•  

    pokaż komentarz

    Bo dieta bezglutenowa stała się niczym innym, jak kolejną głupią modą. Po prostu te nadmiarowe 39% ludzi przekonało samych siebie, że jest im to tak samo niezbędne do przeżycia, jak temu faktycznemu 1% i teraz mamy co mamy- bandę nakręconych ludzi, którzy gonią wszędzie jak kot z pęcherzem trzeszcząc o tym, że gluten to zło, oni muszą mieć wszystko bezglutenowe, nawet powietrze, bo się świat skończy. A paradoksalnie najbardziej po dupie potem dostaje ten jeden procent, który faktycznie musi na na to uważać, a który potem wszędzie musi słuchać, że "kolejny bezglutenowy".

    •  

      pokaż komentarz

      @kaganiec_oswiaty: 1% troche może na tym skorzystać - większy wybór produktów. Z resztą się zgadzam.

    •  

      pokaż komentarz

      @kaganiec_oswiaty: Nie stała się modą, żeby być na diecie bezglutenowej to musiałbyś odmówić sobie większość gotowych produktów w sklepie, kupować zamienniki za 200% które smakują gorzej albo szykować wszystko samemu w domu. Każdy kto nie stosuje tej diety rygorystycznie NIE JEST na diecie bezglutenowej. To że Grażyna raz w tygodniu kupi ciasteczka bez glutenu czy ulepi specjalne pierożki to nie czyni jej bezglutenowcem. Ten artykuł to manipulacja pełna przekłamań pisana przez osoby które nie mają pojęcia o temacie.

    •  

      pokaż komentarz

      @Anna_: jasne, tylko że nie musisz być na superrygorystycznej diecie bezglutenowej żeby się tym chwalić na lewo i prawo. Ba, nie musisz być nawet na rygorystycznej diecie, żeby o tym ciągle gadać, bo to jak z hipsterami (ʘ‿ʘ)

    •  

      pokaż komentarz

      @kaganiec_oswiaty: Ale chyba odróżniasz sytuację w której ktoś dla bycia modnym ściemnia że jest na jakiejś diecie, od sytuacji opisanej w artykule gdzie twierdzą że 40% rodaków faktycznie nie je glutenu i że taka dieta jest niezdrowa?

    •  

      pokaż komentarz

      @Anna_: tak, odróżniam, tylko (fakt- może głupio) założyłem, że w końcu jak ktoś robił to badanie to nie zweryfikował czy też nie był w stanie zweryfikować czy ktoś ściemnia czy faktycznie niepotrzebnie zarzyna się taką dietą

    •  

      pokaż komentarz

      @kaganiec_oswiaty: To jest Newsweek, czego tu się spodziewać. Podchwycili w miarę bieżący temat, rozdmuchali do mega skali, wcisnęli opinie ignorantów byle brzmiało chwytliwie. Gorzej że rozsiewają kłamstwa na temat diety która niektórym osobom naprawdę może pomóc. Ten ich nagłówek o 40% to taki lisowski pasek grozy :D

      PS żeby szpanować dietą bezglutenową to trzeba mieć naprawdę poprzewracane w głowie ( ಠ_ಠ)

    •  

      pokaż komentarz

      @Anna_: Tym bardziej, że bezglutenowa dieta już dawno wyszła z mody, natomiast pojawiło się dużo produktów niby bez glutenu, gdy tak naprawdę nigdy go nie zawierały. To, że coś ma napis bezglutenowe, nie oznacza, że może mieć gluten w innym opakowaniu. Ba, ten bezgluten to często fejk, bo i tak go zawiera.

  •  

    pokaż komentarz

    Jak cos jest bez glutenu , bez laktozy, bez cukru , bez tłuszczu , parówki bez mięsa , weghańskie itp to dla mnie z automatu produkt nadający się do śmietnika .

  •  

    pokaż komentarz

    Co za pierdoły, 40% polaków? Newsweek jak zwykle buja w chmurach, dieta bezglutenowa jest bardzo restrykcyjna, jakoś nie kojarzę żeby prawie co drugi polak nie jadł normalnego chleba, makaronu, pizzy, ciast czy naleśników, chyba że wliczane są tu osoby które "haha" raz na jakiś czas odmówią sobie normalnego chleba, ale to z dietą bezglutenową nie ma nic wspólnego i nie ma żadnego sensu jeśli i tak na co dzień spożywa się normalne glutenowe.

    Kolejna bzdura którą może obalić każdy kto zaglądnie do tabeli odżywczych, gluten, a więc i zbożowe jak pszenicę czy żyto można spokojnie zastąpić innymi zbożami jak ryż czy niektóre kasze, są one tak samo wartościowe odżywczo jak te glutenowe, każdy kto twierdzi że dieta bezglutenowa jest uboga w składniki odżywcze jest idiotą i zwyczajnie manipuluje informacjami. Sytuacja wygląda trochę inaczej w przypadku produktów bg kukurydzianych jeśli stanowią one podstawę diety, tyle że bezglutenowe to także produkty na bazie pszenicy pozbawionej glutenu. Inna bzdura to założenie że produkty bg są niezdrowe ze względu na ilość dodatków, mają one tyle samo dodatków co wszelka żywność przetworzona, a często nawet i mniej.

  •  

    pokaż komentarz

    Ci sami specjaliści przestrzegający przed dieta bezglutenowa pięć lat temu zalecali margarynę, bo taka zdrowa i bez cholesterolu