•  

    pokaż komentarz

    Fajnie, że ten produkt i inne były na rynku kilka lat...

  •  

    pokaż komentarz

    Co najciekawsze - GIF nie ogranicza się do poszczególnych partii, wycofuje wszystkie partie, więc problem jest poważny.

    •  

      pokaż komentarz

      @SebaD86: problem jest poważny bo jak można wrzody zołdka czy reflux leczyć czymś co ogranicza Kwasowość w zoładku? Obnizanie poniżej 6 jest niebezpieczne ponieważ helibakter poryli sie namnaża (w kwaśnym środowisko nie jest w stanie przeżyć ) Do tego dochodzi że ludzie spoczywając pokarmy nie trawia ich, zapadaj na alergie, anemie i inne choroby bo bariera przez która inne choroby by nie przeszły nie istnieje.
      Dodatkowo nie wchłaniają się minerały i nie zostają trawione białka. Później te białka niestrawione mamy w krwio obiegu i nasz system odpornościowy rozpoznaje je jeako infekcje i je zwalcza.
      Pzrerzyłem to prze 3 lata i stosowałem sie do zaleceń lekarzy az sam wziąłem przeanalizowałem temat. Odrzuciłem Ranigasty polprazole i antybiotyki. I pozbyłem sie schorzenia kóre mnie dręczyło kilka lat. Jak zakwaszałem żoładek to Lekarz sie dziwili i mówili ze gorzej sobie zrobię zrobiłem ostano badania i nic po 4 latach nie wraca! To jest cała przyczyna przewlekłych chorób wrzodowych ww polse zły sposób leczenia. Podobno wbrew medycynie ale nie wbrew wiedzy książkowej sprzed roku 1990

    •  

      pokaż komentarz

      @SebaD86: Jakoś nikt nie wpadł że zmieniona kwasowość w żołądku to zmienione ph krwi. W dłuższej perspektywie prowadzące do zawałów serca. Jakos tu nikt zwiazku nie widzi ... a w ksziażkach medycyny jak wół napisane...

    •  

      pokaż komentarz

      @1234AQ: Sprawdź może najpierw jak ta bakteria się nazywa i jak działa PH, ok? Skoro chorowałaś to pewnie jesteś świadoma, że ta bakteria jest w stanie żyć w środowisku kwaśnym oraz substancje, które produkuje uszkadzają błonę żołądka oraz dwunastnicy, co nie?

    •  

      pokaż komentarz

      @1234AQ a leki na HP bierze się równolegle z inhibitorem co zmniejsza kwasowość, dlaczego?

    •  

      pokaż komentarz

      @1234AQ
      Nie wprowadzaj ludzi w błąd.

      H.pylori to główny sprawca wrzodów i zapalenia zoladka. Lekarze mają sprawdzony system eliminacji tej bakterii(terapia potrojna) i lepiej się go trzymać - wykazuje skuteczność w 80-90%.

    •  

      pokaż komentarz

      @1234AQ Mylisz się co do tego w jakim pH pylori się lepiej czuje. Właśnie w wysokiej kwasowości pylori ma warunki lepsze do funkcjonowania. Wiedza oparta na słowach gastrologa dobrego w swoim fachu.

    •  

      pokaż komentarz

      @1234AQ: tylu bzdur to tu dawno nie czytałem a ludzie jeszcze plusują

    •  

      pokaż komentarz

      @1234AQ: Dwa razy wylądowałem w szpitalu po leczeniu Polprazolami i innymi, gastrolodzy do tej pory nie wierza ze to przez to, a ja miałem wysyp taki ze mialem 90% ciala zsypane, a przed lekami na kwasnosc zoladka miałem moze z 15%.

    •  

      pokaż komentarz

      Odrzuciłem Ranigasty polprazole i antybiotyki. I pozbyłem sie schorzenia kóre mnie dręczyło kilka lat.

      @1234AQ: Jak ci się udało wyleczyć chorobę wrzodową? Naturalnie się leczyłeś? Mój wuj ma i męczy się z tym od lat. Na ogół dostaje polprazol lub odpowiednik i antybiotyk na helicobacter pylori. Pół roku spokoju i wraca choroba wrzodowa.

