
Ceny gazu pogrążają piekarzy. Co zrobią duże sieci handlowe?
Podwyżki cen gazu w piekarniach są różne, spotkać można wzrosty o 100%, o 200% i o 400%, a nawet mogliśmy przeczytać o przypadku 800%. - Przed największym problemem stoją teraz piekarnie, które mają umowy wiążące z sieciami handlowymi, bo te nie chcą zgodzić się na podwyżki cen - mówi...
-290
pokaż komentarz
Ja tylko wrzucę, że już OD DAWNA taniej i zdrowiej jest upiec chleb samemu w domu niż kupić w dyskoncie nawet za te 5 zł
¯\_(ツ)_/¯
Tzn chleba poniżej 4zł (w 2021 jbc) nie nazywałem nigdy chlebem tak btw.
+336
pokaż komentarz
@Wasz_Pan: kto ma czas na pieczenie chleba? Chyba emeryci.
+343
pokaż komentarz
@Wasz_Pan:
upiec chleb samemu w domu
dom też najlepiej samemu zbudować
+369
pokaż komentarz
@Opryskus69: Ja to jeszcze zboże w ogrodzie uprawiam
+476
pokaż komentarz
@Herubin: ja uprawiam sam zboża, potem żarnami mielę, czasem nawet żona jak widzi jak się męczę mówi - daj, ać ja pobruszę, a ty pocziwaj.
+82
pokaż komentarz
@Herubin: Ale ciągnik do uprawiania go to już sam kupiłeś, cwaniaczku? He?
+126
pokaż komentarz
@Palwed: Ciągnik sam zbudował ( ͡° ͜ʖ ͡°)
-72
pokaż komentarz
@Opryskus69: maszyna do chleba kosztuje stówkę lub dwie, wrzucasz składniki i klikasz start..
+5
pokaż komentarz
@Rasteris: usmialem sie, dobre
+130
pokaż komentarz
dom też najlepiej samemu zbudować
@VCO1: cegły na dom też można samemu wypalić, co będziesz prywaciarzowi kabzę nabijał?
+1
pokaż komentarz
@VCO1: może nie najlepiej , ale najtaniej ( ͡° ͜ʖ ͡°)
+25
pokaż komentarz
@Karbostyryl: oni to lubią
źródło: upload.wikimedia.org
-8
pokaż komentarz
Ja tylko wrzucę, że już OD DAWNA taniej i zdrowiej jest upiec chleb samemu w domu niż kupić w dyskoncie nawet za te 5 zł
@Wasz_Pan: kolega z tych co to nie wie ze jeszcze jest zdrowie psychiczne. Jakbym mial sam piec chleb, naprawiac samochod, udrazniac rury a pieniadze wozic zamiast zlecac przelew to bym zwariowal.
+2
pokaż komentarz
@Rasteris: wyborne, uśmiałem się ( ͡° ͜ʖ ͡°)
-1
pokaż komentarz
@Opryskus69 chleb piecze sie w nocy i nuz
+26
pokaż komentarz
@Opryskus69: praca, dzieci, sporty, zainteresowania i od 7 lat piekę chleby dla całej rodziny. Wyłącznie na zakwasie, da się. Wystarczy mniej na wykopie siedzieć.
-10
pokaż komentarz
tylko wrzucę, że już OD DAWNA taniej i zdrowiej jest upiec chleb samemu
@Wasz_Pan: a zakwas od proboszcza bierzesz?
0
pokaż komentarz
@Rasteris: a krówkę by obornik dawała masz? Czy bulisz za nawozy jak za zboże?
+19
pokaż komentarz
@Opryskus69: Wbrew pozorom nie jest to czasochłonne zajęcie: lidlomiks wyrabia ciasto w kilka minut, potem ciasto rośnie przez 1,5 godziny samo, wyrośnięte przekładam do formy i na 45 minut wrzucam do nagrzanego piekarnika - przez 90% czasu w którym robi się chlebek mogę zająć się czymś innym. Piekę dla własnej satysfakcji bo gdy podliczę koszty kupowanych po zwykłych cenach detalicznych produktów, prądu do piekarnika, wody i detergentów do umycia formy i lidlomiksa, posprzątania kuchni to raczej wiele nie zaoszczędzę.
+9
pokaż komentarz
kto ma czas na pieczenie chleba? Chyba emeryci.
