Drogi Wykopowiczu
w załączonym linku do Polityki Prywatności przypominamy podstawowe informacje z zakresu przetwarzania danych osobowych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszego serwisu. Zamykając ten komunikat (klikając w przycisk “X”), potwierdzasz, że przyjąłeś do wiadomości wskazane w nim działania.
-26
pokaż komentarz
Wyciskarka wolnoobrotowa a nie żadne wiertarki i tłoczenie.
+76
pokaż komentarz
Wyciskarka wolnoobrotowa
@psychoultras: powodzenia z kilkudziesięcioma kilogramami jabłek
+61
pokaż komentarz
@Wychwalany: miałem właśnie pisać, już widzę jak ojciec na plastikowej zabawce wyciska 100kg surowca w jeden wieczór xD
-17
pokaż komentarz
@Wychwalany: 25 kg pigwy w 2 godziny robię. Nie trzeba usówać gniazd nasiennych.
+43
pokaż komentarz
Nie trzeba usówać gniazd nasiennych.
@psychoultras: gniazda usuwa się bo pestki dodają gorycz i kwas pruski. Dobrą wydajność masz na wyciskarce? Zaczynałem na wyciskarce, ale na prasie uzyskiwałem dużo więcej soku. Zwłaszcza, że zmielone jabłka można potraktować pektoenzymem.
-4
pokaż komentarz
@Wychwalany: wydajność jest bardzo dobra, nie mierzyłem ale to co zostaje jest suche jak pieprz
-7
pokaż komentarz
@Wychwalany: co do pestek to nie jest wyczuwalna gorycz a kwas pruski w małych ilościach jest lekarstwem.
+2
pokaż komentarz
@psychoultras: pokaż jaki masz sprzęt
-2
pokaż komentarz
@psychoultras: nowoczesna sokowirówka jest znacznie lepszym rozgniewaniem niż jakieś przestrzale wyciskarki.
Sokowirówka działa szybko, jabłka można wrzucać w całości (w starszych modelach trzeba było ciąć na ćwiartki), jabłka wkładamy jedno za drugim bez czekania bez popychania, pestki ogonki itd zostaną oddzielone automatycznie jeszcze na etapie rozdrabniania.
Przy dużych obrotach sokowirówka odwirowuje jabłkowe wióry do sucha nie marnuje się ani kropla.
Żadne wyciskanie nie da tak dobrych efektów.
-5
pokaż komentarz
Przy dużych obrotach sokowirówka
@mnlf: utlenia sok? Do szybkiego wypicia OK, ale do powolnego procesu jakim jest fermentacja? Prędzej fermentacja octowa niż alkoholowa
+5
pokaż komentarz
@Wychwalany: W pracy jestem więc nie pokaże ale to jakiś no name za 300 zł. To już moja trzecia wyciskarka, dużo soków wyciskam, a praktycznie nie ma do nich części.
+6
pokaż komentarz
@Wychwalany: niczego nie utlenia ponieważ działa szybko, sok mógł by się utlenić gdyby bawić się w wyciskanie zbyt długo - ale jak widać na filmie nawet cały dzień to nie było zbyt długo.
+5
pokaż komentarz
nie utlenia ponieważ działa szybko
@mnlf: no właśnie ta szybkość utlenia sok. Rozbryzguje sok na minimalne krople które mają kontakt z powietrzem. Nie jest to strumień wypływającego soku. Na filmie dodano siarkę na koniec tłoczenia, powinno się dodać na początku, bo ona chroni też przed utlenianiem. Takie jest moje zdanie i opinia cydrowników.
0
pokaż komentarz
@Wychwalany: cukier nie utlenia się tak szybko, sekunda nie wystarczy aby zaszła tego typu reakcja (no chyba że byś go utleniał poprzez spalenie w piecu). Ale drożdże czy przez sekundę niczego nie zrobią.
A po sekundzie możesz już zamknąć sok w szczelnym pojemniku bez tlenu i tam drożαże mogą fermentować cukier beztlenowo dniami albo i tygodniami.
+23
pokaż komentarz
@psychoultras:
kwas pruski w małych ilościach jest lekarstwem
Chyba lekarstwem teleportem na tamten świat. Co ty pierdolisz?
Kwas pruski, czyli cyjanowodór jest silną trucizną i jedyne co może uleczyć, to twoja chęć do życia.
+1
pokaż komentarz
@psychoultras: ja robię cydry. Ostatnio porwałem się na wyciskanie soku ze 100kg jabłek. Mycie, krojenie, wyrzucenie resztek, mycie wyciskarki - 8h ciężkiej roboty. Dziękuję, postoje.
+2
pokaż komentarz
@Brother_of_Steel: Jest lekarstwem... Na ból egzystencji ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
+8
pokaż komentarz
powodzenia z kilkudziesięcioma kilogramami jabłek
@Wychwalany: handluj z tym.
źródło: milicja.net
0
pokaż komentarz
@Lorenzo_von_Matterhorn: O, Panie! Ja tym zrobiłem 50l Jobla idzie dostać.
+1
pokaż komentarz
@DezorientacjaKota: ale niezniszczalne.
