•  

    pokaż komentarz

    Tłumaczenie artykułu (a w nawiasach moje wprowadzenie i objaśnienia)

    (Rzęski pierwotne to wyspecjalizowane, krótkie, pojedyncze i nieruchome wypustki zlokalizowane na powierzchni niemal wszystkich komórek człowieka /źródło. Ich nazwa pochodzi od prastarych wici, które komórki alg po raz pierwszy wykorzystały prawie miliard lat temu, aby poruszać się po oceanach i wyczuwać ich otoczenie (wić stanowiła tzw. organellum ruchu). Z biegiem czasu, gdy jednokomórkowe organizmy ewoluowały w wielokomórkowe stworzenia, które najpierw pływały w oceanach, a następnie czołgały się na ląd, komórki porzuciły większość wici. Ale większość komórek utrzymywała pojedynczą wici czyli rzęskę pierwotną wykorzystywaną jako bardzo wrażliwa antena, która może odbierać wyjątkowo subtelne sygnały o świecie poza komórką, pomagając regulować funkcję i przeznaczenie komórki)

    Od lat naukowcy wiedzą, że wady tej swoistej anteny komórkowej zwanej rzęską pierwotną są związane z otyłością i insulinoopornością (która oznacza obniżoną wrażliwości organizmu na działanie insuliny - hormonu odpowiedzialnego za regulację poziomu cukru we krwi. Insulinooporność jest niebezpieczna, ponieważ może doprowadzić do rozwoju cukrzycy typu 2 lub innych chorób/ źródło) . Teraz naukowcy ze Stanford University odkryli, że ta antena (rzęska pierwotna) wykrywa kwasy tłuszczowe omega-3 w diecie i że ten sygnał bezpośrednio wpływa na podział komórek macierzystych w tkance tłuszczowej i przekształcanie ich w komórki tłuszczowe. (W tkance tłuszczowej znajduje się duża ilość dojrzałych komórek tłuszczowych ale zawiera też komórki macierzyste. Szacuje się, że 1 gram tkanki tłuszczowej zawiera do 5 tys komórek macierzystych- źródło)

    Odkrycie stanowi brakujące ogniwo między dwoma światami - naukami o żywieniu oraz biologią molekularną i komórkową. Badania dietetyczne od dawna wykazały, że spożywanie kwasów tłuszczowych omega-3 czyli kluczowych kwasów tłuszczowych obecnych w rybach i orzechach, wiąże się z niższym ryzykiem chorób serca, udaru mózgu, zapalenia stawów, a nawet depresji.

    Co ciekawe badacze nie zamierzali szukać kwasów omega-3, kiedy projektowali i rozpoczęli badania. Szukali tylko cząsteczki sygnalizacyjnej wyczuwanej przez (tłuszczowe) komórki macierzyste. Cząsteczka mogła być czymkolwiek: ścieżki sygnalizacyjne w biologii komórkowej często obejmują bardzo rzadkie cząsteczki o których niewiele osób w ogóle słyszało . Naukowcy wiedzieli jedynie, że w rzadkich chorobach z wadą rzęski pierwotnej ludzie są zawsze głodni, nie mogą przestać jeść i stają się otyli i insulinooporni.

    Byli więc zaskoczeni, gdy sygnałem okazały się kwasy tłuszczowe omega-3. „Kiedy zobaczyliśmy, że komórka reaguje na kwasy tłuszczowe omega-3, zdaliśmy sobie sprawę, że badanie zmieniło się z historii wyłącznie z zakresu biologii molekularnej w historię obrazującą jak biologię molekularną tego jak dieta kontroluje komórki macierzyste” - powiedział jeden badaczy.

  •  

    pokaż komentarz

    Prosze mi tutaj nie pierd$%&# o biologi molekularnej i innych takich. Zdrowe czy nie?

