•  

    pokaż komentarz

    Możesz zgłosić do Urzędu Ochrony Danych Osobowych.

  •  

    pokaż komentarz

    Pozywaj i daj znac jak poszlo.

  •  

    pokaż komentarz

    Niewiele uzyskasz, bo po prostu właściciel serwisu sprytnie lawiruje pojęciami, a ty tego nie zauważyłeś.

    Występujesz z wnioskiem o "ukrycie" danych, a nie usunięcie z bazy. Ukrycie to nic innego jak pozostawienie cię w bazie, ale bez publicznej prezentacji - to zawiera w sobie znamiona usługi i może być płatne, choćby na podstawie trzymania danych by je za jakiś czas przywrócić w niezmienionej formie - czyli troszkę taka usługa hostingowa. Także urząd tu nic nie wskóra, bo przepisy nie są łamane, choć cel naciągnięcia użytkowników jest bezsprzeczny.

    Zgłoś "usunięcie", a nie ukrycie i wówczas zapewne żadna opłata się nie pojawi. Przy każdych nowych przepisach pojawiają się tacy spryciarze, którzy wykorzystują różnice w słownictwie i dosłowność. Trzeba się mieć na baczności. Tak czy owak prawa nie łamie, co najwyżej mógłbyś próbować oskarżyć o celowe wprowadzanie w błąd.

    •  

      pokaż komentarz

      @oiio: @jakdlugonawawelu: a tak wygląda "ukrycie" danych ( ͡° ͜ʖ ͡°)

      źródło: dddddd.jpg

    •  
      j..............u

      +18

      pokaż komentarz

      @oiio: ja wystepowalem mailowo z zadaniem usuniecia a nie ukrycia

      Dostalem info ze moge to zeobic na stronie 2x, stwierdzilem ze nie bede sie kopal z botem

    •  

      pokaż komentarz

      @oiio: @jakdlugonawawelu: Usunięcie danych osobowych w przypadku działalności nie będzie skuteczne. Bo nawet jeśli je ktoś usunie, to może je pobrać ponownie np. następnego dnia z baz CEIDG.

      Nie możesz nikomu zabronić ponownego rozpoczęcia przetwarzania danych. Jeśli chciałbyś tak zrobić, musiałbyś pozwolić mu zachować te dane i dalej je przetwarzać. Dlaczego? Bo żeby firma wiedziała, jakich danych ma ponownie nie pobierać, to musi zapisać sobie dane twojej firmy (no powiedzmy co najmniej NIP), żeby wiedzieć, że ich nie pobierać :) W związku z tym ciężko żądać usunięcia wszystkich danych, i jednocześnie żądać żeby nie pobrali ich sobie ponownie.

      A tak szczerze to masz małe szanse na wygranie sprawy. Ty masz prawo do żądania usunięcia danych osobowych, ale ta firma może odmówić, bo ma prawo do przetwarzania Twoich danych osobowych bez Twojej zgody. Mają do tego podstawę prawną jako że mieści się to w zakresie usprawiedliwionych prawnie potrzeb administratora, którymi w tym wypadku jest prowadzenie katalogu z danymi. Podejmując działalność gospodarczą musisz się liczyć z tym, że Twoje dane stają się jawne dla zachowania przejrzystości obrotu gospodarczego. Nie jesteś już nikomu nie znanym szaraczkiem.

      Sądzę że sprawa najszybciej skończyć się może dopiero w sądzie, i wcale nie jest takie oczywiste kto wygra. Choć pewnie przydałby się jakiś precedens w tej sprawie, albo chociaż jasne stanowisko RODO. Będę wdzięczny za zawołanie jak będziesz wiedział już jak sprawa się skończyła.

    •  

      pokaż komentarz

      @mabb: ale bzdury. Wystarczy zachować NIP i dodać po nim wykluczenie przy ponownym pobieraniu przez automat. Jedyne info to takie żeby nie pobierać a to nie pozwoli na identyfikację w bez połączenia z inną bazą danych.

