•  

    pokaż komentarz

    ...nieceliakalna nietolerancja glutenu... jej ognisko znajduje się w Miasteczku Wilanów... xDDD

  •  

    pokaż komentarz

    Z glutenem problem jest taki że tak naprawdę organizm nie działa totalnie zero jedynkowo. Podkreślam u osób chorych. Jest wiele przypadków gdzie ludzie w dzieciństwie mając medycznie zdiagnozowaną celiakię, w wieku dojrzewania powoli przechodzili na normalną dietę z powolnym wprowadzaniem glutenu, gdyż wiedza lekarska była taka że to niby choroba wieku dziecięcego i niby się z niej wyrasta. I owszem, niemało osób dobrych kilkanaście lat, czasem więcej jadła normalnie, żyła normalnie, ot z zewnątrz wyglądało że wszystko OK. Tylko do czasu. Bo ciągły, wieloletni balans na cienkiej linii tolerancji układu odpornościowego skutkował czasami u niektórych nagłym przegięciem i ekspresową utratą zdrowia czego efektem była hospitalizacja i to czasem wydłużona. A dopiero w szpitalu okazywało się że powrót do diety jałowej z wykluczeniem glutenu powodował poprawę. Tak, po wielu latach niby jedzenia normalnego.

    Dziś wiedza medyczna zmieniła się i jednak skłania się ku stwierdzeniu że celiakia to choroba na całe życie a jedynie może przejść w formę utajoną po okresie dzieciństwa. Tylko w tym problem że w tym momencie prosta obserwacja zewnętrznych objawów po prowokacji nawet kilkumiesięcznej glutenem może dać fałszywe wyniki.

  •  

    pokaż komentarz

    Własnie przeczytałem i w sumie dziewczyna mi mówiła o tym że ma coś takiego. I lekarz wciskał jej że to nie alergia a właśnie "Nieceliakalna Nietolerancja Glutenu". Może chciał ją spławić -.-"

    Niech bierze wyniki i idzie do innego jej poleciłem.

  •  

    pokaż komentarz

    Najpierw wszyscy jedli i nikt nie mówił nic o glutenie. Potem jak jebło to połowa ludzi miała nietolerancję na gluten. Teraz kolejny potworek- nieceliakalna nietolerancja glutenu. Nieceliakalna... k@##a... jaka? Co to znowu za wymysł?

    •  

      pokaż komentarz

      @kaganiec_oswiaty: To że o tym nie słyszałeś nie znaczy że nie istnieje, polecam poczytać informacje na stronie polskiego stowarzyszenia o celiakii na dobry start. Nie wszystko co zawiera hasło gluten jest hipsterskim wymysłem, przestańcie wreszcie to kojarzyć z jakąś głupią modą tylko dlatego że ktoś wrzucał memy o paru znanych osobach.

      To że teraz mówi się więcej o samym glutenie wynika z faktu że ludzie mają większy dostęp do informacji i łatwiej o zdiagnozowanie, wcześniej o ile lekarz tego nie skojarzył to byś nawet o tym nie pomyślał, a niestetety większość z nich jest dalej starej daty która uważa że na celiakię chorują głównie dzieci, co jest oczywiście bzdurą. O takich przypadkach jak wyżej nawet nie słyszeli. Żywność w ostatnich latach również bardzo się zmieniła, od rodzaju wykorzystywanych nasion przez herbicydy, desykanty aż po dodatki do produktów finalnych, to normalne że rośnie liczba problemów z trawieniem.

Dodany przez:

avatar KubaGrom dołączył
7 wykopali 4 zakopali <1 tys. wyświetleń
Advertisement