•  

    pokaż komentarz

    Inspektorzy zastali wychudzone, chore lisy i rozkładające się w klatkach ciała zwierząt.
    Taki Auschwitz dla zwierząt, przykre i nieludzkie. Nigdy nie zrozumiem ludzi którzy mają naj?@?ne +20-40 (tutaj wpisz dany gatunek zwierzęcia) na swoim podwórku, do jakiej choroby psychicznej się to zalicza ?

  •  

    pokaż komentarz

    Problem to też tępe szmaty które muszą mieć futro z lisa. Bez popytu by tego nie było.

  •  

    pokaż komentarz

    Każda hodowla to znęcanie się nad zwierzętami. Nie ma obecnie hodowli, która traktuje zwierzęta dobrze. Trzymanie zwierzęcia całe życie w małej klatce to tortura. Gdyby ktoś w taki sposób traktował kota czy psa to byłby wyzywany od najgorszych, a jak ktoś robi to setkom zwierząt to jest "hodowcą". Ludzie są hipokrytami.

    •  

      pokaż komentarz

      @Howea: Tak, każda chów zwierząt jest katorgą. Nawet owce które przez 363 dni pasą się na trawach Argentyny, ale 2x do roku są strzyżone. Nawet wołowina pasąca się od narodzin aż do pozyskania na ubój na llanos Wenezueli i Kolumbi, na pampach Argentyny.

    •  

      pokaż komentarz

      @Jarek_Bzoma: Podałeś kilka przykładów ze świata, jaki to jest procent zwierząt hodowlanych żyjących w takich warunkach? 1%? Kiedyś to nawet w Polsce można było spotkać krowy pasące się na łąkach, teraz to już bardzo rzadki widok. A świnie jaki mają los? Wyobraź jak żyje świnia w hodowli, a jak żyje dzik na wolności. Tego nie da się nawet porównać. Jak żyją kury? Oczywiście, że jakieś pojedyncze przypadki są na świecie, gdzie zwierzęta nie mają aż tak źle. Nie mają wolności, nie mogą realizować w pełni tego co jest w ich naturze, ale nie mają tragicznie. Tylko w skali całej hodowli zwierząt to jest ułamek. Większość zwierząt jest hodowana w trybie przemysłowym, a jak on wygląda to każdy wie.

    •  

      pokaż komentarz

      @Jarek_Bzoma: dyskusja z różowym na temat zwierzątek jest bezcelowa. Szkoda marnować czasu. Większość wie niewiele więcej niż to że zwierzęta są słodkie a mięsko pojawia sie magicznie na talerzu.

    •  

      pokaż komentarz

      @Howea: słowo-klucz: KAŻDA.

      Widziałem parę małych chowów na Podlasiu (kilkadziesiąt sztuk max) i myślę, że jak kura ma dostęp do światła, ziemi z robaczkiem, a nieraz nawet nieogrodzonego terenu - co mnie zdumiało, bo po prostu nie uciekały, trzymały się blisko gospodarstwa - nie wiem jak to było rozwiązywane w kontekście lisów. Brak?

      źródło: Beztytułu.png

    •  

      pokaż komentarz

      Większość zwierząt jest hodowana w trybie przemysłowym, a jak on wygląda to każdy wie. ak on wygląda to każdy wie

      @Howea: Zdecydowanie i dalej kupują, jakie zatem wyciągamy wnioski? Chyba nie dziwi ciebie że ludzie bardziej dbają o zaspokojenie swoich potrzeb niż zwierzęcych?

    •  

      pokaż komentarz

      @alienv: Właśnie dyskusja z mężczyznami na ten temat jest bezcelowa. Wy jesteście zupełnie pozbawieni empatii, niszczycie wszystko, bo kierujecie się tylko szybkim zyskiem. Dla was życie zwierzęcia czy nawet drugiego człowieka jest nic niewarte, ma tylko przynieść korzyść.

    •  

      pokaż komentarz

      @Howea: dokładnie to miałem na myśli, dziewczynko.

    •  

      pokaż komentarz

      @Atexor: No tak słowo klucz. Ja Ci powiem, że Polacy są biedniejsi od Niemców, a Ty mi powiesz, ale przecież Kulczyk był bogatszy od większości Niemców, więc to nieprawda. Zawsze są jakieś wyjątki, ale można je w ogólnym rozrachunku pominąć.

