•  

    Cześć Mirki i Mirabelki

    Mój dobry kolega od pewnego czasu intensywnie rozwija niegdyś swoje hobby a dzisiaj pasję, którą są telefony komórkowe. Rozwinęło się to do tego stopnia, że w swojej kolekcji posiada już ponad 1000 różnych modeli. Są to telefony produkowane od lat 80 ubiegłego wieku do najnowszych smartfonów (jednak z naciskiem na te starsze, które moim zdaniem są najbardziej interesujące).

    Postanowiłem napisać tego posta, żeby chociaż trochę pomóc koledze w rozgłośnieniu jego "działalności", ponieważ nie ogranicza się on tylko do zbierania i trzymania wszystkiego w swojej szafie ( ͡° ͜ʖ ͡°) Krok po kroku opisuje swoje eksponaty tworząc charakterystyki i zbierając ciekawostki o każdym z nich. Cześć z jego kolekcji można póki co podziwiać jedynie za pomocą jego strony internetowej:

    Link do strony

    jednak ostatnio wieksza część jego aktywności skupia się na fejsbuku:
    Link do fanpejdża

    Jego marzeniem jest otwarcie fizycznego muzeum telefonów, gdzie ludzie mogliby jego kolekcję oglądać na żywo. Mam nadzieję, że kiedyś mu się uda. Dodam tylko, że był niedawno gościem w telewizjach śniadaniowych (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)

    P.S. Jeśli posiadacie starsze lub nowsze "komórki" lub akcesoria związane z nimi i nie chcecie żeby trafiły na śmietnik to skontaktujcie się z właścicielem fanpejdża lub przez formularz kontaktowy na jego stronie.

    #telefony #komorka #gsm
    pokaż całość

  •  

    #piwowarstwo

    Hej.
    Czy dodanie chmielu do pilsa na zimno pomoże "przykryć" nieco aromaty apteczne? Miał ktoś już styczność z apteką w piwie? Dodam tylko, że nigdy nie używam chloropochodnych do dezynfekcji a na mojej wodzie kranowej troche warek już uwarzyłem.

    +: Cronox
    •  

      @DCane: chmiel tego nie przykryje, piwo raczej będzie do wylania a sprzęt (fermentory, wężyki itp.) do wymiany

    •  

      @beerdzik w wiadrze po burzliwej tego pilsa uwarzyłem weizena. Pszeniczniak już 2 tydzień w butelkach i jest bardzo smaczny. Nie odnotowałem aromatów jakiegokolwiek zakażenia. Na zagranicznych forach przeczytałem, że ktoś zebrał gęstwe po takim "aptecznym" lagerze i zadał do kolejnego lagera, które wyszło już dobre. Nawet ciekawa sprawa. Ale z gęstwą nie będe ryzykował. W razie czego leży w słoiku.

    • więcej komentarzy (7)

  •  

    #piwowarstwo #twojbrowar

    Cześć Mirki i Mirabelki

    Jako, że jestem częstym klientem sklepu TB oraz z okazji jeszcze trwającej promocji:

    http://www.wykop.pl/wpis/19683101/witajcie-drogie-mireczki-z-racji-tego-ze-ostatnio-/

    postanowiłem krótko zrelacjonować swoje ostatnie warzenie.
    Jest to moja 8 warka w życiu. Użyłem gotowego zestawu surowców do sporządzenia Sweet Stout-a. Kilka razy warzyłem już z ich zestawów i ani razu mnie nie zawiodły. (znawcą smaków i aromatów co prawda nie jestem, ale mogę stwierdzić, że mi smakuje)

    Warzenie przeprowadziłem dokładnie według załączonej instrukcji. Zacieranie jednotemperaturowe, filtracja, gotowanie, chłodzenie gara na dworze w starej beczce z przepływającą wodą no i zadanie drożdży S-04. Z lenistwa na żadnym z początkowych etapów nie zrobiłem pomiaru gęstości balingometrem. Z resztą pewnie dodatek laktozy mocno zaburzałby wynik. Po fermentacji cichej blg wyniosło około 5 (z początku się przestraszyłem lecz potem przypomniałem sobie o laktozie i kontynuowałem butelkowanie z użyciem 7 g cukru na litr piwa)

    Minął właśnie miesiąc od butelkowania (wg instrukcji gotowe po miesiącu). Żadnych granatów. Słabe nagazowanie. Mocno wyczuwalne aromaty palonych ziaren oraz kawy. Dość słodkie w smaku. Dla mnie nawet zbyt słodkie lecz moi znajomi gustują w takich. Mam nadzieję, że gaz się jeszcze trochę podciągnie jeśli dam butelkom poleżeć w chłodni jeszcze ze dwa miesiące.
    pokaż całość

    źródło: 20161029_104519.jpg

...to tylko najnowsze aktywności użytkownika DCane

Zobacz wszystkie dodane znaleziska, komentarze i wpisy korzystając z menu powyżej.

Osiągnięcia (3)