•  

    Pozdrowienia z Detroit!

    Miałyśmy spać dzisiaj w nocy na lotnisku, jechać 114 przystanków metrem na przystanek autobusowy i jechać dalej autobusem 8 h, ale wylądowałyśmy w 4* hotelu z takim widokiem zaraz przy przystanku. Wykąpałyśmy się, przespałyśmy się i zjadłyśmy pyszne śniadanie. Na autobus pójdziemy za chwilę.

    Uważam się za cholerną szczęściarę. No i wierzę w ludzi. Trzymajcie kciuki, żeby cała podróż taka była. ʕ•ᴥ•ʔ

    #podrozujzwykopem #ameryka
    pokaż całość

  •  

    Jutro lecę na 4 miesiące do Ameryki. Tak się stresuję, że niedługo zadrę wszystkie skórki od paznokci aż po łokcie (╯︵╰,)

    #gownowpis #podrozujzwykopem

  •  

    Uzależnienie

    Jest to powtarzające się, przymusowe zażywanie danej substancji pomimo jej negatywnych skutków zdrowotnych – może być wywołane przez wiele różnych substancji. Jest ono uzależnione z układem nagrody (patrz poprzedni wpis), a szczególnie z jądrem półleżącym.

    Najlepiej zbadanymi substancjami uzależniającymi są opiaty, takie jak morfina i heroina, kokaina, amfetamina, alkohol etylowy, kanabinoidy zawarte w marihuanie oraz nikotyna. Działają na mózg w różny sposób, ale łączy je fakt, że wszystkie zwiększają ilość dopaminy dostępnej dla pewnych receptorów w jądrze półleżącym. Pobudzają układ nagrody.

    Długotrwałe uzależnienie powoduje rozwinięcie się tolerancji, co oznacza, że do wywołania odurzenia („haju”) potrzebne są coraz większe dawki narkotyku. To nie powinno nikogo dziwić.

    Odstawienie substancji wywołuje objawy psychologiczne i fizyczne. Iniekcja antagonistów β-noradrenergicznych lub agonistów α2-noradrenergicznych do jądra łożyska prążka krańcowego ogranicza objawy odstawienia opiatów. Ten sam efekt wywołuje pewne uszkodzenie w mózgu.

    Niewiele więcej jednak wiadomo o powstawaniu objawów odstawienia i tolerancji na substancje uzależniające.

    #ciekawostka
    U ludzi uzależnionych od opiatów poziom nawrotów wynosi ok 80% w pierwszym roku po leczeniu uzależnienia.
    Nawrót często jest spowodowany widokami, dźwiękami lub sytuacjami, które w przeszłości towarzyszyły zażywaniu narkotyków.

    #gruparatowaniapoziomu #ciekawostki
    pokaż całość

  •  

    Motywacja i uzależnienie

    Samodrażnienie

    Zwierzę umieszczone w klatce, w której znajduje się pedał lub dźwignia, prędzej czy później naciśnie je przypadkowo. Jeżeli dźwignia połączona jest z elektrodą implantowaną do określonej okolicy mózgu w taki sposób, że każde naciśnięcie dźwigni wyzwala bodziec drażniący tę okolicę, zwierzę powraca do dźwigni i naciska ją raz za razem.

    Niektóre zwierzęta obywają się bez jedzenia i picia, inne pokonują duże przeszkody, aby móc naciskać dźwignię i w ten sposób drażnić mózg. Szczury naciskają dźwignię 5000 – 12 000 razy na godzinę, małpy nawet 17 000.

    Jeżeli elektroda zostanie umieszczona w innych okolicach mózgu, zwierzęta unikają naciskania dźwigni, a drażnienie tych obszarów jest silnym bodźcem bezwarunkowym dla wykształcania się warunkowego odruchu unikania.

    Obszary powodujące powtarzające się naciskanie dźwigni są znacznie bardziej rozległe niż te, których drażnienie powoduje unikanie naciskania jej.
    U szczurów pierwszy typ obszarów to ok 35% mózgowia, drugi typ to 5 %, a 60% to obszary obojętne.

    Istnieje wiele doniesień na temat doświadczeń z naciskaniem dźwigni u ludzi z wszczepionymi na stałe elektrodami. W większości były to osoby cierpiące na schizofrenię lub epilepsję, zdarzali się pacjenci z nowotworami i cierpiący na niedające się uśmierzyć bóle.
    Podobnie do zwierząt naciskali dźwignię wielokrotnie.