    •  

      pokaż komentarz

      @Oxo_Rq: Nie oszacowano dawki toksycznej kwasów omega 3. Nawet przy mega dawkach nie ma efektów ubocznych. Co najwyżej rozrzedzenie krwi, co może w skrajnych przypadkach prowadzić do krwotoków, ale tylko w przypadku osób podatnych np. z chorobami wątroby czy biorących leki rozrzedzające krew.
      Ewentualnie anergia układu odpornościowego, bo kwas omega 3 produkują eikozanoidy przeciwzapalne, co przy nadmiarze może prowadzić do:
      1. Powolnej odpowiedzi układu odpornościowego
      2. Spowolnieniu mechanizmów regeneracji uszkodzeń tkanek - bo stan zapalny, ten kontrolowany i krótkotrwały, jest niezbędny do regeneracji.

      Tak więc, raczej nie zalecam suplementacji mega dawkach przed operacjami, bo raz że zwiększa to ryzyko krwotoków, a dwa spowalnia regenerację ran.

    •  

      pokaż komentarz

      Nie oszacowano dawki toksycznej kwasów omega 3. Nawet przy mega dawkach nie ma efektów ubocznych.

      @Arths: Czleku, oxLDL jest toksyczne. Przy 4-5g metabolitow o3 pojawia sie peroksydacja lipidow.

    •  

      pokaż komentarz

      @NooB1980: Źródło?

      Toxicology
      Research reveals limited information regarding toxicology with the use of fish oil supplementation. Omega-3 acid ethyl esters have shown an embryocidal effect in pregnant rats when given in doses 7 times the recommended human dose of 4 g/day based on a body surface area comparison [ 1 ].

      [ 1 ] Multivitamins and Minerals with Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids. Drug Facts and Comparisons. Facts & Comparisons [database online]. St. Louis, MO: Wolters Kluwer Health Inc; May 2010. Accessed October 11, 2011

      Adverse Reactions
      Fish oil at dosages of EPA/DHA 2 to 5.4 g/day has been well tolerated. In clinical trials, only mild GI-related adverse effects such as dyspepsia, diarrhea, and nausea were reported [ 1 ][ 2 ][ 3 ][ 4 ]. An increased risk of diarrhea was noted in a meta-analysis of trials conducted among patients with inflammatory bowel disease who were given enteric-coated, timed-release capsules [ 5 ].

      Prolonged bleeding time was noted during and after cardiac surgery in a 55-year-old man despite cessation of oral antiplatelet medications a week prior to surgery. Dramatic clinical improvement was noted immediately following transfusion of donor platelets. Follow up detailed inquiry revealed a 3-month history of supplementation with garlic-thyme (20 mg to 100 mg/day) and fish oils (EPA 675 mg + DHA 450 mg daily); both reported to potentially inhibit platelet aggregation [ 6 ].

      A safety study found similar adverse events for intervention (EPA 2 g/day for 12 weeks) and placebo groups. Increased body mass index and increased (but modest) bleeding time were reported [ 7 ].

      Although an increase in LDL cholesterol has been occasionally reported, evidence does not suggest that the risk is greater than the benefit related to increased fish oil consumption [ 8 ][ 9 ].

      Fish oil supplementation should be used with caution in individuals who are allergic to seafood.

