@WstretnyOwsik: Jeszcze go pamiętam z prawdziwego TVP i jakoś nie śledziłem kariery po usunięciu go przez Kurskiego. Widzę, że na YT ma naprawdę wysoką jakość produkcji.
strimery co robią kontent pod gimbazę muszą się porzygać, osikać i osrać by kliki były!
@Danuel: jak ja tym gardzę. Zakładanie że takie specyficzne jedzenie z innych kultur musi być paskudne i robienie z tego gównospektaklu jak to ja się mało co nie zrzygałem, ha ha ha. Chamy prostaki. Jakby im powiedzieli że 100 g takiego śledzia kosztuje 1000 dolarów to by z nabożeństwem się tym delektowali.
@Danuel: Też miałam okazję próbować. Kolega brata na życzenie przywiózł mi puszkę ze Szwecji. Lato, grill i super okazja, żeby spróbować. Wraz z kumplem, który twierdzi, że jest "openminded" i zawsze chętny do eksperymentów... Skończyło się tak, że otworzyłam bez udziału wody, wybuchło na mnie, więc od razu musiałam wziąć prysznic i wrzucić ubrania do pralki. We troje (ja, partner i żona kolegi) ciekawi podeszliśmy, zegzaminowaliśmy i spróbowaliśmy po kawałeczku - było z tej żółtej puszki, ciut rozlazłe i korpusiki w całości. Uznaliśmy, że pachnie średnio, wygląda źle, ale smak - byłby pewnie ciekawy o ile bylibyśmy smakoszami. Kolega "otwarty na smaki świata" uciekł na drugi koniec ogrodu. ¯\_(ツ)_/¯
Kurde no chyba muszę go zaskrybować.
To jest oczywista oczywistość, że intensywnego jedzenia nie w*la się samego łyżkami. To ma być składnik potrawy.
@Danuel: No dobra ale sporo ludzi na sam zapach od tego rzyga, Makłowicz powiedział że był trzymany w lodówce by na całą restaurację się nie rozeszło ale nie powiedział że to obowiązkowe.
@Danuel: Da się, akurat w kiszonym śledziu to zapach przy otwieraniu (i po otwarciu, ale już nie zapach śledzia tylko twojego tiszerta) wieszający się (jak wiele zapachów z fermentacji i "dojrzewania") włosów, brody, ubrania, ciągnący się za delikwentem jest problemem. Dlatego otwiera się zimne na zewnątrz, tańcząc tango z figurami. O! Potem jest problem, bo tego śledzia trzeba wydłubać z niejadalnych ości i skóry. A samych śledzi to do sałatki z ziemniaczanej (intensywności w ziemniakach giną, jak Irlandczycy na bagnach) na talerz dla osoby ze dwa potrzebujesz minimum. Jak przy każdej fermentowanej (ser. ogórki, kapusta, kimczi, soja) żywności zapach (zapach szczególnie) każdy, i to zależnie od stanu samopoczucia, reaguje inaczej na każdą partię takiej żywnośći (A jak? Konkretnie z czego? Kto robił? Ile stała?), ale śledziom daleko do rekina i stuletnich jaj.
@Kumpel19: ale angielski xD najśmieszniejsze, że on musiał się do tego przygotować, a i tak wyszło słabo. Po prostu żenujące jest to jaki nasi młodzi politycy reprezentują poziom.
@Danuel: Zdecydowanie to nie o to chodzi.
Tu jest kwestia jedzenia czegoś pierwszy raz. Takie targanie za ucho też jest w przypadku jedzenia w danym roku pierwszy raz młodych ziemniaków i kapusty.
@Flissek: U mnie za ucho trzyma się jak są "nowalijki", czyli świeże warzywa w sezonie. Pan Robert pewnie łapie się za ucho przy każdej "nowalijce" w ogóle (potrawie, którą je pierwszy raz w życiu).
@Flissek: Może chodzi o stworzenie "kotwicy" do chwili w pamięci. Po latach wyraźniej możesz sobie przypomnieć dany moment, gdy odtwarzasz ten sam ruch połączony z bodźcem jakim jest ciągnięcie za ucho.