    Wywołane wrażenia określali ogólnie jako przyjemne, używając takich słów jak: „ulga w napięciu”, „uczucie spokoju, odprężenia”. Rzadko jednak opisywali je jako „radość” czy „ekstazę”, a kilka osób przejawiających najwyższą częstość samodrażnienia nie umiało wytłumaczyć dlaczego wciąż naciskali dźwignię.

    Pacjenci, u których elektrody znajdowały się w obszarach, których stymulacja wywoływała unikanie naciskania dźwigni, określali swoje wrażenia w zakresie od niejasnego poczucia strachu do przerażenia.
    Zaangażowane w tym doświadczeniu układy mózgu to układ nagrody (zdobywania) oraz układ kary (unikania)

    #gruparatowaniapoziomu #ciekawostki
    pokaż całość

  •  

    Pamięć

    Jedną z podstawowych czynności ośrodkowego układu nerwowego jest przechowywanie śladów po odebranych bodźcach, czyli ich zapamiętywanie. Czynność ta umożliwia zmianę zachowania dzięki zdobytemu doświadczeniu. Jest to zdolność do uczenia się.

    Przechowanie śladów po odebranym bodźcu, na krótki czas — kilkudziesięciu sekund do kilkudziesięciu minut, stanowi pamięć świeżą, czyli krótkotrwałą (short term memory).

    Warunkiem trwałego zapamiętywania, czyli pamięci trwałej (long term memory), jest konsolidacja pamięci.

    W czasie procesu konsolidacji następuje około 100-krotne zmniejszenie informacji zapamiętanej w stosunku do informacji w pełni percepowanej.
    U człowieka w ciągu doby, w czasie której 16 godzin przypada na czuwanie, percepowanych jest średnio 20 bitów informacji na sekundę, czyli około 1 x 1016 bitów informacji na dobę.

    Czynności związane z pamięcią trwałą przebiegają w czterech fazach:
    • zapamiętywanie bodźców,
    • przechowywanie śladów pamięciowych,
    • przypominanie śladów pamięciowych ,
    • rozpoznawanie nowych bodźców przez ich porównanie z poprzednio zapamiętanymi bodźcami.

    Pamięć trwała dzieli się na pamięć proceduralną i opisową.

    Pamięć proceduralna związana jest z uzyskiwaniem wprawy (skills) w wykonywaniu czynności ruchowych, ułatwianiem w ich wykonywaniu (priming), warunkowaniem (conditioning) i z innymi czynnościami związanymi z zapamiętywaniem.
    Pamięć opisowa to słowne opisywanie zapamiętanych słów i faktów.

    #ciekawostka
    Nie zawsze do nauki potrzeba spokojnego i cichego miejsca. Okazuje się, że do pewnego stopnia głośniejsze i zróżnicowane otoczenie - na przykład kawiarnia - pozytywnie wpływa na efekty podejmowanych wysiłków. Im więcej różnorodnych bodźców z zewnątrz, tym więcej uwagi potrzeba do skoncentrowania się na zapamiętaniu wybranych informacji i - w konsekwencji - lepsze rezultaty.

    #gruparatowaniapoziomu #ciekawostki
    pokaż całość

  •  

    Trochę więcej o temperaturze

    Komfort cieplny (czyli sytuacja, gdy nie jest ani za ciepło, ani za zimno) zależy nie tylko temperatury otoczenia i płci, ale także od ruchu powietrza, wilgotności, stopnia zmęczenia, a nawet kolorów otoczenia, w jakim przebywamy. Zależy także od tego, czy jesteśmy w spoczynku, czy w ruchu, od diety, pory roku i od naszego wieku.

    Uśredniając to wszystko, komfort cieplny odczuwamy w temperaturach od 20 do 25 st. C. Dlaczego nie przy 36,6 st. C? Przez nasz wewnętrzny „piec”, czyli reakcje spalania węglowodanów i tłuszczów.

