoc: tak tak tak!!!! wlasnie sobie to wyobrazilem :)))))))))) tak bylo
+37
pokaż komentarz
@Wolvi666: Nie no nie przesadzaj..
Widzisz w poniższym obrazku różnice?
Na jednym czekolada z orzechami.. na drugim orzechy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
To tak jak z tą żurawiną.
źródło: cze.JPG
+60
pokaż komentarz
@gosiakoprzem: Ale nie wiadomo jak wygląda druga strona, może ta żurawina jest jak z gąbką do naczyń, tylko przyklejona do czekolady z jednej strony, a nie zanurzona jak orzechy
źródło: clean24.pl
-37
pokaż komentarz
@Wolvi666: Te gąbki są do niczego :] - ta miękka strona niczego nie domyje :]
Bo jak gotować - to tak żeby up?!!?$@ić wszytko dookoła ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Wolę takie :]
Ale punkt dla Ciebie.
Jest szansa, że żurawina się rozlała po spodzie - a od góry jest brąz.. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
źródło: sanel.pl
+56
pokaż komentarz
@gosiakoprzem: ta, a później wymieniaj patelnię i część garnków co tydzień
0
pokaż komentarz
@01pixel: taki duży strup :D
+18
pokaż komentarz
@Docnt przecież to nie rysuje niczego. One są przystosowane do teflonu.
+3
pokaż komentarz
@01pixel: niezły pomysł, chyba sobie z nich makietę Marsa zrobię xD
+5
pokaż komentarz
@gosiakoprzem: Klejnot w rękach pani domu
+4
pokaż komentarz
@Docnt: mam te same dwie patelnie od 3 lat - stan idealny.
Z wyczuciem trzeba ( ͡º ͜ʖ͡º)
0
pokaż komentarz
@sokzkwacha: trafna uwaga :)
+7
pokaż komentarz
@gosiakoprzem: Jak myjesz zaschniete naczynia to nic dziwnego .. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
+4
pokaż komentarz
ylko przyklejona do czekolady z jednej strony
@Wolvi666: w takiej ilości, to wystarczy.
0
pokaż komentarz
@Coco_jumbo_i_do_przodu: ( ͡° ͜ʖ ͡°)
0
pokaż komentarz
a nie zanurzona jak orzechy
@Wolvi666: no mam nadzieję, bo w przeciwnym wypadku musiałoby się to nazywać żurawina z czekoladą
+23
pokaż komentarz
@gosiakoprzem @Docnt:
Co wy wiecie o myciu naczyń?!
źródło: sklep.mexpol.com.pl
0
pokaż komentarz
@gosiakoprzem to nie masz zmywarki?
+8
pokaż komentarz
@Krowa_i_kurczak: gdzies jest, teraz chyba się kapie.
0
pokaż komentarz
@supermoc: ale ja dałem podwawelską :)
0
pokaż komentarz
@Wolvi666: czego wymagacie od kredensu XD , to stan umysłu
+197
pokaż komentarz
I to chyba liofilizowana żurawina. Kompletnie przecież inna w smaku. Pewnie łatwiej ja dodać procesie produkcji niż taka zwykłą suszoną.
+389
pokaż komentarz
@fuuYeah inna w smaku bo najbardziej przypomina świeżą. Liofilizacja umożliwia usunięcie wody za pomocą sublimacji (czyli przejście stanu skupienia ze stałego - lód w gazowy - para z pominięciem ciekłego). Osiąga się to dzięki odpowiednim parametrom, w tym dużo niższej temperatury. Dzięki temu produkt zachowuje walory smakowe i częściowo zapachowe w przeciwieństwie do tradycyjnego suszenia w wyższych temperaturach - pewnie zauważyłeś, że produkty suszone w temperaturze są wykrzywione, poskręcane i inaczej smakują - przez szereg procesów który zachodzi właśnie w wyższych temperaturach
-59
pokaż komentarz
@StaryZdzich: nie mówię ze sam proces liofilizacji jest zły. Chodzi mi o porównanie do produktu wcześniejszego gdzie w czekoladzie była zwykła suszona żurawina. Jest ina inna w smaku i imo bardziej gra ze smakiem czekolady. Kredens zamiast zwiększyć ilość tamtej żurawiny po prostu zastapił ją czymś innym bo tak łatwiej i to jest wg mnie już złe ( ͡° ͜ʖ ͡°)
-7
pokaż komentarz
@StaryZdzich: to samo z kawa rozpuszczalna
+90
pokaż komentarz
@placydo też tam dali inną żurawinę?
