•  

    XII JESIENNA EDYCJA #MIRKOWYZWANIE

    Drodzy,

    Po czterech miesiącach przerwy wracamy z podwojoną siłą. Wszystkich tych (i nie tylko) dla których rutyna życia jest przytłaczająca a doczesność nie niesie ze sobą wielu ciekawych wyzwań zapraszamy do wzięcia udziału w zabawie.

    - Jeżeli będzie to twój pierwszy raz, prosimy o zapoznanie się z regulaminem na stronie

    - Zostało przygotowanych 20 zestawów. Zgłoszenie oznacza napisanie pod wpisem komentarza z liczbą z zakresu 1-20.
    Organizator dostarczy zadania uczestnikowi poprzez prywatną wiadomość w terminie do 3 dni kalendarzowych od daty zamknięcia zapisów, a te potrwają przez 72 godziny.

    - Wśród wszystkich publikujących relacje z wykonanego zadania komisja konkursowa wyłoni 3 zwycięzców, do których powędrują upominki:

    1. Gadżety od Wykop.pl + voucher do sklepu Empik na kwotę 50 PLN (sponsor: @Konki)
    2. Gadżety od Wykop.pl + bilet do kina (sponsor: @FHA96)
    3. Gadżety od Wykop.pl + czapka (wykonana własnoręcznie przez @brand_new_brain)

    #mirkowyzwanie
    pokaż całość

    źródło: tło.png

  •  

    Ok, a teraz proszę wyciągać parasole z szafy, bo będą lecieli kutasy z nieba i nic nie da się z tym zrobić.

    TAKIE TO JEST DOBRE #pdk

    Jestem całkiem dumna z tego przepisu, bo rozkminiłam go sama, choć oczywiście opierałam się na znanych mi już smakach. Także następnym razem jak zrobicie rosół, to trochę wypijcie, ale zostawcie sobie resztę na tę zupę i niech wam nie przyjdzie do głowy robić z wody pomieszanej z kostką Knorra.

    40/50 zupa curry z serem i bekonem

    CO KUPIĆ

    2 litry bulionu
    200 gramów bekonu (minimum, może być więcej)
    300 ml przecieru pomidorowego
    1 kostka sera haloumi (250 gramów)
    nie, nie może być inny ser, bo chodzi o to, żeby się nie roztopił
    1 cebula
    4 ząbki czosnku
    100 ml śmietanki 30%
    smalec lub inny tłuszcz do smażenia
    opcjonalnie: natka pietruszki do posypania na koniec

    przyprawy:
    pół łyżeczki soli, 2 łyżeczki kurkumy, 2 łyżeczki curry, 3 łyżeczki słodkiej mielonej papryki, 1.5 łyżeczki ostrej mielonej papryki

    JAK ZROBIĆ

    - zaczynamy od pokrojenia sera haloumi w kostkę i usmażenia go na smalcu lub maśle klarowanym (do zarumienienia na złoto z obu stron)
    - ser odkładamy, na tej samej patelni smażymy bekon do pożądanego stopnia chrupkości
    - właśnie przyszło mi do głowy, że jeżeli dwa powyższe kroki zamienicie kolejnością, to możecie usmażyć serek na tłuszczu wytopionym z bekonu, elo
    - zostawiamy bekon, wyciągamy garnek
    - w garnku rozpuszczamy trochę tłuszczu, smażymy pokrojoną drobno cebulkę i zmiażdżony czosnek
    - po minucie dodajemy przyprawy, smażymy je przez chwilę (dajcie dużo tłuszczu, żeby się nie przypaliły)
    - następnie wlewamy bulion i gotujemy kilka minut
    - wlewamy pomidory (mogą być świeże w kawałkach albo jako przecier, obojętnie) i czekamy aż nam się zupa zagotuje
    - na koniec dolewamy śmietankę, wrzucamy ser i bekon, niech jeszcze się chwilę pogotuje i gotowe

    Zupa sama w sobie nie jest jakoś bardzo sycąca (chyba że dorzucicie więcej sera i bekonu, proste), ale rewelacyjnie rozgrzewa i może służyć jako szybka micha w jesienne wieczory. Kurła, róbcie to, bo dobre, obiecuję.

    #50obiadowchallenge #keto #gotujzwykopem #jedzenie
    pokaż całość

    źródło: IMG_20191002_211213.jpg

...to tylko najnowsze aktywności użytkownika Lethen

Zobacz wszystkie dodane znaleziska, komentarze i wpisy korzystając z menu powyżej.

Osiągnięcia (2)