    Wytwarzają one dużo ciepła, którego organizm musi się pozbyć – inaczej jego temperatura zacznie niebezpiecznie rosnąć. Wymiana energii jest optymalna, gdy otoczenie ma niewiele ponad 20 st. C. Przy temperaturze 36,6 st. C organizm musi włączać awaryjny system chłodzenia, czyli pocenie się.
    Natomiast gdy temperatura otoczenia spada poniżej 20 st. C mięśnie zaczynają drgać, wykonując pracę, co podnosi temperaturę ciała.

    Temperatury ciała człowieka
    • 30°C ciężka hipotermia (stan zagrożenia życia): przestają działać enzymy komórkowe, co prowadzi do niewydolności wielu narządów
    • 35°C hipotermia
    • 36,6°C przeciętna temperatura u zdrowego człowieka
    • 37,5 °C gorączka
    • 41,1 °C hiperpireksja (stan zagrożenia życia): temperatura jest tak wysoka, że uszkadza białka w naszych komórkach

    #ciekawostka
    Przy ekstremalnych temperaturach nasze termoreceptory trochę się gubią. Gdy włożymy rękę do bardzo gorącej wody, w pierwszej chwili czujemy zimno. I odwrotnie, silny mróz może nas „parzyć”. Jest to paradoksalne uczucie ciepła/zimna związane z bólem.

    #gruparatowaniapoziomu #ciekawostki
    pokaż całość

  •  

    Czucie zimna i ciepła

    Spadek temperatury skóry jest odbierany przez receptory zimna, zwane ciałkami krańcowymi Krausego. Są to splątane kłębki włókien czuciowych, o kształcie buławkowatym.

    Wzrost temperatury odbierają położone głębiej w skórze ciałka zmysłowe Ruffiniego. Znajdują się one nie tylko w skórze właściwej i tkance podskórnej, ale także w okostnej, omięsnej.

    Bodźcem progowym dla receptorów zimna jest spadek temperatury skóry o 0,004°C na sekundę w przedziale od 10 do 41°C, natomiast dla receptorów ciepła jest to wzrost temperatury skóry o 0,001°C na sekundę w przedziale od 20 do 45°C. Ciałka Ruffiniego są bardziej wrażliwe.

    Receptory ciepła i zimna odbierają wzrost lub spadek temperatury tylko wtedy, kiedy temperatura otoczenia różni się od temperatury powierzchni skóry. Przy jednakowej temperaturze powierzchni skóry i otoczenia receptory nie są pobudzane. Stan taki nosi nazwę zera fizjologicznego.

    Receptory temperatury znajdują się na całym ciele, ale nie są rozłożone równomiernie. Właśnie przez to niektóre części ciała są mniej wrażliwe na zimno (stopy), a inne bardziej (plecy).
    Innym ciekawym faktem jest to, że kobiety mają więcej receptorów zimna niż mężczyźni. To pewnie dlatego paniom jest częściej chłodno ʕ•ᴥ•ʔ

    #ciekawostka
    Na 1 cm2 skóry przypada ok. 2 receptorów ciepła, 12 receptorów zimna, 25 receptorów dotyku i aż 150 receptorów bólu.

    #gruparatowaniapoziomu #ciekawostki
    pokaż całość

    •  

      " i aż 150 receptorów bólu".

      Matko Naturo, ty suko !

    •  

      @Prospero88: @john118: bardziej człowiek ma tyle receptorów bólu żeby wiedzieć co go udziabało ile miało zębów, gdzie boli najbardziej, możesz ocenić jak duże są szkody, jakie strefy ciała chronić w pierwszej kolejności etc to są wszystko informacje przydatne do przetrwania, a jak wrzaśniesz z bólu przy okazji ostrzeżesz o niebezpieczeństwie resztę grupy, do tego tak silnie odbierany bodziec jak ból sprawia że dość szybko się uczysz czego nie odwalać* więc nie powtarzasz tych czynności. Oczywiście pomijam skrajne przypadki jak masochiści. Gdyby nie te receptory to najprawdopodobniej nie byłoby mnie ani ciebie tak że można śmiało powiedzieć:
      Dzienkujem pani natura (ʘ‿ʘ)

      pokaż spoiler *nie wiedzieć czemu zasada ta nie działa dla palców stóp gdy jesteś boso lub w sandałach, u niektórych osób nie działa również dla piszczeli, ile razy byś się nie walnął o tę szafkę i tak będzie następny ( ͡° ʖ̯ ͡°)
      pokaż całość

    • więcej komentarzy (17)

  •  

    Percepcja a wrażenie:

    Percepcja to efekt zjawiska zmysłowego, na który wpływają procesy wyższego rzędu, takie jak pamięć, uwaga czy doświadczenie, ale także złudzenia optyczne czy aktualny stan emocjonalny. Można powiedzieć, że jest to sposób reagowania, odbierania i jednocześnie próba interpretacji wrażeń zmysłowych w celu zrozumienia otoczenia i przygotowania do reakcji na bodziec.