+189
pokaż komentarz
@fuuYeah: liofilizacja to droższy i bardziej skomplikowany proces, więc tak naprawdę dali produkt lepszej jakości. Jak na moje, to jest dobre. I wcale nie zrobili tak "bo łatwiej" - jest nowa technologia to z niej korzystają. Zakładam, że nie napisałeś tego komentarza w postaci listu wysłanego do wykop peel ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@placydo: nie wszystkie, ale tak. Część kaw rozpuszczalnych nadal produkowana jest tradycyjną metodą - ryzpryskiwana przez dysze i szuszona nawiewem gorącego powietrza. Te kawy rozpuszczalne robione "tradycyjną metodą" są zwykle ciemniejsze i "zlepione" w grudki. Mają też często posmak przypieczenia - ot efekt wysokiej temperatury mimo, że działa bardzo krótko. Chyba jacobs jako pierwszy wprowadził na rynek w Polsce kawę rozpuszczalną liofilizowaną - bodajże gold. Eh zapijałam się nią nim odkryłam smak dobrze zaparzonej siekiery (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
-64
pokaż komentarz
@StaryZdzich: w produkcji przemysłowej jest pewnie prostsze w użyciu niż taka zwykła żurawina i mimo ze droższe w otrzymaniu to i tak końcowo wychodzi pewnie taniej. O to mi chodziło jak napisałem że „łatwiej”
+73
pokaż komentarz
@fuuYeah: niby w jaki sposób prostsze ( ͡° ͜ʖ ͡°) ? Wybacz, ale c?#@# tam wiesz, ale założyłeś coś sobie i kłócisz się dla zasady. Używa się tak samo - ładujesz "posypkę" (niezależnie od tego czy suszoną tradycyjnie czy liofilizowaną) do maszyny i na produkcji maszyna dozuje odpowiednią porcję i ją dozuje.
-67
pokaż komentarz
@StaryZdzich: łatwiej dozować i porcjować suche i pokruszone niż lepiące się owoce :)
+59
pokaż komentarz
@fuuYeah co k!@#a? Xd zadozuj sobie rozumu odrobinę xd
-3
pokaż komentarz
@qwertyu: ale co do kawy rozpuszczalnej to fakt, czasami ktos pisze uuuu zuo! zuo! kawa rozpuszczalna to samo zuo! a to normalna kawa ale wlasnie poddana liofilizacji ot co
-29
pokaż komentarz
@fuuYeah suszona iest lepsza niż liofilizowana w smaku ale liofilizacja jest tańsza i szybsza
-29
pokaż komentarz
@fuuYeah liofilizowana jest tańsza. Kartki ci się skleiły
+38
pokaż komentarz
@HalTrout no tak xd liofilizowana 30zl za 100g a suszona 20 za kilo xD przeczytaj sobie jak wygląda proces liofilizacji zanim zaczniesz się osmieszac
+12
pokaż komentarz
@fuuYeah
łatwiej dozować i porcjować suche i pokruszone niż lepiące się owoce :)
Ile suszonych i liofilozowanych żurawin porcjowałeś do czekolady że masz taką wiedzę? A może sam przeprowadzałeś tę technologię w Krakowski Kredensie?
A może po prostu piszesz jak typowy wujaszek Janusz, który się nie zna ale się wypowie?
