•  

    pokaż komentarz

    Poprzednie badania wykazały, że osoby jedzące z innymi jadły do 48% więcej żywności niż samotne osoby jadające obiad i kobiety z otyłością jedzące społecznie aż do 29% więcej niż te jedzące samotnie.

    Eksperci z Uniwersytetu w Birmingham kierowali zespołem badaczy w Wielkiej Brytanii i Australii, którzy stwierdzili, że jedzenie "społecznie" ma potężny wpływ na zwiększenie spożycia żywności w stosunku do jedzenia w pojedynkę, po dokonaniu oceny 42 istniejących badań nad "społecznym jedzeniem".

    Badacze wyjaśniają, że starożytni myśliwi gromadzili wspólne jedzenie, ponieważ chroniło ono przed okresami braku bezpieczeństwa żywnościowego - ten mechanizm przetrwania może jeszcze utrzymywać się do dziś, prowadząc do tego, że ludzie jedzą więcej z przyjaciółmi i rodziną, ponieważ:

    Jedzenie z innymi jest bardziej przyjemne, a zwiększona nagroda za społeczne jedzenie może zwiększyć konsumpcję.

    Normy społeczne mogą "pozwolić" na nadmierne objadanie się w towarzystwie, ale nakładają na nie odpowiednie ograniczenia, gdy jemy sami.

    Dostarczanie żywności wiąże się z pochwałą i uznaniem ze strony przyjaciół i rodziny, wzmacniając więzi społeczne.

    Liderka badań, dr Helen Ruddock ze Szkoły Psychologii na Uniwersytecie w Birmingham, skomentowała: "Znaleźliśmy mocne dowody na to, że ludzie spożywają więcej jedzenia podczas jedzenia z przyjaciółmi i rodziną niż w pojedynkę. Jednak ten społeczny efekt ułatwienia jedzenia nie był obserwowany w badaniach, w których przyjrzano się spożywaniu żywności wśród osób, które nie były dobrze zaznajomione.

    "Ludzie chcą przekazywać pozytywne wrażenia nieznajomym. Wybieranie małych porcji może być sposobem na to i dlatego socjalne ułatwienia w jedzeniu są mniej wyraźne wśród grup nieznajomych.

    "Wnioski z poprzednich badań sugerują, że często wybieramy, co (i ile) jeść w oparciu o rodzaj wrażenia, jakie chcemy przekazać o sobie. Dowody sugerują, że może to być szczególnie widoczne w przypadku kobiet jedzących z mężczyznami, którym chcą zaimponować oraz w przypadku osób z otyłością, które chcą uniknąć bycia ocenianym za nadmierne objadanie się".

    Badanie podkreśla, że, podobnie jak w przypadku wielu innych gatunków, ludzie mają tendencję do dzielenia się wspólnym zasobem żywności. Większość ludzi nie jest już łowcami-zbieraczami, ale mechanizmy podobne do tych, które kiedyś służyły efektywnemu pożywieniu, nadal kierują naszymi zachowaniami dietetycznymi.

    Ostatnie i szybkie przejście do krajobrazu żywieniowego, w którym żywność jest obfita, stworzyło formy "ewolucyjnego niedopasowania" - odziedziczone strategie żywieniowe nie służą już swoim dawnym celom.

    Naukowcy zwracają uwagę, że w przypadku ułatwień społecznych odziedziczyliśmy mechanizm, który kiedyś zapewniał sprawiedliwą dystrybucję żywności, ale teraz wywiera silny wpływ na niezdrowe spożycie żywności.

    Ten sam proces został zaobserwowany u kurcząt, szczurów, myszoskoczków i innych gatunków, sugerując, że służy on celowi końcowemu. Ludzie rywalizują o zasoby, a badania sugerują, że jedzenie więcej od innych może prowadzić do ostracyzmu, co z kolei zmniejsza bezpieczeństwo żywnościowe.

    Stwarza to napięcie między jednostką "widzianą", która dzieli się żywnością altruistycznie i spożywa tyle, ile potrzebuje.

    "Rozwiązaniem tego napięcia może być zjedzenie przynajmniej tyle samo, co inni w grupie - poszczególni członkowie dopasowują swoje zachowanie do innych, promując większy posiłek, niż mógłby być zjedzony w przypadku braku tej socjalnej konkurencji", skomentował dr Ruddock.

    To, co opisujemy jako " społeczne ułatwienia" może być postrzegane jako naturalny produkt uboczny dzielenia się żywnością w społeczeństwie - strategia, która służyłaby krytycznej funkcji w środowiskach naszych przodków. Wyjaśnia to również, dlaczego jest bardziej prawdopodobne, że będzie się to działo w grupach z osobami, które są ze sobą obeznane".

    Jeśli chcesz być na bieżąco z najlepszymi znaleziskami to zapisz się na MikroListę.
    https://mirkolisty.pvu.pl/list/56Bf7jbXdbGvM2NK i dodaj Swój nick do listy #swiatnauki.

    #swiatnauki #gruparatowaniapoziomu #liganauki #ligamozgow #psychologia #zdrowie #spoleczenstwo #czlowiek #ewolucja

    źródło: 777774444.jpg

  •  

    pokaż komentarz

    Ja mam odwrotnie. Więcej wpierdzielam jak nikt nie widzi, bo wstyd tyle żreć przy ludziach ( ͡° ʖ̯ ͡°)

  •  

    pokaż komentarz

    Ja jem więcej dla świętego spokoju.
    "Czemu nie jesz? Źle się czujesz? Nie lubisz tego? Na diecie jesteś?"

  •  

    pokaż komentarz

    O, ja akurat bardzo nie lubię jeść w towarzystwie i zawsze unikam takich okazji - a tu się okazuje, że wychodzi mi to na zdrowie do tego (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)

Dodany przez:

avatar RFpNeFeFiFcL dołączył
369 wykopali 14 zakopali 5.6 tys. wyświetleń
Advertisement