•  

    Cześć, potrzebuję zaczerpnąć pomocy od osób ogarniających temat hormonów.
    Wizytę u endokrynologa mam najszybciej na końcówke czerwca.
    Mam 23 lata-184cm-99kg. Od trzech lat wykonuje już tylko treningi kalisteniczne o niskiej częstotliwości i spacery, ponieważ na nic innego nie mam mówiąc krótko sił.
    Nigdy nie stosowałem środków dopingujących.

    Objawy które występują od czterech lat to między innymi:
    - pogorszenie nastroju, wahania nastroju od słabego do giga słabego xd
    - fobia społeczna,
    - brak motywacji i energii do codziennych zadań,
    - codzienne psychiczne i fizyczne zmęczenie nieważne jak długo będę spał,
    - insomnia, od 2 lat wspomagam się melatoniną, ograniczyłem niebieskie światło od 18, i jest okej, ale jak nie łyknę tablety, to nawet po 12h pracy zasnę najszybciej po ~40 minutach.
    - przybranie na wadze, +20 kg w niecały rok
    - brak koncentracji,
    - wysoki poziom stresu,
    - bardzo słaba pamięć,
    - libido nie istnieje,
    - trądzik taki 3/10,

    Próbowałem wszystkich naturalnych sposobów na zmianę. Nic nie podziałało. W zeszłym roku chciałem udać się do psychiatry po diagnozę i tabletki. Kolega mówił, że wpierw powinienem przebadać sobie hormony i go posłuchałem.
    Wyszła mi za wysoka prolaktyna.

    Wyniki lipiec 2020:
    -Prolaktyna 23,41 ng/ml 4,04 - 15,20
    -Testosteron 713 ng/dl 249 - 836
    -Testosteron wolny 20,23 pg/ml 9,10 - 32,20
    -Wit.D 45,50 ng/ml 30-50 ng/ml jako optymalne.

    Wyniki marzec 2021:
    -Prolaktyna 25,74 ng/ml 4,04 - 15,20
    -Testosteron 647 ng/dl 249 - 836
    -TSH 1,780 uIU/ml 0,270 - 4,200
    -FT3 4,34 pg/ml 2,00 - 4,40
    -FT4 1,33 ng/dl 0,93 - 1,70
    -antyTPO <9,00 IU/ml 0-34 IU/ml
    -morfologia krwi wszystko w normie.
    -żelazo w normie

    Czy prolaktyna może odpowiadać aż w takim stopniu na moją jakość życia?

    Z tego co się dowiedziałem najlepszym lekiem do zbicia prolaktyny jest Dostinex, który szybko zbija ją do bardzo niskiego poziomu. Udało mi się załatwić na wtorek 6 tabletek tego leku 1mg.

    Tutaj chciałbym zapytać się was o zdanie, o to co powinienem według was zrobić?
    Poczekać na wizytę u endo, czy mogę samemu spróbować obniżyć?
    Jeśli tak to jak się do tego zabrać?
    Będę wdzięczny za każdą pomoc od osób, które się na tym temacie znają! (。◕‿‿◕。)

    #hormony #prolaktyna #mirkokoksy #silownia
    pokaż całość

    •  

      @creedthoughts napisz ile ci wyszedł estradiol. Jeśli koniecznie chcesz Dostinex to 0,125mg. Jak więcej weźmiesz to zbijesz za nisko.

      Bazując na napisanych objawach kwalifikujesz się do psychiatry a nie do endokrynologa. Nie odwlekaj tej wizyty, nie bój się tylko po prostu idź do niego. Lekko podwyższona prolaktyna nie dała by Ci tych objawów.

      Ogarniając psychiatrę unormujesz hormony. Nie ogarniając psychiatry rozchwiejesz hormony.
      pokaż całość

    • więcej komentarzy (9)

...to tylko najnowsze aktywności użytkownika quintus

Zobacz wszystkie dodane znaleziska, komentarze i wpisy korzystając z menu powyżej.

Osiągnięcia (2)