@Opryskus69: Wymieszanie mąki, wody, zakwasu, soli i dodatków zajmuje ci tyle samo czasu co pójście do sklepu. Reszta robi się "sama" (wyrośnięcie i pieczenie).
-33
pokaż komentarz
Wystarczy mniej na wykopie siedzieć
@Lorus: Niech piwniczaki gina.... Wygodnictwo (rewolucja dietetyczno-zdrowotno-Mainstreama)w czasach kryzysu zjada wlasne dzieci. Ewentualnie jak ich stac, niech kupuja w sklepach. Nie dalej jak 6 m-ecy temu kupowali byle bylo taniej w niepolskich sklepach (nie wspiejac polskiego biznesu), wiec trzeba teraz bedzie odpokutowac swoje wygodnictwo i wieloletnie zaniechania, cwaniactwo....
Ewentualnie zeby w sciane beda wbijac jak nic nie potrafia, na nic czasu nie maja.... :)
Zdrowia :)
. . . kliknij, aby rozwinąć obrazek . . .
źródło: signal-2022-01-09-13-09-23-777.jpg
-26
pokaż komentarz
@Opryskus69: mam takiego kumpla prawie 35 lat. mamusia całe życie mu podsuwała pod nos jedzenie, prała sprzątała a on Jedyne co robił to musiał iść do pracy i dołożyć się do rachunku. W końcu poszedł na swoje i teraz panika. Trzeba ogarnąć się w życiu a nie wiadomo jak. Dla ciebie lewusie też mam małą podpowiedź. Za 300 400 zł masz fantastyczną maszynę do pieczenia chleba. Wrzucasz wszystkie składniki do jednego podajnika co zajmuje ci około 10 sekund. Naciskasz start i za półtorej godziny masz gotowy chleb. Taki info Daję ci zupełnie za darmo od serca. Wiem że teraz ludzie w wieku 30 i 40 lat nie są w stanie sobie nawet sznurówek zawiązać.
-3
pokaż komentarz
P.S. Selekcja naturalna mode On. :)
+1
pokaż komentarz
@Opryskus69: właśnie robię zakwas
-5
pokaż komentarz
@Wasz_Pan: Widząc ile minusów dostałeś aż smutno mi się zrobiło. Sam używam maszyny do chleba, działa doskonale, mąka jaka chcę, dodatki jakie chcę, zaprogramuje na kiedy chcę. Zważenie i wsypanie składników zajmuje mi mniej, niż wyjechanie samochodem za bramę.
Odpowiedzi na ten post pięknie pokazują ilu osobom na tym portalu wciąż gotuje mamusia.
+8
pokaż komentarz
@Wasz_Pan: artykuł jest o problemach z wywiązaniem się piekarni z umów zawartych z galeriami, a gość pisze o pieczeniu chleba w domu (╭☞σ ͜ʖσ)╭☞
0
pokaż komentarz
@Wasz_Pan: Nie wiem za co dostajesz minusy skoro napisałeś prawdę. Pieczenie chleba w domowym piekarniku to nie jest jakiś rocket sciene i faktycznie wychodzi taniej. Nie jest to też jakiś zjadacz czasu. Teraz minusują a niejeden sięgnie po przepis na chleb jak cena bochenka skoczy na 20zł.
+8
pokaż komentarz
Wymieszanie mąki, wody, zakwasu, soli i dodatków zajmuje ci tyle samo czasu co pójście do sklepu.
@Fafrocel: Ale po chleb można iść do sklepu przy okazji innych zakupów, czyli nie poświęcając na to specjalnie dodatkowego czasu.
Po drugie - może i wymieszanie zajmie tyle samo czasu, co zakup chleba, ale po tym trzeba jeszcze posprzątać. Nie sądzę zatem, żeby pieczenie chleba wychodziło czasowo tak samo jak zakup.
+2
pokaż komentarz
@PiterroPiterson: trzeba to myc. No i nie jest tak kolorowo, czasami te chleby samodzielnie robiono srednio wychodza. Choc jest to jakas opcja, jesli ktos chce zaoszczedzic.