    Wrażenie to natychmiastowy efekt pobudzenia fizycznego, pierwotny i najbardziej podstawowy proces poznawczy człowieka. Powstaje na skutek działania bodźców ze świata zewnętrznego lub z wnętrza organizmu na zakończenia nerwowe.

    Możliwe jest jednoczesne odczuwanie różnych wrażeń, a wrażenia te wzajemnie na siebie oddziałują, najczęściej na zasadzie kontrastu wrażeń. Wyróżnia się:
    • kontrast następczy np. przy jedzeniu po słodkim cukierku kwaśnego jabłka, występuje wrażenie, że jest ono kwaśniejsze niż w rzeczywistości
    • kontrast współczesny np. podczas patrzenia na szary obiekt umieszczony na czarnym tle, występuje wrażenie, że jest on jaśniejszy, niż gdyby był umieszczony na tle białym

    Z wrażeniami związane są takie pojęcia jak:
    • próg podniety – minimalna wielkość bodźca, który wywołuje odczuwalne wrażenie,
    • próg różnicy – minimalna odczuwalna zmiana wielkości bodźca, która wywołuje zauważalną zmianę cechy wrażenia
    • rozpiętość wrażliwości – przestrzeń pomiędzy najsłabszym a najmocniejszym odczuwalnym natężeniem wrażenia,
    • adaptacja sensoryczna – proces stępienia lub nawet całkowitego zaniku wrażliwości na działające bodźce,
    • szczyt wrażenia – intensywność wrażenia, która bez względu na dalsze zwiększanie natężenia działającego bodźca nie ulegnie już zwiększeniu

    #gruparatowaniapoziomu #ciekawostki
    pokaż całość

  •  

    Witamina B1 - tiamina

    Wyodrębnił ją w 1911 roku z otrębów ryżowych Kazimierz Funk – polski biochemik. To on wprowadził termin „witamina” (vita – życie, amine – związki zawierające azot).

    B1 odgrywa zasadniczą rolę w procesach oddychania tkankowego, głównie w przemianie węglowodanów. Tiamina przyspiesza również gojenie się ran i wykazuje działanie uśmierzające ból.

    Dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę B1 wynosi 1,1 mg dla kobiet i 1,2 mg dla mężczyzn

    Skutki niedoboru:
    • osłabienie, zmęczenie, oczopląs, zaburzenia pamięci, koncentracji, depresja,
    • utrata łaknienia, nudności, wymioty, biegunka, ból z okolic brzucha, brak apetytu, zmniejszenie masy ciała
    • w przypadku silnej awitaminozy B1 może wystąpić choroba beri-beri, którą można poznać po bólach kończyn, osłabieniu i drżeniu mięśni oraz niewydolności układu krążenia.

    Gdy będziemy jeść normalne, dostarczając swojemu organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych, raczej nie jest możliwe doprowadzenie do niedoboru B1. Inaczej jest w przypadku nadmiernego spożywania alkoholu. Wtedy oprócz typowych skutków braku tiaminy możemy nabawić się takich chorób jak np. encefalopatia Wernickego, czyli ostrego zespołu objawów neurologicznych, spowodowanego m.in. właśnie niedoborem witaminy B1.

    Ta witamina znajduje się prawie wszędzie, głownie w mięsie i jego przetworach, produktach zbożowych i warzywach.
    Zawartość witaminy D w niektórych produktach [μg w 100g]:
    × wieprzowina 402 – 989
    × wołowina 64 – 117
    × mięso kurczaka 80 – 90
    × pieczywo żytnie 92– 192
    × kalafior 110
    × orzechy pistacjowe 820

    #ciekawostka
    Ludzie z niedoborem tiaminy często padają ofiarą komarów i innych owadów. Przyczyną jest niższy poziom substancji odstraszających owady w skórze.

