Mirki, ma ktoś jakąś sprawdzona recepturę na American Pilsnera? Chciałbym uwarzyć coś na kształt Golden April od Pinty :p
#piwowarstwo
Jakie drożdże polecacie do lekkiej ipy? Mślałem nad FM 52, WLP 001 albo Wyeast 1272. Spotkałem się też z opiniami, że równie dobrze sprawdza się poczciwe us-05.
#piwowarstwo
@wertychochlik: dlatego napisałem że dają fajne smaczki. Fermentowalem nimi light IPA 6blg i mam tak potężnego grapefruita że ludzie pytają ile kilo pulpy poszło na cichą:)
@nooifajnie: jak chcesz wytrawnie, to Danstar Nottingham. Zeżarły mi west coasta z 15 do 1,5 blg... Klar jak w koncerniaku, zero estrów (15->19 stopni). W 2 tygodnie było po wszystkim. Oczywiście, USy też się sprawdzają, nie mam uwag do efektów sensorycznych, najpewniejsze suchary, jakich używałem. W tym roku pobawię się z FM52, ale nie wiem, czy warto iść w płynne pokaż całość
Jak obliczacie ilość surowca do refermentacji w przypadku pilsów? Fermentacja główna w 10-12 st przez 16 dni i ponad 4 tygodnie w 2 st.
#piwowarstwo
@xnor: > po zakończonej fermentacji w naczyniu nad płynem masz głownie CO2
ile masz tam tego CO2 i jakie panuje ciśnienie w tej poduszce z gazem nad taflą brzeczki, a pokrywą fermentora? Rozumiem również, że nie otwierasz pokrywy fermentora od zadania drożdży, aż do rozlewu?
Aby w brzeczce rozpuścił się CO2 z nad tafli po obniżeniu temp. musiało by tam pokaż całość
@wygibus:
ile masz tam tego CO2
zakładając, że warka ma 20l a standardowy fermentor ma 33l i że gęstość CO2 w 20st. to około 1,8g/l, to nad cieczą masz 23,4 g CO2.
Dla 20l warki różnica w rozpuszczalności pomiędzy 2 a 20 st. to ok. 4g, więc z duuużym zapasem jest nad cieczą.
pokaż całość
Czołem, poratuje ktoś jakąś sprawdzoną recepturą na niemieckiego albo nowofalowego pilsnera? Saflagery W34/70 się nadadzą?
#piwowarstwo
@nooifajnie: zrób smasha na pilzneńskim i Mosaicu. Drożdże lagerowe każde się nadadzą, nie ma wielkiego wyboru. W34/70, S-23 czy jakieś płynne, jak tam chcesz. Zacierają wytrawnie, chmiel na +/- 35 IBU i będziesz pan zadowolony.
Czołem Mirki,
Szykuje mi się spora impreza rodzinna i planuje uwarzyć klasycznego weizena, jednak do części warki chciałbym dodać owoce. Macie jakieś propozycje? Osobiście myślałem nad grejpfrutem.
#piwowarstwo
@nooifajnie: dawałem maliny, ale jak nie chcesz mieć darmowych fontann na imprezie przez gushing to radziłbym czysty, a na dobrych drożdzach to wtedy będzie banan w płynie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Zadałem 8 tygodniową gęstwę FM52 Amerykański sen do american wheat 12 blg, start w 16C, teraz jest 18C. Niestety po ponad 3 dobach od zadania fermentacja jest bardzo mozolna (praktycznie brak skoku temperatury), drożdże zjadły 2 blg. Obstawiam słabą kondycję drożdży. Co w tej sytuacji robić? Poczekać jeszcze kilka dni, ewentualnie podwyższyć temperaturę? Czy raczej szykować już jakieś US-05 ipokaż całość
@nooifajnie: IMHO 8 tygodniowa gęstwa jest już stara i jak ci nie ruszyła z kopyta przez 3 dni to już nic z tego nie będzie. Tak jak przedmówca, dodałbym coś świeżego
@nooifajnie: Dobre piwo z tego już będzie. Dodanie nowych drożdży, w już beztlenowych warunkach, też niewiele pomoże. Jeśli zdecydujesz się dodać USy to na Twoim miejscu powtórzyłbym napowietrzenie (mimo, że na tym etapie jest to ryzykowne), ale szczerze mówiąc to za najlepsze wyjście uważam po prostu uwarzenie nowego piwa i nie marnowanie nowych drożdży i czasu na to pokaż całość
https://pl.aliexpress.com/item/32732448585.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.4cd7414bJQUt2g&algo_pvid=9ae52212-49dc-4963-9d16-23a51eec6182&algo_expid=9ae52212-49dc-4963-9d16-23a51eec6182-2&btsid=0ab50f4915895553185154189ea578&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_ pokaż całość
Cześć! Planuje w końcu kontrolować całkowicie temp. fermentacji i kupić lodówkę. Stoję właśnie przed wyborem sterownika. Dużo osób poleca ten sprzęt od Malinowego z piwo.org lub STC-1000, jeszcze inni stawiają na p&p inkbird itc308. Ma ktoś i może polecić któryś z wymienionych sprzętów?
#piwowarstwo
@paradoksik tak dokładnie, o to mi chodziło, a jeszcze zapytam, jak długi jest kabel od czujnika i gdzie ten sterownik kupowałeś? Na amazon.de?
@polsyn: wyłapałem na black Friday ze strony inkbirda. Ale to bez znaczenia gdzie kupisz, to i tak chińczyk, i tak wysyłają z Chin. Chociaż nie wiedziałem że na Amazonie to sprzedają, tu Ci nie pomogę.
Kabel do czujnika jest dość długi, półtora metra czy dwa. Sorry, ale nie chce mi się iść na taras sprawdzić :D
...to tylko najnowsze aktywności użytkownika nooifajnie
Zobacz wszystkie dodane znaleziska, komentarze i wpisy korzystając z menu powyżej.