Jedyny przepis na chleb na zakwasie jakiego będziecie potrzebować w życiu
Chleb który zmienił moje życie bo od 2 lat piekę go regularnie i właściwie przestałem kupować chleb w piekarniach, a przepis z sukcesem wędruje po rodzinie i zarówno moja mama jak i moja teściowa przerzuciły się na pieczenie w domu po spróbowaniu tego chleba. Nie jadłem nigdy lepszego chleba z żadnej piekarni. Przepis wzięty z tego filmu i lekko zmodyfikowany.
Zrobienie
Chleb który zmienił moje życie bo od 2 lat piekę go regularnie i właściwie przestałem kupować chleb w piekarniach, a przepis z sukcesem wędruje po rodzinie i zarówno moja mama jak i moja teściowa przerzuciły się na pieczenie w domu po spróbowaniu tego chleba. Nie jadłem nigdy lepszego chleba z żadnej piekarni. Przepis wzięty z tego filmu i lekko zmodyfikowany.
Zrobienie
- serio_serio
- darek-jg
- walkers
- erjan
- szwejku
- +498 innych
RozkalibrowanaTurbopompa via Wykop
- 1
RozkalibrowanaTurbopompa via Wykop
- 0
RozkalibrowanaTurbopompa via Wykop
- 0
probowalem ale zawsze mialem problem z zakwasem
@pluktrux: a na czym konkretnie polegał problem? Może będę w stanie pomóc.
RozkalibrowanaTurbopompa via Wykop
- 0
@Grann: świetny! Mi z Ciechanowca to powinni chyba jakieś dywidendy płacić, bo teściowa jak zaczęła przepis rozprowadzać po swoim KGW to zamawiają już po kilkadziesiąt kilo mąki xD
RozkalibrowanaTurbopompa via Wykop
- 6
- Bloodaxis1
- Ramciancin
- opal123
- Yanjo
- voliereen
- +1 innych
RozkalibrowanaTurbopompa via Wykop
- 3
@pluktrux: jeśli robisz zakwas od zera, to zajmuje ok. tydzień żeby w miarę "dojrzał" i dało się na nim robić chleb. Ja zrobiłem z tego przepisu, pracuje już od 2 lat. Fajne jest to że jeśli nie pieczemy chleba to może stać w lodówce nawet miesiąc i wystarczy go potem raz albo dwa nakarmić i wraca do formy, więc nie trzeba za każdym razem robić nowego. Można też ususzyć i potem
RozkalibrowanaTurbopompa via Wykop
- 0
@Grann: ja mam pszenny ale rozpoczynany na mące żytniej, i regularnie dokładam mu mąki żytniej przy karmieniu bo dużo lepiej wtedy rośnie
RozkalibrowanaTurbopompa via Wykop
- 0
@Tapirro: kurła, nie dopisałem tego (╥﹏╥) Te 23 minuty już bez przykrycia.
Cel tego jest taki że pod przykryciem najpierw jest dużo pary która zapobiega twardnięciu skórki, więc chleb lepiej rośnie. Dopiero po zdjęciu pokrywki chleb się dopieka.
Cel tego jest taki że pod przykryciem najpierw jest dużo pary która zapobiega twardnięciu skórki, więc chleb lepiej rośnie. Dopiero po zdjęciu pokrywki chleb się dopieka.
RozkalibrowanaTurbopompa via Wykop
- 1
RozkalibrowanaTurbopompa via Wykop
- 1
RozkalibrowanaTurbopompa via Wykop
- 0
@MalyBialyKubek: przy składaniu bochenka ciasto lekko oklapnie i przez noc ewentualnie tylko lekko podrośnie. Najlepiej po prostu je upiec i wtedy znowu wystrzela w górę. Spróbuj upiec i zobaczy co wyszło.
RozkalibrowanaTurbopompa via Wykop
- 0
@MalyBialyKubek: mam zakwas pszenno-żytni. Zaczęty na 100% mące żytniej, potem karmiony pszenną z domieszką żytniej.
A pokażesz jak wygląda w środku? Po tym można stwierdzić kilka rzeczy związanych z fermentacją.
A pokażesz jak wygląda w środku? Po tym można stwierdzić kilka rzeczy związanych z fermentacją.
RozkalibrowanaTurbopompa via Wykop
- 0
@MalyBialyKubek: żaden wstyd, moje pierwsze próby wyglądały podobnie :)
bardzo duże dziury obok malutkich wskazują zazwyczaj na zbyt krótką fermentację. Domyślam się że ten chleb był bardzo zbity i "gęsty" dlatego nie był zjadliwy. A ile czasu ciasto wyrastało zanim uformowałaś bochenek?
bardzo duże dziury obok malutkich wskazują zazwyczaj na zbyt krótką fermentację. Domyślam się że ten chleb był bardzo zbity i "gęsty" dlatego nie był zjadliwy. A ile czasu ciasto wyrastało zanim uformowałaś bochenek?
RozkalibrowanaTurbopompa via Wykop
- 1
RozkalibrowanaTurbopompa via Wykop
- 1
RozkalibrowanaTurbopompa via Wykop
- 0
@Tsukuyomi: oj nie wiem. Na pewno bym na sam początek sprawdził czy Twoje szklane naczynie w ogóle wytrzyma 260C. Dodatkowo, takie naczynia źle znoszą zmiany temperatury, zwłaszcza jeśli część szkła ma inną temperaturę niż reszta. Szczerze mówiąc to bałbym się że po położeniu zimnego chleba z lodówki na rozgrzane do takiej temperatury szkło, ono od razu pęknie. Prędzej bym już chyba przykrył chleb na blasze jakimś metalowym garnkiem.
Przepis - https://wykop.pl/wpis/74698043/jedyny-przepis-na-chleb-na-zakwasie-jakiego-bedzie
#chleb #pieczzwykopem #gotujzwykopem #bojowkapiekarska
Dwa że takie chłodne ciasto łatwiej naciąć i udekorować. Mniej się rozlewa i fajnie trzyma kształt nadany w koszyczku.
Trzy że niby daje to możliwość dofermentowania ciasta co niby przekłada się na lepszy smak.
Wkładam zimne do garnka. Ale można też mu dać kilkanaście minut. W mojej ocenie nie
@Krznl: widzę że dobrze się rozumiemy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Rano karmisz zakwas - minuta roboty. 8h nic nie robisz.
Mieszasz składniki - 5 minut.
Po godzinie i po dwóch zakładasz ciasto - 2 minuty trwa jedna taka operacja.
Po 4-5h (w trakcie których nic nie robisz) formujesz bochenek (5 minut max) i wstawiasz do lodówki na noc.
Samo pieczenie rano wymaga bycia przy piekarniku przez około godzinę.