
Świetne podejście browaru Fortuna do klienta
Miesiąc temu zakupiłem zestaw konesera z Browaru Fortuna. Znajdowały się w nim 4 różne piwa Komes i pokal. Moją uwagę wzróciła objętość piwa Porter Baltycki Sherry Oloroso ukazane na zdjęciu poniżej. Niby mała różnica jednak odezwałem się do browaru w tym temacie. Treść konwersacji poniżej...
+332
pokaż komentarz
Osobiście podziwiam browar fortuna, że miała ochotę w ogóle użerać się w takiej sprawie z OP ;D Wskazuje to na troskliwy stosunek do klienta i rzeczywiście robi im wybitny fejm - ale wciąż, odnoszę dziwne wrażenie, że OP to taka trochę cebulka, która liczyła, że osiągnie korzyści majątkowe z kontaktowania się z browarem w takiej prozaicznej sprawie. Ja rozumiem, gdyby OP dokonał pomiaru i zawartość w butelce była zdecydowanie poniżej deklarowanej... ale w szyjce butelki mieści się może kieliszek trunku... Bez obrazy dla OP, ale trochę mnie zaskoczyła Twoja akcja ;D
+1
pokaż komentarz
@Grzabek: no ale w zasadzie to płacisz za daną objętość na etykiecie tak? Bo tym tropem to można olewać x takich przypadków i zbierze Ci się ładna liczba :) Tu moim zdaniem nie chodziło o żadną cebulę tylko ot umowę konsument - wytwórca. Zwrócił uwagę, że coś było nie tak. A nie 'dejcie zlodzieje, za mało wlane'.
+41
pokaż komentarz
@Stitch: Oki, ale czy policzyłeś, że faktycznie jest za mało wlane ? Jeśli tak, mogłeś podać o tym informację, bo jest kluczowa w tej sytuacji ;) Wydaje mi się, że pól litra znajduje się zdecydowanie niżej niż omawiany szczyt szyjki. Chętnie bym sprawdził, ile dokładnie wynosi 500ml w butelce, ale nie mam oryginalnej komesowej butelki na stanie, aby wykonać miarodajny test ;(
-30
pokaż komentarz
Komentarz usunięty przez moderatora
+29
pokaż komentarz
@Stitch: Oki, ale czy policzyłeś, że faktycznie jest za mało wlane ? Jeśli tak, mogłeś podać o tym informację, bo jest kluczowa w tej sytuacji ;) Wydaje mi się, że pól litra znajduje się zdecydowanie niżej niż omawiany szczyt szyjki. Chętnie bym sprawdził, ile dokładnie wynosi 500ml w butelce, ale nie mam oryginalnej komesowej butelki na stanie, aby wykonać miarodajny test ;(
-34
pokaż komentarz
@Stitch: Oki, ale czy policzyłeś, że faktycznie jest za mało wlane ? Jeśli tak, mogłeś podać o tym informację, bo jest kluczowa w tej sytuacji ;) Wydaje mi się, że pól litra znajduje się zdecydowanie niżej niż omawiany szczyt szyjki. Chętnie bym sprawdził, ile dokładnie wynosi 500ml w butelce, ale nie mam oryginalnej komesowej butelki na stanie, aby wykonać miarodajny test ;(
+30
pokaż komentarz
@Stitch: Oki, ale czy policzyłeś, że faktycznie jest za mało wlane ? Jeśli tak, mogłeś podać o tym informację, bo jest kluczowa w tej sytuacji ;) Wydaje mi się, że pól litra znajduje się zdecydowanie niżej niż omawiany szczyt szyjki. Chętnie bym sprawdził, ile dokładnie wynosi 500ml w butelce, ale nie mam oryginalnej komesowej butelki na stanie, aby wykonać miarodajny test ;(
-30
pokaż komentarz
@Stitch: Oki, ale czy policzyłeś, że faktycznie jest za mało wlane ? Jeśli tak, mogłeś podać o tym informację, bo jest kluczowa w tej sytuacji ;) Wydaje mi się, że pól litra znajduje się zdecydowanie niżej niż omawiany szczyt szyjki. Chętnie bym sprawdził, ile dokładnie wynosi 500ml w butelce, ale nie mam oryginalnej komesowej butelki na stanie, aby wykonać miarodajny test ;(