    •  

      pokaż komentarz

      @Howea: nie wszyscy. roznica wynika w poziomie empatii i w poziomie egzystencji emocjonalnej danego osobnika. niektorzy poprostu nie sa na tyle kumaci aby zrozumiec jakie negatywne skutki dla srodowiska, gospodarki wodno-sciekowej oraz ich samych ma wspieranie przemyslowych hodowli zwierzat. (czyt. wp?%@!@?anie miesa) cisne z "drapieznikow" co bez miesa sily nie maja ;0

    •  

      pokaż komentarz

      @Howea: Nie wszystkie hodowle są złe, ale na świecie jest kilka mld ludzi i potrzeba przemysłowej produkcji zwierzęcej. Zamiast gonić krowę kilka kilometrów dziennie na paśnik i z powrotem, szybciej i taniej jest pojechać na łąkę kosiarką i zebrać świeżo pozyskaną trawę i przywieźć ją do krowy, a właściwie stada krów.

      Kiedyś miałem bardzo ciekawą rozmowę na urlopie, z panem pracującym w polskiej centrali pewnej sieci hipermarketów z literką C. Wyobraź sobie, że bierzesz z półki słoik śledzi matjasów. Płacisz za niego 12zł, a w środku jest 0,5 kg ryby. Myslisz sobie: spoko cena. A wiesz za co płacisz? Na każde 2 sprzedane słoiki z partii przypada 1 nie sprzedany, 0,2 pobitego, transport, energię potrzebną do chłodzenia także tego niesprzedanego, itp. Na 10 złowionych ryb - 4 idą na zmarnowanie. Podobnie jest z innym asortymentem mięsnym, może trochę mniejsze straty. Ja widzę tutaj miejsce do racjonalizacji. Bo sporo tej przemysłowej produkcji jest zbędnej.

      I jeszcze druga strona medalu. Wiesz co oznacza pełna półka w markecie w Europie i Ameryce? Oprócz marnowania żywności? Napompowaną jej cenę. Rozjazd pomiędzy ceną u producenta, a ceną w detalu. I biedę.

    •  

      pokaż komentarz

      @Howea Jeśli wszystkie hodowle dały nieogarniczone szczęście zwierzątkom to ceny skończyły by kilkadziesiąt razy, 100 zł za kilo gównianych parówek to marzenie

    •  

      pokaż komentarz

      @Pan_Shassix: No a nie wydaje Ci się do dziwne, że mięso jest tańsze niż warzywa? Przecież to absurdalne, że mięso, które wymaga kilku miesięcy karmienia i pojenia wychodzi taniej niż pomidor. Ludzie nie potrzebują aż tyle mięsa i ono powinno być wyższej jakości ale droższe. Jedzenie takiego przetworzonego mięsa z hodowli przemysłowej nie przynosi żadnych korzyści zdrowotnych i nie ma sensu go jeść, już lepiej zjeść groch, który też ma dużo białka.

    •  

      pokaż komentarz

      @Jarek_Bzoma: Przecież tu nie chodzi o wykarmienie ludzi. Gdybyśmy naprawdę chcieli wykarmić ludzi to byśmy produkowali wysokobiałkowe rośliny, a nie mięso. Przecież to jest niewydajne zupełnie.

    •  

      pokaż komentarz

      @Howea: Przepraszam. Czy mam rozumieć, że wg Twojej logiki trzymanie 10 kur w klatce 0,5 x 0,5m jest złe, ale wysianie 50 roślinek fasoli na gruncie 0,5 x 0,5m jest dobre?

    •  

      pokaż komentarz

      Podałeś kilka przykładów ze świata

      @Howea: A ty użyłaś absolutu "każda" co właśnie zostało Ci wytknięte. A teraz oczywiście lekko modyfikujesz "o co mi chodziło"

    •  

      pokaż komentarz

      @Jarek_Bzoma: A co ty sugerujesz, że fasoli to przeszkadza? XD Życie kury na takiej małej przestrzeni jest niezgodne z jej naturą, jest dla niej torturą. Natomiast roślina jeśli nie będzie miała dobrych warunków to nie wyrośnie po prostu albo dostosuje swoje wymiary do miejsca, którym dysponuje.

