•  

    #agd #kuchnia #lazienka #pralka #piekarnik
    Będę przeprowadzać się na swoje, są jakieś meble itp ale generalnie będę chciał zrobić remont generalny.
    Jakiej firmy sprzęt polecacie? warto brać wszystko z jednej firmy? jeśli tak to co polecacie? chciałbym trochę bajerów mieć.
    Generalnie mi zależy na nowej pralce, suszarce do ubrań (zastanawiam się), lodówce, piekarniku, zmywarce.
    pokaż całość

    •  

      @MatexN: Ja w zestawie poza piekarnikiem dostałem:
      - aluminiowy ruszt
      - dwie niebieskie blachy (płytszą i głębszą)
      - parę prowadnic teleskopowych
      - czarną rurę do spustu wody
      - termosondę
      - zestaw do gotowania na parze (czyli to co na zdjęciu wyżej: naczynie żaroodporne z pokrywą i wkładem oraz rurą podłączeniową)
      - srebrny, metalowy, zakrzywiony szpikulec (chyba też od gotowania parowego, nigdy z niego nie korzystałem, wbija się go pewnie do mięsa uważając, żeby go nie rozsadziło od środka)

      Wydaje mi się, że Ty powinieneś dostać dokładnie to samo, bo Twój piekarnik to niemalże dokładna kopia mojego, tylko z nieco nowszym, atrakcyjniejszym designem.
      pokaż całość

    •  

      @MatexN: Kurde, szkoda ( ͡° ʖ̯ ͡°) Widocznie jakieś cięcie kosztów ( ͡° ʖ̯ ͡°)

      Przeczytałem w instrukcji, że tą rurkę podłączeniową poza podłączeniem do naczynia, można podłączyć również do srebrnego szpikulca, którego wbija się bezpośrednio do potrawy. Pozostaje również wspomaganie parą w obrębie całej komory.

      +: MatexN
    • więcej komentarzy (28)

  •  

    Hej wykopki, zabieram się za kupno AGD do mieszkania i mam kilka pytań odnośnie piekarników. Biorąc pod uwagi wskazówki i rekomendacje pracowników sieciówek jeszcze większy mam mętlik bo każdy mówi co innego. wiem że na Was zawsze mogę liczyć <3.

    Poszukuje opinii z praktycznego punktu widzenia:
    -czy warto kupić piekarnik parowy, czy dodatek pary faktycznie "upgraduje" potrawy?
    -czy pyroliza dobrze się sprawdza? może lepiej wkłady katalityczne, lub czyszczenie parowe?
    -czy piekarnik typu "dual cook" faktycznie nagrzewa się dużo szybciej i czy używa dużo mniej energii?

    jak macie jakieś rekomendacje na konkretne marki, konkretne modele albo jakiekolwiek porady to chętnie poczytam :)

    dzięki!

    #mieszkanie #agd #mediaexpert #mediamarkt #remontujzwykopem #urzadzajzwykopem #kiciochpyta #dom #mieszkania #mieszkaniedeweloperskie
    pokaż całość

    •  

      @gooway: Nie jestem ekspertem, nie handluję piekarnikami ani nie znam aktualnej oferty na rynku, więc ciężko jest mi cokolwiek doradzać (tym bardziej że nie znam Twoich wymagań ani budżetu). Swoje posty pisze w oparciu o wiedzę zebraną 2-3 lata temu, gdy szukałem piekarnika dla siebie i dość mocno analizowałem różnice między modelami.

      W dużym uproszczeniu, moim zdaniem warte rozważenia są jedynie trzy opcje:

      1. Zakup piekarnika tradycyjnego z pyrolizą

      2. Zakup piekarnika "częściowo" parowego z pyrolizą (nie tracisz nic względem opcji pierwszej, a zyskujesz niektóre opcje parowe które czasem mogą się przydać; jedyny minus to wyższa cena względem tradycyjnego piekarnika)

      3. Zakup piekarnika "w pełni" parowego (czyli z uwagi na ograniczenia technologiczne bez pyrolizy i z maksymalną temperaturą jedynie do 230 stopni; w zamian za to zyskujesz jeszcze więcej opcji parowych niż w wariancie 2; ten piekarnik również będzie droższy niż opcja 1)

      Generalnie przy średnim budżecie wybrałbym opcję 1, przy nieco wyższym wybierał między opcją 2 i 3 (i tu decydowałyby osobiste preferencje, tj. czy wolisz zachować pyrolizę i maksymalną temperaturę 300 stopni zadowalając się jedynie "częściowymi" opcjami parowymi - wtedy opcja 2, czy też chcesz mieć "full wypas" funkcje parowe ale kosztem pyrolizy i maksymalnej temperatury - wówczas opcja 3). Mi zależało na pyrolizie i wysokich temperaturach (m.in. do pizzy), więc postawiłem na opcję 2 i kupiłem piekarnik "częściowo" parowy, z pyrolizą i szerokim zakresem temperatur.