+29
pokaż komentarz
@Stitch: Oki, ale czy policzyłeś, że faktycznie jest za mało wlane ? Jeśli tak, mogłeś podać o tym informację, bo jest kluczowa w tej sytuacji ;) Wydaje mi się, że pól litra znajduje się zdecydowanie niżej niż omawiany szczyt szyjki. Chętnie bym sprawdził, ile dokładnie wynosi 500ml w butelce, ale nie mam oryginalnej komesowej butelki na stanie, aby wykonać miarodajny test ;(
-14
pokaż komentarz
Komentarz usunięty przez moderatora
+27
pokaż komentarz
@Stitch: Oki, ale czy policzyłeś, że faktycznie jest za mało wlane ? Jeśli tak, mogłeś podać o tym informację, bo jest kluczowa w tej sytuacji ;) Wydaje mi się, że pól litra znajduje się zdecydowanie niżej niż omawiany szczyt szyjki. Chętnie bym sprawdził, ile dokładnie wynosi 500ml w butelce, ale nie mam oryginalnej komesowej butelki na stanie, aby wykonać miarodajny test ;(
-26
pokaż komentarz
Komentarz usunięty przez moderatora
0
pokaż komentarz
Komentarz usunięty przez autora
+28
pokaż komentarz
@Stitch: O cholera, sorki za flood ale chyba vikop albo sieć po mojej stronie coś popsuła.
0
pokaż komentarz
@Grzabek: ale to nie ja jestem OPem :)
-1
pokaż komentarz
@Grzabek:
OP to taka trochę cebulka
Nawet nie trochę, a na maxa.Normalny człowiek by sobie nie zawracał głowy 5ml piwa.
Za to podejście Fortuny budzi podziw i zasługuje na uznanie.
Niżej czytam, że normalnie zlewają ludzi, więc to chyba ustawka xD
+1
pokaż komentarz
@Stitch: Jak widać po powyższym flodzie miałem jakiegoś erora i wyświetlił mi się biały pasek obok wpisu ;)
0
pokaż komentarz
@Grzabek: stan na godz. 13.32
źródło: Zrzut ekranu 2018-12-02 13.32.52.png
-8
pokaż komentarz
@Grzabek: stan na godz. 13.32
-6
pokaż komentarz
@Grzabek: stan na godz. 13.32
-10
pokaż komentarz
@Grzabek: stan na godz. 13.32
-5
pokaż komentarz
Komentarz usunięty przez moderatora
+1
pokaż komentarz
@Korba112: Widziałem Widziałem Widziałem Widziałem > Proszę same plusy w tym komentarzu ;D
+6
pokaż komentarz
@Grzabek: ale tnie ten wykop
-5
pokaż komentarz
@Grzabek: ale tnie ten wykop
+4
pokaż komentarz
@Grzabek: ale tnie ten wykop
-4
pokaż komentarz
@Grzabek: Zmierzyłem 500ml znajduje się miedzy napisem "KOMES" a "seria limitowana". W 1 butelce brakuje jakieś 25ml. Robienie afery z dupy (moim zdaniem)
+3
pokaż komentarz
@Akatrosh: Wow, szacuneczek za przeprowadzenie badania
+2
pokaż komentarz
@Akatrosh: a teraz kalkulator w dłoń i mnożymy to razy 1k butelek :)
-2
pokaż komentarz
@Bertos: Co mnie obchodzi partia? 1k nie będę kupował, żeby to dla mnie była strata. Tym bardziej, że to 1 butelka a nie wszystkie jakie sprzedają, więc co tu mnożyć.
+1
pokaż komentarz
@Korba112: o k$%$a gość powinien zebrać bana za flood :P
0
pokaż komentarz
@LiquidMoonLight: @Grzabek: w sumie też bym się odezwał do nich. Nie chodzi nawet o "cebulowanie", a możliwe poważne rozszczelnienie butelki, gdzie piwo po prostu mogłoby być zepsute i przez to można by się samemu zatruć. Przezorny zawsze ubezpieczony.