+1
pokaż komentarz
łatwiej dozować i porcjować suche i pokruszone niż lepiące się owoce :)
@fuuYeah odrób proszę pracę domową z technologii produkcji spożywki i wtedy wróć pogadać :)
0
pokaż komentarz
to samo z kawa rozpuszczalna
@placydo: mam straszne problemy z tą kawą. Najgorsze jest to, że są zupełnie nieracjonalne :) Nie przeszkadza mi jej smak, czy proces przygotowania tylko to, że... mam wrażenie, że piję kawę po kimś, kto już ją sobie zaparzył, był gotów do wypicia, ale o niej zapomniał i ta kawa wystygła, odparowała i szkoda było jej marnować więc zapakowali to co zostało do torebki i sprzedali dalej :D
+2
pokaż komentarz
@HalTrout
@detreomycyna
Liofilizacja jest tańsza jeśli chodzi o zużycie energii bo energie do odparowania wody można dostarczyć z otoczenia, natomiast przy suszeniu wysoka temperatura zagrzać trzeba jakim paliwem. Z drugiej strony do liofilizacji potrzeba droższego sprzętu, szczelna komorę, coś w rodzaju pompy próżniowej i jakaś "chlodnice" do doprowadzenia ciepła. A do suszenia wystarczy grzałka i wentylator
0
pokaż komentarz
@zibizz1: wysoka temperatura do suszenia substancji takich jak owoce mija się z celem, bo tracimy większość smaku, a, że przed suszeniem żurawina jest zwykle porządnie słodzona to również nastąpiłaby karmelizacja. Nie jakaś komora i coś w rodzaju pompy próżniowej, bo wtedy to można bardzo niewydajnie sobie kilka łyżeczek kawy rozpuszczalnej zrobić, a profesjonalne komory liofilizacyjne za grubą kasę, zamrażanie to też nie tylko hop i juz, a do konkretnej temperatury, z obniżaniem co kilka stopni, a potem trzeba temperaturę w kontrolowany sposób podnosić, no i woda się musi osadzić na wymiennikach ciepła.
+2
pokaż komentarz
@detreomycyna chodziło mi o to że liofilizacja jako proces jest tańsza tak jak ogrzewanie domu pompa ciepła jest tańsze od innych sposobów, nie biorąc pod uwagi kosztu sprzętu
-1
pokaż komentarz
@zibizz1: mówisz o operacji jednostkowej, a piszesz o procesie jako całości, który w ogólnym rozrachunku jest droższy.
+1
pokaż komentarz
@detreomycyna wiem co mówię, że przetworzenie kg owoców w liofilizacji jest tańsze niż przy zwykłym suszeniu wysoka temperatura. Tak samo jak kWh z pompy ciepła jest tańszy niż otrzymany z gazu czy węgla i tak samo km przejechany na LPG jest tańszy niż na benzynie.
Koszt gotowego produktu jest droższy bo
1. maszyna do której można wlozyc 10kg kosztuje prawie pół miliona zl, a taka z wsadem 100kg 2mln zł
2. W wyniku liofilizacji dostajemy produkt który ma mniej wody czyli w kg liofilizowanych owoców jest więcej świeżych owoców niż w przypadku suszonych.
Jeszcze raz, proces jest tańszy, technologia już nie.
-1
pokaż komentarz
@fuuYeah: @StaryZdzich: zamiast mowic ze c@$%? wie to faktycznie liofizowana zurawina moze np przedluzyc waznosc produktu. jako ze czekolada jest zdatna do spozycia tak dlugo jak nie zaatakuje ja plesn czy robaki tak zurawina w postaci suszonego owocu ktory jednak zawiera wode moze ta date waznosci skrocic.
-1
pokaż komentarz
@detreomycyna sama liofilizowana zurawina jest strasznie kwaśna i nie dobra
@StaryZdzich z tą nową technologia to tak nie przesadzaj
0
pokaż komentarz
@Kalypsoo bo tak smakuje normalna żurawina. Jest kwaśna
-1
pokaż komentarz
@detreomycyna suszona juz taka kwaśna nie jest ( ͡º ͜ʖ͡º)( ͡º ͜ʖ͡º)
-1
pokaż komentarz
@Kalypsoo bo jest kandyzowana ¯_(ツ)_/¯
-1
pokaż komentarz
@detreomycyna a poczas liofilizacji nie masz jak tego zrobic
-1
pokaż komentarz
@Kalypsoo tego nie wiem, czemu by nie można było rozdrobnic owoców i zalać syropem a potem liofilizować?
