
Lista książek o gotowaniu, dla Ciebie lub na prezent. Ważna cały rok.
Oryginalnie chciałem dodać artykuł jako znalezisko ale się nie dało z powodu błędu. Więc jest link do mirko. Na liście jest 48 tytułów, podzielonych na 7 kategorii. Mam nadzieję że lista będzie pomocna i inspirująca :)
+61
pokaż komentarz
A gdzie przepisy siostry Eutanazji?
+33
pokaż komentarz
@robertx: jak to gdzie? na poczcie! ¯\_(ツ)_/¯
źródło: poczta.jpg
0
pokaż komentarz
@robertx: ciasta ma zajebiste ( ͡° ͜ʖ ͡°)
0
pokaż komentarz
@robertx: @JakubWedrowycz: @XLuckyX:
Jak by ktoś pytał właśnie modeluję kajzerki z przepisu siostry Marii.
0
pokaż komentarz
@kotkameleon: u mnie w rodzinie to z 10 lat temu były mega popularne książki z ciastami sióstr. Moja mama też się załapała na kilka więc ciasta z czystym serduszkiem mogę polecić
-1
pokaż komentarz
@JakubWedrowycz
Errata: "...i biuletynów IPN"
+10
pokaż komentarz
Kiedyś znalazłem przepis na kurczaka po kantońsku i myślałem, że to jakiś żart. Zresztą dalej nie jestem pewien.
Składniki
kurczak (cały), ok. 1kg
sól gruboziarnista, 1 kg
Sprawionego i umytego kurczaka dobrze wytrzeć i powiesić na ok. godzinę w przewiewnym miejscu, aby wysechł. Do żeliwnego garnka wsypać sól, przykryć i postawić na małym ogniu. Gdy sól będzie bardzo gorąca, zrobić w niej otwór, w który włożyć kurczaka szyją w dół i przysypać solą w taki sposób, aby był widoczny tylko koniec kupra. Piec 1,5 godz w ok 170 st. Przed podaniem ostrożnie rozbić skorupę z soli i wyjąć kurczaka. Kurczak będzie pięknie zezłocony, a skórka chrupiąca.
+11
pokaż komentarz
@jednorazowka: gdzieś widziałem taki przepis z pieczenia w soli.
+10
pokaż komentarz
@jednorazowka: Tak się piecze np ryby. Z soli robi się skorupa, a rybka jest dobra. Pewnie z kurczakiem można zrobić podobnie ;)
+4
pokaż komentarz
@jednorazowka: sama sól to za mało, trzeba z białkiem wymieszać sól bo będzie za słone.
0
pokaż komentarz
@Bad_Wolf: Z jakim białkiem, z jajek?
0
pokaż komentarz
@jednorazowka: Po kantońsku to tylko z nazwy chyba ( ͡° ͜ʖ ͡°)
+4
pokaż komentarz
@jednorazowka: tak z jajek. Mieszasz sól z białkiem i robisz z tego skorupę. Do pieca i pieczenie. Sama sól nie stworzy skorupy i strasznie zasoli potrawę.
źródło: youtube.com
+16
pokaż komentarz
@jednorazowka: Przebijam, tzn. stonka przebija.
źródło: bi.im-g.pl
+9
pokaż komentarz
Trafiłeś na wykop kolego... Tu zna się makaron ryż i ziemniaki... No i czasem sadzone.
+1
pokaż komentarz
@KapitanLem: Przecież wykop jest pełen kulinaryjnych perełek jak choćby słynna na całą Polskę dieta Chochoszokowa, albo kanapka z ketchupem. Także książki jak najbardziej na miejscu. :D
0
pokaż komentarz
@Lukasq kanapkę z keczapem dziś chyba sporzadze. Poproszę o link do przepisu
+3
pokaż komentarz
@KapitanLem:
źródło: wykop.pl
0
pokaż komentarz
@Lukasq dziękuję.
+11
pokaż komentarz
@Lukasq tak póki pamiętam to pochwałę się że kiedyś zrobiłem żeberka z parówek w serze
...
źródło: ei_1639060281252.jpg
+10
pokaż komentarz
Jeszcze gdyby mi się chciało gotować( ͡° ͜ʖ ͡°)
+3
pokaż komentarz
@sylwke3100: ale poczytać możesz (✌ ゚ ∀ ゚)☞
+4
pokaż komentarz
A gdzie przepis na Orzechon? ( ͡° ʖ̯ ͡°)
+2
pokaż komentarz
@8agienny: W książce kulinarnej wykopu