NIK: Rocznie zjadamy 2 kilogramy chemii w żywności
Są w serku, batoniku, kiełbasie: konserwanty, emulgatory, sztuczne barwniki. Przeciętny Polak zjada ich rocznie 2 kg. U części dzieci spożycie niektórych dodatków do żywności przekracza limit nawet o 500 proc.
ixem z- #
- #
- #
- #
- 105
Komentarze (105)
najlepsze
chemia to życie
Kamień z serca, dobrze że nie jemy fizyki.
Większość E to substancje całkowicie naturalne pozyskiwane z innych roślin, owadów bądź zwierząt. Co ważne - wszystkie dopuszcozne przez różne komisje eksperckie. Straszenie "chemią" niewykształocnych polaczków, standardowo.
I na koniec najważniejsze - NATURALNY NIE ZNACZY ZDROWY A ZDROWY NIE ZNACZY NATURALNY.
Wszystkim fanom naturalnego jedzienia proponuje prosty test. Na jednym talerzu zrobiony w laboratorium aspartam w dawce
@luksky:
Racja, bo nikt nie je muchomorów, a aspartam w większych ilościach może być szkodliwy.
Ale można to zmienić:
Przykładowo znienawidzony na tym portalu olej palmowy jest w 100% naturalny, zaś kwas askorbinowy czy kreatyna otrzymywane sztucznie nawet w dużych ilościach nie zaszkodzą.
@luksky:
Ten w owocach tak.
Ale:
CHEMIA
C H E M I A
Ale w sumie i tak warto wykopać, żeby pokazać jakie dzbany pracują w rmf...