Przełomowa teoria. Ryby czują podobnie jak ssaki

Przełomowa teoria. Ryby czują podobnie jak ssaki

Ostatnie odkrycia naukowców wykazują, że ryby doświadczają bólu na poziomie porównywalnym do ssaków. Nowe badania obala wcześniejsze teorie.

  •  

    pokaż komentarz

    Teraz sa "przełomowe teorie" na wszytko co się da, szczególnie jeśli chodzi o zmianę świata w stronę "człowiek do niepotrzebny szkodnik". Będziemy żreć robaki bo tak chce grupka psychopatów- niestety mająca dość spore zasoby finansowe tego świata. Myśle że nie takie "przełomowe teorie" nas czekają w przeciągu najbliższych lat

    •  

      pokaż komentarz

      @Barowc ooo tak kolejna teoria spiskowa. Dlaczego ryby mialyby nie odczuwac bolu tak jak inne zwierzeta? maja uklad nerwowy? Tak, czlowiek to jest najwiekszy szkodnik i to ze zalozysz sobie klapki na oczy tego nie zmieni.

    •  

      pokaż komentarz

      @why1sthat: Proponuję złapać dżdżownicę i ukłuć ja szpilką. Najdzie Cie nie lada otrzeźwienie: Ona też czuje :D Mało tego; a że rośliny czują to wiesz? A jaka różnie, że od człowieka w dół wszytko czuje w jakimś tam mniejszym stopniu. Ważne że czuje. Zatem pozostaje Cie picie wody i żarcie piasku. Wtedy przestaniesz być tym "szkodnikiem"

    •  

      pokaż komentarz

      @Barowc no wlasnie o to chodzi, wszystko czuje. I wybielanie sie ludzi jedzacych ryby jak mniejsze zlo, bo one tak nie cierpia, okazalo sie bzdura. Mozna sie z tym albo pogodzic albo nie jesc ryb jak innego miesa, proste.

    •  

      pokaż komentarz

      @why1sthat

      Tak, czlowiek to jest najwiekszy szkodnik

      Myślę że jest sporo gatunków które zjadają więcej ryb od człowieka i mają wywalone czy je to boli czy nie.

    •  

      pokaż komentarz

      @why1sthat: kolego masz trochę racji, jednak w mojej ocenie największym kłopotem nie jest to, że jemy dużo mięsa, degradując przy tym planetę, kłopotem jest to ile tego jedzenia wyrzucamy. Planeta, więc i my, zdecywianie przeplacamy za estetyke, trwałośc i pozorną mnogość wyboru.
      Uważam, że w tych 40% wyrzucanej żywności jest relane na dziś pole do dzialania.
      Wiem, można oprzeć obronę tego stanu rzeczy o apsekt ekonomiczny i gigantyczne straty tej branży, ale jak wspomnialem, to bardzo, bardzo drogi kredyt, który 40 rodzajami gówno szynki i avocado w każdej budzie, dziś zaciągamy.

    •  

      pokaż komentarz

      @czorny_m: co? ( ͡° ͜ʖ ͡°) znaczy porównujesz nas do np foki, tzn dopóki foki się nie opanują w żarciu ryb, to my, jesteśmy jednak w porządku?

  •  

    pokaż komentarz

    Nie no, wcale a wcale w tym "czuciu" nie ma przeszkody pod tytułem "zdecydowanie mniejsze możliwości intelektualne". Samochód też "czuje" - kontrolka miga, brzęczyk brzęczy, biedactwo cierpi.

    Ale tak czy owak, by rybie większa krzywda się nie działa, wędkarze powinni stosować haki bezzadziorowe, zadzior gówno daje, a jedynie utrudnia wyhaczanie. Wielu wędkarzy na bezzadziory przechodzi dopiero, gdy mają hak usuwany z dupska/palucha, ci mądrzejsi robią to przed :P