0
pokaż komentarz
@Opryskus69: duzo ludzi ma czas. na fejsie grupy chlebowe maja po kilkadziesiat tysiecy czlonkow
a ci co ni emaja czasu a chca dobry cheb kupuja w piekarniach rzemieslniczych
bylem w Polsce w listopadzie i chleby tam sa po 11-20 zl za bochenek i do 13 juz chleba nie ma
ja sam pieke w Belgii w domu, mam duzo klientow, ceny mam umiarkowane, ale tak z 2-4x wyzsze niz w markecie
i bez wiekszej reklamy, tylko z fanpage moge sie z tego utrzymac
-7
pokaż komentarz
@Wasz_Pan: to tak jak włosi nie mogą nazwać naszej pizzy pizzą, a w rzeczywistości nasza pizza i amerykańska bije ich na łeb.
0
pokaż komentarz
@Wasz_Pan: dokladnie. ja pieke chleb, naprawiam samochod, pralke, klade kafelki i jeszcze mam czas na prace!
+1
pokaż komentarz
@Opryskus69: wypiekacz do chleba i za ciebie wymiesza składniki i za ciebie upiecze ten chleb w ciągu 2-3 godzin, jedyne co musisz zrobić to mieć podstawowe składniki, które są praktycznie w każdym domu i wrzucić do wypiekacza w odpowiednich ilościach. Szybciej wrzucisz składniki niż zrobisz sobie kanapki do pracy :P
-5
pokaż komentarz
@Wasz_Pan jprd wypopki z mózgami po lobotmii zniszczyły Cię za taką oczywistość minusami. "Kto ma teraz czas na pieczenie chleba w domu" na siedzenie przed TV każdy ma za to czas. ¯\(ツ)/¯
-1
pokaż komentarz
@PiterroPiterson: daj link do tej maszyny bo jak ceny beda tak szly to trzeba naprawde przemyslec opcje pieczenia w domu
0
pokaż komentarz
@PiterroPiterson: Tak całkiem serio, to możesz jakąś polecić? Masz jakąś sprawdzoną i przetestowaną?
+2
pokaż komentarz
@Opryskus69: moja narzeczona piecze chleb na dwie osoby raz w tygodniu. Przepis taki, że wyrabia wszystko w robocie. Ogółem że 3h czekania a roboty generalnie na max 20 minut
0
pokaż komentarz
@thuia: A ile prądu zużyjesz do czasu az chlebek będzie gotowy?
+3
pokaż komentarz
@Opryskus69: @Fallar:Były ostatnio badania na wykopie badania.Zacytuję:
„ W 2021 roku statystyczny Polak każdego dnia spędził przed telewizorem średnio 4 godziny, 6 minut i 34 sekundy.”
Tyle na temat braku czasu i innych takich.
-1
pokaż komentarz
upiec chleb samemu w domu
dom też najlepiej samemu zbudować
@VCO1: piec też najlepiej samemu postawić... taki kaflowy z własnoręcznie odlaną płytą
0
pokaż komentarz
@Opryskus69: ludzie mający życie poza pracą
-1
pokaż komentarz
@thuia: Wykopki chyba nawet termomixa nie ogarniają... Pieczenie bułek i chleba faktycznie jest bajecznie proste. Pracuję zdalnie i bardzo często sam piekę bułki bo mi się nie chce z domu wychodzić.
+1
pokaż komentarz
@Opryskus69: Możesz kupic wypiekacz chleba za kilka stówek. Wg instrukcji wrzucasz wieczorem składniki do niego i nastawiasz ze chlebek ma być gotowy ciepły i pachnący o 6 rano na śniadanko.
Idziesz spać
Wstajesz
Profit.
+1
pokaż komentarz
@Opryskus69: Ja mam czas na pieczenie chleba domowymi sposobami, pomimo że pracuję na trzy zmiany. Mam też czas na hobby, jakim jest kolarstwo. Dodatkowo z dojazdem do i z pracy zajmuje mi to około 11 godzin w dni pracujące. Czyli można
+1
pokaż komentarz
@komarrek: https://freshly-baked.com/how-much-power-does-a-bread-machine-use/
+1
pokaż komentarz
@Erminos: właśnie nie kumam za co minusy zwłaszcza że Inni napisali podobnie do mnie i plusy, cóż zabolało coś co poniektórych:) pozdro dla bratniej piekarskiej duszy ;)
0
pokaż komentarz
@ordeal: to gratuluję, bo ja nie mam czasu na rower. Praca, rodzina z małym dzieckiem i po chłopie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Muszę poczekać, aż się nieco odchowa i wtedy wrócę do hobby.
