Aktywne Wpisy
UWAGA! NAGRODY DO WYGRANIA - DOŁĄCZ DO WYZWANIA #orlenbikechallenge
Czołem Wykopowicze,
przychodzimy do Was z rowerowym wyzwaniem #orlenbikechallenge, które odbędzie się w okresie 19.04-19.05. Na czym polega:
Od 19.04 do 19.05 rejestrujecie swoje przejazdy rowerowe poprzez rowerowyrownik i dodatkowo oznaczacie tagiem #orlenbikechallenge.
Wyzwanie dzielimy na cztery etapy i po każdym z nich nagradzamy dwóch uczestników, którzy skompletują największą liczbę kilometrów oraz jedną osobę, która zamieści najciekawszy naszym zdaniem wpis oznaczony
Czołem Wykopowicze,
przychodzimy do Was z rowerowym wyzwaniem #orlenbikechallenge, które odbędzie się w okresie 19.04-19.05. Na czym polega:
Od 19.04 do 19.05 rejestrujecie swoje przejazdy rowerowe poprzez rowerowyrownik i dodatkowo oznaczacie tagiem #orlenbikechallenge.
Wyzwanie dzielimy na cztery etapy i po każdym z nich nagradzamy dwóch uczestników, którzy skompletują największą liczbę kilometrów oraz jedną osobę, która zamieści najciekawszy naszym zdaniem wpis oznaczony
KRZYSZTOF_DZONG_UN +473
Dzisiaj zrobiłem całkiem fajny biały sos z papryczek Habanero White, więc podzielę się przepisem. Sos z założenia nie miał być BARDZO ostry, gdyż robiłem go z myślą o swoim #rozowypasek, której żal mi było oglądać jak wykręcało ją we wszystkie strony, gdy próbowała sosów, które na co dzień ja jadam.
Co potrzebujemy:
- 15 sztuk Habanero White - ja użyłem malutkich papryczek wielkości dosłownie 1,5cm - 2cm.
- 1 trochę większa cebula
- 2 białe papryki słodkie
- 5 plastrów ananasa z puszki, są różne wielkości, ja użyłem takich o średnicy ok 7cm
- woda z puszki ananasa też się przyda
- 3 łyżki soku ze świeżo wyciśniętej cytryny
- 1/4 szklanki octu jabłkowego (nie mylić ze spirytusowym, który dramatycznie zmieni smak sosu w tą złą stronę)
- 2-3 łyżki świeżo startego imbiru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Jedziemy:
1. Kroimy cebulę i paprykę na małe kawałki.
2. Wlewamy na rozgrzaną patelnię 2 łyżki oliwy po czym wrzucamy pokrojoną cebulę z papryką, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem i smażymy na średnim ogniu ok. 10min, aż obie zmiękną.
3. Ładujemy do blendera (ja używam pojemnikowego z ostrzami na dole):
- podsmażoną paprykę z cebulą
- papryczki Habanero White
- ocet
- sok z cytryny
- imbir
4. Blendujemy wszystko wstępnie około minuty.
5. Wrzucamy ananasa, dodając 2-3 łyżki wody z jego puszki, blendujemy dalej na konsystencję sosu. I teraz zalezy od upodobań, ja wole sos średnio gęsty, który nie rozlewa mi się po mięsie czy kanapce, taki wystarczający żeby można było go sobie dozować z butelki.
6. Wlewamy zblendowaną całość do małego garnka i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 20min. Ten etap jest bardzo ważny, tutaj wszystkie składniki się ze sobą przegryzają.
7. Próbujemy do smaku, można dodać wedle upodobań soli, pieprzu ewentualnie wody jak sos się za bardzo zredukuje.
8. Po gotowaniu przecieramy sos przez drobne sitko, pozbędziemy się pestek i niepotrzebnych skórek z papryki.
9. Przelewamy do butelek czy tam słoików i #!$%@?.
Sos jest świetny w smaku, wygląda rewelacyjnie. Bardzo czuć aromat i smak Habanero oraz egzotykę ananasa, przegryza się też przyjemnie imbir. Wręcz idealny na początek. Jest ostry, ale nie wybitnie, to już regulujemy ilością papryczek, z ilością podaną w tym przepisie, piecze jeden raz. Żałuję, że nie miałem więcej Habanero White bo bym zrobił też sobie ale mocniejszą rakietę ( ͡° ͜ʖ ͡°) Smacznego!
#gotujzwykopem #chili #chilihead #ostresosy i #goomowesosy
Komentarz usunięty przez moderatora