• Wykop.pl
  • Wykopalisko 578
  • Hity
  • Mikroblog
  • Szukaj
  • Dodaj
  • Zaloguj się
    • lub
    • Zaloguj przez Facebook
    • Nie masz konta? Zarejestruj się.

Mikroblog :

• wszystkie wpisy
    • aktywne
    • gorące dyskusje
    • ulubione
    •  
      Kain_to_Charlie_a_Delta_to_Kain 5 lat 4 mies. temu

+26

Pamiętacie grono? Korzystał ktoś? Założyłem tam konto koło 2005 roku i tak do 2008 było wręcz zajebiście. W sumie to był mój pierwszy portal społecznościowy i do teraz uważam jego ideę za całkiem fajną. Rejestracja tylko po otrzymaniu zaproszenia od znajomych. Wszyscy pod nickami, raczej bez nazwisk. Kto chciał to pisał różne informacje o sobie. Ludzie ochoczo wrzucali bogate galerie zdjęć. No i grona, czyli dyskusje - muszę przyznać, iż były źródłem wielu ciekawych informacji, jak i ogólnych rozmów i przemyśleń.
      Dla mnie grono było na swój sposób elitarne - tylko specyficzni ludzie mieli tam konto, nie było tam miejsca na typową masówkę, jaka chwilę potem zrobiła się na świeżo powstałej naszej-klasie. Byli tam szeroko rozumieni zajawkowicze, ale także i sporo bananowej młodzieży.
      Po 2008 roku to już w zasadzie równia pochyła na dno i tyle.

#kiciochpyta #przemysleniazdupy #grononet #grono #internet #socialmedia

źródło: gr.png

+: l...........e, szybieponton +24 innych
      • udostępnij
        • Facebook
        • Twitter
        • Link
      ‹ embed ›
      •  
        panjan1111 5 lat 4 mies. temu

0

Dla mnie grono było na swój sposób elitarne - tylko specyficzni ludzie mieli tam konto, nie było tam miejsca na typową masówkę

@Kain_to_Charlie_a_Delta_to_Kain: Pamiętam, że miałem z tysiąc zaproszeń do grona. Nigdy się tam nie zarejestrowałem, a wszystko co było związane z tym portalem i przychodziło mi na skrzynkę traktowałem jako spam( ͡° ͜ʖ ͡°)

• udostępnij
          • Link
      •  
        jestemkrolowafrancji 5 lat 4 mies. temu

0

@Kain_to_Charlie_a_Delta_to_Kain: byłam tam! Dzięki tej stronie poznałam jedną z najwspanialszych osób na świecie, z którą mam kontakt do dziś :). Było bardzo minimalistycznie, ale to mi w pełni odpowiadało, bez zbędnych pierdół i bajerów. Szkoda, że tak potoczył się los grona, bo naprawdę miło wspominam.

• udostępnij
          • Link
      •  
        rozowy__pasek 5 lat 4 mies. temu via MirkoWP

+2

@Kain_to_Charlie_a_Delta_to_Kain: Teraz elita Internetu jest na wykopie( ͡° ͜ʖ ͡°)

+: CortesHernan, Czarcz
        • udostępnij
          • Link
      •  

0

@rozowy__pasek: > Teraz elita Internetu jest na wykopie( ͡° ͜ʖ ͡°)
        Świeć Panie nad duszą tego narodu ( ͡° ͜ʖ ͡°)

• udostępnij
          • Link
      •  
        g.....5 5 lat 4 mies. temu

+3

@Kain_to_Charlie_a_Delta_to_Kain: też pamiętam. kumpel mnie zaprosił w 2005 roku i początkowo nie widziałem zastosowania. wszystko zmieniło się, gdy poszedłem na studia. pamiętam ten surowy design sprzed 2007 roku. Potem dla serwisu było lepiej, bym większy, ale nie masowy. Oparł się merytorycznie Naszej Klasie, ale nie fejsowi.

W okolicach 2008 roku zaczęła wychodzić coraz większa głupota właścicieli, a słynne skopiowanie fejsa w 2009 pogrzebało serwis. Potem robiono coraz większe problemy użytkownikom. Wówczas już skasowałem konto.