+1
pokaż komentarz
@thuia: @Fafrocel: @PiterroPiterson: @Fallar: @Gorthin: no dobra, to w czym mam to upiec? Podajcie nazwę tego robota. Skoro to takie łatwe, to z chęcią sprawdzę.
0
pokaż komentarz
kto ma czas na pieczenie chleba? Chyba emeryci.
@Opryskus69: Że co? Nie jestem emerytem, pracuję na zmiany, a mimo tego od ośmiu lat sam piekę chleb w piekarniku gazowym gdy mam wolny dzień, i nie kupuję żadnego w sklepie. Czasami rzeczywiście nie mam czasu aby go upiec, więc 1-2 dni jadę na bułkach z biedry, a potem znowu piekę 2 bochenki, i mam na ca 10 dni. Nota bene żona preferuje inny chleb, więc sobie go piecze oddzielnie, a też pracuje na zmiany. Jak się chce, to się da radę to robić.
+1
pokaż komentarz
@Opryskus69: Wersja dla leniwych co nie mają czasu: Zarobienie ciasta to jest 10-15min, później możesz robić cokolwiek bo po godzinie wsadzasz do pieca i po 45min wyciągasz.
Taniej, zdrowiej, smaczniej - ale oczywiście nikt nikomu nie broni kupować chleba za 10zł ; ).
0
pokaż komentarz
@Opryskus69: Kazdy ma bo to jednak nie jest jakos wybitnie skomplikowane, ale wtedy by nie mial na co innego :)
+1
pokaż komentarz
@Opryskus69: Odpisałem na priv, ale jak kogoś ciekawi to już ze cztery/pięć lata śmigam na "OBH Nordica 6542". Najmniejsza, kwadratowa forma ale nawet 600g ciężko zjeść we dwóch w te trzy dni - taki sycący.
Co ciekawe, taki chleb praktycznie nie pleśnieje tylko wysycha i zajmuje to mu mnóstwo czasu - jak domowe wędliny (też robię ;) ).
+1
pokaż komentarz
no dobra, to w czym mam to upiec? Podajcie nazwę tego robota. Skoro to takie łatwe, to z chęcią sprawdzę.
@Opryskus69: Łap bazowy video przepis na chleb. Ja go już zmodyfikowałem ale, pierwszy wypiek był wg tego co jest w opisie do filmiku. Nie bawię się już w podwójne wyrastanie, bo używam zakwasu. Robię mocno kleistą masę, od razu przerzucam do naczynie wyściełanego papierem do pieczenia, czekam aż wyrośnie i do pieca. Nawet nie trzeba tego rękami mieszać, można łyżką (bo masa ma być kleista).
+1
pokaż komentarz
@Opryskus69: osoby pracujące z domu. Wczoraj w trakcie spotkanie, gdzie byłem tylko słuchaczem upiekłem to - większość pracy zrobił mikser planetarny i piekarnik.
źródło: IMG_2364.JPG
0
pokaż komentarz
@Opryskus69: Automat do chleba. Wrzuca się składniki. Samo wyrabia i piecze. To nawet 2 minuty nie zajmuje.
PS. Gotowe mieszanki nie są potrzebne. Wystarczą zwykłe produkty - mąka, drożdże, woda, sól, cukier do drożdży i w zasadzie tyle. Można dodać odrobiny oleju, ale to opcjonalne. Wystarczy jedynie trzymać się odpowiednich proporcji wody do mąki.
Tak czy inaczej, chleb to syf. Ot po prostu zbożowy cukier - rafinowana skrobia.
+1
pokaż komentarz
@Opryskus69: zwykły robot kuchenny z miską. A robie w piecyku gazowym.
+1
pokaż komentarz
@swinkapl: nie potrzebujesz maszyny do ciasta. Można spokojnie mieszać ręką i zajmuje to dosłownie minutę.
0
pokaż komentarz
W piekarniku. @Opryskus69
0
pokaż komentarz
Ale ciągnik do uprawiania go to już sam kupiłeś, cwaniaczku? He?
@Palwed: a na co mu ciągnik jak on żonaty.
-1
pokaż komentarz
@spunky: Jak żonaty to ma rozrzutnik, a nie ciągnik.