    #witaminy #ciekawostki #gruparatowaniapoziomu
    pokaż całość

  •  

    Czym rózni się "widzenie dzienne" od "widzenia nocnego"?

    Widzenie fotopowe - dzienne (550nm)

    • termin oznacza pracę ludzkiego narządu wzroku w warunkach normalnych, czyli przy ilości światła wystarczającej do pełnego wykorzystania zmysłu wzroku
    • za to widzenie odpowiadają czopki (jest ich 8 milionów)
    Wyróżniamy 3 typ czopków: do fal krótkich (max czułość 440nm - fiolet), średnich (max czułość 550 - żółtawo-zielony) i długich (max czułość 570 - żółty),
    • widzenie dzienne zapewnia największą czułość w miejscu, na którym skierowany jest wzrok

    Widzenie skotopowe - nocne 510nm

    • praca ludzkiego narządu wzroku w warunkach skrajnie niekorzystnych, czyli przy znikomej ilości światła
    • w odbieraniu bodźców świetlnych biorą udział tylko pręciki (ok 120 milionów)
    • człowiek widzi świat pozbawiony barw
    • możliwe jest wtedy tylko rozrożnienie stopnia jasności danego elementu
    • spada rozdzielczość obrazu

    #gruparatowaniapoziomu #ciekawostki
    pokaż całość

  •  

    Ostatnia w zestawieniu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

    Witamina K
    Jest niezbędna do zachowania prawidłowego procesu krzepnięcia krwi. Odgrywa też rolę w gospodarce wapniowej.
    Niedobory powodują łatwość powstawania krwotoków wewnętrznych i zewnętrznych, problemy z gojeniem się ran, osteoporozę i zwiększone ryzyko rozwoju nowotworów. Jednakże niedobory występują stosunkowo rzadko.

    Zawartość witaminy D w różnych produktach [μg w 100g]:
    Jarmuż 500
    Brokuły 210
    Brukselka 230
    Wołowina 0,6
    Wątroba wołowa 104
    Jaja 50
    Masło 10-50
    Truskawki 14

    #ciekawostka
    Wpływ niedoboru witaminy K na krzepnięcie krwi odkryli duńscy naukowcy, którzy zaczęli karmić małe pisklęta beztłuszczową karmą. Ustalili, że zaburzenia były spowodowane brakiem substancji pochodzącej z lucerny pastewnej, którą nazwali witaminą K (od koagulatio – krzepnięcie).

    #witaminy #ciekawostki #gruparatowaniapoziomu
    pokaż całość

  •  

    Witamina E

    Witamina E, znana jako witamina młodości i płodności, należy do grupy związków określanych mianem tokoferoli. Jest głównym przeciwutleniaczem, który chroni ludzkie komórki przed starzeniem się. Stosowana jako dodatek do żywności o numerze E306.

    Rola:
    • działanie przeciwutleniające
    • ochrona błon komórkowych i innych lipidowych składników komórki przed atakiem rodników tlenowych
    • niedobór zwiększa ryzyko rozwoju komórek nowotworowych
    • chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem, niedobór witaminy E przyspiesza rozwój miażdżycy
    • korzystnie wpływa na układ krążenia, wspomaga pracę mięśni
    • odpowiada za wytwarzanie nasienia, dlatego jej brak może przyczyniać się do zaburzeń płodności
    • uczestniczy w przekazywaniu sygnałów nerwowych w całym ciele

    Dzienne zapotrzebowanie witaminy E to 10-30 mg, ale zwiększa się przy chorobie czy dużym wysiłku.

    Niedobór witaminy E w organizmie człowieka zdarza się bardzo rzadko. Jednakże awitaminoza może powodować: rozdrażnienie, osłabienie zdolności koncentracji, osłabienie mięśni szkieletowych, wczesne starzenie się skóry, gorsze gojenie się ran, pogorszenie wzroku, bezpłodność oraz zwiększone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

    Witaminę E pochodzącą z pożywienia trudno jest przedawkować, ponieważ jej nadmiar jest metabolizowany i wydalany z organizmu. Jednakże przyjmując wszelkiego rodzaju suplementy diety należy być szczególnie rozważnym - witamina E rozpuszcza się w tłuszczach, dlatego mimo wszystko może zostać przedawkowana.
    Tak naprawdę jedyną witaminą, której nie da się przedawkować jest witamina B12, ale o tym kiedy indziej :D

