Beneath this mask there is more than flesh. Beneath this mask there is an idea, Mr. Creedy, and ideas are bulletproof.
A taką pizzę dziś zrobiłam. Przepis pochodzi ze strony, która dawno temu była dość popularna na wykopie (przynajmniej ja to tak pamiętam). Polecam, bo ciasto jest mega łatwe i przyjemne do zrobienia :)
I tak, tam jest ananas, ale to tylko dlatego, że są również papryczki jalapeno ;)
pokaż całość
@isomalta: ciasto nie rośnie w lodówce, a dojrzewa. To są 2 totalnie inne procesy. Polecam przeczytać - zrozumienie ciasta i procesów w nim zachodzących jest 1000 razy lepsze niż najlepsze przepisy.
https://www.klubmilosnikowpizzy.pl/dojrzewanie-wazniejsze-od-wyrastania/
@isomalta: Co prawda o ubijaniu piany z białek nie będzie, ale masz tutaj około 3 tony wiedzy odnośnie pizzy z wytłumaczeniem dosłownie wszystkiego, możesz to potraktować również jako zaproszenie do grupy na fb :)
https://docs.google.com/document/d/1MRwbbbTvpeREmDCans6zHDF7QBu_Ug6Hvl13XouvEbo
Chyba nie dla mnie #pizza. Próbowałem od zwykłych mak poprzez basie 00 po Divella farina 00 do pizzy. Hydro 65%, 2g drożdży i 15g soli na 0,5 kg mąki i ciasto po wyrabianiu nigdy nie jest gładkie, miękkie sprężyste tylko jakby grutkowate na powierzchni, twarde i ciężko się rozciąga.
Jak pisałem próbowałem różnych mak po parę razy z różnymi technikami wyrabiania, pokaż całość
@LeopoldStuff: 1. Hydro 65% dla Divelli to zabójstwo. To nie jest profesjonalna mąka, tylko dalej marketówka. No i "farina" to znaczy po prostu "mąka" po Włosku.
2. Gdy powierzchnia kulek jest grudkowata to odstaw na 15 minut, po czym naciągnij kulki jeszcze raz.
#motoryzacja #olx #januszebiznesu
Na olx znalazłem BMW f10 2013r. Za 32 tys.
Cena bardzo mocno atrakcyjna więc napisałem na e-mail bo tylko taki kontakt ze sprzedawcą był możliwy. Odpowiedź "sprzedawcy" w komentarzu.
Wczoraj zapomniałem i zostawiłem ciasto do wyrośnięcia na 3-4h. Później już wsadziłem je tylko do lodówki, nie wyrabiałem go. Ciasto teraz na wierzchu jest trochę twarde. Czy można z takiego ciasta zrobić pizze? Nie otruje się?
#pizza #gotujzwykopem
Mirki czy ja robię coś źle? Robiłem wczoraj ciasto na pizzę z petry 5037 z tego kalkulatora https://www.klubmilosnikowpizzy.pl/kalkulator-pizzy/
Hydracja 65%, 3 porcje po 300g i 1g drożdży.
Ciasto wyrabiałem ponad 30 minut i nadal lało się w rękach, w ogóle nie odchodziło od rąk. Zostawiłem do pokaż całość
@dablju_: Skąd kupowałeś? To bardzo silna mąka, hydro 65% powinna uciągnąć bez problemu. Może przegrzałeś ciasto przy wyrabianiu?
Nie mogę zrobić dobrego ciasta na pizzę. Już przerobiłem z 10 przepisów, robiłem już ciasta twarde jak dupa, cycek silikonowy, rzadkie jak kupa i każde wychodzi chrupiące i czerstwe jak sandał. Chciałbym aby moje ciasto było bardzo mokre i mało chrupiące i napompowane jak balon, trochę jak rozwalcowany pączek, jak robiłem pizzę pierwszy raz to właśnie takie mi wyszło i nie mogę powtórzyć tegopokaż całość
@Hakunamatata57: co do skorupy - ciasto zamknąć szczelnie w pojemniku. Co do reszty - nie przerabiaj przepisów tylko tu już trzeba zrozumieć procesy i dostosować się do panujących warunków. Wszystko opisane tutaj: pokaż całość
...to tylko najnowsze aktywności użytkownika Maldonado
Zobacz wszystkie dodane znaleziska, komentarze i wpisy korzystając z menu powyżej.