•  

    Tl;dr: #rozdajo słoiczka takiego sosiku jak w przepisie niżej. Rozdajo wśród plusujących i wysyłka na mój koszt.

    Ostatnie rozdajo na tagu #chilizgobim na sos z jabłkami już rozstrzygnięte, więc trzeba zrobić nowe tym razem z możliwością wygrania słoiczka sosu mojej roboty Very Hot BBQ Sauce (+chipotle).

    Jest to zmodyfikowana (nieco uproszczona wersja przepisu z zeszłego roku, który można znaleźć tu.

    Zmiany miały na celu, żeby sos był jeszcze bardziej BBQ – udało się to osiągnąć przez dodanie większej ilości melasy.

    Składniki:
    - 350 ml whisky
    - 350 ml nektaru porzeczkowego
    - 3 łyżeczki octu jabłkowego
    - 6 ząbków czosnku
    - 350 ml melasy
    - 300 ml przecieru pomidorowego/pasty pomidorowej/pomidorów z puszki
    - łyżeczka soli
    - łyżeczka pieprzu
    - 4 łyżki oleju
    - mała cebulka posiekana
    - 3 łyżeczki posiekanego imbiru
    - szklanka cukru brązowego
    - 5 łyżek papryki wędzonej – chipotle (ew. może być smoke liquid, ale z chipotle wychodzi lepszy aromat)
    - dwie łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    - 2 łyżki kakao
    - papryczki chili (ja użyłem kilkunastu Dorset Naga, 7 Pot Primo Brown i Habanero Chocolate.

    Na oleju podsmażam cebulkę, czosnek i imbir.

    W tym czasie w garnku ląduje whisky, nektar porzeczkowy i ocet. Gotuję. Po podsmażeniu dodaję także zawartość patelni. Całość powinna gotować się minimum kilkadziesiąt minut. Idealnie gdyby udało się zredukować zawartość chociaż o 30%.
    Następnie dodaję razem przecier pomidorowy i melasę. Dobrze mieszam i gotuję kolejne kilkadziesiąt minut aż do zagęszczenia konsystencji.

    Kolejnym krokiem jest dorzucenie papryczek (bez szypułek, ale z pestkami). Następnie trzeba całość zblendować na gładką masę cały czas gotując.

    Na koniec dorzucamy całą resztę składników: kawę, chipotle, oliwę, sól, pieprz, cukier. Bardzo dobrze wymieszać i powtórnie zblendować aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotować aż do czasu odparowania nadmiaru wody i zgęstnienia sosu.

    Dużą zaletą tego sosu jest brak zapachu octu! Jednocześnie jest bardzo ostry (u mnie wyszedł stosunek papryczek do reszty około 30/70). W sam raz do grilla, mięsnego obiadu czy zwykłej kanapki z szynką.

    Foto niestety tegorocznego nie mam więc wrzucam jak to wyglądało rok temu (wygląd jest prawie identyczny, obecnie może trochę ciemniejszy i bardziej gładki w konsystencji).

    #chili #chilihead #uprawapapryczek #papryczki #papryka #ostrezarcie #ostrakuchnia #ostrezarcie #goomowesosy #gotujzwykopem #gotujzmikroblogiem #przepisy #kuchnia #gotowanie
    pokaż całość

    źródło: wykop.pl

...to tylko najnowsze aktywności użytkownika Restrepoo

Zobacz wszystkie dodane znaleziska, komentarze i wpisy korzystając z menu powyżej.

Osiągnięcia (2)