•  

    Mirki, planuję zrobić własne wino z jasnych winogron (małe). Szukałem w necie i w księgarniach, ale nigdzie nie ma tak "łopatologicznie" napisane krok po kroku. Chciałbym zrobić półwytrawne albo wytrawne bo słodkich nie cierpię. Mam dużo sprzętu piwowarskiego. Czytałem też, że dobra jest mieszanka 70% winogron jasnych i 30% jabłek, może w to iść?

    #wino #winiarstwo

    •  

      @Asterling: No to pytanie jak zrobić to pół/wytrawne bo wszędzie cukru na kilogramy ładują.

    •  

      @Amrap: Nie mam pojęcia ja tylko widziałem kiedyś jak wujek w garażu sobie bimber pędził xD

    •  

      @Amrap: Tak, można. Jabłka bierz z tych kwaśnych. Winogrona na wytrawne nie potrzebują cukru, albo potrzebują niewiele. Może być potrzeba troszkę kwasku cytrynowego, zależy od kwasowości całego nastawu. W trakcie fermentacji możesz próbować moszcz i w razie czego dodać trochę cukru. Drożdże przy winogronach mogą być dzikie.

    •  

      @Amrap: jak masz cukromierz to masz +10 łatwości na start. 17gram cukru na litr to około 1% alkoholu. Kupujesz drożdże winiarskie (byle nie bayanusy, chyba że lubisz mocne alkohole). Wyciskasz sok, sprwadzasz odczyt na cukromierzu, jak wyjdzie ci powyżej 10 procent to jest spoko. Jak nie to rozpuszczasz odpowiednią ilość cukru w soku i dolewasz do reszty. Potem wszystko wlewasz do baniaka z rurką i czekasz aż będzie dobre. Możesz jeszcze po ~2 tygodniach zlać żeby osadu nie było i spowrotem do baniaka żeby się wyklarowało ładnie. A co do mieszanki - jak masz dużo tych winogron to możesz nastawić 2 wina i potem samemu ocenić które lepsze ( ͡° ͜ʖ ͡°)

    •  

      @Amrap: A półwytrawne(i dalej półsłodkie i słodkie) to stopniowe dosypywanie cukru aż drożdże wszystko przerobią. SPrawdzasaz wtedy próbkę nastawu na cukromierzu. Jeżeli przez kilka dni utrzymuje się na jednym poziomie BLG(ten wskaznik na urządzeniu), to znaczy że drożdże już więcej nie pociągną i rozpuszczasz cukier aby mieć 10-30g/l na wino półwytrawne (za wikipedią)

Gorące dyskusje ostatnie 12h