-1
pokaż komentarz
@detreomycyna wapie ze proces oddawania wody by dobrze przebiegal, w liofilizacji jakis jagod albo innych z twarda skorka najpoerw trzeba ja zedrzec zeby nie zrobila sienjakas skorupa bo woda nie wyparuje a takie liofilizofowane charakteryzuja sie gdzies okolo 3% zawartosci wody
+79
pokaż komentarz
I o co kretyni znowu mają ból dupy? Przecież widać, co się kupuje.
. . . kliknij, aby rozwinąć obrazek . . .
źródło: krakowskikredens.pl
+178
pokaż komentarz
@RedBulik: Na focie z 2011 też było widać xD
+2
pokaż komentarz
@RedBulik: żurawina ( ͡° ͜ʖ ͡°)
źródło: urawina.jpg
+134
pokaż komentarz
W starym przynajmniej dali żurawinę... ( ͡° ͜ʖ ͡°)
+122
pokaż komentarz
@Ektrom: Owoce liofilizowane sa znacznie intensywniejsze w smaku a sam proces całkowicie zdrowy
-20
pokaż komentarz
@grzegorzo: Wiem, po prostu nabijam się z tej całej sytuacji. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
+26
pokaż komentarz
@Ektrom: Nie wspominając już nawet, że owoce liofilizowane bardziej w smaku przypominają owoce świeże niż suszone...
-7
pokaż komentarz
@grzegorzo: powinni zakazac pedofilizofania owoców
-1
pokaż komentarz
@leoha: @grzegorzo: nikt nie twierdzi, że to niezdrowe... ale co z tego, że smakuje bardziej jak owoce niesuszone, skoro suszone owoce są dobre? To inny smak. Suszone winogrono to rodzynka... no w ogóle to nie jest podobne w smaku do świeżego winogrona i nikt by tego nie chciał, to inny produkt i trudno mówić czy lepszy, czy gorszy... ale wg wielu lepszy, przynajmniej z czekoladą. Generalnie liofilizowane owoce mają nieprzyjemną konsystencję styropianu i są kwaśne, suszone są słodsze i miękkie. A Krakowski Kredens by mógł teraz i świeżą żurawinę tam dodawać z dwudniowym terminem przydatności na półce wymieniać... ja im już po prostu nie ufam, bo jak ktoś oszukał raz to jest oszustem w moich oczach i tyle. Pewnie oszukują na innym produkcie żeby sobie odbić, albo zmniejszyli jakość czekolady, nie wiem... wiem tylko, że nigdy niczego u nich nie kupię i będę im zawsze życzył bankructwa.
+141
pokaż komentarz
Od skrajności w skrajność, to ma być dodatek do smaku w rozsądnej granicy a nie cała czekolada zawalona glebą z marsa ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
+45
pokaż komentarz
@qhardyq: Rzecz w tym, ze wlasnie w tej formie smakuje to bardzo dobrze. Taka receptura
-7
pokaż komentarz
@grzegorzo: Polemizowałbym, chodzi o przyjemność jedzenia czekolady z dodatkiem a nie przełykania samej żurawiny od której już Ci się rzygać chce ( ͡° ͜ʖ ͡°)
+19
pokaż komentarz
@qhardyq: Zalezy co lubisz. To polaczenie jest naprawde bardzo dobre, czuc intensywna zurawine z nutami malinowymi (nie wiem, skad ale ja to wyczuwam) plus intensywna czekolade. Dla mnie naprawde swietne, jak ktos chce bardziej czekolade z dodatkami ktore urozmaica jej smak a nie 50/50 to oczywiscie wybierze cos innego. Jak ktos chce bardzo mocna zurawine i intensywna czekolade "na raz" - to polecam
+2
pokaż komentarz
@grzegorzo https://sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/naraz-czy-na-raz;2686.html
Pozdrawiam serdecznie :)
0
pokaż komentarz
@Felonious_Gru: to chyba dobrze użył, że "jednocześnie mocną żurawinę i intensywną czekoladę", a nie, że poleca całą tabliczkę zjeść od razu... chyba.