      [ 1 ] Wang C, Harris WS, Chung M, et al. n-3 Fatty acids from fish or fish-oil supplements, but not alpha-linolenic acid, benefit cardiovascular disease outcomes in primary- and secondary-prevention studies: a systematic review. Am J Clin Nutr. 2006;84(1):5-17.16825676
      [ 2 ] León H, Shibata MC, Sivakumaran S, Dorgan M, Chatterley T, Tsuyuki RT. Effect of fish oil on arrhythmias and mortality: systematic review. BMJ. 2008;337:a2931.1910613710.1136/bmj.a2931
      [ 3 ] Chen B, Zhou Y, Yang P, Wan HW, Wu XT. Safety and efficacy of fish oil-enriched parenteral nutrition regimen on postoperative patients undergoing major abdominal surgery: a meta-analysis of randomized controlled trials. JPEN J Parenter Enteral Nutr. 2010;34(4):387-394.20631384
      [ 4 ] Turner D, Zlotkin SH, Shah PS, Griffiths AM. Omega 3 fatty acids (fish oil) for maintenance of remission in Crohn's disease. Cochrane Database Syst Rev. 2007;(2):CD006320.17443620
      [ 5 ] Turner D, Shah PS, Steinhart AH, Zlotkin S, Griffiths AM. Maintenance of remission in inflammatory bowel disease using omega-3 fatty acids (fish oil): a systematic review and meta-analyses. Inflamm Bowel Dis. 2011;17(1):336-345.20564531
      [ 6 ] Bedi HS, Tewarson V, Negi K. Bleeding risk of dietary supplements: a hidden nightmare for cardiac surgeons. Indian Heart J. 2016;68(supp 2):S249-S250
      [ 7 ] Multivitamins and Minerals with Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids. Drug Facts and Comparisons. Facts & Comparisons [database online]. St. Louis, MO: Wolters Kluwer Health Inc; May 2010. Accessed October 11, 2011
      [ 8 ] Eslick GD, Howe PR, Smith C, Priest R, Bensoussan A. Benefits of fish oil supplementation in hyperlipidemia: a systematic review and meta-analysis. Int J Cardiol. 2009;136(1):4-16.18774613
      [ 9 ] He K. Fish, long-chain omega-3 polyunsaturated fatty acids and prevention of cardiovascular disease—eat fish or take fish oil supplement? Prog Cardiovasc Dis. 2009;52(2):95-114.19732603

    •  

      pokaż komentarz

      @Arths: tu
      https://drive.google.com/folderview?id=0BwNA69NLtqSXSWwwb1BtaEZlSFE

      Ale mozemy pojsc dalej i zasponsoruje ci 20g epa,dha/dziennie przez miesiac. Sprawdzimy twoje twierdzenie

      Nawet przy mega dawkach nie ma efektów ubocznych.

      , przeprowadzimy badania na oxLDL, stany zapalne,markery nowotworore tBAR, systemy antyoksydacyjne, ilosc antyoksydantow w organizmoe. Jak przegraz zaplacisz mi 5x tyle co wydalem. Wchodzisz? :)

    •  

      pokaż komentarz

      @Arths: Z twoich badan, przejrzalem je i nie potwierdzają twojej tezy. Jak większość badan, na kt sie powołujesz. :)

      The trade-off for fewer deaths from cardiac causes is that one in 26 patients will develop mostly a mild gastrointestinal adverse effect. Recently it was reported that the most common adverse effects in patients with hypertriglyceridaemia who received fish oil 4 g/day compared with placebo in addition to simvastatin 40 mg/day for eight weeks were nasopharyngitis (3.3%), diarrhoea (2.5%), dyspepsia (2.5%), bronchitis, and cystitis; an increase in liver enzymes was observed in 1.6% of patients with each adverse event.29 Therefore it would be advisable to weigh the benefits and risks of using fish oil in patients with cardiovascular risk factors, especially those with baseline

      4g oleju to nie 4g DHA,EPA

      Interventions: Gelatin n‐3 capsules (3.3 g/day of EPA and 1.8 g/day of DHA, as ethyl Esther) versus identical placebo of corn oil. A second intervention group was treated with a low carbohydrate diet but was ignored for the purpose of this review.