    Występowanie:
    Witamina E jest wytwarzana tylko i wyłącznie w roślinach. Jej naturalnym źródłem są różne oleje, przede wszystkim olej z kiełków pszenicy. W witaminę E obfitują także orzechy, pełne ziarna zbóż oraz zielone warzywa liściaste, w tym sałata, szpinak i kapusta. Najwięcej witaminy mają pestki dyni, nasiona słonecznika, migdały, natka pietruszki, papryka i czarne jagody.
    Wybierając olej, lepiej skusić się na nierafinowany, gdyż proces rafinacji niszczy aż 75% witaminy.

    #witaminy #ciekawostki #gruparatowaniapoziomu
    pokaż całość

  •  

    Witamina D.

    Tak właściwie jest to hormon, który jest produkowany z cholesterolu gdy skóra jest wystawiona na promienie słoneczne (UV). Z tego też powodu nazywana jest „witaminą słońca”.

    Ocenia się, że ok. 80–100% potrzebnej dla organizmu ilości witaminy D3 powinna pochodzić z biosyntezy w skórze, a tylko w niewielkim stopniu być wspomagana przez źródła pokarmowe i suplementy.
    Niestety w dzisiejszych czasach sama ekspozycja na słońce jest niewystarczająca. Na produkcję w skórze mają wpływ m.in. pora roku, zachmurzenie i zanieczyszczenie powietrza. Tym bardziej nabawić się niedoborów mogą osoby niewychodzące z piwnicy ( ͡° ͜ʖ ͡°)

    Dzienne zapotrzebowanie witaminy D (dla dorosłego człowieka) to 10 µg, poziom bezpieczny 5 µg

    Rola witaminy D:
    • ma działanie przeciwkrzywicze, pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów
    • wywiera korzystny wpływ na układy nerwowy i mięśniowy. Regeneruje neurony, zwiększa masę mięśniową i siłę mięśni. Niedobór witaminy D prowadzi do mialgii i miopatii (osłabienie mięśni i ból).
    • reguluje działanie układu immunologicznego, poprawia wydzielanie insuliny i tolerancję glukozy (ważne przy cukrzycy typu 2)
    • zapobiega powstawaniu komórek nowotworowych,

    Należy pamiętać, że trzeba wystawiać na słońce jak największą powierzchnię swojego ciała. Jeśli wystawimy jedynie twarz i ręce produkcja witaminy D będzie niewystarczająca. Również oddzielenie się od słońca szkłem lub stosowanie jakiejkolwiek ochrony przeciwsłonecznej sprawi, że będziemy produkować mniej witaminy D, lub wcale.
    Nie ma niebezpieczeństwa przedawkowania witaminy D3 w wyniku nadmiernej ekspozycji na światło słoneczne, ponieważ w takiej sytuacji nadmiar prewitaminy i witaminy jest rozkładany.
    Jednak pamiętając o szkodliwym działaniu promieni UV na skórę i planując dłuższy pobyt na słońcu, warto rozważyć opalanie bez ochrony przeciwsłonecznej przez pierwsze 10-30 minut (w zależności od wrażliwości na słońce), a następnie zastosować filtry by nie dopuścić do wystąpienia oparzeń słonecznych.

    Witamina D zostaje przechowana w organizmie przez dosyć długi czas, nawet kilka tygodni. Dlatego warto zrobić zapasy na kolejną zimę i korzystać ze słońca kiedy tylko się da ʕ•ᴥ•ʔ

    Zawartość witaminy D w różnych produktach [μg w 100g]:
    tłuszcz wątrobowy dorsza 250
    tłuszcz wątrobowy śledzia 3 500
    krewetki 3,8
    wątroba kurczaka 1,45

    pokaż spoiler Zachęcam do wychodzenia z piwnic i wyprodukowania sobie troche witaminy D :D


    #witaminy #ciekawostki #gruparatowaniapoziomu
    pokaż całość

  •  

    Pomówmy o witaminach.

    Są to związki egzogenne, niewytwarzane przez organizm, które należy dostarczyć z pożywienia aby nasz organizm funkcjonował prawidłowo. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach to A,D,E,K. Cała reszta rozpuszcza się w wodzie.

