Pozdrawiam.

  •  

    Kibuc (hebr. קִבּוּץ) – spółdzielcze gospodarstwo rolne w Izraelu, w którym ziemia i środki produkcji są własnością wspólną. Kibuce odegrały znaczącą rolę przy tworzeniu państwa Izrael i nadal odgrywają znaczącą rolę w narodowej gospodarce.

    Ideowym podłożem powstawania kibucu jest połączenie syjonizmu z socjalizmem; wśród celów funkcjonowania kibucu ważne było przekształcenie świadomości Żydów poprzez nauczenie ich pracy fizycznej na roli oraz walki w obronie wspólnoty. Mieszkańcy kibucu nie mają własnego majątku, posiadają równe prawa i obowiązki; decyzje dotyczące strategii gospodarczej i podziału dochodów podejmuje walne zebranie kibucników; ono też wybiera komitet kierujący życiem kibucu między walnymi zebraniami. Przynależność do wspólnoty jest dobrowolna.

    Kibuce jako eksperyment społeczny
    Zasady życia w kibucach przypominały w pewnym stopniu niektóre postulaty utopijnego komunizmu, choć ich założyciele nie odwoływali się do tej ideologii. Główną zasadą był brak własności prywatnej, wspólnota całego majątku, wspólnota dzieci oraz całkowita równość kobiet i mężczyzn. W tym kontekście kibuce realizowały także częściowo postulaty feminizmu i egalitaryzmu. W kibucach negowano istnienie tradycyjnych ról płciowych. W praktyce odbywało się to przez maskowanie cech płciowych za pomocą luźnego ubrania, wykonywanie tradycyjnie męskich prac przez kobiety oraz unikanie np. stosowania makijażu. Ciąża i poród były traktowane jako jedyna, narzucona przez biologię, aktywność odróżniająca kobietę od mężczyzn. Jednak wychowanie dzieci – ze względu na wspólnotę – nie było postrzegane jako rola kobieca i w założeniu miało być realizowane przez wszystkich bez względu na płeć. Unikano indywidualizacji dzieci przez sformułowanie „mój syn” lub „moja córka”. Kobiety były zachęcane do karmienia każdego dziecka w jego okresie niemowlęcym, nie tylko urodzonego przez siebie. Z tego samego względu usiłowano przekierować uczucia indywidualne – takie jak miłość między kobietą a mężczyzną czy miłość macierzyńską – na uczucia wobec wspólnoty. Indywidualizm był traktowany jako defekt moralny. Tolerowane były sformalizowane związki małżeńskie, ale bez całej rytualnej otoczki tradycyjnie im towarzyszącej.

    W dłuższym okresie system ten nie został jednak utrzymany. Obserwacje dokonane w kibucu Kiryat Yedidim pokazały, że po pewnym czasie społeczności powróciły do tradycyjnych ról płciowych. O ile w 1920 roku zatrudnienie kobiet wynosiło 50%, o tyle po 30 latach pracowało już jedynie 12% kobiet, reszta zajmowała się wychowaniem dzieci, edukacją i usługami. W kibucu Artzi w 1975 roku pracowało również 12%, z czego 9% na roli zaś 3% w zawodach przemysłowych. Mężczyźni stanowili 87% rolników, 77% pracowników przemysłowych i 99% pracujących na budowach. Kobiety z kolei stanowiły 84% pracowników w edukacji i usługach. Również w administracji kibuców z czasem kobiety przestały zajmować równy procent miejsc – 84% stanowisk zajmowali w niej mężczyźni, którzy stanowili również 71% osób zarządzających kibucem oraz 78% aktywistów politycznych. Badacze przypisywali tę zmianę podejściu młodych pokoleń, urodzonych w kibucach, które nie podzielało ideologicznego zaangażowania ich założycieli w egalitaryzm. O ile w pierwszym pokoleniu 68% kobiet wyrażało przekonanie, że macierzyństwo jest dla nich ważniejsze niż praca, o tyle w drugim pokoleniu było to już 88%. Z czasem nastąpił także stopniowy powrót do indywidualnych relacji rodziców z dziećmi a także w parach małżeńskich.

    Zmiana podejścia w stosunku do rodziny jest tym bardziej zdumiewająca, że nie był to bunt pokolenia wychowanego w tradycyjny sposób tylko pokolenia kobiet urodzonych w kibucach i wychowanych w skrajnie feministycznym środowisku, które prowadziło zinstytucjonalizowaną kontrrewolucję wobec kobiecości

    Obserwacje dokonywane w kibucach w roku 1951 nie potwierdzają teorii o czysto kulturowym uwarunkowaniu ról płciowych. Analiza zabaw dzieci wychowywanych w ściśle egalitarnym środowisku pokazała, że chłopcy częściej niż dziewczynki bawili się przedmiotami (41% do 30%), w szczególności dużymi i wymagającymi większej siły fizycznej (17% do 9%). W zabawy związane z ruchem i aktywnością fizyczną angażowało się 33% chłopców i 21% dziewczynek. Dziewczynki z kolei preferowały zabawy werbalne i związane z wyobraźnią (39% do 24%)

    #ciekawostki #wikipedia #zajebanezwiki #izrael i troche #feminizm
    pokaż całość