      Wg. Tego co napisałeś wystarczy że są 2 spółki tego samego właściciela, gdzie jedna trzyma dane i nie udostępnia a jedynie sprzedaje drugiej regularnie co np 2 miesiące. Tym sposobem usunięci z jawnej wracają tam legalnie po 2 miesiacach.

    •  
      j..............u

      +2

      pokaż komentarz

      @oiio: ja nie chce niczego zyskac, chce po prostu skorzystac z prawa ktore mi przysluguje - inne portale typu money.pl usunely bez zajakniecia

      a tutaj ktos chce na mnie zarobic, chcialem bez rozglosu ale skoro od miesiaca jestesmy bombardowani mailami, ogloszeniami i popupami z RODO to dlaczego by nie sprawdzic jak w praktyce wyglada dzialanie UODO? w koncu od tego sa.

    •  

      pokaż komentarz

      Wystarczy zachować NIP

      @heat: no przecież to napisałem, ale po co czytać jak można dodać głupi komentarz bez czytania?

      Sposób który podałeś jest jak najbardziej zgodny z prawem. Tyle że nierealny bo obydwie spółki muszą powiadamiać każdą osobę, że rozpoczęli przetwarzanie jej danych.

    •  

      pokaż komentarz

      ja nie chce niczego zyskac, chce po prostu skorzystac z prawa ktore mi przysluguje - inne portale typu money.pl usunely bez zajakniecia

      @jakdlugonawawelu: Rozumiem, ale tak jak napisałem to nie jest prawo bezwzględne. Ty masz prawo żądać usunięcia, ale administrator nie ma bezwzględnego obowiązku usunięcia tych danych, jeśli ma podstawę prawną do ich przetwarzania. W tym wypadku ma więc sprawa jest trudna.

    •  
      j..............u

      0

      pokaż komentarz

      @mabb: z paru wpisow radcow prawnych z ostatnich 3 msc wynika to co przekleilem w tresci wykopu

      jesli jest inaczej to napewno UODO przedstawi stan faktyczny na dzien dzisiejszy bo mysle ze wiele osob majacych jdg chcialoby sie usunac z roznych stron ale nie wiedza jak to prawnie wyglada

    •  

      pokaż komentarz

      @jakdlugonawawelu: Jasne, nie zrozum mnie źle, sam jestem ciekawy jaki będzie wynik :)

    •  

      pokaż komentarz

      Nie możesz nikomu zabronić ponownego rozpoczęcia przetwarzania danych. Jeśli chciałbyś tak zrobić, musiałbyś pozwolić mu zachować te dane i dalej je przetwarzać. Dlaczego? Bo żeby firma wiedziała, jakich danych ma ponownie nie pobierać, to musi zapisać sobie dane twojej firmy (no powiedzmy co najmniej NIP), żeby wiedzieć, że ich nie pobierać :) W związku z tym ciężko żądać usunięcia wszystkich danych, i jednocześnie żądać żeby nie pobrali ich sobie ponownie.

      @mabb: napiszę trochę jaśniej i z przytoczeniem akapitu do którego w większości się odniosłem. Przetwarzanie samego NIP NIE JEST przetwarzaniem danych osobowych. W bazie, nie ma danych email, adresu etc. a sam NIP jest używany tylko do realizacji obowiązków wynikających z RODO. Dodatkowo, NIP można przerobić np. MD5 i po sprawie co pewnie większość normalnych firm robi. Ergo, można i jest to technicznie wykonalne, aby nie prztważać danych osobowych i jednocześnie unknąć ich ponownego pobrania z publicznych baz danych.

      A nawiązując to twojej ostatniej odpowiedzi, idąc tym tokiem rozumowania, taka firma po każdorazowym usunięciu i pobraniu danych powinna informować o tym wszystkie osoby z bazy.

    •  

      pokaż komentarz

      @heat: NIP umożliwia jednoznaczną identyfikację osoby fizycznej prowadzącej działalność, więc jest daną osobową. Chyba że wskażesz mi przepis, który mówi inaczej.

      Nie powinna informować wszystkich, jedynie osoby których w bazie nie mieli i których to dane zostały pobrane, tzn. rozpoczęto ich przetwarzanie.

