•  

    pokaż komentarz

    sprzęt dla ludzi potrafiących przypalić wodę. Kupiłbym to tylko wtedy jeśli faktycznie po naciśnięciu guzika wyskakiwało by mi gotowe danie. Mikser z wagą za 5,5tysia....

    •  

      pokaż komentarz

      @amonwar: proponuję za tą cenę kupić porządny mikser z przystawkami, np Artisan Kichen Aid. Stalowa obudowa, stalowe zębatki. Nawet jakbym miał przepłacić za polską dystrybucję.
      A termomiks? Koleżanka już wysyłała całe pudło bo zj%%$ła się mała plastikowa pierdoła przy mieszadle.

    •  

      pokaż komentarz

      @titus1: mam 2 znajomych co to mają, ich zdolności kulinarne kończą się na gotowaniu parówek i smażeniu jajecznicy. Jeśli ktoś lubi powtarzalne jedzenie i ma za dużo kasy i absolutnie brak wyobraźni w kuchni to faktycznie. Mi to koleżanka zachwalała że ona dzięki temu może zrobić naleśniki... no witki mi opadły. Pierwsze naleśniki sam robiłem jak miałem pewnie z 10 lat jak nie mniej.

      Świeże pieczywo.... od tego mam maszyne do chleba i nie potrzebuję przepisów bo sam sypie co mi się podoba.
      Lody... jak często robisz w czymś takim lody, 1kg lodów kosztuje ile? 20pln takich już uber drogich i dobrych?
      Zupa krem? No błagam, blender w garnek i 30 sek mieszania.
      Za 5 tysięcy to ja kupię tyle sprzętu którego będe używać ze mózg staje. Łącznie z piekarnikiem i zestawem garnków

    •  

      pokaż komentarz

      @amonwar: ja kupiłem Artisana bo miałem we dupie ciągłe serwisowanie jakiś Zelmerów czy Kenwoodów. Dużo gotujemy i pieczemy z żoną. Artisan to tylko mikser a nie kombajn typu termomiks. Kiedy moja żona zrobiła sernik przy pomocy Artisana, to nie wierzyła, że może tak wyrosnąć.

    •  

      pokaż komentarz

      @titus1: no i to jest sprzęt w który można zainwestować właśnie, super mieszadło do wszystkiego. Bo jesteś kreatywny :) Ja uwielbiam gotować i mam takich (no takiego jak ty nie akurat) sprzętów dożo. Dobra maszynka do mielenia z przystawkami (soki, młynek, szatkarka, nadziewarka do kiełbas), maszyna do chleba (dżemy konfitury bagietki i cuda na kiju), blender, grill elektryczny i jedno czego chyba brakuje ludziom od thermomixa, WYOBRAŹNIĘ.
      Dzisiaj zamówiłem 5kg mięsa i jutro będe trzaskać na próbę kiełbasę. Polecam kanał Artura :) Biała kiełba

    •  

      pokaż komentarz

      @amonwar: Ja kupiłem kenwood masterchef plus kilka akcesoriów. Od thermomixa różni się tym, że można nim rzeczywiście coś zrobić, a nie tylko wszystko to, co sprowadza się do wymieszania jakiejś masy/pulpy/płynów. Oprócz funkcji mieszania różnych mas, mogę nim siekać na kostkę, plasterki, trzeć, tłoczyć makaron na wiele kształtów. Np. mizerię z kilku ogórków mam w 20 sekund niezależnie czy wolę mizerię w plasterkach, czy drobniejszych niteczkach. Zatem naprawdę dołączam się do @titus1 Owszem wiele z tych opcji zastąpisz osobnymi sprzętami, ale zajmą one więcej miejsca, a żeby mieć wszystkie te funkcjonlaności w podobnej cenie, to raczej się nie zmieścisz w budżecie. Jednocześnie nie jest to urządzenie dla ludzi bez wyobraźni. Jego celem jest zwiększenie wydajności w realizacji tego, co wyobraźnia spłodzi, a nie zastąpienie wyobraźni prymitywnymi rozwiązaniami programowymi. Mimo to daję plusa, bo o thermomixie mam podobne zdanie. To taki przepłacony upgrade do gotowania byle czego.

    •  

      pokaż komentarz

      @Hans_Olo: marzy mi się takie cudo..... bo to można nazwać robotem kuchennym. Ale bym gotował...

    •  

      pokaż komentarz

      @Hans_Olo: ja mojego artisana sprowadziłem ze stanów i dokupiłem przystawkę do makaronów, mieszadło do ciast na pizze, mieszadło do normalnych ciast z zabierakiem silikonowym. Do tego przystawkę do krojenia warzyw. Wystarczy.

    •  

      pokaż komentarz

      @amonwar: ale to jest styl, niech pomyślą że kupują nowego iPhone ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)

  •  

    pokaż komentarz

    Thermomix to jakieś gówno z mlmu. Serwisu to ni ma, kenwoodowi może skoczyć.