@Flissek: U mnie w domu mówiło się na to nowalijka i dotyczyło nie tylko czegoś totalnie nowego, a np. jedzonych pierwszy raz w roku młodych ziemniaków lub innych warzyw, a skąd to się wzięło to nie mam pojęcia. Dziadków się spytam. :P
u mówiło się na to nowalijka i dotyczyło nie tylko czegoś totalnie nowego, a np. jedzonych pierwszy raz w roku młodych ziemniaków lub innych warzyw, a skąd to się wzięło to nie mam pojęcia. Dziadków się spytam. :P
@ArcyPrzegryw: Spytaj, spytaj :)
Gdzieś teraz przeczytałem w Internecie, że robiono tak kiedyś na znak tego, że w danym roku nie będzie już głodu.
@Flissek: Sam nie wiem, ale jak przez mgłę pamiętam, że stosowała to moja mama urodzona w latach 20 ubiegłego wieku, więc z pewnością nie jest to nowy zwyczaj. Rodzina pochodziła z terenów: Kujawsko-Pomorskie, Wielkopolska i Łódzkie.
@Flissek: @bialy100k: @ArcyPrzegryw: @sgerbwd: u mnie tak samo, targano ucho przy jedzeniu nowalijek. Młode ziemniaki, pomidory, ogórki itd. Rodzina mamy ze Śląska, Austrii i Czech, taty małopolska i kieleckie.
@Flissek: Ja mam coś takiego, że się targam za ucho jak jestem jakiś bardziej podekscytowany czy coś ^^ Nie wiem czemu, ale tak mam po prostu taki mimowolny odruch ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Makłowicz jest historykiem... Na jakiej platformie najlepiej go zapytać? Wezmę i zrobię to bezpośrednio, powinien nam wyjaśnić, bo jest to ciekawe. Podajcie proszę informację, przez co najlepiej go zapytać. Konta na wykopku nie ma - już sprawdzałem... ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Fajny kelner, taki swojski chłopak : nieogolona gębą, rozczochrane włosy, usiadł se z klientem i zjadł śledzika popijając jakims alko. Pewnie po pracy idzie popływać w przeręblu, wypić pół litra i spać po rano trzeba wstać do pracy. :D
I tu nie jest to, jak wykopki mówia, zadna "przyprawa", bo na talerz sałatki ziemniaczanej dla jednego Szweda idą przynajmniej dwa śledziki. Ziemniaki b. intensywnie chłoną intensywne dodatki, niż intensywne dodatki są intensywne.
w załączonym linku do Polityki Prywatności przypominamy podstawowe informacje z zakresu przetwarzania danych osobowych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszego serwisu. Zamykając ten komunikat (klikając w przycisk “X”), potwierdzasz, że przyjąłeś do wiadomości wskazane w nim działania.
Polityka plików cookies
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
+1251
pokaż komentarz
Kurde no chyba muszę go zaskrybować.
To jest oczywista oczywistość, że intensywnego jedzenia nie w*la się samego łyżkami. To ma być składnik potrawy.
No ale amerykańskie strimery co robią kontent pod gimbazę muszą się porzygać, osikać i osrać by kliki były!
+132
pokaż komentarz
@Danuel: Nie tylko strimery robiące filmy dla gimbazy to robią - Hell's Kitchen w wersji dla UK to zupełnie co innego niż dla USA.
+331
pokaż komentarz
@Danuel: Makłowicza subskrybuj w ciemno ( ͡° ͜ʖ ͡°) Klasa sama w sobie.
+173
pokaż komentarz
@WstretnyOwsik: Jeszcze go pamiętam z prawdziwego TVP i jakoś nie śledziłem kariery po usunięciu go przez Kurskiego. Widzę, że na YT ma naprawdę wysoką jakość produkcji.
-177
pokaż komentarz
Komentarz usunięty przez moderatora
+87
pokaż komentarz
strimery co robią kontent pod gimbazę muszą się porzygać, osikać i osrać by kliki były!