    •  

      pokaż komentarz

      Właśnie w wysokiej kwasowości pylori ma warunki lepsze do funkcjonowania.

      @onetos: HP wytwarza enzym, który neutralizuje kwas w żołądku, bez tego bakteria by nie przeżyła. Niektóry leki wykorzystują to. Blokują wydzielanie enzymu przez bakterię, a kwas wtedy robi resztę.

    •  

      pokaż komentarz

      @1234AQ zakwaszanie działa ale tylko maskuje problem. Jedząc kwaśne rzeczy sprawiłaś, że żołądek mocniej się zamknął (więc treść nie przedostaje sie do przełyku) ALE kwas nadal zżera Ci ścianki żołądka tylko teraz tego nie czujesz. Za jakiś czas reflux Ci wróci ze zdwojoną siłą.
      Niestety polprazon, inhibitory pompy oraz DIETA to jedyna droga.

    •  

      pokaż komentarz

      więc problem jest poważny.

      @SebaD86: ta - raczej histeria jest poważna - identycznie jak przy walsartanach.

    •  

      pokaż komentarz

      @1234AQ: Tu jest Wykop a nie dyskusja z tępą ciotką.Skoro znasz książkę do medycyny promującą takie bzdury to rzucaj linkiem. Tylko daruj sobie gówno teorie znachorów bo na Wykopie przeważnie odróżniamy naukę od zabobonów wciskanych przez złodziei typu zięba.

    •  

      pokaż komentarz

      @zigibombes: byłem nabadaniach, lekarzowi opowiedziałem to jak zrobiłem i powiedział że według medycyny jeszcze bardziej mogłem sobie popsuć żołądek, ale skoro to działa (problem z refluksem jeszcze miałem przez poł roku od poprawy) to żebym tak robił.
      @Marwell: w

    •  

      pokaż komentarz

      @Marwell: no własnie moze zyć w ph od 4.5 - 2.5 a jak masz 1.5 do 2 to bakteria ginie i nie wytwarza tych substancji...
      zwykła wikipedia nawet o tym pisze

      Czynniki wirulencji
      Czynniki wirulencji są to takie cechy bakterii, które pozwalają jej przełamywać naturalne systemy obronne organizmu. Treść żołądkowa ma odczyn kwaśny i posiada wyjątkowo niskie pH, wynoszące 2–4, które jest zabójcze dla większości bakterii. Cechy umożliwiające przeżycie w tym wybitnie trudnym środowisku to[25]:

      Czynniki wirulencji H. pylori
      Wytwarzanie w dużych ilościach ureazy – enzymu katalizującego rozkład mocznika do amoniaku i dwutlenku węgla. Amoniak powoduje neutralizację kwasu solnego obecnego w soku żołądkowym i podwyższenie pH w bezpośrednim otoczeniu bakterii. Najmniejsze pH, przy którym obserwowany jest jeszcze wzrost bakterii in vitro wynosi 4,5; jeżeli jednak do podłoża zostanie dodany mocz (zawierający mocznik) wzrost jest widoczny nawet przy pH 3,5[22].
      Rzęski – sześć rozmieszczonych biegunowo rzęsek umożliwia poruszanie się i wnikanie pod warstwę śluzową. Warstwa śluzowa chroni komórki żołądka przed działaniem kwasu solnego; w ten sposób bakteria korzysta z ochronnego systemu gospodarza. Dzięki nim bakteria jest bardzo ruchliwa[26]. Charakterystyczne włókna rzęsek pokryte osłonką składają się z dwóch współpolimeryzowanych flagelin: FlaA i FlaB[27].
      Pompa wypompowująca jony H+ z komórek. Blokowanie tych pomp przez niektóre leki (np. omeprazol) podnosi pH w żołądku, który jest środowiskiem życia drobnoustroju[28].
      Układ antyoksydacyjny mający na celu neutralizację wolnych rodników wytwarzanych przez neutrofile. Jest on dość złożony, w jego skład wchodzą enzymy katalaza, dysmutaza ponadtlenkowa, niedawno odkryte antyoksydacyjne białka MdaB oraz NapA (Neutrophil-activating protein)[29] oraz bardzo sprawny system naprawiający uszkodzenia DNA[30].
      Adhezyny odpowiadające za przyleganie do nabłonka żołądka.
      Cytotoksyny – kodowane w genach vacA (50% szczepów) i cagA (70% szczepów). Toksyna wakuolizująca (vacA) powoduje w komórkach nabłonkowych zlanie endosomów z lizosomami i sprzyja tworzeniu ogromnych wakuoli[31]. Ułatwia ponadto swobodny przepływ mocznika do światła żołądka[32]. Toksyna cytotoksyczna zaburza cytoszkielet komórek nabłonkowych i zwiększa adhezję bakterii do tak uszkodzonego nabłonka.

