•  

    Jutro lecę na 4 miesiące do Ameryki. Tak się stresuję, że niedługo zadrę wszystkie skórki od paznokci aż po łokcie (╯︵╰,)

    #gownowpis #podrozujzwykopem

  •  

    Trochę więcej o temperaturze

    Komfort cieplny (czyli sytuacja, gdy nie jest ani za ciepło, ani za zimno) zależy nie tylko temperatury otoczenia i płci, ale także od ruchu powietrza, wilgotności, stopnia zmęczenia, a nawet kolorów otoczenia, w jakim przebywamy. Zależy także od tego, czy jesteśmy w spoczynku, czy w ruchu, od diety, pory roku i od naszego wieku.

    Uśredniając to wszystko, komfort cieplny odczuwamy w temperaturach od 20 do 25 st. C. Dlaczego nie przy 36,6 st. C? Przez nasz wewnętrzny „piec”, czyli reakcje spalania węglowodanów i tłuszczów.

    Wytwarzają one dużo ciepła, którego organizm musi się pozbyć – inaczej jego temperatura zacznie niebezpiecznie rosnąć. Wymiana energii jest optymalna, gdy otoczenie ma niewiele ponad 20 st. C. Przy temperaturze 36,6 st. C organizm musi włączać awaryjny system chłodzenia, czyli pocenie się.
    Natomiast gdy temperatura otoczenia spada poniżej 20 st. C mięśnie zaczynają drgać, wykonując pracę, co podnosi temperaturę ciała.

    Temperatury ciała człowieka
    • 30°C ciężka hipotermia (stan zagrożenia życia): przestają działać enzymy komórkowe, co prowadzi do niewydolności wielu narządów
    • 35°C hipotermia
    • 36,6°C przeciętna temperatura u zdrowego człowieka
    • 37,5 °C gorączka
    • 41,1 °C hiperpireksja (stan zagrożenia życia): temperatura jest tak wysoka, że uszkadza białka w naszych komórkach

    #ciekawostka
    Przy ekstremalnych temperaturach nasze termoreceptory trochę się gubią. Gdy włożymy rękę do bardzo gorącej wody, w pierwszej chwili czujemy zimno. I odwrotnie, silny mróz może nas „parzyć”. Jest to paradoksalne uczucie ciepła/zimna związane z bólem.

    #gruparatowaniapoziomu #ciekawostki
    pokaż całość

  •  

    Czucie zimna i ciepła

    Spadek temperatury skóry jest odbierany przez receptory zimna, zwane ciałkami krańcowymi Krausego. Są to splątane kłębki włókien czuciowych, o kształcie buławkowatym.

    Wzrost temperatury odbierają położone głębiej w skórze ciałka zmysłowe Ruffiniego. Znajdują się one nie tylko w skórze właściwej i tkance podskórnej, ale także w okostnej, omięsnej.

    Bodźcem progowym dla receptorów zimna jest spadek temperatury skóry o 0,004°C na sekundę w przedziale od 10 do 41°C, natomiast dla receptorów ciepła jest to wzrost temperatury skóry o 0,001°C na sekundę w przedziale od 20 do 45°C. Ciałka Ruffiniego są bardziej wrażliwe.

    Receptory ciepła i zimna odbierają wzrost lub spadek temperatury tylko wtedy, kiedy temperatura otoczenia różni się od temperatury powierzchni skóry. Przy jednakowej temperaturze powierzchni skóry i otoczenia receptory nie są pobudzane. Stan taki nosi nazwę zera fizjologicznego.

    Receptory temperatury znajdują się na całym ciele, ale nie są rozłożone równomiernie. Właśnie przez to niektóre części ciała są mniej wrażliwe na zimno (stopy), a inne bardziej (plecy).
    Innym ciekawym faktem jest to, że kobiety mają więcej receptorów zimna niż mężczyźni. To pewnie dlatego paniom jest częściej chłodno ʕ•ᴥ•ʔ

    #ciekawostka
    Na 1 cm2 skóry przypada ok. 2 receptorów ciepła, 12 receptorów zimna, 25 receptorów dotyku i aż 150 receptorów bólu.

    #gruparatowaniapoziomu #ciekawostki
    pokaż całość

    •  

      " i aż 150 receptorów bólu".

      Matko Naturo, ty suko !