      Moim osobistym zdaniem zakup tradycyjnego piekarnika bez pyrolizy (a takim jest wybrana przez Ciebie Amica) nie ma sensu, skoro w podobnych pieniądzach można znaleźć coś, co zdecydowanie lepiej będzie utrzymać w czystości. O firmie się nie wypowiem, bo nie mam żadnego ich produktu, ale ja generalnie nie mam żadnych uprzedzeń do marek. TV mam Sony, zmywarkę Siemensa, pralkę LG, piekarnik Electroluxa, itp. itd.
      pokaż całość

    •  

      @gooway: Zależy od poziomu zabrudzenia komory piekarnika. Żadnego widocznego, ciemnego dymu na pewno nie generuje, natomiast w czasie czyszczenia w kuchni robi się ciepło i powstaje lekki zaduch, dlatego na czas czyszczenia należy otworzyć okno. To i tak dużo lepsze od zabaw z mocną chemią, której zapach utrzymuje się w piekarniku nawet po kilku użyciach od czyszczenia.

    • więcej komentarzy (15)

  •  

    Szukam jak największej i jak najcichszej lodówki do zabudowy. Raczej coś z nowych linii bo zawsze to jakaś ewolucja (przykładowo Samsungi z tegorocznej linii cichsze o 1-2 dB od zeszłorocznych modeli).
    Wybór zawęziłem do:
    1. Samsung BRB30715DWW - 224 chłodziarka + 74 zamrażarka, 35 dB
    2. WHIRLPOOL WHC20 T352 - 212 chłodziarka + 68 zamrażarka, odrobinę mniejsza, ale za to tylko 32 dB
    Samsung to klasa D w poborze energii, Whirlpool E, ale powiedzmy, że te kilkadziesiąt złotych w skali roku nie robi mi różnicy. Obie pełny nofrost. Czy ktoś się spotkał z tymi modelami już może (nowe modele, w internecie zero opinii)? Ewentualnie jakieś konkretne wady/zalety lodówek tych marek, coś na co jeszcze muszę zwrócić uwagę? Na ten moment skłaniam się bardziej ku Whirlpoolowi z powodu tych 32 dB.
    #agd #lodowka #cokupic
    pokaż całość

    •  

      @Drmscape2: Nie mam doświadczenia z Whirlpoolem, więc niestety nie pomogę. W innym temacie ktoś chyba narzekał na tą markę. Z drugiej strony jest do znalezienia na Wykopie także wpis z tego miesiąca z narzekaniami na lodówkę Samsunga i ich serwis gwarancyjny... ( ͡° ͜ʖ ͡°)

      Ja lodówkę kupowałem w ten sposób, że wchodziłem na strony WWW wszystkich producentów i szukałem jak najcichszych modeli (przynajmniej na papierze; otwierałem w nowych kartach strony produktowe wszystkich modeli w gamie). Dwa lata temu Liebherr miał jeden model 31 db, Whirlpool miał kilka modeli z 35 db, Electrolux tak samo (35). Inni producenci oferowali 37 db i więcej. Ostatecznie padło na Liebherra, ale gdyby i on miał minimum 35 a nie 31, to wybierałbym właśnie między Whirlpoolem i Electroluxem (bo były tańsze).

      Jak widać przez dwa lata sporo się zmieniło, więc poszperałbym dokładnie i sprawdził, czy nie pojawiły się jeszcze inne modele, które miałyby 32 db lub mniej i koniecznie kupił jak najcichszą.
      pokaż całość

    •  

      Chyba są równie ciche jeszcze jakieś

      @Drmscape2: Ok, myślałem że może znajdziesz coś jeszcze cichszego. Jak widać oferta stale się rozwija, a ja mam nieaktualne informacje sprzed dwóch lat. Kiedyś ciężko było znaleźć coś poniżej 35 db.

      Do rezygnacji z no frostu nie namawiam. Wolałem o tym wspomnieć, bo zdarzają się wpisy ludzi, którzy na to rozwiązanie narzekają (piszą że ich lodówka co chwilę piszczy, jęczy, syczy, itp. itd.). U mnie słychać tylko szum załączającego się od czasu do czasu agregatu. pokaż całość

    • więcej komentarzy (3)

...to tylko najnowsze aktywności użytkownika vegeciak

Zobacz wszystkie dodane znaleziska, komentarze i wpisy korzystając z menu powyżej.

Osiągnięcia (3)