Poważne pytanie: co zrobić żeby frytki nie miękły? Normalnie smażę frytki z pokrojonych ziemniaków, robią się rumiane/brązowe, wyjmuję na ręcznik papierowy żeby odsączyć z tłuszczu i przekładam do miski. Po chwili robią się miękkie. Przestają być chrupiące. Wtf?!

#kuchnia #frytki #gotowanie #fastfood
@HuGho: Trzeba się trochę najpierw z ziemniakami pobawić. Jak pokroisz ziemniaki we frytki to włóż je do zimnej wody i przemieszaj, wylej wodę, wlej świeżej wody i wymieszaj i tak 3 razy, aby pozbyć się skrobi. Potem wyłóż je na ręcznik kuchenny i dokładnie wysusz. Potem możesz smażyć. Polecają ludzie smażyć na dwa razy - pierwsze smażenie w mniejszej temperaturze około 170*C przez kilka minut aby ziemniak stracił surowość. Potem wyciągasz,
@czlowiek_z_lisciem_na_glowie
#!$%@? aż się słabo robi.

Po pierwsze - łęty ziemniaków wczesnych (bo zwykłe i późne mają uschnięte) usuwa się mechanicznie. Są do tego specjalne maszyny nazywane łęciarkami (pic. rel.)

Po drugie - łęty nie "grube" bo ziemniaki są przenawożone. Podstawą uprawy ziemniaka jest zbilansowane nawożenie bo jeśli np ziemniaka się przeazotuje to miąższ w środku będzie pustą komorą z papkowatą zawartością niezdatną do spożycia (łatwo to poznać bez przekrojenia bo jak
wojtoon - @czlowiekzlisciemnaglowie 
#!$%@? aż się słabo robi.

Po pierwsze - łęty zi...

źródło: csm_168459-10608717_02db1888fe

Pobierz
Jako psychofan frytek moim częstym rytuałem jest robienie sobie tzw. frytek zaje*istych.
Kroimy ziemniaki w paski. Wielokrotnie płuczemy wodą aż przestanie być mętna. Zalewamy je wodą z cukrem pudrem (1-2 łyżki w zależności od porcji) i zostawiamy na ok. 50 min. Następnie spłukujemy zimną wodą. Dokładnie suszymy. Dodajemy kilka kropel oleju oraz ulubione przyprawy (w moim przypadku sól, przyprawa do ziemniaków, trochę słodkiej papryki). Wykładamy na blachę z papierem do pieczenia. 200
sim0s - Jako psychofan frytek moim częstym rytuałem jest robienie sobie tzw. frytek z...

źródło: temp_file8961839588910439343

Pobierz
Szukam małego rondelka/garnka z sitkiem do smażenia frytek. Są nieraz osobne sitka "do serwowania frytek", ale producenci nigdzie piszą magicznej frazy "do smażenia frytek". Na allegro ciężko coś spasować, żeby było tanio i kompatybilnie. Moje oczekiwania to:
- usmażenie garści frytek w ~300-400ml oleju
- do stówy max

moje obawy to:
-czy to w ogóle ma sens
- czy to w ogóle możliwe

PS. Nienawidzę wyławiać frytek z patelni, stąd ten pomysł
cezeterson - Szukam małego rondelka/garnka z sitkiem do smażenia frytek. Są nieraz os...

źródło: temp_file206417255749297077

Pobierz
Baobab wrócił do złych nawyków żywieniowych. O ile ostatnio na relacjach instagramowych pokazywał, że je zdrowe zupki rosołowe u Chińczyka lub domowe i smaczne obiadki od matuli tak teraz z powrotem zajada się fastfoodami. Wczoraj przykładowo spożył kebaba bożego na talerzu z frytkami i surówką. do tego miał tłuste sosy na bazie majonezu plus popijał to wszystko piwem. Czy zdoła się opanować i na nowo spożywać tylko zdrowe posiłki?
#baobab #danielmagical #
MILIARDER_007 - Baobab wrócił do złych nawyków żywieniowych. O ile ostatnio na relacj...

źródło: baobab piwo kebab

Pobierz
@Invisiblinio: to tak ma być. Cechą charakterystyczną frytownicy jest to, że źródło ciepła jest oddalone od resztek, które opadają na dno. Ja robisz fryty w garnku, to źródło ciepła przykładasz na spód, czyli tam gdzie opadają te wszystkie małe kawałki żarcia i szybko się przypalają. Dlatego ludzie wymyślili frytownicę( ͡° ͜ʖ ͡°)