0
pokaż komentarz
@Rasteris: xDD parsknelam mocno
+1
pokaż komentarz
@Opryskus69: https://allegro.pl/listing?string=Maszyna%20do%20chleba&order=d
W lidlach, biedronkach itp można kupić to taniej tylko trzeba polować
+67
pokaż komentarz
przecież zawsze można zmienić nazwę firmy z CHLEBEX na CHLEBEKS i już jest inaczej w papierach ( ͡° ͜ʖ ͡° )つ──☆*:・゚
+168
pokaż komentarz
@PrezesBoss: Można, ale komornik przyjdzie do CHLEBEKS i zabezpieczy sprzęt na poczet rachunków za gaz i kar za niewywiązanie się z umów poprzez CHLEBEX.
+39
pokaż komentarz
@dziacha: no chyba że to była sp z o.o. z małym wkładem, chociaż pewnie niewiele takich przypadków będzie.
+30
pokaż komentarz
@wiesiu2: @dziacha: @PrezesBoss: Pandemia pokazala, jak niesamowicie nieżyciowe jest prowadzenie firmy na JDG - wszyscy moi znajomi przedsiębiorcy mający spółki, kładki je jedna po drugiej, na czas zgłaszając upadłość i mając problem z głowy a osoby mające JDG trzęsły się ze strachu, że owszem, upadłość konsumencką mogą sobie zrobić ale ile to syfu po drodze będzie i stracą większość majątku, domy, auta... A wystarczy odpowiednio prowadzona spółka i upadłość zgłoszona na czas
+23
pokaż komentarz
@grzegorzo: po co sie produkujesz, jak po minusach widac, ze tu nawet nikt nie rozumie co to spółka i po co to xD nigdy nie mialem jdg, nie mam pojecia jaki jest sens sie na taka mine wp?#!$@$ac w 99% przypadkow, zwłaszcza znajac polskie realia.
+18
pokaż komentarz
@grzegorzo: @wiesiu2: Nie do końca. W pewnych niekorzystnych warunkach upadłość spółki naraża jej właściciela. Nawet z o. o. Sp. K. Nie jest bezpieczna.
-17
pokaż komentarz
no chyba że to była sp z o.o. z małym wkładem, chociaż pewnie niewiele takich przypadków będzie.
@wiesiu2: czekaj. Piekarnia w galerii handlowej z wkladem 5000zl? Wez mi powiedz jak ty to wykminiles. Pewnie myslales o 20 takich maszynach na start zeby rozkrecic interes piekarni xD
https://www.mediaexpert.pl/agd-male/do-kuchni/wypiekacze-do-chleba/wypiekacz-chleba-sencor-sbr-1040wh
+19
pokaż komentarz
nigdy nie mialem jdg, nie mam pojecia jaki jest sens sie na taka mine wp#!$#$!ac w 99% przypadkow, zwłaszcza znajac polskie realia.
@mazaken: jak swiadczysz uslugi to JDG jest wystarczajacam
+4
pokaż komentarz
Nie do końca. W pewnych niekorzystnych warunkach upadłość spółki naraża jej właściciela. Nawet z o. o. Sp. K. Nie jest bezpieczna.
@LittleOpa: no wlasnie tym niekorzystnym warunkiem jest niezgloszenie upadlosci na czas. Jesli znasz inny to go podaj a nie mowisz "w pewnych mitycznych warunkach ktorych nie podam"
+5
pokaż komentarz
@karer: nie mówie, że jest niewystarczająca, wyrazam zdziwienie, ze ludzie chca sie narazac, skoro moga miec sp. z o.o. icałkowicie odizolowany majatek firmy od prywatnego. Nie wiem jakim cudem @grzegorzo zebrał same minusy jak napisał coś, co jest oczywiste dla większości przedsiebiorcow w tym kraju. Są np. Wolne zawody gdzie rozumiem, ze to bez sensu, ale dla wiekszosci ludzi oczywistym wyborem powinna byc spolka.
0
pokaż komentarz
ale dla wiekszosci ludzi oczywistym wyborem powinna byc spolka.
@mazaken: wiekszosc ludzi swiadczy uslugi bez ryzyka wiec dlaczego mieliby zakladac spolke?