    •  

      @mirek-kania: Jak zwykle nie wyszło. Socjalizm wychodzi dopiero wtedy, kiedy społeczność umiera z głodu. ;) Była taka książka sci-fi w drugą stronę, Kiriyanga czy coś, gdzie ludzie z nowoczesnego, egalitarnego społeczeństwa nawiali na dziką planetę, chcąc żyć jak ich przodkowie bez medycyny i z zachowaniem tradycyjnych ról. Też nie wyszło po tym, gdy dorosło pokolenie dzieci i te dzieci przypadkiem odkryły istnienie medycyny. Inaczej mówiąc zawsze trafią się idealiści, ale rzadko przeżywają dłużej niż dwa pokolenia. Świat musi iść do przodu, ale niekoniecznie tam, gdzie chcą marzyciele. pokaż całość

      +: QBA__
  •  

    Mój mały #rozowypasek (lvl12) strasznie jara się rysunkiem i w ogóle uwielbia malować, ale to jest wg mnie nie tyle skok w twórczości jej bądź co bądź małego jeszcze łepka, co całkiem solidny sus! Mówi: wrzuć na Mirko! Zobaczymy co będzie!
    No to wrzucam.
    Dajcie małej artystce kilka plusów na zachętę.
    #sztuka #rysunek #rysujzwykopem #malyrozowymalujewzeszyciezmatmy pokaż całość

    . . . kliknij, aby rozwinąć obrazek . . .

    źródło: 20190211_213241.jpg

  •  

    Matka mi piecze schab z pieczarkami

    Żaden #rozowepaski nie zrobi takiego pysznego jedzenia co moja matka

    Piecze i słusznie to teraz idźcie na instagram łapać lajki od spermiarzy

    #przegryw #stulejacontent #oswiadczenie #chwalesie #gotowanietomojapasja #gotowanie #foodporn #bezrobocie i #bekazrozowychpaskow pokaż całość

    +: Risk960, LVLV +245 innych
  •  

    Mireczki, pijcie ze mno kompot, dzisiaj się obroniłam na 5 (。◕‿‿◕。)
    #studbaza #oswiadczenie

    źródło: fromapp.jpg

  •  

    Dwie kobiety rozmawiają o oszczędzaniu (jedzenia, rzeczy, ogólnie o ochronie planety) w samochodzie, który jeździ bez celu po mieście (mimo, że hybryda to swoje musi skopcić), naszpikowany drogim sprzętem, a do tego jednorazowe kubki. W nich kawa od sponsora.

    Przecież to jest największy festiwal hipokryzji jaki ostatnio widuję.

    Gorszy jest chyba tylko celebryta, który w telewizji śniadaniowej jest ekspertem od ekożycia a po programie odpala swojego 5 litrowego smoka i jedzie do swojej willi, której roczne koszty utrzymania są większe od małego osiedla ;) Takich to mamy oszczędnych ekspertów.

    #polska #ekologia #zalesie #logikarozowychpaskow #onet #tvn #hipokryzja
    pokaż całość

    źródło: onet.JPG

  •  

    Zaplusuj ten wpis, a ostatnia cyfra powie Ci jakim jesteś skoczkiem:
    1. Matti Hautamäki
    2. Kamil Stoch
    3. Klemens Murańka
    4. Janne Ahonen
    5. Tomasz Chada
    6. Piotr Żyła
    7. Noriaki Kasai
    8. Adam Małysz
    9. Piotr Łuszcz

    pokaż spoiler 0. Skoczek szachowy #heheszki #gownowpis #skoki
    pokaż całość

  •  

    Trochę czasu minęło bo postanowiłem przetrzymać krowę aż 60 dni

    TLDR: warto, ale przy tak małym kawałku bez chlebka się nie najesz ( ͡° ͜ʖ ͡°)

    Nie wołałem wcześniej bo nic się nie działo, przez worek mało było widać, a stwierdziłem że nie będę Was spamował.

    Po takim czasie antrykot ważył 2442 g (początkowo 3854 g)
    Z wierzchu twarda skorupa, ogólnie całe mięso zbite mocno. Na "skorupce" nie pojawiła się pleśń, kwas, jad, buzia Matki Boskiej z Guadalupe, czyli wszystko ok ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    Po rozkrojeniu zapach orzechowy. Pachnie jak ser pleśniowy, albo jak hiszpańska kiełbasa Fuet.
    Pokroiłem cały kawał na 6 steków + 2 "dupki". Na zdjęciu widać że nie są to duże steki, bo bardziej chodziło mi o sprawdzenie czy można, więc następnym razem jak największy kawałek, takie 5-6kg.
    Stek zrobiłem metodą sous vide w 57C a potem opaliłem palnikiem gazowym. Z przypraw tylko pieprz i sól. Mówię, nie bawiłem się w wykwintne robienie, tylko test.
    Zrobiłem też dodatkowo kontrolny stek z antrykotu, też 57C, pieprz + sól a potem palnik.
    W smaku sezonowany stek zupełnie coś nowego. Samo mięso delikatne, nie trzeba nic żuć. Ciężko porównać do czegoś, bo włókna nie wchodzą pomiędzy zęby, szczęką się nie mieli, a za to kubki smakowe szaleją.
    Ze ścinkami jeszcze nie wiem co zrobię. Na YT niektórzy mielą i robią burgery/gulasz/sosy

    Następny test to 5-6kg i 28dni, bo tak zaleca producent worków

    #jedzzwykopem #gotujzwykopem
    pokaż całość

...to tylko najnowsze aktywności użytkownika mirek-kania

Zobacz wszystkie dodane znaleziska, komentarze i wpisy korzystając z menu powyżej.

Osiągnięcia (4)