    •  

      pokaż komentarz

      @1234AQ: @Pitrso: @siona: @Poldek0000: @zigibombes: @kakkerlak: @pc386toHD: @Marwell:

      Zwykła wikipedia o tym mówi że do ph 2-4 w zołdku ta bakteria sie rozmnaża i wytwarza amoniak. A w przecież w Złodku może być 1.5 tak maja zdrowi, młodzi ludzie. Wiec wystarczy suplementowac sie witaminami z grupy B D i C bo te witaminy nie sa wchłaniane podczas choroby wrzodowej i zakwasić żołądek.
      Zwykła Wikipedia o tym pisze

      Czynniki wirulencji
      Czynniki wirulencji są to takie cechy bakterii, które pozwalają jej przełamywać naturalne systemy obronne organizmu. Treść żołądkowa ma odczyn kwaśny i posiada wyjątkowo niskie pH, wynoszące 2–4, które jest zabójcze dla większości bakterii. Cechy umożliwiające przeżycie w tym wybitnie trudnym środowisku to[25]:

      Czynniki wirulencji H. pylori
      Wytwarzanie w dużych ilościach ureazy – enzymu katalizującego rozkład mocznika do amoniaku i dwutlenku węgla. Amoniak powoduje neutralizację kwasu solnego obecnego w soku żołądkowym i podwyższenie pH w bezpośrednim otoczeniu bakterii. Najmniejsze pH, przy którym obserwowany jest jeszcze wzrost bakterii in vitro wynosi 4,5; jeżeli jednak do podłoża zostanie dodany mocz (zawierający mocznik) wzrost jest widoczny nawet przy pH 3,5[22].
      Rzęski – sześć rozmieszczonych biegunowo rzęsek umożliwia poruszanie się i wnikanie pod warstwę śluzową. Warstwa śluzowa chroni komórki żołądka przed działaniem kwasu solnego; w ten sposób bakteria korzysta z ochronnego systemu gospodarza. Dzięki nim bakteria jest bardzo ruchliwa[26]. Charakterystyczne włókna rzęsek pokryte osłonką składają się z dwóch współpolimeryzowanych flagelin: FlaA i FlaB[27].
      Pompa wypompowująca jony H+ z komórek. Blokowanie tych pomp przez niektóre leki (np. omeprazol) podnosi pH w żołądku, który jest środowiskiem życia drobnoustroju[28].
      Układ antyoksydacyjny mający na celu neutralizację wolnych rodników wytwarzanych przez neutrofile. Jest on dość złożony, w jego skład wchodzą enzymy katalaza, dysmutaza ponadtlenkowa, niedawno odkryte antyoksydacyjne białka MdaB oraz NapA (Neutrophil-activating protein)[29] oraz bardzo sprawny system naprawiający uszkodzenia DNA[30].
      Adhezyny odpowiadające za przyleganie do nabłonka żołądka.
      Cytotoksyny – kodowane w genach vacA (50% szczepów) i cagA (70% szczepów). Toksyna wakuolizująca (vacA) powoduje w komórkach nabłonkowych zlanie endosomów z lizosomami i sprzyja tworzeniu ogromnych wakuoli[31]. Ułatwia ponadto swobodny przepływ mocznika do światła żołądka[32]. Toksyna cytotoksyczna zaburza cytoszkielet komórek nabłonkowych i zwiększa adhezję bakterii do tak uszkodzonego nabłonka.

