Myślisz, że nie tolerujesz glutenu, więc jesteś w błędzie.
Nie tolerujesz glifosatu. „Celiakia i nietolerancja glutenu, to rosnący problem na całym świecie, ale szczególnie w Ameryce Północnej i Europie, gdzie cierpi na to szacowane 5% populacji” – napisali naukowcy w metaanalizie.
s.....a z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 123
Komentarze (123)
najlepsze
Ale wiesz, że celiakia istnieje?
Po 15 latach stosowania glifosatu stwierdzono wysyp takich wad u ludzi rodzących się w Ameryce Południowej - "wirus Zika"
@PC86: Dziwne, a w innych regionach świata gdzie Glifosat jest równie popularny nie ma epidemii małogłowia... hmm... może jednak naprawdę "wirus Zika"?
@piwomir-winoslaw: Nie w temacie "naukowców" tylko tak działa nauka - w badaniach w
Podwójnie zaślepiony test kliniczny na osobach zgłaszających dolegliwości po zjedzeniu jedzenia zawierającego gluten, mimo braku celiakii i uczulenia na pszenicę.
1114 osób przeszło na dietę ściśle bezglutenową, sprawdzano czy wpłynęło to na częstość zgłaszanych objawów. Tych, u których dieta wpłynęła na objawy żołądkowe podzielono na dwie grupy, jedna zostawała kapsułki z glutenem a druga ze skrobią bez glutenu, nie wiedzieli co biorą. Potem odwrócono grupy. Wynik: 96% badanych nie
A na poważnie, to w tej chwili nietolerancję diagnozuje się ostatecznie testem IgA EmA na obecność przeciwciał w krwi - wrażenia i uprzedzenia osób badanych niewiele tu zmieniają. Dodatkowo gluten to grupa białek (i tylko jedno z nich może być dla danej osoby szkodliwe) i tylko mały wycinek tego co jest w zbożach -
@Jarasznikos: panie, ta publikacja jest w jakimś niszowym Journal of Biological Physics and Chemistry wydawanym przez Collegium Basilea, mieszczą się pod adresem: Hochstrasse 51, CH-4053 Basel, Switzerland
@chilon: a mi się wydawało, że na rośliny
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
@m-olA_84: Szaman jakiś?
Komentarz usunięty przez moderatora
metodą prób i błędów różowy wyeliminował pieczywo, sosy zagęszczane
Gdyby tak było, to dieta bez glutenu by nie działała, bo glifosatu jest od cholery np w kukurydzy, z której mąka jest jednym z najpopularniejszych zamienników mąki pszenicznej/żytniej w diecie bezglutenowej.
Ponadto nietolerancję glutenu diagnozuje się testem krwi na obecność przeciwciał IgA których ilość zmienia się w zależności od ekspozycji na gluten a nie glifosat.