+2
pokaż komentarz
@Grzabek: @Stitch: zalezy jak spojrzeć. Jeśli maszyna nierówno nalewa, to coś jest z nią nie tak. Zgłoszenie od klienta jest cenne, bo mogli zwyczajnie nie zauważyć. Naprawi się od ręki - producent zadowolony, prezent dla klienta na dobrą sprawę mozna wliczyć w jakies koszty - nikt nie traci a wszyscy szczęśliwi. W dodatku jak by sie nie dolewało 50 ml na butelkę to potem przy 1000 butelek już może tez wyjść burdel w papierach albo co.
+1
pokaż komentarz
@Grzabek: @Stitch: zalezy jak spojrzeć. Jeśli maszyna nierówno nalewa, to coś jest z nią nie tak. Zgłoszenie od klienta jest cenne, bo mogli zwyczajnie nie zauważyć. Naprawi się od ręki - producent zadowolony, prezent dla klienta na dobrą sprawę mozna wliczyć w jakies koszty - nikt nie traci a wszyscy szczęśliwi. W dodatku jak by sie nie dolewało 50 ml na butelkę to potem przy 1000 butelek już może tez wyjść burdel w papierach albo co.
+1
pokaż komentarz
@Grzabek: @Stitch: zalezy jak spojrzeć. Jeśli maszyna nierówno nalewa, to coś jest z nią nie tak. Zgłoszenie od klienta jest cenne, bo mogli zwyczajnie nie zauważyć. Naprawi się od ręki - producent zadowolony, prezent dla klienta na dobrą sprawę mozna wliczyć w jakies koszty - nikt nie traci a wszyscy szczęśliwi. W dodatku jak by sie nie dolewało 50 ml na butelkę to potem przy 1000 butelek już może tez wyjść burdel w papierach albo co.
+1
pokaż komentarz
@ChaosAD: dokładnie!
+105
pokaż komentarz
ale te procenty to zabijają smak.
co
+27
pokaż komentarz
@Alcoholic_Desacrator: Nie do końca, w takim komes porter bałtycki, alkohol dobrze wkomponowuje się w intensywny smak tego piwa, nie wybija się mimo że ma 9%.
A zdarzają się sikacze w których wyraźnie czuć alkoholem mimo że, są dużo słabsze.
+3
pokaż komentarz
@Hydroakustyk: Kwestia gustu, ja tam wolę parę złotych dopłacić do jakiegoś lepszego portera, bo IMHO komesy jakieś wybitne nie są i to prawda, że w tym piwie głównieczuć sam alkohol.
@Alcoholic_Desacrator: dla niektórych szok, ale w alkoholach gdzie tych procentów nie jest zbyt dużo to sam jego smak nie powinien być główną nutą.
Ale spotykałem osobników którzy twierdzili, że jestem p@!$a, bo śmiałem powiedzieć, że taka Żubrówka Biała jest obrzydliwa i jako przykład dobrej wódki podałem Absolut Mandarin. Dla mnie to jest dziwne, że ktoś smak czystej przekłada nad jakiś lepszy trunek ale cóż ¯\_(ツ)_/¯
+1
pokaż komentarz
@Hydroakustyk: to zależy od stylu.
Akurat w porterze alkohol jest maskowany różnymi aromatami (kawa, czekolada, śliwki, etc.). ostatnio piłem IPA, które miało 10% i było niepijalne, wręcz tragiczne! Mix wódki z sokiem...
0
pokaż komentarz
Komentarz usunięty przez autora
+2
pokaż komentarz
@piaskun87: O tym właśnie mówiłem, porter ma intensywny smak i aromat. Dlatego alkohol dobrze tam się wpasowuje. Ipa czy lager o tej mocy będą zdominowane przez alkohol i niedobre, za to slaby porter mógłby być być mdławy. Przeginanie w jedną stronę złe w drugą też niedobre. Goldbeayner super mocny jest niepijalny, z kolei milk stouty mają po 5% a są gęste dobre, więc raczej bym powiedział że lepiej mniej niż więcej.
Wszystko kwestia gatunku i gustu ;)
+1
pokaż komentarz
@DiscoKhan: jak chcesz dobrą polską wódkę, której nie trzeba zapijać, to polecam :
źródło: oohmagazine.pl
-95
pokaż komentarz
dzisiaj widziałem w biedrze za 30 zł. Jak oceniasz piwa? Miałem się skusić, ale te procenty to zabijają smak.
