•  

    pokaż komentarz

    60% węglowodanów mając cukrzycę? To z pewnością nikomu z cukrzycą nie pomoże. Na cukrzycę nie je się wcale węgli, albo ogranicza sie do max 10% podaż kalorii z węgli.

    •  

      pokaż komentarz

      @andrzej-kuc: W kwestii wyjaśnienia: w diecie cukrzycowej trzeba uważać na tzw. „węglowodany proste”, które są zastępowane węglowodanami złożonymi, które są trawione znacznie dłużej w organizmie i nie powodują gwałtownych skoków glikemii. Jeśli węglowodany pochodzą z produktów o niskim indeksie glikemicznym (IG) i dużym udziale błonnika, ich udział w ogólnej kaloryczności diety może być większy (nawet do 60%) - zgodnie z zaleceniami Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, ogólny udział węglowodanów będzie zawierać się w granicach od 45 do nawet 60%.