      Outcome: Primary outcome was the relapse free time period after randomization as defined by CDAI > 200 and a change from baseline CDAI by at least 60 points, plus an increase of C‐reactive protein serum level two standard deviations above normal mean. Relapse rate and adverse events were also monitored

    •  

      pokaż komentarz

      @NooB1980:

      Ale mozemy pojsc dalej i zasponsoruje ci 20g epa,dha/dziennie przez miesiac. Sprawdzimy twoje twierdzenie

      To nie są moje twierdzenia. I w taki sposób nie przeprowadza się badań naukowych. W jaki sposób mielibyśmy to sprawdzić? Chcesz coś udowadniać na podstawie jednego przypadku anegdotycznego powołując się na korelację? Korelacja nie implikuje przyczynowości.

      https://drive.google.com/folderview?id=0BwNA69NLtqSXSWwwb1BtaEZlSFE

      Po pierwsze, to te badania wskazują na korelację, czyli znowu Correlation does not imply causation

      The mechanism for the formation of foam cells is not yet clear,
      Po drugie, długołańcuchowe kwasy omega 3 są bardzo wrażliwe na oksydację, ponieważ zawierają 5 do 6 podwójnych wiązań. Z tego względu mogą oksydować nawet endogennie po spożyciu, dlatego każdy poważny producent suplementów omega 3 stabilizuje je odpowiednim przeciwutleniaczem (najczęściej alfa-tokoferolową frakcją witaminy E, czasem dodatkowo ekstraktami polifenolowymi). Tym bardziej w przypadku stosowania mega dawek zapewnienie odpowiednio wysokiej osłony antyoksydacyjnej jest niezbędne. Już potencjał antyoksydacyjny zapewniany przez odpowiedni 1mg witaminy E na 1g kwasów omega 3 jest zwykle wystarczający przy suplementacji w rekomendowanych dawkach, natomiast przy mega dawkach sugeruje się ekwiwalent min. 5mg witaminy E na 1g kwasów omega 3. Nawet w powyższym badaniu o tym wspominają w podsumowaniu:

      Consumption of adequate amounts of antioxidants such as vitamin E should be considered to minimize these adverse effects.

      Także sorry, ale metodologia badania jest kulawa. Nie bierze pod uwagę warunków typowej suplementacji w obecności antyoksydantów. Poza tym, nawet nie wiadomo jakie parametry TOTOX posiadał olej wykorzystywany w badaniu, więc już z góry mógł być w dużym stopniu utleniony. Badanie ma wiele dziur metodologicznych, więc nie stanowi dla mnie jakiejś poważnej nauki z kategorii prospective meta-analysis and systematic reviews - to raczej niskie w hierarchii dowodowej badania oparte na wartości statystycznej, nie posiadające żadnej istotnej wartości klinicznej.

      przeprowadzimy badania na oxLDL, stany zapalne,markery nowotworore tBAR, systemy antyoksydacyjne, ilosc antyoksydantow w organizmoe. Jak przegraz zaplacisz mi 5x tyle co wydalem. Wchodzisz? :)

      Nie, nie wchodzę, bo to jest pseudo-nauka oparta na dowodach anegdotycznych z danych korelacyjnych w niekontrolowanym środowisku. Jedna osoba, bez grupy kontrolnej to śmiech, a nie nauka i to jeszcze nie biorąc pod uwagę wszystkich pozostałych co-founders. Jakby nauka była taka prosta jak sprowadzenie faktów do obserwacji korelacyjnych, to każdy człowiek mógłby codzienne dokonywać jakichś przełomowych odkryć. Istnieje właściwa hierarchia weryfikacji faktów naukowych, gdzie dane korelacyjne znajdują się najniżej.

      Z twoich badan, przejrzalem je i nie potwierdzają twojej tezy. Jak większość badan, na kt sie powołujesz. :)

      A jaka jest ta moja teza?

      Nie oszacowano dawki toksycznej kwasów omega 3.
      Wspomniałem, że nie oszacowano na ten moment dawki toksycznej omega 3 - czytaj, wartości farmakologicznej TD50 [ Median Toxic Dose / Toxic Dose 50% ]. Jeśli posiadasz dane na temat TD50 to przedstaw źródła.
      A że coś tam może w jakichś tam warunkach zwiększać oksydację LDL, to nie jest marker TD. Chipsy też mogą zwiększać powstawanie oxyLDL, więc zgodnie z Twoją logiką należy określić ich dawkę TD50 na 5g?

