Dzisiejsi bohaterowie i ich ostatnie beztroskie chwile: <br />
<br />
<br />
<br />
Potrzebne składniki:<br />
<br />
<br />
<br />
<ul><li>kurczak</li><li>piwo 0,5 l </li><li>ziemniaki (ilość w zależności od upodobań) </li><li>cebula </li><li>kilka ząbków czosnku </li><li>przyprawa panierka do kurczaka ( może być inna ale ta jest chyba najlepsza jakiej używałam) </li><li>kilka goździków </li><li>sól + pieprz </li></ul><br />
<br />
<strong>Przygotowanie:</strong><br />
<br />
Kurczaka dokładnie myjemy pod bieżącą wodą , osuszamy i nacieramy przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem oraz wyciśniętym czosnkiem.<br />
Nacieramy go dokładnie z zewnątrz i wewnątrz. Najlepiej jak postoi sobie w lodówce przez noc. Jeśli wymaga tego sytuacja wystarczą 3-4 godz.<br />
<br />
<br />
<br />
Następnego dnia kroimy surową cebulę i obrane ziemniaki na plastry. Ziemniaki możemy posypać ziołami. (ja użyłam majeranku) <br />
Z piwa odklejamy wszystkie etykiety. <br />
<br />
<br />
<br />
<strong>Kulminacyjny moment przygotowania ;)</strong> <br />
<br />
Kurczaka sadzamy na butelce z piwem tak żeby butelka wyszła mu koło szyi. W tamtym miejscu przecinamy skórę , żeby piwo mogło się na niego wylewać pod wpływem wysokiej temperatury. <br />
Ziemniaki i cebulę układamy pod kurczakiem i polewamy delikatnie olejem. W miseczce przygotowujemy sobie miksturę, którą będziemy polewać kurę podczas pieczenia. Do miseczki wlewamy 8 łyżek oleju, pół szklanki piwa i troszkę przypraw. (najlepiej użyć drugiego piwa żeby to w kurczaku było pełne) <br />
<br />
<br />
<br />
Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy około 1,5 godziny w temperaturze 180 C. ( polecam termoobieg) <br />
<br />
Po upieczeniu nasz dzielny kurczak wygląda tak: <br />
<br />
<br />
<br />
koszt: około 20 zł<br />
czas przygotowania: 20 min (nie licząc pieczenia) <br />
liczba porcji: 4 osoby (do syta) <br />
<br />
Jako dodatek dobrze sprawdzi się pomidor. <br />
<br />
Smacznego
Komentarze (142)
najlepsze
Bo takiego kurczaka.. na ostro i to zupelnie powaznie ostro raczej trudno przetrawic. Lubie ogladac takie wykopy bedac najedzonym.
Kurczaka bardzo starannie umytego układamy na dnie naczynia, najlepiej szklanego.
Dodajemy goździki i cynamon, skrapiamy cytryną.
Tak przygotowanego kurczaka zalewamy szklanka wina białego, szklanka wina czerwonego, dodając 100g ginu, 100g koniaku, 200g Smirnoffa i 50g rumu.
Potrawy nie musimy nawet poddawać obróbce cieplnej.
Kurczaka możliwie jak najszybciej wyp*dalamy, bo jest ujowy
Natomiast............. Sos! Sos! Paluszki lizać!!!
PS.
Kurczak musi być martwy bo inaczej
Komentarz usunięty przez moderatora
http://img259.imageshack.us/img259/2343/imag0016o.jpg