Co jedli mieszkańcy średniowiecznego Krakowa? Aż 200 dni w roku było bezmięsnych
Obecnie na wyciągnięcie ręki mamy potrawy z całego świata. Sześćset czy siedemset lat temu sytuacja wyglądała diametralnie inaczej. Nawet w przypadku zamożnych krakowskich mieszczan jadłospis był dosyć monotonny. Dodatkowo w znacznej mierze decydowały o nim względy religijne.
histeryk_13 z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 127
Komentarze (127)
najlepsze
Co do owoców trzeba pamiętać, że były mniejsze i mniej słodkie niż dziś. Kilkaset lat upraw i doboru nasion zrobiło swoje.
Piwo też było inne. Miało mniej
Moja matka wychowała się na typowej zabitej dechami wsi, i mięso (również w formie wędliny) pojawiało się na telerzu jedynie w niedzielę i święta, a dostęp doń mieli łatwiejszy niż miastowi, i nie była to rodzina biedująca. Takie zwyczaje żywieniowe były te 40-50 lat temu na wsiach powszechne bez
u ludzie mięso widywali co jakiś czas. Tylko że zawsze chodzi o ogół. Urodziłem się w PRL
u iMozna jesc na slodko, na
Komentarz usunięty przez moderatora
Ta, akurat. Tyle że to potrawy zwykle nijak mają się do potraw faktycznie jadanych w danym kraju czy regionie. Są setki gatunków roślin owocowych których nie uprawia się przemysłowo, wielu owoców nie opłaca się transportować albo po prostu się nie da. Wielu roślin przyprawowych z Azji czy Ameryk w ue się nie dostanie, bo według przepisów ue to nie jest jedzenie, w przeciwieństwie
A merchewki? Oryginalnie nie są pomarańczowe.
Banany? Te które jemy ze sklepu nie smakują w połowie tak bananowo jak prawdziwe odmiany (te malutkie banany, które zerwiesz przy drodze w azji smakują jak coś tak bananowego że aż jak sztuczny aromat)
Z młodszych upraw to chyba złoty ryż wiedzie prym i wszystkie wynalazki typu bezpestkowe winogrona, albo
Dałam ci link do Wikipedii gdzie jak wol stoi czym jest dziki banan :) napisałam ci tez, ze możesz zmienić ten wpis jeśli się z nim nie zgadzasz (każdy może edytować Wikipedię i jeśli przejdzie weryfikacje to będziemy mieć tam twoja definicje) ale jak na razie mamy Wikipedię vs. Ty :) i śmiem twierdzić, ze ty jesteś znacznie gorszym źródłem informacji :):)
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Banan_zwyczajny
I jeszcze raz polecam zacząć się kłócić z naukowcami:
https://www.researchgate.net/publication/233380023_The_Role_of_Wild_Banana_Musa_acuminata_Colla_on_Wildlife_Diversity_in_Mixed_Deciduous_Forest_Kanchanaburi_Province_Western_Thailand
Deal with it.
A za niejadalny gatunek nie uznaje się tyko tego trującego. Łabędzie tez nie są trujące jako ptactwo a jednak ich nie jemy. To samo z grzybami - tych prawdziwie trujących jest niewiele a jednak sporo jest niejadalny właśnie ze względu na smak/konsystencje :) wiec badz łaskaw nie projektować własnych wymysłów na mnie.