+32
pokaż komentarz
@karer: bo jestes piekarzem, masz zerowe ryzyko, podpisujesz umowe na dosrawe pieczywa do marketu, gaz wyp#!#%%%a 8x i płacisz kare umowną na przykład. Albo prowadzisz nie wiem - zakład fryzjerski, przychodzi policja i kaze zamknąć bo covid a ty nie ch esz ponosic kosztow, bo otworzyles firme 3 miesiace przed pandemia i teraz musisz placic z prywatnych oszczednosci leasingi, a na tarcze sie nie załapałeś. Podaj mi przyklad uslugi bez ryzyka - z checia zainwestuje.
-18
pokaż komentarz
Podaj mi przyklad uslugi bez ryzyka - z checia zainwestuje.
@mazaken: kasjerka, architekt, projektant, developer, nauczyciel, ogrodnik, posrednik nieruchomosci, sprzedawca posredniczacy, analityk danych, budowlaniec, piekarz (nie myl z wlascicielem piekarni), prawnik, dentysta itp itd.
+29
pokaż komentarz
Możesz mi wytłumaczyć po ch?$ kasjerce działalność gosppdarcza xD? Bo mam wrazenie, ze wymieniles stanowiska etatowe i kilka wolnych zawodow, ktore w pierwszym wpisie wspomniałem jako wyjątki xD
Ps. No poza developerem i tu top kek - pokaz mi developera na jdg xD developer bez ryzyka - w branzy ktora slynie ze spolek corek na wypadek upadlosci wlasnie xD
-8
pokaż komentarz
Ps. No poza developerem i tu top kek - pokaz mi developera na jdg xD developer bez ryzyka - w branzy ktora slynie ze spolek corek na wypadek upadlosci wlasnie xD
czemu jakj napisalem "developer" masz na mysli "deweloperow nieruchomosci" skoro wiekszosc to sa deweloperzy oprogramowania? Ot myslenie zyczeniowe u ciebie mocne jest. Nie bede odpowiadac po co JDG kasjerce bo to musisz sie zapytac kasjerki na JDG.
+3
pokaż komentarz
@dziacha: no chyba że to była sp z o.o. z małym wkładem, chociaż pewnie niewiele takich przypadków będzie.
@wiesiu2: to wtedy odpowiada prezes. Nie wypowiadajcie się na tematy o których nie macie pojęcia.
Jeśli wkład jest 5k w sp zoo, to wszystko co powyżej 5k oddaje prezes. Chyba, że jest to sp zoo komandytowa. Z komandytową nie każdy chce współpracować.
0
pokaż komentarz
@LittleOpa: wlasciciela? Nigdy. Czlonka zarzadu/RN - owszem - art. 299 ksh oraz art. 21 ustawy prawo upadlosciowe.
+1
pokaż komentarz
Jeśli wkład jest 5k w sp zoo, to wszystko co powyżej 5k oddaje prezes. Chyba, że jest to sp zoo komandytowa. Z komandytową nie każdy chce współpracować.
@Kiedysbedeczerwonka: cos sie koledze pomieszalo. Odpowiada swoim majatkiem tylko jak przespi ogłoszenie upadłości. Po ch!$ prostowac i twierdzic, ze ktos sie nie zna, skoro widac ze nie znasz podstawy postaw ergo nie masz zielonego pojecia co prostujesz. 1szy z brzegu tekst z google, bo przeciez ja nie wiwm o czym pisze:
Istnieją jednak przypadki, w których prezes zarządu może uwolnić się od odpowiedzialności za zobowiązania spółki z o.o. Oto one:
-Wykazanie, że w odpowiednim czasie złożono wniosek o ogłoszenie upadłości spółki lub wszczęto postępowanie układowe;
+3
pokaż komentarz
@karer: Nauczyciel to usługa bez ryzyka? No nie powiedzialbym a co jesli jakoes dziecko oskarzy go o przemoc albo molestowanie? A co jesli jakies dziecko umrze mu na lekcji i oskarza go o to ze nie dopelnil obowiazkow bo mogl cos zrobic albo zauwazyc wczesniej?
-1
pokaż komentarz
@karer to powiedz proszę, skąd wziąć wspólnika?
Dodam, że rodzina odpada.
Nie ufam też "obcym" do tego stopnia.
To jest mój główny problem ze spółkami.
Na razie jdg mi zostało.