@Danuel: jak ja tym gardzę. Zakładanie że takie specyficzne jedzenie z innych kultur musi być paskudne i robienie z tego gównospektaklu jak to ja się mało co nie zrzygałem, ha ha ha. Chamy prostaki. Jakby im powiedzieli że 100 g takiego śledzia kosztuje 1000 dolarów to by z nabożeństwem się tym delektowali.
+37
pokaż komentarz
@Danuel: parmezan choćby - też wyrazisty i zajebisty a zjedz jego kawał to się zaślinisz od soli i zaklei ci ryło
+78
pokaż komentarz
@Danuel: ( ͡° ͜ʖ ͡°)
źródło: consent.youtube.com
-24
pokaż komentarz
@Danuel: Angielski spoko, nie to co ... "Angielski Jaki?..."
źródło: consent.youtube.com
+7
pokaż komentarz
@Danuel: innych twórców sponsoruje VPN, a Makłowicza cała Szwecja ( ͡° ͜ʖ ͡°)
+38
pokaż komentarz
jedna już 7 lat w lesie leży i rdzewieje ( wyj$?!łem za dom do lasu,bo rant zaczął rdzewieć
@dingus13: Typowy PiSior. Zero poszanowania dla wspólnego dobra. No chyba że to twój las, to jeszcze gorzej, że śmietnisko z własnej chałupy robisz.
-27
pokaż komentarz
Komentarz usunięty przez moderatora
+13
pokaż komentarz
@Danuel: Też miałam okazję próbować. Kolega brata na życzenie przywiózł mi puszkę ze Szwecji. Lato, grill i super okazja, żeby spróbować. Wraz z kumplem, który twierdzi, że jest "openminded" i zawsze chętny do eksperymentów... Skończyło się tak, że otworzyłam bez udziału wody, wybuchło na mnie, więc od razu musiałam wziąć prysznic i wrzucić ubrania do pralki. We troje (ja, partner i żona kolegi) ciekawi podeszliśmy, zegzaminowaliśmy i spróbowaliśmy po kawałeczku - było z tej żółtej puszki, ciut rozlazłe i korpusiki w całości. Uznaliśmy, że pachnie średnio, wygląda źle, ale smak - byłby pewnie ciekawy o ile bylibyśmy smakoszami. Kolega "otwarty na smaki świata" uciekł na drugi koniec ogrodu. ¯\_(ツ)_/¯
-2
pokaż komentarz
@Danuel: a otwierales puszke z tym w ogole?
+2
pokaż komentarz
@dingus13: lecz się
-10
pokaż komentarz
Komentarz usunięty przez moderatora
+131
pokaż komentarz
@Danuel:
źródło: New Project (4).png
+1
pokaż komentarz
@Danuel: ja uwielbiam sery dlugolezakujace, im bardziej intensywne tym lepiej, bez zadnych dodatkow, pewnie to tez bym wciagnal nosem :-)
+1
pokaż komentarz
Kurde no chyba muszę go zaskrybować.
To jest oczywista oczywistość, że intensywnego jedzenia nie w*la się samego łyżkami. To ma być składnik potrawy.
@Danuel: No dobra ale sporo ludzi na sam zapach od tego rzyga, Makłowicz powiedział że był trzymany w lodówce by na całą restaurację się nie rozeszło ale nie powiedział że to obowiązkowe.
+1
pokaż komentarz
@dingus13: ciekawostka.. Jak jest to ujęcie z góry to rzyga prawdziwa osoba. Chyba nawet pomysłodawca filmu (ʘ‿ʘ)
+1
pokaż komentarz
@Danuel: no dokładnie. Tak samo jak robią testy marmite.
+15
pokaż komentarz
muszą się porzygać, osikać i osrać by kliki były!
@Danuel: ( ͡° ͜ʖ ͡° )つ──☆*:・゚
źródło: consent.youtube.com
+1
pokaż komentarz
@CichyBob: jestem w stanie op$@!$$#ić połowę kostki tej że sklepu (trójkąt) a jak się zjaram to i cały xD. Więc parmezan jest zajebisty
0
pokaż komentarz
@Danuel bo to nie śledź żeby go spieprzać z chlebem
-7
pokaż komentarz
@WstretnyOwsik: Powiem szczerze, że nie wiem skąd zachwyty nad maklowiczem. Chyba jedyny powód to brak, istny zerowy zamiennik czegoś lepszego.
