Bogdan Czapla kłania się nisko o mni to wszystko.
Masło zwykle czy klarowane? Czy jest duża różnica w smaku jeżeli smażymy na maśle klarowanym? Ostatnio jak oglądam programy kulinarne to zazwyczaj wszyscy używają zwykłego masła. Będę dziś robił sobie rissotto z krewetkami i zastanawiam się na jakim maśle mam je usmażyć. #gotujzwykopem
@Mirkosoft: przeciez wiesz zdajaesz soibie soprawe ze w takim nie rafinbowanym oleju sa rz\eczy typu garbinki co sprawia ze tenolej sie pali szybciej . olej virgin ma armoat kolor smak dzieki temu ze jest nie oczysczosy z tycyh rzeczy.... i z tego samego powodfu sie jara szybciej....
@KanalKulinarny: Oliwa to nie masło. Masło pali się głównie dlatego że zawiera białka i cukry. Oleje roślinne dlatego że zawierają wolne kwasy tłuszczowe i się utleniają. EVOO ma porównywalnie dużo FFA co rafinowany rzepak, a do tego przeciwutleniacze. A ile dokładnie to zależy też od jakości. Dlatego jej punkt dymienia jest podobny. Aromat i smak to estry - estry pokaż całość
Czy możecie polecić jakieś książki o tematyce kulinarnej, ale nie chodzi mi o to, aby były tam same przepisy, lecz jakieś ciekwaostki, zagadnienia kulinarne takie pozycje w których poszerzę swoją wiedzę o gotowaniu. Zamówiłem już „leksykon smaków”, ale chętnie domwówie jeszcze kilka książek. Z góry dzięki za pomoc. #gotujzwykopem #jedzenie # pokaż całość
@chlorowodor: @CzcigodnyMirek: @Ferdek1212: w K.P. Kozia dobrze się zapowiadał, ale zamiast piłki wolał majka.
...to tylko najnowsze aktywności użytkownika CzcigodnyMirek
Zobacz wszystkie dodane znaleziska, komentarze i wpisy korzystając z menu powyżej.