Picie kawy = długowieczność ?
W mediach zrobiło się dzisiaj naprawdę głośno za sprawą świeżutko opublikowanego badania na próbie 449 563 osób, według którego picie od dwóch do trzech filiżanek kawy dziennie wiąże się z dłuższym życiem i niższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych.
„Kawa mielona, rozpuszczalna i bezkofeinowa wiązały się z równoważnym zmniejszeniem częstości występowania chorób sercowo-naczyniowych i zgonów z powodu chorób układu krążenia lub z dowolnej przyczyny. Kofeina jest najbardziej znanym składnikiem kawy, ale napój zawiera ponad 100 biologicznie aktywnych składników. Jest prawdopodobne, że związki nie zawierające kofeiny były odpowiedzialne za pozytywne związki.” – komentuje autor badania, prof. Peter Kistler
Czyli, że co… biegiem do kuchni po filiżankę kawy?
Niby tak, ale pozwólcie, ze wlejemy w Wasze serca szczyptę sceptycyzmu. Bo chociaż badanie jest absolutnie ogromne, to jednak ma kilka sporych mankamentów. Po pierwsze, było samoopisowe, a więc ilość spożytej kawy była oszacowywana przez uczestników w sposób subiektywny i mogła być niedokładna. Po drugie przy tego typu badaniach nie można być pewnym, w jakim kierunku zmierza korelacja, czyli czy to kawa sprawia, że jesteś zdrowy, czy też z natury zdrowsi ludzie piją więcej kawy (a znamy np. związek pomiędzy piciem kawy a większą ilość aktywności fizycznej, a więc można przypuszczać że to nie kawa tylko bezpośrednio aktywność fizyczna powoduje lepsze wyniki). No i po trzecie nie wzięto pod uwagę kilku znaczących czynników zakłócających związanych ze zdrowiem takich jak np. status społeczno-ekonomiczny, dieta lub właśnie aktywność fizyczna.
Tak więc w przypadku tego badania i powyższych wyników trzeba mieć to na uwadze i ogólnie przydałyby się jeszcze jakieś inne randomizowane, kontrolowane badania :)
Źródło:
David Chieng, Rodrigo Canovas, Louise Segan, Hariharan Sugumar, Aleksandr Voskoboinik, Sandeep Prabhu, Liang Han Ling, Geoffrey Lee, Joseph B Morton, David M Kaye, Jonathan M Kalman, Peter M Kistler. The impact of coffee subtypes on incident cardiovascular disease, arrhythmias, and mortality: long-term outcomes from the UK Biobank. European Journal of Preventive Cardiology, 2022; DOI: 10.1093/eurjpc/zwac189
Komentarze (72)
najlepsze
Świeżo mielona, to jeszcze nie znaczy, że kawa była świeża. A nawet jeśli, to czy dobrze palona. A nawet jeśli, to czy dobrej jakości. No i jak mielona? Czy młynek nadaje się do mielenia kawy, czy najwyżej cukru na puder? Czy jest dobrze ustawiony?
Więc już na samym produkcie możesz z pysznego ekstraktu zejść