0
pokaż komentarz
@Lorenzo_von_Matterhorn: potwierdzam, 30 litrów jabola na tym ukręciłem, sprzęt nie do zajechania
0
pokaż komentarz
@Lorenzo_von_Matterhorn: u mnie całkiem stępiło w tym tarczę, kupiłem nową najtańszą za 170zl i przerobiła ponad 100kg jabłek ( ͡° ͜ʖ ͡°)
-1
pokaż komentarz
Najszybciej i najekonomiczniej jest kupienie soku w biedronce/lidlu, dodać drożdze (newet piekarnicze instant) i tyle. Odpada kupa roboty i sprzętu. Ważne żeby był to sok wyciskany albo z soku zagęszczanego ale bez dodatku syropu glukozowo-fruktozowego. Tylko sok i cukier. Moc obliczamy w ten sposób że odczytujemy z opakowania ilość cukru. Zasada jest taka że 1% w 1 litrze to ok 18 gramów cukru. Jeśli wychodzi za słaby wystarczy dodać więcej cukru wg obliczeń. Odstawiamy na dwa tygodnie i można żłopać. Najlepsze jest to że państwo nie zobaczy nawet grosza z akcyzy :)
+1
pokaż komentarz
@psychoultras: Wyciskarka wolno obrotowa rządzi. Ale jabłka trzeba przygotować w ćwiartki i bez pestek, dokładnie jak Pan na filmie. W sumie to zależy od tego czy Ci się chce czy wolisz ładować całe połówki z pestkami. Robiłem i tak, i tak, i nie widzę różnicy.
Mam taką:
https://www.youtube.com/watch?v=epxskWJeBYY
0
pokaż komentarz
@kolo86: Zelmer był moją pierwszą wyciskarką, zapłaciłem coś około tysiąca, po dwóch latach sie zepsół i nie moglem dokupic nigdzie pękniętego sitka
0
pokaż komentarz
@psychoultras: przecież tu masz wszystkie części?
https://north.pl/czesci-do-wyciskarek-do-sokow/czesci-zelmer/czesci-do-jp1600-wyciskarki-do-sokow-zelmer,0,JP1600,m2907743.html
Wywaliłeś już ją?
0
pokaż komentarz
@kolo86: to było 5 lat temu, już jej nie mam. Wówczas nie było szans na kupno części.
+16
pokaż komentarz
Zdecydowanie polecam zlokalizowanie tłoczni owoców w okolicy - soczek bez tego całego bawienia się w wyciskanie/tłoczenie samemu, pół kuchni w soku, wytłoczek kilogramy, sprzątania w trzy dupy. Raz jeden robiłem wszystko sam od zera a potem stwierdziłem, że jednak kupię sobie sok z tłoczni przed pasteryzacją. Koszt podobny.
+1
pokaż komentarz
@wykopek_n: tylko że najlepsze cydry wymagają często kilku gatunków jabłek i to konkretnych. Zwykle takich które nie są tłoczone. Więc na początek można ale jak chce się coś ciekawszego i lepszego to trzeba samemu
+11
pokaż komentarz
Robiłem cydr, polecam szukać tłoczni w okolicy i kupić sok odmian jabłek o niskiej kwasowości całkowitej wtedy cydr będzie zwyczajnie wytrawny a nie kwaśny. Po drugie zabawa w wyciskanie moze i fajna jako zabawa ale nieefektywna - wyciskanie domowymi metodami daje słabe wyniki i zwyczajnie marnujemy surowiec bo jabłka mają dużo pektyn i nie ma szans wycisnąć całego dobra, a już na pewno nie wyciskarka wolnoobrotową jak ktoś tu pisał, pektoenzym może pomóc - ale po co go dodawać? Obecnie soki bezpośrednio z tłoczni to od 10 do 15zl za 5 litrow, ja brałem jednorazowo 100 litrów i mogłem liczyć na upust i policzyli mi bodajże po 9zl za 5 litrów (jeśli chcemy bez pasteryzacji to można poprosić o odlanie dla nas soku przed pasteryzacja i zwykle nie ma z tym problemu). Czyściej, mniej roboty a efekt ten sam.
0
pokaż komentarz
@dildo-vaggins: to jest dla tych co mają własne jabłka ;)
0
pokaż komentarz
@Lorenzo_von_Matterhorn: to tym bardziej opłaca się zamówić tłoczenie soku, tłocznie robią zamówienia już od jednej skrzyniopalety i za grosze wyciskają sok. W mojej okolicy wszyscy mniejsi sadownicy oddają jabłka do tłoczni bo potem soki NFC w workach sprzedają na rynku.
0
pokaż komentarz
@dildo-vaggins: ale z domowego ogródka średnio się opłaca :)
0
pokaż komentarz
@Lorenzo_von_Matterhorn: jak masz ze 2-3 drzewka, to i tak spoko się może opłacać
0
pokaż komentarz
@arard: zależy jak zaowocoują, ale jak możesz uzbierać z tego więcej to fakt.
0
pokaż komentarz
@Lorenzo_von_Matterhorn: w sumie racja, czasem może nic z tego nie być
+6
pokaż komentarz
Co wy wiecie o produkcji cydru?
źródło: cidr.jpg
+6
pokaż komentarz
Face dobrą robotę robi. Widać, że serce w to wkłada. Szacun!