0
pokaż komentarz
@WstretnyOwsik: No moze oprocz tego wyskoku z wegetarianami.
-1
pokaż komentarz
@Danuel:
Kurde no chyba muszę go zaskrybować.
Jest jedna zasada dotycząca oglądania. Nigdy na głodnego a najlepiej mając coś do przegrywania pod ręką.
-1
pokaż komentarz
parmezan choćby - też wyrazisty i zajebisty a zjedz jego kawał to się zaślinisz od soli i zaklei ci r
@CichyBob: Pecorino Romano jest dużo bardziej słone od Parmezanu.
-1
pokaż komentarz
@Danuel: Da się, akurat w kiszonym śledziu to zapach przy otwieraniu (i po otwarciu, ale już nie zapach śledzia tylko twojego tiszerta) wieszający się (jak wiele zapachów z fermentacji i "dojrzewania") włosów, brody, ubrania, ciągnący się za delikwentem jest problemem. Dlatego otwiera się zimne na zewnątrz, tańcząc tango z figurami. O! Potem jest problem, bo tego śledzia trzeba wydłubać z niejadalnych ości i skóry. A samych śledzi to do sałatki z ziemniaczanej (intensywności w ziemniakach giną, jak Irlandczycy na bagnach) na talerz dla osoby ze dwa potrzebujesz minimum. Jak przy każdej fermentowanej (ser. ogórki, kapusta, kimczi, soja) żywności zapach (zapach szczególnie) każdy, i to zależnie od stanu samopoczucia, reaguje inaczej na każdą partię takiej żywnośći (A jak? Konkretnie z czego? Kto robił? Ile stała?), ale śledziom daleko do rekina i stuletnich jaj.
-2
pokaż komentarz
@Kumpel19: ale angielski xD najśmieszniejsze, że on musiał się do tego przygotować, a i tak wyszło słabo. Po prostu żenujące jest to jaki nasi młodzi politycy reprezentują poziom.
0
pokaż komentarz
Makłowicza subskrybuj w ciemno ( ͡° ͜ʖ ͡°) Klasa sama w sobie.
@WstretnyOwsik: To ten słynny znawca sportów zespołowych, też go kiedyś lubiłem.
0
pokaż komentarz
@Danuel: niektorym sie odbija od samego zapachu, nie przesadzalbym mowiac ze wszyscy robia to na sile.
0
pokaż komentarz
To jest oczywista oczywistość, że intensywnego jedzenia nie w*la się samego łyżkami.
@Danuel: Na tym filmie szwedzi sobie nie oszczedzaja
źródło: consent.youtube.com
+203
pokaż komentarz
O co chodzi z tym uchem?
To jakaś tradycja?
-117
pokaż komentarz
@Flissek: ucho od śledzia - va bank
+320
pokaż komentarz
@Danuel: Zdecydowanie to nie o to chodzi.
Tu jest kwestia jedzenia czegoś pierwszy raz. Takie targanie za ucho też jest w przypadku jedzenia w danym roku pierwszy raz młodych ziemniaków i kapusty.
Próbuje się dowiedzieć skąd taki zwyczaj.
+287
pokaż komentarz
@Flissek: Minusy dadzą, ale wytłumaczyć to już nie łaska ( ͡° ͜ʖ ͡°)
+186
pokaż komentarz
@MattePRL: Welcome to wypokowa gówniarzeria and have a nice day ( ͡° ͜ʖ ͡°)
+73
pokaż komentarz
@Flissek: u mnie w domu jak się je pierwsze owoce w roku z ogrodu to się za ucho ciąga skąd taka tradycja pojęcia nie mam.
+12
pokaż komentarz
@Flissek: ej, jakbys wiedział to daj znać
0
pokaż komentarz
@Ratelmidozer: Mam dokładnie to samo. Dodatkowo do tego co poniektórzy mówią wtedy "nowina".
+52
pokaż komentarz
@Flissek: U mnie za ucho trzyma się jak są "nowalijki", czyli świeże warzywa w sezonie. Pan Robert pewnie łapie się za ucho przy każdej "nowalijce" w ogóle (potrawie, którą je pierwszy raz w życiu).