+2
pokaż komentarz
Można, ale komornik przyjdzie do CHLEBEKS i zabezpieczy sprzęt na poczet rachunków za gaz
@dziacha: Chlebex Sp zoo i sprzedaż sprzętu do chlebix i już komornik wiele nie zrobi
0
pokaż komentarz
@Tfuj_ex: spółka zoo może być założona przez jednego wspólnika
0
pokaż komentarz
bo jestes piekarzem, masz zerowe ryzyko
@mazaken: Nie do końca. jak ktoś się otruje twoim chlebem to leżysz na JDG, jak masz spółkę to odpowiadasz do 5k.
+1
pokaż komentarz
@Barakel:
skąd wziąć wspólnika?
@Tfuj_ex: k#$$a lidzie litości xD, a po ch%! wspólnik?
bo jestes piekarzem, masz zerowe ryzyko
@mazaken: Nie do końca. jak ktoś się otruje twoim chlebem to leżysz na JDG, jak masz spółkę to odpowiadasz do 5k.
@Barakel: ziom ja właśnie o tym napisałem przeciez, ze masz zerowe ryzyko, a jak sie cos zesra to jestes w dupie, bo nie ma na dg czegos takiego jak 0 ryzyka. Przeczytaj moje komentarze - przeciez ja bronie zoo, bo właśnie zawsze sie cos moze zesrac i dlatego nie rozumiem (w ogromnej wiekszosci przypadkow) po co ludzie ryzykuja na jdg.
+1
pokaż komentarz
@mazaken: Sam prowadzę Sp zoo. Zdecydowałem się właśnie ze względu na kary. Mam podpisane umowy że jak coś się zesra to płacę kary. Jak się spieprzy nie z mojej winy to kryty jestem.
Odnośnie wspólnika to się przydaje. Jak go nie masz to płacisz ZUS jak na JDG, A tak można nawet na bezrobotne iść i spółkę prowadzić.
0
pokaż komentarz
@Barakel: nie musisz płacić jak masz pracownikow. Z bezrobociem jest roznie, bo w zeszlym roku byl wyrok nsa i teraz wlasciciel sp zoo podpada (w/g tego wyroku) pod prowadzenie dzialalnosci. Roznie to jest w urzedach, ale np. Dofinansowania juz nie wezmiesz jak miales udzialy w zoo.
0
pokaż komentarz
@LittleOpa: rozszerzysz proszę?
0
pokaż komentarz
to powiedz proszę, skąd wziąć wspólnika?
@Tfuj_ex: jakto skad? Normalnie znajdujesz wspolnika wsrod osob ktorym ufasz. Jesli nikomu nie ufasz to znaczy ze nie nadajesz sie do biznesu. Biznes z zalozenia opiera sie na zaufaniu.
+84
pokaż komentarz
Duże sieci handlowe nadal będą sprzedawały to gówno chlebopodobne, a gdy konkurencja zdechnie beztrosko podniosą ceny. ¯\(ツ)/¯
+58
pokaż komentarz
@jalotnik83: Nie wiem, skad opinie o chlebie z dyskontów, czytaleś sklad? W Biedronce czy Lidlu jest masa zajebistego chleba z dobrym składem w okolicach 3 PLN
+52
pokaż komentarz
@grzegorzo: o nie, tylko nie ten temat xD. Po prostu są ludzie, którzy oceniają pieczywo przez pryzmat ceny, a nie składu i/lub smaku. Dobry jest przykład paczków z Lidla i Biedronki, których skład zazwyczaj jest ok, a i tak masa ludzi bredzi, że miałyby być one szkodliwe. Taki Pepper w okolicach tłustego czwartku to jeszcze większy rak niż zazwyczaj.
-34
pokaż komentarz
@grzegorzo wszystko to jest z mrozonej masy
+55
pokaż komentarz
@Slimshader: Na czym polega szkodliwość mrożonej masy?
+57
pokaż komentarz
@Slimshader: Jezeli masa sklada sie z wody, maki, soli i zakwasu to zamrozenie takiej masy co spowoduje? Rakotworcza sie nagle staje?
+2
pokaż komentarz
@jalotnik83: duze sieci sprzedaja dobre jakosciowo pieczywo. Do tego robia to duzo taniej niz male piekarnie.
@Slimshader: zalezy od sieci. Ale tak czy inaczej, co w zwiazku z tym ze jest z mrozonej masy?