W okolicach 2011 roku pojawiłem się znów. Zadzwoniłem do Xevina i spytałem się o możliwość odzyskania konta. Podałem maila, zapamiętane hasło (nigdy go nie zmieniłem od 2005 roku) i udało się. Wszystko, poza danymi osobowymi było na miejscu. O KURWA! Gasnące Grono obserwowałem do samego końca, a gdy umarło opublikowałem kilka notatek na Wiadomości24

+: filiprock, g.......................k +1 inny
        • udostępnij
          • Link
      •  
        matixrr 5 lat 4 mies. temu

+2

Komentarz usunięty przez moderatora

+: jestemkrolowafrancji, memforis
        • udostępnij
          • Link
      •  

+2

@matixrr: ja odsyłam Ciebie na blog Kurasińskiego żebyś poczytał wywiady z "Bronkiem" i Lisem, którzy Grono.net zakładali

+: matixrr, memforis
        • udostępnij
          • Link
      •  
        janeeyrie 5 lat 4 mies. temu

+4

@Kain_to_Charlie_a_Delta_to_Kain: Używałam, pamiętam, że zaproszenie wysłał mi kolega właściciela grona, dzięki czemu miałam elitarny, trzycyfrowy numer. ;) Do czasu było bardzo fajnie, mam wrażenie, że ludzie, którzy się tam rejestrowali mieli jedną wspólną cechę - posiadali osobowość. Nawet lektura głupich profili była ciekawa, bo pisało się rzeczy przemyślane i z sensem, a nie jakieś banały typu "jestem jaki jestem". Szczególnie miło wspominam grona tematyczne, ludzie byli naprawdę pomocni, złośliwe komentarze praktycznie się nie pojawiały (całkowite przeciwieństwo np. wykopu, gdzie głównym celem 99% komentarzy jest dogryźć komuś). Poznałam wtedy parę fajnych osób, z którymi do dziś w realu się przyjaźnię (jedną z nich miałam okazję spotkać dopiero po latach, bo mieszka na innym kontynencie). Ogólnie mam wrażenie, że wczesny internet właśnie był przyjaznym miejscem, np. IRC czy ówczesny usenet, gdzie można było spotkać ludzi inteligentnych i myślących nieszablonowo, ale przeważnie otwartych i życzliwych; takich, z którymi można było czatować godzinami i nigdy się to nie nudziło, bo faktycznie mieli coś do powiedzenia. No ale te czasy minęły bezpowrotnie.

+: g.....5, jestemkrolowafrancji +2 innych
        • udostępnij
          • Link
      •  
        z........c 5 lat 4 mies. temu via MirkoWP

+1

@Kain_to_Charlie_a_Delta_to_Kain:
        Gdzieś tak w latach 2007-2009 prawie wszyscy młodzi z Warszawy mieli tam konto, więc elitarne to nie było.

+: g.......................k
        • udostępnij
          • Link
      •  

+3

@zawodowiec: @janeeyrie: @matixrr: @Kain_to_Charlie_a_Delta_to_Kain: @jestemkrolowafrancji: @panjan1111: Grono w 2006 roku

źródło: Przechwytywanie.PNG

+: jestemkrolowafrancji, g.......................k +1 inny
        • udostępnij
          • Link
      •  
        KRCZVSK 5 lat 4 mies. temu via Android

+1

Pozdrawiam #poezja na grono! #pdk

+: jestemkrolowafrancji
        • udostępnij
          • Link
      •  
        Buniu 5 lat 4 mies. temu via Android

+1

@Kain_to_Charlie_a_Delta_to_Kain: grono upadlo bo zostało sprzedane, podovnie jak Gadu Gadu kilka dni temu

+: g.....5
        • udostępnij
          • Link
      •  
        pijanstwo 5 lat 4 mies. temu via Android

+1

@Buniu: Upadło nie dlatego, że zostało sprzedawane, a dlatego że facebook przejął klientelę.

+: g.....5
        • udostępnij
          • Link
      •  
        gaska 5 lat 4 mies. temu via Android

+1

@Kain_to_Charlie_a_Delta_to_Kain: Jasne, grono było świetne. Miałam konto gdzieś od 2006. Potem chyba zrezygnowali z zaproszeń z tego co kojarze. Miałam nawet koszulkę z moim gronowym id, wygrałam e jakimś konkursie.

+: PrzecineQ
        • udostępnij
          • Link
      •  

+1

@panjan1111: Fakt, troche spamowali, zwłaszcza na sam koniec.
        @jestemkrolowafrancji: no to podobnie w sumie :)
        @gmm2005: święte słowa, zgadzam się chyba z wszystkim co napisałeś > dzić coraz większa głupota właścicieli, a słynne skopiowanie fejsa w 2009 pogrzebało serwis. Potem robiono coraz większe problemy
        @matixrr: Ok, jak dojdę to siebie to ogarnę sobie, thx

trzycyfrowy numer. ;)
        @janeeyrie: szacun ( ͡° ͜ʖ ͡°) Fakt, no właśnie osobowość... cięzko mi to było opisać w moim poście, ale niziny intelektualne też tam nie zaglądały. No chyba że czarne owce w towarzystwie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
        @zawodowiec: No, a 2005-2007? ;) Potem to już masówka, ale fakt, ze w W-wie to chyba najmocniej działalo. U mnie w mieście pozostało trochę "alternatywne" bądź elitarne właśnie.
        @gmm2005: (。◕‿‿◕。)
        @gaska: :) a ja gronowładnego (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)