    •  

      pokaż komentarz

      @Hans_Olo:

      Czterordzeniowy procesor
      16 GB pamięci Flash
      1GB pamięci DDR RAM


      A Ty jak zwierzęta, żresz żarcie z Analogowego garnka ;D

      Książka z przepisami 120 PLN xD
      Subskrypcja za dostęp do przepisów online 139 PLN xD

    •  

      pokaż komentarz

      @Hans_Olo: przychodzi jakiś biedak i bredzi o piramidzie, jak to urządzenie się samo sprzedaje od lat! Wiem, cena jest trochę przesadzona i pewnie gdyby nie pokazy, to sprzedaż nie była by taka spektakularna, bo jednak trzeba trochę zbajerować, kwota nie jest mała. Pierwszy model wyszedł na początku lat 80 tych, dopiero niedawno biedak może sobie kupić coś o podobnej funkcjonalności w bierdonce czy lidlu, wcześniej nigdzie nie było urządzenia w którym robisz wszystko, ugotujesz, zwarzysz, zmielisz, ubijesz. Gdy ty w latach 90tych żarłeś jakieś przypalone gówno,zagryzałeś kotleta ziemniakami, ludzie już sobie gotowali na parze, robili smoothie czy piekli własne chelbki. Teraz to może nie do pomyślenia, ale koniec lat 90 tych czy nawet do niedawna funkcjonalność była nie do pobicia, jak dla mnie mieszkając sam czy w dwójkę super opcja. Czy wydałbym 5 tys. na nowy model, myślę że w styucji gdy na rynku jest tyle modeli z drugiej ręki, plus kopie thermomixa, wybrałbym po prosut tańsze rozwiązanie. Tak mam tm21 kupiełem kilka lat temu za 700zł, bardzo sobie chwalę! :)

    •  

      pokaż komentarz

      @arturccc A ubije mi ta maszyna karkówkę, zamarynuje i usmaży? A jak wrzucę ziemniaki to mi je obierze i ugotuje?

    •  

      pokaż komentarz

      @maxelm2: ziemniaki ugotuje, marynate możesz zrobić, te nowe tm5/tm6 i biedronkowo lidlowe już nawet coś podsmażą. Ogólnie ból dupy straszny na wykopie, a tak jak napisałem gdy TM21 był sprzedawany w Polsce, to połowa z was miała sokowirówki predom, mikser philipsa, tarkę do ogórków i w najlepszym razie ręczną maszynkę do mięsa. Poważnie to była końcówka lat 90 tych, początek 2000 ta maszynka robiła wrażenie. Od stosunkowo niedawna gdy pojawiły się biedronkowo lidlowe kopie za ułamek ceny nagle thermomix już nie jest taki fajny, a moim zdaniem dalej robi robotę. Te wszystkiem zamienniki mają zasadniczą wadę, jak coś padnie to tego po kilku latach nie naprawisz za żadne pieniądze, a wsparcie aplikacji pewnie też wygaśnie raz dwa. W kuchni singla taki thermomix sprawdza się bardzo dobrze, u mnie się sprawdza w każdym razie.

    •  

      pokaż komentarz

      @Hans_Olo: W takim razie dlaczego każda profesjonalna kuchnia zaopatrza się w Thermomix? Odpowiem Ci: bo żaden dostępny na rynku mikser kielichowy nie ma takiej mocy i nie jest w stanie tak drobno zblendować jak Thermomix. A warto zanzaczyć, że jest to urządzenie do użytku domowego, to ma tylko dwa litry pojemności, nie jest przeznaczone dla profesjonalistów, a jednak profesjonaliści to kupują. Nikt nie korzysta z tych przepisów na pendrajwie (chociaż każdy za nie płaci). Na wielu różnych sprzętach pracowałem i żaden nie był tak wydajny.

    •  

      pokaż komentarz

      @Hellvis ale bredzisz człowieku. Zaden profesjonalista sie pod tym garkiem za 5k nie podpisze.

    •  

      pokaż komentarz

      @Hellvis: jaki niby profesjonalista to posiada? :D To nadal typowa domowa maszynka upraszczająca życie jak się nie chce robić nic zbyt wyszukanego.

    •  

      pokaż komentarz

      @Hellvis: jeśli profesjonalistami nazywasz tych youtubowych znawców typu "siemanko witam w mojej kuchni" to nic bym u ciebie nawet z tego biedromixa nie zjadł.
      Jak już tutaj wcześniej w innym wątku wspomniałem tą są urządzenia dla ludzi bez wyobraźni którzy lubią powtarzalną paszę, ludzi którzy nie są kreatywni w kuchni i jedyne co potrafią to zagotować wodę (czasem i to z marnym skutkiem)

  •  

    pokaż komentarz

    A to sprzęt dla ajfoniarzy umysłowych, że chcą mieć każdy model w domu, czy co?

  •  

    pokaż komentarz

    Nie zawsze nowe modele sa lepsze od starszych. Nie wiem o co taka afera. No chyba, ze o wiekszy LCD, bo dla niektorych tylko takie gadzety sa najwazniejsze.

  •  

    pokaż komentarz

    W dupie mam termomiksy tylko zeliwna gruba patelnia bez powloki. Smazony boczek w koncu smakuje jak smazony boczek. Łazanki z zeliwa bija na lep te z teflonu.