Najwięksi producenci kakao zarabiają 1/50 wartości rynku czekolady na świecie
Ghana i Wybrzeże Kości Słoniowej na ziarnach kakaowca zarabiają jedną pięćdziesiątą wartości sprzedawanej na świecie czekolady. Oba kraje łącznie produkują 65 proc. tego surowca, więc zaczęły się buntować.
300GOSPODARKA z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 230
Komentarze (230)
najlepsze
ja #!$%@? zakop
Komentarz usunięty przez moderatora
Tez pewnie cos kolo 1/50.
Czekolada to produkt koncowy, ktory by wyprodukowac wymaga duzo wiekszego nakladu pracy, nie tylko samego kakao ale jej opakowania, drukowania, magazynowania, przechowywania, transportu i marketingu.
Dindu zly bo malo zarabia, jest zbyt glupi by zrozumiec naklad pracy i ludzi potrzebnych zeby te jego surowe ziarna przerobic, przetrasportowac a potem jeszcze
To również olej palmowy, utwardzony.
miazga kakaowa, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, cukier, tłuszcz kakaowy, lecytyna