+55
pokaż komentarz
@Flissek: Może chodzi o stworzenie "kotwicy" do chwili w pamięci. Po latach wyraźniej możesz sobie przypomnieć dany moment, gdy odtwarzasz ten sam ruch połączony z bodźcem jakim jest ciągnięcie za ucho.
+2
pokaż komentarz
@Flissek: U mnie w domu mówiło się na to nowalijka i dotyczyło nie tylko czegoś totalnie nowego, a np. jedzonych pierwszy raz w roku młodych ziemniaków lub innych warzyw, a skąd to się wzięło to nie mam pojęcia. Dziadków się spytam. :P
-1
pokaż komentarz
@Flissek: Podobno "na szczęście", by Ci nigdy jedzenia nie zabrakło czy coś takiego
+7
pokaż komentarz
u mówiło się na to nowalijka i dotyczyło nie tylko czegoś totalnie nowego, a np. jedzonych pierwszy raz w roku młodych ziemniaków lub innych warzyw, a skąd to się wzięło to nie mam pojęcia. Dziadków się spytam. :P
@ArcyPrzegryw: Spytaj, spytaj :)
Gdzieś teraz przeczytałem w Internecie, że robiono tak kiedyś na znak tego, że w danym roku nie będzie już głodu.
0
pokaż komentarz
@Flissek: u mnie w domu kiedyś kiedyś też się ciągało za ucho jak się jadło coś po raz pierwszy w danym roku
-2
pokaż komentarz
@Flissek: moze go po prostu swedzialo :D i ciezko cos z tym zrobic w inny kulturalny sposób
+6
pokaż komentarz
Próbuje się dowiedzieć skąd taki zwyczaj.
@Flissek: Sam nie wiem, ale jak przez mgłę pamiętam, że stosowała to moja mama urodzona w latach 20 ubiegłego wieku, więc z pewnością nie jest to nowy zwyczaj. Rodzina pochodziła z terenów: Kujawsko-Pomorskie, Wielkopolska i Łódzkie.
+29
pokaż komentarz
@Flissek: dziadek mnie łyżką w czoło walił jak w pierwszy raz jedliśmy młode ziemniaki
+1
pokaż komentarz
@Flissek: @bialy100k: @ArcyPrzegryw: @sgerbwd: u mnie tak samo, targano ucho przy jedzeniu nowalijek. Młode ziemniaki, pomidory, ogórki itd. Rodzina mamy ze Śląska, Austrii i Czech, taty małopolska i kieleckie.
-1
pokaż komentarz
@Iwan7777: U mnie było tak samo
0
pokaż komentarz
@Huevos: Zawołałem na tagu #etnografia, może coś podpowiedzą :)
0
pokaż komentarz
Takie targanie za ucho też jest w przypadku jedzenia w danym roku pierwszy raz młodych ziemniaków i kapusty.
@Flissek: A także rzodkiewek, szczypiorku, pomidorów, itp. Ogólnie nowalijek.
0
pokaż komentarz
@Flissek: Pewnie nie o to Makłowiczowi chodzi w tym momencie, ale w Portugalii taki gest z uchem oznacza, że jedzenie jest wyśmienite
+1
pokaż komentarz
@Huevos: nowa co? Pierwsze słyszę. Północ Polski.
O targaniu ucha tym bardziej.
A Makłowicz skąd jest?