    •  

      pokaż komentarz

      @1234AQ:dodam ze we wrzodach żołądka każdy prawie nie czuje pragnienia i ma mało wody w zoładku Wtedy ( reszta normalny proces ) jest taki ze organizm żeby mieć kwas solny w żołdaku pobiera wodę z krwi i tu cały szkopuł.

    •  

      pokaż komentarz

      @SebaD86: GIF nie WYCOFAŁ, tylko WSTRZYMAŁ w obrocie wszystkie serie leków zawierających ranitydynę - jest to prewencyjne wstrzymanie w obrocie, w związku z wykryciem zanieczyszczenia tej substancji w lekach w innych krajach. Teraz dopiero będzie prowadzone postępowanie wyjaśniające, czy w lekach będących w obrocie w Polsce również to zanieczyszczenie występuje.

    •  

      pokaż komentarz

      @1234AQ: najpierw naucz się co to jest pH i jakie ma wartości gdy jest kwaśne a jakie gdy zasadowe...

    •  

      pokaż komentarz

      @1234AQ: szkoda, że w przypadku trefnych szczepionek nie działają tak stanowczo http://stopnop.com.pl/synflorix-niezgodna/

    •  

      pokaż komentarz

      @Poldek0000: 5 lat mi wraca i nie może wrócić. miesiąc temu gastroskopie sobie robiłem i sąde na ocene śluzówki gardła i wlotu do żaołądka. I niema nadżerek itp. Prawdopodobnie w kwaśnym środowisko PH 1.5 w którym bakteria na tyle jest wyniszczana ze nie katalizuje mocznika do amoniaku. I tym samym Jony + nie uciekają z komórek. I dalej działają jako bariera chroniąca ściany żołądka.

    •  

      pokaż komentarz

      @Marwell: no tak, ale jak schodzimy z ph do 2 to juz nie katalizuke mocznika to amoniaku. A przy 1.5 jest wyniszczana.

    •  

      pokaż komentarz

      Obnizanie poniżej 6 jest niebezpieczne ponieważ helibakter poryli sie namnaża (w kwaśnym środowisko nie jest w stanie przeżyć ) Do tego dochodzi że ludzie spoczywając pokarmy nie trawia ich, zapadaj na alergie, anemie i inne choroby bo bariera przez która inne choroby by nie przeszły nie istnieje.
      Dodatkowo nie wchłaniają się minerały i nie zostają trawione białka. Później te białka niestrawione mamy w krwio obiegu i nasz system odpornościowy rozpoznaje je jeako infekcje i je zwalcza.


      @1234AQ: To dobrze, że już nie żresz ranigastu, bo to gówno, ale idąc Twoim tokiem analizy można dojść do wniosku, że ludzie z wyciętym żołądkiem, np. po nowotworze, w ogóle nie powinni żyć dłużej niż rok, bo złapaliby wszystkie choroby świata.

    •  

      pokaż komentarz

      @mentools: czesciej lapia infekcje, przeciez nie po to pisze żeby komus nie wiem, zrobić na złość albo jakąś głupote palnąć. Odłożyłem takie jakie śa metody i zrobiłem po swojemu. Pomogło sam nie wiem dlaczego. Ale juz nie wróciło sam to od czasu do czasu analizowałem. pisze to po to by lodzie którzy latami sie z tym zmagają zęby spróbowali z innej strony sie tym zainteresować.

    •  

      pokaż komentarz

      @1234AQ: jak zakwasiłeś żołądek do takiego pH?

  •  

    pokaż komentarz

    Wyobraźcie sobie ile takich suplementów i leków jest jeszcze nie sprawdzona xD

  •  

    pokaż komentarz

    Jeszcze tego brakuje, żeby obrazek animowany decydował o lekach (╯°□°)╯︵ ┻━┻

  •  

    pokaż komentarz

    Ranigast wycofany z obrotu, powinno być..

Dodany przez:

avatar SebaD86 dołączył
419 wykopali 5 zakopali 16.3 tys. wyświetleń
Advertisement