    •  

      pokaż komentarz

      @mabb: Widzę, że jesteś jednym z tych ludzi co idzie w zaparte. NIP po MD5 nie jest daną osobową tak więc można i jest to technicznie wykonalne, żądać od firmy całkowitego usunięcia i nie prztważania danych zachowując jednocześnie pełną funkcjonalność bazy danych. Jeśli firma twierdzi że się nie da, to kręci i na 100% celowo nie spełnia wymogów RODO licząc że się wywinie. Liczę, że już za jakiś czas takie właśnie firmy będą dostawały kary.

      NIP umożliwia identyfikację tylko wtedy, jeśli ma się dostęp do innej bazy danych oraz posiada informację że ma się do czynienia z numerem NIP. Bez kontekstu to bezwartościowy ciąg cyfr i jako taki może być używany do obsługi np logów, blacklist etc. Jeśli o mnie chodzi, to jak pisałem wcześniej robię hash aby nie musieć się w ogóle tłumaczyć.

    •  

      pokaż komentarz

      @heat: Nie stresuj się, dyskutujemy tylko :) Nie wiem jak Ty, ja dyskutuję po to bo jestem ciekawy Twoich argumentów i miałem nadzieję że może zagniesz mnie jakimś linkiem do wypowiedzi RODO w tej sprawie czy coś takiego.

      W dobie rainbow tables można dyskutować czy cokolwiek po MD5 jest czy nie jest daną osobową, ze względu na łatwość odczytania. Osobiście sugerowałbym jakiś SHA jeśli już (ale to i tak pewnie tylko na jakiś czas...).

      NIP umożliwia identyfikację tylko wtedy, jeśli ma się dostęp do innej bazy danych

      @heat: Ale o tym właśnie piszę. KAŻDY ma dostęp do CEIDG więc łatwo odkryć kto stoi za danym NIPem.

    •  

      pokaż komentarz

      @mabb: nie stresuje się. Md5 to przykład. Rodo wymaga odpowiedniego zabezpieczenia a jakikolwiek algorytm hash wystarczy do zabezpieczenia zwykłego NIP. Praktycznie, kto będzie tyle kombinował by dowiedzieć się co kryje się za zwykłym id w bazie danych jakiejś tam firmy. Nikt. Bez kontekstu trudno nawet zacząć

      Oczywiście że każdy ale to już połączenie 2 baz danych. W tym przypadku NIP jest używany do wew. Potrzeb i nie jest udostępniony użytkownikom. Użytkownik chce aby jego dane nie były wyświetlane na stronie odpisyzdupy.pl i usunięcie jego danych pozostawiając NIP do wpisów historycznych (do użytku wew.) Realizuje to żądanie.

      Zauważ, że Rodo w wielu miejscach nie jest precyzyjne a środki mają być adekwatne. Ta firma ewidentnie leci w CH... licząc że użytkownik odpuści. Mam nadzieję że nie.

    •  

      pokaż komentarz

      @jakdlugonawawelu: Chyba zbyt długonawawelu się zasiedziałeś. Może jakieś konstruktywne wnioski?
      RODO obowiązuje od 25 maja 2018, Ustawa o CEIDG od 06 marca 2018 r. a Ty odwołujesz się do wpisów na blogach z przed kilku miesięcy?! Chłopie! W jakim ustroju Ty żyjesz?! :-)

    •  
      j..............u

      0

      pokaż komentarz

      @getAUTO: pracowniku czy tam programisto tych portali nie kompromituj sie juz wiecej skoro tacy pewni jestescie ze dzialacie zgodnie z prawem to dlaczego usuneliscie oplate za ukrycie wpisu po wykopie? no slucham?