    •  

      pokaż komentarz

      @NooB1980:

      The trade-off for fewer deaths from cardiac causes is that one in 26 patients will develop mostly a mild gastrointestinal adverse effect. Recently it was reported that the most common adverse effects in patients with hypertriglyceridaemia who received fish oil 4 g/day compared with placebo in addition to simvastatin 40 mg/day for eight weeks were nasopharyngitis (3.3%), diarrhoea (2.5%), dyspepsia (2.5%), bronchitis, and cystitis; an increase in liver enzymes was observed in 1.6% of patients with each adverse event.29 Therefore it would be advisable to weigh the benefits and risks of using fish oil in patients with cardiovascular risk factors, especially those with baseline

      No tak, opieranie się na przeglądach z raportów interwencyjnych indywidualnych przypadków to rozumiem dla Ciebie rozstrzygający poziom dowodów naukowych. Cały czas błądzisz po badaniach na poziomie statystyki, korelacji i anegdotycznych raportów, czyli w skrócie - domysły, gdybania, podejrzenia, teorie.
      Jakbym Ci teraz napisał, że poziom czytania ze zrozumieniem definiowany jest przez rozmiar stopy to też byś się zgodził z tym twierdzeniem? Korelacja jest bardzo silna, bo co-founderem umiejętności czytania ze zrozumieniem jest poziom wykształcenia, a co-founderem poziomu wykształcenia jest wiek, co kieruje nas do kolejnego co-foundera, czyli rozmiaru stopy :) To jest poziom nauki jaki prezentujesz w uproszczonym schemacie. Skaczesz z punktu A do punktu D pomijając szereg czynników pomiędzy.

      A second intervention group was treated with a low carbohydrate diet but was ignored for the purpose of this review.

      Rzeczywiście, szczegół który można zignorować.

    •  

      pokaż komentarz

      @NooB1980:

      plus an increase of C‐reactive protein serum level two standard deviations above normal mean.

      Biorąc pod uwagę, że omega 3 są prekursorami eikozanoidów przeciwzapalnych, mam spore wątpliwości wobec tych wyników, szczególnie że większość innych badań wskazuje albo na obniżenie poziomu C-reactive protein albo brak efektu. Zakładam raczej wpływ innych co-founders.

      Przykładowe badanie podwójnie ślepej próby [ Double Blind ] z wpływem omega 3 na C-reactive protein:

      [Intake Of N-3 Fatty Acids From Fish Does Not Lower Serum Concentrations Of C-reactive Protein In Healthy Subjects ](Intake Of N-3 Fatty Acids From Fish Does Not Lower Serum Concentrations Of C-reactive Protein In Healthy Subjects )

      3.5g fish oil daily, 1.5g mixed EPA+DHA, for 12 weeks.
      43 men and 41 post menopausal women aged 50-70.
      No changes in C-Reactive Protein noted.


      **C-reactive protein normally is inversely related to serum omega-3 fatty acids.**

      Reinders I, et al. Association of serum n-3 polyunsaturated fatty acids with C-reactive protein in men. Eur J Clin Nutr. (2012)

      CRP [ C-Reactive Protein ] wykazuje za to pozytywną korelację z podażą omega 6:
      Tomiyama H, et al. Relationships among the serum omega fatty acid levels, serum C-reactive protein levels and arterial stiffness/wave reflection in Japanese men. Atherosclerosis. (2011)

      **C-Reactive protein has been noted to be reduced at rest in otherwise healthy men following 6 weeks consumption of 2224mg EPA and 2208mg DHA**

      Bloomer RJ, et al. Effect of eicosapentaenoic and docosahexaenoic acid on resting and exercise-induced inflammatory and oxidative stress biomarkers: a randomized, placebo controlled, cross-over study. Lipids Health Dis. (2009)

