•  

    Pytanie do kucharzy:
    robię najprostsze danie na świecie, czyli rostbef po amerykańsku - mam kawałek wołowiny, daję mu poleżeć koło 30 minut, z obu stron lekko smaruję olejem + robię posypkę z pieprzu i soli (daję sporo pieprzu, bo lubię pieprzyć). Rozgrzewam patelnię - i daję na nią jeszcze małą kropelkę oleju. Smażę jedną stronę 2,5 minuty - drugą stronę 2,5 - później 1,5 + 1,5 (medium rare to to nie jest, bardziej takie rare).
    Tutaj moje pytanie: po drugim obrocie - często pieprz / mięso zaczyna dymić - w smaku wcale nie jest spalone, efekt też jest zadowalający - jedynie kuchnia mimo otwartego okna ma trochę dymu. Co robię źle?
    Za mało oleju? Za mocny ogień? Jak obleję olejem to się zaczyna smażyć, a jak zmniejszę ogień to się obawiam, że nie wyjdzie bo się nie dosmaży.

    Powtarzam: wynik jest ok, ale w kuchni jest sporo dymu?

    Jedynie się zastanawiałem, czy nie dodaję za dużo pieprzu, który zaczyna dymić. Zmniejszyć ogień do zera?
    W sumie mogłem zrobić zdjęcie efektu, ale już zjadłem ( ͡° ͜ʖ ͡°)

    Pic not rel

    #gotujzwykopem #kiciochpyta
    pokaż całość

...to tylko najnowsze aktywności użytkownika bear2112

Zobacz wszystkie dodane znaleziska, komentarze i wpisy korzystając z menu powyżej.

Osiągnięcia (5)