+103
pokaż komentarz
@Qullion za tą cenę warto spróbować. Normalnie pojedynczo też byś za te 4 piwa zapłacił około 28 zł więc masz pokal za 2zl. Sprzedasz butelki to masz za darmo (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
No i procenty nie zabijają smaku. Portery to o wiele lepsze piwa od lagerów według mnie i świetnie pasują do mięsa.
+44
pokaż komentarz
@Qullion: Wręcz przeciwnie, jest dużo więcej dużo bardziej złożonego smaku, niż w lagerach.
+58
pokaż komentarz
@IceGoral: Porter bałtycki jest lagerem.
-20
pokaż komentarz
@Prezes_Multiversum: historycznie tak, dzisiaj sporo browarów robi go na górniakach, bo nie ma w profilu smakowym nic, co wymagałoby koniecznie dolnej fermentacji.
+8
pokaż komentarz
@KHOT: Nie. Porter bałtycki wymaga dolnej fermentacji. Porter jest piwem górnej fermentacji.
0
pokaż komentarz
@Qullion: gorąco polecam, zarówno piwo jak i kielich bardzo fajne, moje ulubione szkło od kilku miesięcy. :D
-1
pokaż komentarz
@Prezes_Multiversum Nie wymaga. Zazwyczaj dolna, ale nie koniecznie.
+18
pokaż komentarz
@Qullion: bardzopolecam ich Barley Wine, jest słodszy niż innych browarów, w sumie ciężko wypić więcej niż jedno, ale na zimny wieczór w niedzielę, jak znalazł
-1
pokaż komentarz
@Prezes_Multiversum: Co konkretnie w profilu smakowym wymaga dolniaków? Piłem świetne portery bałtyckie które fermentowały na US-05 i były smakowo idealnie w ramach stylu.
-2
pokaż komentarz
@wacek_1984: słabe jest, przemogłem się i jedno dopiłem, kupiłem 5 butelek i poszły do piwnicy, zobaczymy za rok-dwa
0
pokaż komentarz
@wacek_1984: Płatki Dębowe też bardzo dobre, trochę słabsze niż Barley Wine.
-2
pokaż komentarz
@red7000: kwestia opinii, mam takie co już leżą 6m+ są lepsze, ogólnie wg mnie Fortuna ma problem z nowymi wypustami, muszą poleżeć chwilkę. Piłem ich RISa i ledwo zmęczyłem, ale w piwnicy kisi się butelka na lepsze czasy
@jerzyszczur: mi akurat dębowe nie podeszło, tak samo jak Oloroso, ale to kwestia smaku ;D
-3
pokaż komentarz
@Qullion: Mi osobiście wszystkie piwa z Fortuny smakują mniej lub bardziej płynem do naczyń.
+4
pokaż komentarz
@OGujJasny @Prezes_Multiversum
- Brewers Association:
"Baltic Porter is brewed with lager yeast and fermented and lagered cold producing a smooth beer"
(źródło: https://www.brewersassociation.org/resources/brewers-association-beer-style-guidelines/)
- BJCP:
"Generally lager yeast (cold fermented if using ale yeast, as is required when brewed in Russia)"
(źródło: http://www.bjcp.org/style/2015/9/9C/baltic-porter/)
-4
pokaż komentarz
@KHOT: @OGujJasny:
Porter bałtycki z definicji jest piwem dolnej fermentacji i tym samym jest lagerem. Porter fermentowany przy użyciu drożdży górnej fermentacji nie jest porterem bałtyckim. Jest po prostu porterem. To inny styl. Porter bałtycki =/= porter.
-2
pokaż komentarz
dzisiaj widziałem w biedrze za 30 zł. Jak oceniasz piwa? Miałem się skusić, ale te procenty to zabijają smak.
@Qullion:
Fortuna robi średnie piwa. Komes - Porter bałtycki jest nawet OK. Nic lepszego w cenie ~5zł bym się nie spodziewał.
(...) ale te procenty to zabijają smak.
Nieprawda. W Porterach bałtyckich to normalne, że mają 8-10%. Są nawet piwa co mają 14% (russian imperial stout) i wcale procenty nie zabijają tam smaku, ponieważ te piwa są wyjątkowo bogate w smaki. Owszem - czuć, że pijesz mocniejszy alkohol, ale gdybyś miał ocenić "na oko" to powiedziałbyś, że takie piwo ma 8-9%.
