•  

    Mirki co to za podnieta z kawą z drippera czy chemexa?
    Bo przecież tak działa każdy najtańszy ekspres przelewowy ....
    Nie trzeba w dodatku trzymać czajnika z gorącą wodą,
    a ekspres jeszcze będzie podgrzewał kawę w dzbanku.
    #kawa #barista #kawatime

    •  

      Ok widzę kolega purysta. Powiem tak, dużo większe znaczenie na smak kawy ma
      data palenia ( stare/świeże )
      stopień palenia ( jasne/średnie ciemne) albo nawet bardzo ciemne tak po amerykańsku :)
      jak stary jest crop
      palenie, chłodzenie po paleniu
      no ale przed wszystkim forma obróbki ziarna
      dobre jakościowo ziarno, które jest zadbane od krzaka do filiżanki zawsze będzie odwdzięczało się świetnym jakościowym smakiem.
      Na koniec, jeżeli nie przeginasz i nie wrzucasz ciemnego palenia do chemexa to masz prawie zawsze sukces
      dlatego zawsze najważniejsze jest ziarno a reszta to drobiazgi :)

      Oczywiście kolega ma racje z wodą temperaturą i dystrybucją-co do zasady
      pokaż całość

    •  

      @StandbyOn: Chyba trochę inaczej patrzymy na świat.
      Jak jest słaba kawa to zmieniam ziarno. Dobra kawa to taka która mi smakuje, nie specjalnie interesuje mnie robienie z tego doktoratu. SCA robi fajna robotę, ale to cały czas rozmowa o gustach a tutaj, każdy powinien mieć swój. Martwi mnie trochę robienie terroru z poprawności - bo ludzie wchodzą w kawę i z niej uciekają nie rozumiejąc tego co im ktoś stara się wmówić ( kawa dobra do takiej metody albo innej itp ) a z drugiej strony spotykam jednego czy drugiego baristę reprezentującego poważną komercyjna kawę i opowiada mi wielkich różnicach w bukiecie pomiędzy excelso a supremo.
      Przy zachowaniu zdrowego rozsądku i praktyki w przygotowaniu kawy uważam, że kombinacje z rożnymi parametrami ( mówię o levelu hipster brewer ) dają zmiany zupełnie nieproporcjonalne do ceny-wole włożyć pieniądze w extra ziarno i zmieniać niż rzeźbić w jednym. Jest tyle kaw, tyle plantacji i tyle palarni ze nie ma co się męczyć.

      Powtarzalność w kawie to swoista utopia, ziarno z jednej plantacji rok do roku jest różne, bywa że do EU trafia dosłownie tylko kilka worków a i pomiędzy workami potrafi się różnić parametrami wilgotności ( mimo grain pro). Wiec jak złapię trochę fajnej kawy to się ciesze każda filiżanką i nie jest moim celem, żeby były identyczne.

      Co do ekspresów przelewowych z marketu dodatkowo podgrzewających kawę mam takie samo zdanie jak Ty - powinie być na to dodatkowy podatek :)
      Moim zdaniem przy zachowaniu zdrowego rozsądku trudno z dobrego ziarna zrobić zła kawę.
      Co do ciemnego palenia nie - mi nie podchodzi w chemexie i nie zmienia tego poprawne bądź nie, przygotowanie.
      pokaż całość

    • więcej komentarzy (7)

...to tylko najnowsze aktywności użytkownika Metios2013

Zobacz wszystkie dodane znaleziska, komentarze i wpisy korzystając z menu powyżej.