0
pokaż komentarz
@Flissek: Ja mam coś takiego, że się targam za ucho jak jestem jakiś bardziej podekscytowany czy coś ^^ Nie wiem czemu, ale tak mam po prostu taki mimowolny odruch ( ͡° ͜ʖ ͡°)
+5
pokaż komentarz
Makłowicz jest historykiem... Na jakiej platformie najlepiej go zapytać? Wezmę i zrobię to bezpośrednio, powinien nam wyjaśnić, bo jest to ciekawe. Podajcie proszę informację, przez co najlepiej go zapytać. Konta na wykopku nie ma - już sprawdzałem... ( ͡° ʖ̯ ͡°)
+2
pokaż komentarz
@Flissek: może jak będzie robił q&a na yt
+1
pokaż komentarz
@Sdfghjkl: Galicja, konrektnie to Krakow
0
pokaż komentarz
@Iwan7777: a jaki region? bo u nas na podlasiu to samo, też stukanie łyżką
0
pokaż komentarz
@Pelen_watpliwosci: środek mazowsza
+82
pokaż komentarz
Fajny kelner, taki swojski chłopak : nieogolona gębą, rozczochrane włosy, usiadł se z klientem i zjadł śledzika popijając jakims alko. Pewnie po pracy idzie popływać w przeręblu, wypić pół litra i spać po rano trzeba wstać do pracy. :D
+183
pokaż komentarz
@Jarek: raczej kucharz( ͡° ͜ʖ ͡°)
+204
pokaż komentarz
@Jarek: To szef kuchni.
+96
pokaż komentarz
wypić pół litra i spać po rano trzeba wstać do pracy.
@Jarek: na tym polega odpowiedzialność. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
0
pokaż komentarz
@Jarek: ale jak Makłowicz zrobił wielkie oczy i puknął w kieliszek to się wycykał, że Makłowiczowi coś z alkoholem nie pasuje
+139
pokaż komentarz
Ten piesek był odmiennego zdania niż Makłowicz.
źródło: consent.youtube.com
+209
pokaż komentarz
@xniorvox: on akurat lubi koperek
źródło: youtu.be
+45
pokaż komentarz
@Proktoaresor: hihihihihihihiihihihihiihihihi
0
pokaż komentarz
@brakloginuf: Hohohohoohoh
+156
pokaż komentarz
A tu jak jedzą zwykli ludzie w domu a nie w restauracji.
źródło: consent.youtube.com
+101
pokaż komentarz
@mietek79: Wódeczka, śledzik, piwko, elegancko!
-3
pokaż komentarz
@mietek79: chleb-ryba-pieczone ziemniaki do tego śmietana kwaśna balans słonego z kwaśnym nikt tak nie jadł a oglądałem wiele konsumpcji
+4
pokaż komentarz
@mietek79: Że kiszony to jeszcze pół bidy ale to cholerstwo jest ze wszystkim w środku, faktury lekko galaretowatej. Filmik lepszy niż źródłowy.
+7
pokaż komentarz
@mietek79: Na tym filmiku doskonale widać jedzą kobiety a jak mężczyźni
pokaż spoiler
No jak bym siebie widział xD
+9
pokaż komentarz
@mietek79: strasznie dużo zabawy z oddzielaniem, ciekaw jestem też tych much czy są wabione przez rybę ^^
+8
pokaż komentarz
@mietek79: za dużo babrania się. Zjadłbym raz z ciekawośc i tyle. Żaden smak nie zachęci mnie do takiej babraniny. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
-1
pokaż komentarz
@nyanian: serio w calosci? Bez patroszenia z flaków, odchodów itp? Az nie mogę uwierzyć
+6
pokaż komentarz
@Pieskor: A szproty jak się wędzi, albo smaży taką aterynkę? Też z wnętrznościami.
0
pokaż komentarz
@Elaviart: morskie tajemnice, nie bylem swiadom, dzieki
+1
pokaż komentarz
@mietek79: też jedli z ziemniakiem, żeby zabić smak xD
+7
pokaż komentarz
@mietek79: dziwniejsze od jedzenia skisłego śledzia dla mnie jest jedzenie chleba z ziemniakami oO
0
pokaż komentarz
@nyanian: nie ze wszystkim tylko z mleczem/ikrą. U ans też tak się sprzedaje śledzie. Odcina się łeb i wyciąga flaki zostawiając gonady.
0
pokaż komentarz
I tu nie jest to, jak wykopki mówia, zadna "przyprawa", bo na talerz sałatki ziemniaczanej dla jednego Szweda idą przynajmniej dwa śledziki. Ziemniaki b. intensywnie chłoną intensywne dodatki, niż intensywne dodatki są intensywne.
@mietek79:
0
pokaż komentarz
Komentarz usunięty przez moderatora