+4
pokaż komentarz
@Prezes_Multiversum: posługujesz się biurokratycznym szufladkowaniem, podczas, gdy nie odróżniłbyś na ślepo dobrego porteru bałtyckiego fermentowanego na drożdżach dolnych od tego fermentowanego na górnych. Użycie konkretnego szczepu drożdży wynika z oczekiwanego efektu w wyglądzie, smaku i aromacie gotowego piwa, a nie tego, by na papierku styl się zgadzał z encyklopedyczną definicją. Najczęściej zmiana drożdży powoduje uzyskanie zupełnie innego w charakterze piwa, ale nie zawsze i to jest jeden z wyjątków.
-2
pokaż komentarz
@tylkostrimi: > Nic lepszego w cenie ~5zł bym się nie spodziewał.
buachachacha! widać że nie piłeś łódzkiego i żywieckiego....
-1
pokaż komentarz
@IceGoral: frajerów trzeba strzyc skoro można, co za gówno....
Porter to porter a nie jakieś wiśniowe gówno - jakbym chciał pić wiśniówkę lub wino wiśniowe to bym je kupił....
porter ma przede wszystkim fermentować w otwartych kadziach a smak ma pochodzić od palonych słodów - wszystkie dodatki powodują że smakuje tak jak argus z lidla (bleeeeeee...........)
Tym razem piwo było leżakowane przez długie miesiące z płatkami pochodzącymi z beczki po Sherry Oloroso - jednej z odmian słynnego, wzmacnianego wina z hiszpańskiego regionu Jerez. Płatki z beczki po słodkim sherry oddały piwu nie tylko akcenty drzewne i waniliowe, ale przede wszystkim nutę wina oraz delikatny owocowy bukiet z wiśnią na czele.
co za marketingowy szajs! ludzie są jednak głupi że zamiast za piwo płacą głupkowi który wymyśla takie bzdety
0
pokaż komentarz
@KHOT: Widzę, że nie potrafisz przyznać się do błędu. Owszem użycie drożdży górnej lub dolnej fermentacji ma wpływ na bukiet smakowy piwa, ale wiąże się także z temperaturą fermentacji a co za tym idzie powstają różne profile smakowe. Poza tym po to powstały definicje, żeby mówić o tym samym, rozumiejąc to samo. Nie jest to żadna biurokracja. Piwo o tym samym składzie fermentowane przy użyciu drożdży dolnej fermentacji będzie się różniło od tego, fermentowanego przy użyciu drożdży fermentacji górnej.
Porter bałtycki nie jest tu żadnym wyjątkiem. Dlaczego browary warzą porter bałtycki przy użyciu drożdży dolnej fermentacji, zmuszając się tym samym do utrzymania niższej temperatury, co generuje dodatkowe koszty jej utrzymania? Ponieważ, po pierwsze, chcą otrzymać piwo o konkretnym profilu aromatyczno-smakowym, a po drugie chcą móc nazywać to piwo porterem bałtyckim.
Jesteś w stanie pokazać pięć porterów bałtyckich, fermentowanych przy użyciu drożdży górnej fermentacji?
0
pokaż komentarz
@tylkostrimi: dawno nie piłem portera, więc nie pamiętam jak alkohol na nie wpływa, ale nie dawno kupiłem komesa poczwórnego 9% alkoholu i szkoda było brać bo smak był bardzo alkoholowy
0
pokaż komentarz
@Prezes_Multiversum: uwarz dla eksperymentu portera bałtyckiego i przefermentuj go na US-05 w 15 stopniach. Wtedy zrozumiesz, dlaczego niepotrzebnie się napinasz, bo spłycanie tego stylu do użycia drożdży lagerowych jest nieporozumieniem, szczególnie jeżeli będzie on miał wszystkie cechy sensoryczne zgodne z opisem stylu. Portera bałtyckiego na górniakach wypuściła chociażby Piwoteka, którego piłem i absolutnie nie ma się on czego wstydzić.
0
pokaż komentarz
@KHOT: Czy Ty nierozumny jesteś? Ja mam robić eksperyment, żebyś nic z tego nie zrozumiał, a Ty nie potrafisz podać pięciu przykładów? Nawet nie napisałeś nazwy tego piwa uwarzonego przez Piwotekę. Jeśli był na drożdżach górnej fermentacji, to nie był to porter bałtycki.