    Witamina A
    Gotowa nie występuje w produktach pochodzenia roślinnego, a jedynie w produktach zwierzęcych. Największe ilości w tranie (tłuszcz wątroby ryb morskich dorszowatych), maśle, serach tłustych, śmietanie, jajach.
    Dla ludzi głównym źródłem witaminy A są prowitaminy pochodzące z produktów roślinnych (marchew, zielone warzywa liściaste).
    Są to związki z grupy karotenoidów, a przede wszystkim grupa nienasyconych węglowodorów – karotenów (α, γ i słynny β – karoten). Inne karotenoidy, pełniące funcje prowitaminowe to niektóre karotenoidy tlenowe:
    - zeaksantyna (kukurydza)
    - luteina (żółtko jaja)
    - kryptoksantyna (barwnik roślinny, jagody).

    Dzienne zapotrzebowanie witaminy A (dla dorosłego człowieka) to 0,5 – 1 mg. Osoby długo pracujące przy komputerze potrzebują większych ilości.

    Stopień wchłaniania β-karotenu: 1/3 spożywanych ilości, z tego połowa ( a więc 1/6) może ulec przekształceniu do witaminy A, czyli: 1 mg β-karotenu to 0,167 mg witaminy A

    Rola karotenów i witaminy A
    • Działanie przeciwutleniające – antyoksydacyjne (unieszkodliwianie wolnych rodników)
    • Udział w procesie widzenia (rodopsyna) - odpowiada za prawidłowe widzenie, zapobiega kurzej ślepocie, pomaga w leczeniu chorób oczu
    • Utrzymywanie odpowiedniego stanu nabłonka skóry, utrzymuje we właściwej kondycji blonę śluzową jamy ustnej, nosa, gradła, płuc, organów płciowych i przewodu pokarmowego
    • Prawidłowy wzrost kości

    Zawartość witaminy A w różnych produktach [μg w 100g]:
    • Mięso:
    nerki wołowe 230
    wątroba wieprzowa 3 500
    wątroba wołowa 8 200
    wołowina tłusta 1 250
    • Tłuszcze:
    łój wołowy 1 400
    margaryna 20
    masło(letnie) 590
    smalec 10
    tłuszcz wątrobowy dorsza 25 000
    • Nabiał:
    jaja kurze (w całości) 350
    żółtko jaja kurzego 1 260
    mleko krowie, pasteryzowane 10
    sery twarde, żółte 250
    śmietana (30% tłuszczu) 230
    twaróg tłusty 100
    •Owoce i warzywa:
    marchew 1650
    groszek zielony 553
    szpinak 556
    morele 321
    papryka 449

    pokaż spoiler Babcia za dzieciaka miała racje, żeby jeść marchew i cieszyć się dobrym wzrokiem ʕ•ᴥ•ʔ


    #witaminy #ciekawostki #gruparatowaniapoziomu
    pokaż całość

    •  

      @fottiti: > Są to związki egzogenne, niewytwarzane przez organizm, które należy dostarczyć z pożywienia aby nasz organizm funkcjonował prawidłowo

      A czy nie czasem najlepszym źródłem witaminy D jest jej endogeneza?

    •  

      @Nartenlener: No tak, dlatego witamina D tradycyjnie zalicza się do witamin, ale jednak spełnia ona funkcję prohormonu, czyli takiej cząsteczki, która przed uwalnianiem lub w trakcie uwalniania do krążenia jest modyfikowana enzymatycznie na właściwą, aktywną cząsteczkę. Witamina D3 jest prohormonem dla hormonu – kalcytriolu.

      +: krave
  •  

    #ciekawostki
    Efekt hydrostatyczny zmienia rozkład płynów ustrojowych w organizmie przez wzrost ilości płynu, który przenika z naczyń włosowatych do przestrzeni śródtkankowej.
    Podczas zmiany pozycji z leżącej na stojącą płyny przemieszczają się do dolnych partii ciała i zmniejsza się ilość krwi powracającej do serca.
    Właśnie dlatego - jeżeli nie nastąpi aktywacja mechanizmów kompensacyjnych układu krążenia - stanie bez ruchu może spowodować omdlenie. pokaż całość

...to tylko najnowsze aktywności użytkownika fottiti

Zobacz wszystkie dodane znaleziska, komentarze i wpisy korzystając z menu powyżej.