    •  

      pokaż komentarz

      @jakdlugonawawelu:
      Aby skupić się na pracy zamiast odpowiadać na Twój Troling.
      Trudno bowiem korespondować z takim Mirkiem jak Ty, który żąda usunięcia czegoś o czym bladego pojęcia nie ma - z platformy umożliwiającej BEZPŁATNĄ weryfikację danych i statusu VAT w myśl powszechnego dostępu do danych przedsiębiorców. AktualnyOdpis.pl powstał w celu unikania oszustów i nadużyć w obrocie gospodarczym oraz ukrywaniu się takich Mirków jak Ty, by zwykły obywatel nie ogarniający za dobrze tematu rejestrów przedsiębiorców nie mógł Ciebie znaleźć.
      Chcesz Mirek prowadzić działalność gospodarczą ale jak widzę "w podziemiu"? Nikt nic nie wie nikt nic nie widzi.
      Otóż wierzymy jednak w sprawność Państwa i ułatwiamy przedsiębiorcom (i nie tylko) proste pozyskanie dokumentów.
      Za darmo Mirek. Za darmo....
      Nie szalej zatem i nie podbijaj swojego hejtu po to tylko aby zrobić sobie scoring i trochę ruchu na profilu bo jak widzę świeżak tu z Ciebie. Nie wykluczam, że Twoje poprzednie konto usunięto z powodu trolowania i hejtu.
      Zwróć jednak również uwagę, że może niezamierzenie ale robisz nam ruch na platformie AktualnyOdpis.pl
      Nie zamierzam Tobie dziękować bo marnujesz mój cenny czas.
      Ty sobie troluj dalej - ja zajmę się pracą - ok?

    •  

      pokaż komentarz

      ale bzdury. Wystarczy zachować NIP

      @heat: czyli przetwarzać dane osobowe, żeby nie przetwarzać danych osobowych? Dobrze zrozumiałem?

  •  
    j..............u

    +69

    pokaż komentarz

    Pamietajcie by zmiescic swoje wypociny w 1024 znakach kontaktujac sie z urzedem (。◕‿‿◕。)

  •  

    pokaż komentarz

    Mogę się mylić, ale to nie będzie przypadkiem tak, że uiszczenie opłaty spowoduje zapisanie danych w ich bazie - jako potwierdzenie zapłaty?
    ( ͡° ͜ʖ ͡°)

    •  

      pokaż komentarz

      @madAlice: dane transakcyjne nie podpadają pod RODO bo są niezbędne do prowadzenia działalności. Poza tym z transakcji może być zapisany tylko jakiś identyfikator transakcji, a cała reszta informacji przechowywana w systemie płatniczym firmy trzeciej ;)

    •  

      pokaż komentarz

      dane transakcyjne nie podpadają pod RODO

      @Kargaroth: Dane transakcyjne podpadają pod RODO jak każde inne dane, a tobie miesza się podstawa przetwarzania z zakresem zastosowania przepisów. Muszą przetwarzać jakieś dane choćby po to aby rozpatrzyć ewentualną reklamację. Mogą co najwyżej ograniczyć ich przetwarzanie i je zanonimizować. Z pewnością nie mogą już ich wykorzystywać w żadnym innym celu.

    •  

      pokaż komentarz

      @MinisterPrawdy: nic mi się nie miesza. Na zapisanie danych transakcyjnych zawierających dane osobowe nie trzeba mieć niczyjej zgody i nigdzie nie napisałem że mogą być wykorzystywane do czegokolwiek innego ;)
      Podpadają pod RODO w momencie kiedy chcesz być zapomniany, albo dowiedzieć się co firma o Tobie wie.

      Do przetwarzania transakcji też nie są potrzebne dane osobowe. Wystarczy numer id zamówienia/transakcji, potwierdzenie przelewu od klienta, paragon. Dane osobowe (jak np email) mogą pojawiać się przy danych transakcyjnych i mogą być przechowywane tak długo jak są potrzebne podmiotowi do funkcjonowania. A to już zależy od charakteru działalności. Czasem może to być dzień, miesiąc, rok. W razie kłopotów to podmiot musi uargumentować czemu tak długo trzyma dane osobowe. Może dany produkt jest objęty 3-letnią imienną gwarancją? Wtedy trzeba trzymać dane 3 lata. Cholera wie. Ile biznesów tyle przypadków ;)

    •  

      pokaż komentarz

      nic mi się nie miesza. Na zapisanie danych transakcyjnych zawierających dane osobowe nie trzeba mieć niczyjej zgody i nigdzie nie napisałem że mogą być wykorzystywane do czegokolwiek innego ;)
      Podpadają pod RODO w momencie kiedy chcesz być zapomniany, albo dowiedzieć się co firma o Tobie wie.


      dane transakcyjne nie podpadają pod RODO bo są niezbędne do prowadzenia działalności

      @Kargaroth: Na pewno nic ci się nie miesza?
      Id zamówienia i potwierdzenie przelewu (!) to są dane osobowe że ja p%#@?!$e. Zwłaszcza potwierdzenie przelewu.