+2
pokaż komentarz
@Prezes_Multiversum: BJCP twierdzi, że bzdury piszesz. Kopyr twierdzi że bzdury piszesz. Naczytałeś się bzdur i je powielasz. Nawet historycznie porter bałtycki był piwem górnej fermentacji, a od zwykłego porteru różnił się znacznie wyższym ekstraktem. Tylko co teoretyk może o tym wiedzieć?
-1
pokaż komentarz
@IceGoral: Barley Wine - też dobre, świetny kolor, cena 7 zł za piwo alk. 12% i 27% ekstraktu.
+2
pokaż komentarz
@Qullion: Sam jestem fanem porterów i to prawda, że w większości z nich alkohol dobrze komponuje się ze smakiem. Pytałem się o opinię typowych koneserów sikaczy i nie wierzyli, że te piwa mają aż tyle procent, więc zdecydowanie polecam. A komesy podwójne i poczwórne rzeczywiście wypadają kiepsko pod tym względem. Jedyne co w nich czuć, to alkohol i mocna farba :D
+1
pokaż komentarz
@kleksiq: piłem wszystkie Komesy. Barley Wine jednak już chyba zbyt mocny. Alkohol jest tam fajnie ukryty ale grzeje w przełyk i kopie w głowę. Ostatnio wypiłem 2 i czułem się jak po 5-6 zwykłych piwkach :D
+1
pokaż komentarz
@IceGoral: I to jest zaleta :D nie latasz tak do kibla, ostatnio popełniłem błąd i wypiłem bursztynowy i jeszcze jakiś na tygodniu wieczorem, a rano o 6 pobudka do roboty/przedszkola.... nigdy więcej Komesa na tygodniu ;)
+55
pokaż komentarz
Mała rzecz, a dobry pr się rozniesie
+24
pokaż komentarz
@sked: No właśnie oprócz typowego pr-u, wysłania jakiegoś bonusa itp. mnie najbardziej spodobało się, że doszli do przyczyny niedolania piwa i podzielili się tym z klientem. Dla mnie bomba.
+43
pokaż komentarz
Brzmi jak ustawiona akcja marketingowa...
+6
pokaż komentarz
@smileplease: Nie wydaję mi się, ale nawet jeśli, to będzie dobry przykład dla innych, jak najlepiej postępować, by podejście do klienta było takie, jak na zachodzie.
+9
pokaż komentarz
@smileplease: bo w Polsce to nic dobrego zdarzyć się nie może...
+7
pokaż komentarz
@smileplease: Brzmisz jak ustawiona akcja marketingowa konkurencji...
+1
pokaż komentarz
@smileplease: nie jest ustawiona, jestem w teamie, który w browarze sprawdza referencyjne butelki jeśli klient zgłasza przegazowanie lub jakieś wady w smaku. Takie oczywiste sprawy jak zbyt mało piwa w butelce są robione od razu (nie trzeba sprawdzać butelek kontrolnych). No i OP miał rację że pisał z dwóch powodów:
1) mogło być tam ze 20 ml mniej
2) dzięki tej informacji możemy zobaczyć, czy urządzenie do kontroli nalewu nie miało wtedy jakiejś niestabilności w pracy( ͡° ͜ʖ ͡°)
A mail z powiązanych pewnie poleciał do domenowego spamu za linki do dysku w treści. Bo jeśli tylko informacja dojdzie do mnie lub kogokolwiek z laboratorium to zawsze idzie odpowiedź.
BTW sporo reklamacji jest odrzucanych bo widać ewidentnie że ktoś tu próbuje być cwaniakiem ;)
0
pokaż komentarz
@smileplease: Nie jest ustawiona, kiedyś trafiłem zepsute piwo od nich i dostałem podobną rekompensatę.
+3
pokaż komentarz
@camar0: @dupskojestzajete: @wieslawski: Po prostu bardzo oczywista sytuacja win-win. Browar nic nie stracił wizerunkowo, bo to przecież nie jest pleśń, zepsute piwo, granat, pływające 'coś'. Tylko łyczek piwa mniej. Każdy wybaczy. A wizerunkowo bardzo zyskał. Nie doszukuję się teorii spiskowych, po prostu dostrzegam nie do końca etyczne zagrania marketingowe, które mają miejsce coraz częściej w dzisiejszych czasach.