+5
pokaż komentarz
@Futomak85 jeszcze jest kwestia na którą chyba nikt nie zwraca kompletnie żadnej uwagi (ciężko mieć na to wpływ jako konsument) to pochodzenie surowców- słyszałem spiskową teorie, że większość sprzedawanej w PL mąki pochodzi z importu z Ukrainy gdzie normy stosowania pestycydów są znacznie bardziej "liberalne". Mając też w pamięci jak bardzo polskie służby dbają o jakość paszy sprzedawanej Polakom jestem pełen obaw co w taki zbożu może siedzieć (afery z glifosatem w kaszy, solą drogową itp) . Polskie zboże podobno jest eksportowane za granicę i niewiele trafia go do polskich konsumentów. Tak nawiasem mówiąc pieczenie chleba w domu obecnie staje się opłacalne jak nigdy wcześniej zwłaszcza, że można pomniejszyć koszty stałe dogadując się z kimś znajomym na pieczenie chleba przy okazji wykorzystując wolne miejsce w piekarniku (maszynki do chleba nie dają takich dobrych efektów).
+2
pokaż komentarz
@Aster1981
https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/auchan-zaplacil-w-polsce-cit-na-poziomie-0004-proc-przychodow/7wrs577
Nic dziwnego, że duże sieci mogą sobie pozwolić na tańszy chleb od małych biedafirm Polaczków robaczków ¯\(ツ)/¯
-1
pokaż komentarz
@grzegorzo: no właśnie te mityczne piekarnie z cudownym chlebem i bułkami po 2 PLN ( ͡° ͜ʖ ͡°)
0
pokaż komentarz
@grzegorzo: @BoJaProszePaniMamTuPrimasorta:
Próbowałem kilku chlebów z Lidla i żaden chyba mi sie smakował. Za każdym razem taki słodkawy posmak, jakby ktoś ciasto na chleb zmieszał z ciastem na słodką chałkę.
Do tego nie trzyma za bardzo świeżości, dużo szybciej niż taki ze "zwykłej" piekarni, nie wspominałem o domowym.
Jak biedra to nie wiem, bo nie lubię samego sklepu. W Kauflandzie pod względem smaku chleba jest ok, ale znowu średnio z trwałością.
+1
pokaż komentarz
odpowiedz
@jalotnik83: Jako, że pracuję dla dużej firmy w branży to przytoczę wypowiedź jednego właściciela dość dużej sieci piekarni (dostarczają również swoje "mrożone" wyroby do supermarketów): "tego pieczywa to nawet psu bym nie podał". Nie wdając się w szczegóły, bo świat jest za mały, a życie za krótkie na edukowanie społeczeństwa to powiem tylko tak, nie da się w żaden naturalny sposób bez chemicznych dodatków zamrozić półfabrykatu aby po odgrzaniu był aż tak "chrupki" i prawie idealny jaki jest w większości sklepów po odpieku. Te właśnie dodatki powodują, że zdecydowanie odradzam kupowania chleba z sieciówek.
0
pokaż komentarz
@Leszy_741: https://zdrowepasje.pl/zdrowie/szkodliwe-produkty/w%C5%82osy-chi%C5%84czyk%C3%B3w-w-polskim-pieczywie-pose%C5%82-interweniuje
Znaczy niekoniecznie szkodliwe. Ale...
+90
pokaż komentarz
źródło: oaFN2K25RlDhII0v.jpg
0
pokaż komentarz
Komentarz usunięty przez autora
+5
pokaż komentarz
@Haszem: Złoto.
+62
pokaż komentarz
Niech palą w piecach oponami i kanistrami po etylinie, w czym problem ( ͡° ͜ʖ ͡°)? Dodadzą soli drogowej i będzie git
+6
pokaż komentarz
@Argiope: Będzie zdrowy i ekologiczny chlebek z tego. Taki recyklingowy( ͡° ͜ʖ ͡°)
+5
pokaż komentarz
@sylwke3100: a co ma sposób zasilania pieca do zdrowotności chleba?
0
pokaż komentarz
@Argiope: lepiej niech kalnistry zmielą jak Areczek na pellet i pójdzie wtedy
0
pokaż komentarz
a co ma sposób zasilania pieca do zdrowotności chleba?
@Opryskus69:
to ze substancje z dymu wchodza do chleba?
0
pokaż komentarz
@sylwek2k: a to dym nie wylatuje kominem? ( ͡° ͜ʖ ͡°)