    •  

      pokaż komentarz

      Id zamówienia

      @MinisterPrawdy: 192370/FGSB/2018 - to jest dana osobowa według Ciebie? ;)

      Potwierdzenie przelewu od klienta, gdyby chciał skorzystać z gwarancji. Na potwierdzeniu jest tytuł przelewu, albo automatycznie nadany numer transakcji jak powyżej. Ty mając w swoim systemie wyłącznie numer transakcji jesteś w stanie bezproblemowo zweryfikować odbiorcę, bez posiadania jego danych w swoim systemie ;)

      Prosty przykład - przesyła Ci "ktoś" maila z potwierdzeniem przelewu, Ty z potwierdzenia wklepujesz jedynie "192370/FGSB/2018", bo tylko takie dane masz po swojej stronie. W systemie po Twojej stronie masz "pyk" i zamówienie, produkty, datę, id transakcji po stronie banku i możesz z tym dalej działać ;)

    •  

      pokaż komentarz

      Mogę się mylić, ale to nie będzie przypadkiem tak, że uiszczenie opłaty spowoduje zapisanie danych w ich bazie - jako potwierdzenie zapłaty?

      @madAlice: jasne, a jak się nie zgadzasz na przetwarzanie danych to oni nie mogą przetworzyć informacji, że zapłaciłeś ( ͡° ͜ʖ ͡°)

    •  

      pokaż komentarz

      dane transakcyjne nie podpadają pod RODO bo są niezbędne do prowadzenia działalności.

      @Kargaroth: z góry przepraszam, że tak obcesowo, ale co ty pierdolisz?
      Rzucisz jakąś podstawą prawną?

    •  

      pokaż komentarz

      @beretzantenka: za długo by szukać. W internecie jest taki p$##%@@nik z tym RODO że głowa mała. Jak wpiszesz "rodo" w google to wyskoczy Ci tysiąc stron z super mega szkoleniami i audytami.

      Może źle napisałem że "nie podpadają pod RODO". Chodziło mi po prostu o to że nie potrzeba oddzielnej zgody na ich przetwarzanie, bo ona jest w domyśle. Wyraziłem się nieprecyzyjnie, mój błąd :)
      Nie można założyć konta gdzieś bez podania maila. Dodatkowy checkbox w stylu "wyrażam zgodę na użycie mojego maila w celu założenia konta" zwyczajnie nie ma sensu.

      Wejdź na stronę banku i zrób przelew. Masz gdzieś opcję "nie chcę być śledzony"? Możesz wysłać przelew anonimowo? Czy jest opcja żeby odbiorca przelewu nie dostał informacji kto jest nadawcą przelewu?
      To jest sytuacja kiedy dane osobowe są niezbędne do prowadzenia działalności ;)

      Danymi niezbędnymi są też dane żeby Ci wysłać paczkę. Czy ktoś Cię pyta osobno czy może użyć Twoich danych do wysłania Ci paczki ze sprzętem który właśnie kupujesz w sklepie internetowym?
      Te dane muszą być przecież gdzieś zapisane, przesłane, przetworzone. Sam fakt że Twoje dane przez system sklepu wędrują (przykładowo) do payu i kuriera dhl oznacza przetwarzanie Twoich danych na które nie wyrażasz osobnej zgody.