    •  

      pokaż komentarz

      @Escalade: Mój błąd, że użyłam słowa każda. Mogłam użyć sformułowania "prawie każda".

    •  

      pokaż komentarz

      @Howea Czekaj co? Chyba najgorsze parówki, wołowina kosztuje 40zł za kilogram a ziemniaki ile? 6zł? Nawet truskawki kosztują Maks 30 zł czyli dobra wjeprzowina

    •  

      pokaż komentarz

      @Howea u mnie niedaleko domu pasą krowy na łące nad jeziorem. Czasami warto wyjść z domu xd

    •  

      pokaż komentarz

      @Phatee Wychodzę. Nawet ostatnio byłam w gospodarstwo ekologicznym. I wiesz gdzie były te krowy? W oborze, w środku lata.

    •  

      pokaż komentarz

      @Jarek_Bzoma: serio jest aż tak źle że musisz podawać przyklady z drugiego końca świata żeby udowodnić że zwierzęta to wcale nie mają tak źle?

    •  

      pokaż komentarz

      @xRience: Nie muszę podawać z drugiego końca świata. W powiecie wyszkowskim położonym we wschodniej części woj. mazowieckiego moi dziadkowie trzymają kury nioski. Specjalnie dla ~30 kurek wygrodzili siatką ok 20x80m siedliska - cały mini sad. I kury sobie chodzą po trawce, wydziobują robaki i owady, niosą się.
      Mój drugii dziadek kiedy żył hodował krowy mleczne. Kilka sztuk, nie było go stać na mechanizację. Doił ręcznie. Zimę krówki zimowały w obórce. Od wiosny do jesieni codziennie wyganiał i przyganiał na paśniki oddalone o 2km.

      Ale po cóż mam tracić czas na ekotrolla? Produkcja żywności dla kilku miliardów ludzi w 2020 wygląda inaczej niż dla miliarda w 1900. I jeszcze jedno ale to też i do @Howea: gdyby kury mogły wybierać to by nie chciały stać w 10 sztuk na 1m2 tak samo jak żyto wolałoby rosnąć w 100 sztuk a nie 500, a dąb to wolałby 50m2 przestrzeni dla siebie.

    •  

      pokaż komentarz

      @Howea: to teraz idź z tym na Wiejską i zapytaj, czemu nasze władze rozpieprzyły polskie rolnictwo? Gdzie każdy mały rolnik trzymał kilka kurek na podwórku, 5 świnek i 10 krówek, które pasły się na łące.

    •  

      pokaż komentarz

      Każda hodowla to znęcanie się nad zwierzętami. Nie ma obecnie hodowli, która traktuje zwierzęta dobrze.
      Podałeś kilka przykładów ze świata, jaki to jest procent zwierząt hodowlanych żyjących w takich warunkach? 1%?
      Wy jesteście zupełnie pozbawieni empatii, niszczycie wszystko, bo kierujecie się tylko szybkim zyskiem.


      @Howea: Nieprecyzyjna. Feministka. Mizoandrystka. Ekolożka.

      źródło: CZARNOLISTO.jpg

    •  

      pokaż komentarz

      @Howea Dokładnie tak samo jak kura, jak nafaszerujesz odpowiednią chemią to i tak wyrośnie, a tak swoją drogą zaczęło się od farm futerkowych z którymi można coś zrobić bo futra nie są czymś ważnym a produkty zwierzęce i mięso są więc lepiej się dostosować

    •  

      pokaż komentarz

      @Jarek_Bzoma:

      Tak, każda chów zwierząt jest katorgą. Nawet owce które przez 363 dni pasą się na trawach Argentyny, ale 2x do roku są strzyżone. Nawet wołowina pasąca się od narodzin aż do pozyskania na ubój na llanos Wenezueli i Kolumbi, na pampach Argentyny.
      to ale nieironicznie

  •  

    pokaż komentarz

    Kaczor chcial z tym zrobic porzadek, ale ulegl kolesiom z partii

  •  

    pokaż komentarz

    Zaraz się ta banda kuców zleci i będzie p%$!@?@ić swoje kocopoły, że "biednych przedsiębiorców" gnębią. Jak PiS robił porządek z tym, to się na niego tak właśnie rzucili

Dodany przez:

avatar mull dołączyła
343 wykopali 13 zakopali 2.6 tys. wyświetleń
Advertisement