      **Women on hormone replacement therapy have experienced a decrease in C-reactive protein with 7-14g fish oil daily (35% and 10.7%, respectively)**

      Ciubotaru I, Lee YS, Wander RC. Dietary fish oil decreases C-reactive protein, interleukin-6, and triacylglycerol to HDL-cholesterol ratio in postmenopausal women on HRT. J Nutr Biochem. (2003)

      **In stroke recoverers (65+/-10yrs) given 1.2g fish oil daily, C-reactive protein is unaffected**

      Poppitt SD, et al. Effects of moderate-dose omega-3 fish oil on cardiovascular risk factors and mood after ischemic stroke: a randomized, controlled trial. Stroke. (2009)

      **In persons with mild hypertriglyceridemia it is also unaffected**

      Skulas-Ray AC, et al. Dose-response effects of omega-3 fatty acids on triglycerides, inflammation, and endothelial function in healthy persons with moderate hypertriglyceridemia. Am J Clin Nutr. (2011)

      C-reactive protein appears to be reduced following ingestion of fish oil, although it is somewhat unreliable. Usually, no significant influence is seen. It is possible that very high doses of fish oil can force a reduction in CRP.

      Other interleukins tend to not be significantly affected, although IL-6 appears to be reduced in some instances. The instances where IL-6 are reduced correlate well with instances where C-reactive proteins are reduced.

      Również masa korelacji, które wskazują na zupełnie przeciwny efekt. Może gdybyś nie był zafiksowany na uprzedzonym cherry picking to znalazłbyś też źródła przedstawiające przeciwne obserwacje.

    •  

      pokaż komentarz

      Chcesz coś udowadniać na podstawie jednego przypadku anegdotycznego powołując się na korelację? Korelacja nie implikuje przyczynowości.

      @Arths: moge zasponsorowac 10 odwaznych osob, ale koszty dalej mnozymy razy 5 :)
      Badanie kliniczne n=1 to nie anegdota Szerloku.

    •  

      pokaż komentarz

      Poprawiony link to pierwszego badania:

      Przykładowe badanie podwójnie ślepej próby [ Double Blind ] z wpływem omega 3 na C-reactive protein:

      Intake Of N-3 Fatty Acids From Fish Does Not Lower Serum Concentrations Of C-reactive Protein In Healthy Subjects

    •  

      pokaż komentarz

      @NooB1980: Ale co Ty chcesz w tym momencie konkretnie udowadniać? Bo niby w czymś się myliłem, ale nie bardzo wiem w którym miejscu. Rozumiem, że wpadłeś robić sobie "beke z omega 3" (wnioskując po nazwie folderu z dysku google), ale warto przy okazji rozmowy przede wszystkim trzymać się wymiany argumentów w obrębie konkretnego twierdzenia, które chce się obalać.
      W jakim celu chcesz prowadzić te testy? Napisz mi konkretnie, to przedstawie Cie badania prowadzone przez wykwalifikowane osoby, gdzie zrobiono to już na o wiele bardziej profesjonalnym poziomie. Po co bawić się w jakichś domorosłych naukowców, skoro ktoś już zapewne przeprowadził badania w tym aspekcie, biorąc pod uwagę istnienie prawie 900 publikacji naukowych na temat suplementacji omega 3?

  •  

    pokaż komentarz

    A na zdjęciu norweski łosoś hodowlany - najbardziej toksyczny produkt spożywczy na Ziemi :D

  •  

    pokaż komentarz

    Nieźle. Publikacja w Cell to mokry sen każdego naukowca z branży life sciences.

  •  

    pokaż komentarz

    @cieliczka

    Pokazuje jak działają kwasy omega-3 (z naturalnych źródeł) na poziomie komórkowym.

    Są jakieś kwasy omega-3 z "nienaturalnych" źródeł?
    Organizm jest w stanie je jakoś rozróżnić?
    Działają inaczej niż te z "naturalnych źródeł?