      I teraz kwestia jak długo takie dane pozostają w tym sklepie. Tak długo jak to jest niezbędne. Np do czasu aż sklep dostanie potwierdzenie że towar otrzymałeś i jest wszystko ok. Mogą to być 3 dni (wątpliwe), można bezpiecznie założyć tydzień, ale jest jeszcze poczta polska, więc załóżmy że 2 tygodnie Twoje dane leżą u kogoś w systemie bo są niezbędne do przeprocesowania zamówienia.

      W ekstremalnym przypadku możesz zamówić towar, a godzinę potem zadzwonić do firmy i powiedzieć że chcesz być zapomniany. I tu też haczyk. Nie ma obowiązku usunięcia Cię natychamiast jak jesteś na linii. Procesowanie może zająć jakiś zasadnie długi okres czasu. Dzień, dwa, trzy dni. ¯\_(ツ)_/¯

      Więcej jest zabawy z wszelkimi zgodami marketingowymi. To co na przykład robią te wszystkie gównoportale że trzeba odklikać 200-400 partnerów? To jest niezgodne z RODO. RODO wymaga czegoś takiego jak świadomy opt-in. Domyślnie wszystkie checkboxy powinny być odznaczone, ale wiadomo - kombinują, bo jeden zrobi problem, ale 200 innych zaklnie pod nosem i się przeklika. Na tej samej zasadzie przy jakimkolwiek formularzu rejestracyjnym wszystkie opcje regulaminy/marketingi/spamy/newslettery muszą być odznaczone. Użytkownik ma świadomie wyrazić zgodę.

      Zagadnień jest dużo. Ja prawnikiem nie jestem, ale od ładnych paru miesięcy implementuję zmiany w naszych systemach żeby były zgodne z RODO. CRM, panele użytkownika na stronach, marketingi, integracje z social media, system sprzedażowy. To wszystko właśnie z bardzo obszernymi konsultacjami z naszym prawnym korpo działem. Chociaż można mieć pewne obiekcje, oni są z UK ;)

    •  

      pokaż komentarz

      @Kargaroth: To po co się wypowiadasz kategorycznie (wprowadzając ludzi w błąd), jak nie wiesz?

      Dane transakcyjne mogą podpadać pod RODO (jak zawierają dane osobowe). I RODO daje ci właśnie podstawę ich przetwarzania jako dane niezbędne do wykonania umowy.

      I nie jest do żadna zgoda w domyśle. Zgoda w domyśle nie występuje na gruncie RODO, bo RODO wymaga by zawsze była wyraźna.

      Dane po transakcji powinieneś przechowywać do 6 lat (bo to okres przedawnienia ew. zobowiązań podatkowych) lub nawet do 10 (bo to okres przedawnienia niektórych roszczeń cywilnych osób fizycznych). Zmienia ci się tylko podstawa, z danych potrzebnych do wykonania umowy na prawnie uzasadniony interes admina.

      Stanowisz znakomity przykład, że wrogiem wiedzy nie jest niewiedza, tylko wiedza niepełna.

    •  

      pokaż komentarz

      Dane po transakcji powinieneś przechowywać do 6 lat (bo to okres przedawnienia ew. zobowiązań podatkowych) lub nawet do 10 (bo to okres przedawnienia niektórych roszczeń cywilnych osób fizycznych).

      @beretzantenka: Ale dane osobowe klientów nie są Ci do niczego potrzebne przez okres 10 lat i nigdzie nie ma wymogu żeby tak długo je trzymać. Mało tego, nawet nie powinny być tak długo trzymane, chociażby ze względu na bezpieczeństwo tych danych.

      Dziwnym trafem moje korpo działające m.in. w 15 krajach Europy wprowadza mechanizm "zapominania" który usuwa dane osobowe z danych transakcyjnych, tak okresowo, jak i na żądanie.

      Że niby przychodzi skarbówka i mówi że chce listę Twoich klientów? To mówisz "RODO, tu macie wyciąg transakcji i sobie szukajcie po bankach kogo chcecie". Ty masz trzymać dane które są niezbędne TOBIE do działania, a nie skarbówce do działania. Nie wiem skąd Ci się wzięło to 6, czy 10 lat.

    •  

      pokaż komentarz

      @Kargaroth: np. z art. 73 ust.2 pkt 4 ustawy o rachunkowości.