    •  

      @Prospero88: @john118: bardziej człowiek ma tyle receptorów bólu żeby wiedzieć co go udziabało ile miało zębów, gdzie boli najbardziej, możesz ocenić jak duże są szkody, jakie strefy ciała chronić w pierwszej kolejności etc to są wszystko informacje przydatne do przetrwania, a jak wrzaśniesz z bólu przy okazji ostrzeżesz o niebezpieczeństwie resztę grupy, do tego tak silnie odbierany bodziec jak ból sprawia że dość szybko się uczysz czego nie odwalać* więc nie powtarzasz tych czynności. Oczywiście pomijam skrajne przypadki jak masochiści. Gdyby nie te receptory to najprawdopodobniej nie byłoby mnie ani ciebie tak że można śmiało powiedzieć:
      Dzienkujem pani natura (ʘ‿ʘ)

      pokaż spoiler *nie wiedzieć czemu zasada ta nie działa dla palców stóp gdy jesteś boso lub w sandałach, u niektórych osób nie działa również dla piszczeli, ile razy byś się nie walnął o tę szafkę i tak będzie następny ( ͡° ʖ̯ ͡°)
      pokaż całość

    • więcej komentarzy (17)

  •  

    Witamina B1 - tiamina

    Wyodrębnił ją w 1911 roku z otrębów ryżowych Kazimierz Funk – polski biochemik. To on wprowadził termin „witamina” (vita – życie, amine – związki zawierające azot).

    B1 odgrywa zasadniczą rolę w procesach oddychania tkankowego, głównie w przemianie węglowodanów. Tiamina przyspiesza również gojenie się ran i wykazuje działanie uśmierzające ból.

    Dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę B1 wynosi 1,1 mg dla kobiet i 1,2 mg dla mężczyzn

    Skutki niedoboru:
    • osłabienie, zmęczenie, oczopląs, zaburzenia pamięci, koncentracji, depresja,
    • utrata łaknienia, nudności, wymioty, biegunka, ból z okolic brzucha, brak apetytu, zmniejszenie masy ciała
    • w przypadku silnej awitaminozy B1 może wystąpić choroba beri-beri, którą można poznać po bólach kończyn, osłabieniu i drżeniu mięśni oraz niewydolności układu krążenia.

    Gdy będziemy jeść normalne, dostarczając swojemu organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych, raczej nie jest możliwe doprowadzenie do niedoboru B1. Inaczej jest w przypadku nadmiernego spożywania alkoholu. Wtedy oprócz typowych skutków braku tiaminy możemy nabawić się takich chorób jak np. encefalopatia Wernickego, czyli ostrego zespołu objawów neurologicznych, spowodowanego m.in. właśnie niedoborem witaminy B1.

    Ta witamina znajduje się prawie wszędzie, głownie w mięsie i jego przetworach, produktach zbożowych i warzywach.
    Zawartość witaminy D w niektórych produktach [μg w 100g]:
    × wieprzowina 402 – 989
    × wołowina 64 – 117
    × mięso kurczaka 80 – 90
    × pieczywo żytnie 92– 192
    × kalafior 110
    × orzechy pistacjowe 820

    #ciekawostka
    Ludzie z niedoborem tiaminy często padają ofiarą komarów i innych owadów. Przyczyną jest niższy poziom substancji odstraszających owady w skórze.

    #witaminy #ciekawostki #gruparatowaniapoziomu
    pokaż całość

  •  

    Czym rózni się "widzenie dzienne" od "widzenia nocnego"?

    Widzenie fotopowe - dzienne (550nm)

    • termin oznacza pracę ludzkiego narządu wzroku w warunkach normalnych, czyli przy ilości światła wystarczającej do pełnego wykorzystania zmysłu wzroku
    • za to widzenie odpowiadają czopki (jest ich 8 milionów)
    Wyróżniamy 3 typ czopków: do fal krótkich (max czułość 440nm - fiolet), średnich (max czułość 550 - żółtawo-zielony) i długich (max czułość 570 - żółty),
    • widzenie dzienne zapewnia największą czułość w miejscu, na którym skierowany jest wzrok

    Widzenie skotopowe - nocne 510nm

    • praca ludzkiego narządu wzroku w warunkach skrajnie niekorzystnych, czyli przy znikomej ilości światła
    • w odbieraniu bodźców świetlnych biorą udział tylko pręciki (ok 120 milionów)
    • człowiek widzi świat pozbawiony barw
    • możliwe jest wtedy tylko rozrożnienie stopnia jasności danego elementu
    • spada rozdzielczość obrazu

    #gruparatowaniapoziomu #ciekawostki
    pokaż całość

...to tylko najnowsze aktywności użytkownika fottiti

Zobacz wszystkie dodane znaleziska, komentarze i wpisy korzystając z menu powyżej.