• udostępnij
          • Link
      •  

+1

@KaintoCharlieaDeltatoKaintoCharlieaDeltato_Kain:
        W Warszawie to nawet każda linia autobusu miała swoje grono tematyczne ;)

+: Kain_to_Charlie_a_Delta_to_Kain
        • udostępnij
          • Link
      •  

0

@zawodowiec: na #facebook również są

• udostępnij
          • Link
      •  

0

@gmm2005:
        Nie mam FB :(

• udostępnij
          • Link
      •  

+1

@Kain_to_Charlie_a_Delta_to_Kain: sporo jest w powiązanych do: http://www.wykop.pl/link/2832327/xevin-investments-wskrzesi-gadu-gadu/

• udostępnij
          • Link
      •  
        kinnow 5 mies. temu

0

@Kain_to_Charlie_a_Delta_to_Kain: grono poniekąd wróciło, zerknij na www.onorg.co ; wraz z Wojtkiem Sobczukiem reaktywujemy dawne, niezawodne wartości grona, jednocześnie unikając dawnych błędów i wychodząc na przeciw temu obecnemu social mediowemu bałaganowi. W ramach jednej ze społeczności, które u nas są sami z sentymentu poszukujemy dawnych gronowiczów, także jak masz ochote wpaść, sprawdzić, współtworzyć na nowo - odzywaj się - dalej obowiązuje zasada invite-only ;) Każda społeczność to odrębny świat, ludzie treści, wewnętrzne grupy tematyczne a user moze należeć do wielu społeczności.

• udostępnij
          • Link

Gorące dyskusje ostatnie 12h

jaroty 9 godz. temu

+965

Zaplusuj pieniężne kitku, żeby już więcej nie zabrakło ci pieniążków (づ•﹏•)づ

odpowiedzi (10)

lolek9716 10 godz. temu

+721

Jednak aktualne
      #spacex

odpowiedzi (7)

Aokx 7 godz. temu

+626

odpowiedzi (15)

• pełna lista

Wykopalisko

• Biblioteczka KoLibra - lista lektur dla nowej prawicy Biblioteczka KoLibra - lista lektur dla nowej prawicy 92
    • Sześć procent od wartości smartfona - państwowy podatek dla prywatnej instytucji Sześć procent od wartości smartfona - państwowy podatek dla prywatnej instytucji 88
    • Julka się śmieje z dyskryminacji heteroseksualnych mężczyzn Julka się śmieje z dyskryminacji heteroseksualnych mężczyzn 334
    • Popularny lek IZOTEK zmienia ostrzeżenie.Płód zastąpili „dzieckiem nienarodzonym Popularny lek IZOTEK zmienia ostrzeżenie.Płód zastąpili „dzieckiem nienarodzonym 80
    • Prokuratura trzyma otwarty parasol nad ludźmi władzy Prokuratura trzyma otwarty parasol nad ludźmi władzy 66
    • "Już nie trzeba się jego bać!", czyli jak politycy i eksperci zmieniali zdanie "Już nie trzeba się jego bać!", czyli jak politycy i eksperci zmieniali zdanie 77
    • Rekompensaty za podwyżki prądu, .... to była "kiełbasa wyborcza" Rekompensaty za podwyżki prądu, .... to była "kiełbasa wyborcza" 78
    • "Nie trzeba się jego bać!" - jak politycy i eksperci zmieniali zdanie nt. COVID "Nie trzeba się jego bać!" - jak politycy i eksperci zmieniali zdanie nt. COVID 55
    • Od twarzy walki z pandemią, po twarz afer. Rok Łukasza Szumowskiego Od twarzy walki z pandemią, po twarz afer. Rok Łukasza Szumowskiego 69
    • Remaster Faraona nadchodzi Remaster Faraona nadchodzi 48

Reklamy Google

Przydatne linki

• Idea Wykopu
    • Regulamin
    • Reklama
    • Blog
    • Polityka prywatności
    • Informacja o cookies
    • Pomoc i FAQ
    • Kontakt
    • Archiwum
    • Ranking użytkowników
    • Osiągnięcia
    • Tagi
    • Dodatki
    • Dla programistów
    • Wykop Poleca
    • Quiz
    • Zamów koszulkę
    • wykopane
    • wykopalisko
    • komentarze

Chmura tagów

hardware humor internet technologia rozrywka nauka programowanie software sztuka 4konserwy bekazpisu ciekawostki covid19 ekonomia europa finanse geopolityka gospodarka hahard heheszki historia koronawirus kultura medycyna motoryzacja pieniadze policja polityka polska prawo samochody sport swiat usa zainteresowania zdrowie

Drogi Wykopowiczu

w załączonym linku do Polityki Prywatności przypominamy podstawowe informacje z zakresu przetwarzania danych osobowych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszego serwisu. Zamykając ten komunikat (klikając w przycisk “X”), potwierdzasz, że przyjąłeś do wiadomości wskazane w nim działania.

Polityka plików cookies

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.