    •  

      pokaż komentarz

      @beretzantenka:

      1. Dowody księgowe i dokumenty inwentaryzacyjne przechowuje się w jednostce, z zastrzeżeniem ust. 4, w oryginalnej postaci, w ustalonym porządku dostosowanym do sposobu prowadzenia ksiąg rachunkowych, w podziale na okresy sprawozdawcze, w sposób pozwalający na ich łatwe odszukanie.

      nigdzie nie jest napisane że dane księgowe mają zawierać dane osobowe klientów.
      Tak jak pisałem wyżej. Ty możesz trzymać na przykład wyłącznie identyfikator transakcji, saldo, datę w swoim systemie. Reszta danych może być u dostawcy płatności ;)

    •  

      pokaż komentarz

      @Kargaroth: jak masz fakturę VAT na PHU Janusz Wykopowicz, to masz dane osobowe, masz dokument księgowy i masz go trzymać 5 lat licząc od początku następnego roku.

    •  

      pokaż komentarz

      @beretzantenka: ale RODO odnosi się do danych osobowych osób fizycznych, więc faktura VAT na PHU Janusz Wykopowicz nie podpada pod RODO.

      Dane osobowe według UODO:

      art. 6 ust. 1 – W rozumieniu ustawy za dane osobowe uważa się wszelkie informacje dotyczące
      zidentyfikowanej lub możliwej do zidentyfikowania osoby fizycznej.

      Dane osobowe według RODO:

      art. 4 ust. 1 – „dane osobowe” oznaczają informacje o zidentyfikowanej lub możliwej do zidentyfikowania osobie fizycznej („osobie, której dane dotyczą”); możliwa do zidentyfikowania osoba fizyczna to osoba, którą można bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować, w szczególności na podstawie identyfikatora takiego jak imię i nazwisko, numer identyfikacyjny, dane o lokalizacji, identyfikator internetowy lub jeden bądź kilka szczególnych czynników określających fizyczną, fizjologiczną, genetyczną, psychiczną, ekonomiczną, kulturową lub społeczną tożsamość osoby fizycznej;

      Mam wrażenie że sam się zapętliłeś i nie wiesz o czym piszesz, przy okazji zarzucając mi braki w wiedzy

    •  

      pokaż komentarz

      @Kargaroth: kurde juz na studiach mnie ostrzegali, że praca prawnika jest trudna, bo każdy jest przekonany, że się na tym zna.

    •  

      pokaż komentarz

      dane transakcyjne nie podpadają pod RODO bo są niezbędne do prowadzenia działalności.

      @Kargaroth: oczywiście, że podpadają. Możesz się prosto przekonać. Opublikuj na swojej stronie listę z danymi przelewów jakie otrzymujesz, wysyłasz. I trochę poczekaj :-)

    •  

      pokaż komentarz

      Może źle napisałem że "nie podpadają pod RODO". Chodziło mi po prostu o to że nie potrzeba oddzielnej zgody na ich przetwarzanie, bo ona jest w domyśle. Wyraziłem się nieprecyzyjnie, mój błąd :)

      @Kargaroth: jak cholera źle napisałeś i dosyć długo się przy swoim błędzie upierałeś.

    •  

      pokaż komentarz

      @Kargaroth: > RODO odnosi się do danych osobowych osób fizycznych, więc faktura VAT na PHU Janusz Wykopowicz nie podpada pod RODO.

      PHU Janusz Wykopowicz to osoba fizyczna prowadząca działalność gospodarczą i jak najbardziej podpada pod RODO. Faktura VAT z danymi takiej osoby również podpada pod rodo. Byś mógł przetwarzać takie dane musisz mieć, zgodnie z RODO, jakąś podstawę (lista możliwych podstaw jest wymieniona w RODO). Dla faktur VAT będzie to przykładowo prawo krajowe, ustawa bodaj o rachunkowości, która nakazuje trzymać dokumenty podatkowe przez 5 czy 6 lat. Po tym okresie powinieneś pozbyć się danych osobowych (usunąć, zanonymizować) bo nie masz już podstawy do ich przetwarzania.