Cześć!
Odpalam kanał kulinarny po godzinach. Narazie będzie tylko format szortów, ale docelowo mam zamiar wrzucać też 5-10 minutowe filmy do obejrzenia przy obiadku. Moim celem jest publikowanie raz w tygodniu przepisu na kulinarny klasyk w wydaniu jak najbardziej zbliżonym do oryginalnego przepisu (jeśli taki istnieje). Chcę pokazać wam przepisy efektowne ale proste, aby prawie każdy mógł je ogarnąć.
Możecie śledzić mnie na:
YT: https://www.youtube.com/@KlasykiKuchniSwiata
oraz
Instagramach: https://www.instagram.com/KlasykiKuchniSwiata

Na pierwszy ogień wjeżdża
TheOnlyStiffMaster - Cześć!
Odpalam kanał kulinarny po godzinach. Narazie będzie tylk...

źródło: KlasykiKuchniSwiata - CARBONARA

Pobierz
Dzisiaj piąteczek #piatunio, i jeszcze wpadła premia od szefa w fabryce azbestu, za to że straciłem palec na tokarce, ale sztywniutko trzymałem mordę jak wjechała inspekcja pracy.
Postanowiłem sobie z tej okazji ugotować coś specjalnego na kolację, żeby godnie celebrować te wydarzenie. Postawiłem na bardzo modną w tym sezonie kuchnię fusion podlasko-toskańską.
Na talerzu dzisiaj zatem zimne nóżki, ale z włoskim akcentem w postaci sosu balsamicznego z modeny. Wszystko to otoczone
dariusz44 - Dzisiaj piąteczek #piątunio, i jeszcze wpadła premia od szefa w fabryce a...

źródło: piedi freddi con aceto balsamico di Modena

Pobierz
Mircy, poratujecie sprawdzonym przepisem na chrupiące gofry? ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
W necie jest tego tyle, że nie chcę już brać kolejnego i się wkurzać, że coś totalnie tam nie gra.
Najlepsze jakie zrobiłem były z tego komentarza na mirko, ale taka ilość masła spowodowała, że nawet mnie zemdliło po zjedzeniu jednego,
Machinae_Supremacy - Mircy, poratujecie sprawdzonym przepisem na chrupiące gofry? ( ͡...

źródło: 52594518-v-1500x1500

Pobierz
@sylwke3100

Kiedyś po necie latało info z jakieś amerykańskiej strony z artykułu w stylu "co zjeść będąc w Polsce", prócz oczywistych dań był tam właśnie kebab.
Więc i to dopisz.
Artykuł mógł być nastawiony na baitowanie polaków, z drugiej jednak strony oni tego u siebie prawie nie jadają (analogicznie u nas prawie brak meksykańskich fastfodów).

No i doner kebab to danie wymyślone w Niemczech przez Turka, więc to kuchnia niemiecka, w krajach
Ps: na Załężu koło przystanku Wiśniowa był ormiański kebab a teraz jest Kaukaz gril też chyba z kebabem, za czasów tego pierwszego była to istna tragedia podana z KETCHUPEM - gorszego kebaba nie jadłem.
#gotowanie #gotowanietomojapasja
Pieczone udka z kurczaka w oliwie i zamkniętym naczyniu. Pieczę wieczorem więc zostawiam do rana do wystudzenia czyli 8h.
Jak wpłynie to na smak i strukturę (chrupkość) jak:
1. po upieczeniu zostawię w wyłączonym ale nagrzanym i zamkniętym pierniku
2. w uchylonym piekarniku
3. wyjmę z piekarnika i otworzę naczynie