Wpis z mikrobloga

SKŁADNIKI

7 jaj, w temp. pokojowej
1 szklanka (200 g) cukru
1 szklanka (144 g) mąki pszennej
1/3 szklanki (50 g) mąki ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE

Dno formy o średnicy ok. 25-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować i nie wykładać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).
Białka ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce cukier cały czas dokładnie ubijając. Wciąż miksując dodawać stopniowo żółtka. Ubijać jeszcze przez około 5-10 minut aż piana będzie bardzo puszysta i gęsta. Im dłuższe ubijanie tym lepiej.
W trzech partiach dodawać przesianą mąkę pszenną razem z mąką ziemniaczaną, za każdym razem miksować krótko na małych obrotach miksera do połączenia się składników na jednolitą masę.
Masę wyłożyć do formy i wstawić do piekarnika. Piec przez 32 minuty, od razu wyjąć z piekarnika. Po ok. 15 minutach studzenia przewrócić do góry dnem i tak odłożyć do dalszego studzenia na ok. pół godziny

KREM BUDYNIOWY

3 opakowania budyniu waniliowego
4 szklanki mleka
1 tabliczka białej czekolady

Jedną szklankę mleka zagotować z białą czekoladą, mieszać aż do jej całkowitego rozpuszczenia. Dodać wymieszane budynie w 3 szklankach mleka. Dolewać i mieszać. Masa ma być gęsta ale gładka. Odstawić do wystygnięcia.

DODATKI:
białe michałki
wafelki kokosowe
wiórki kokosowe
kuleczki zbożowe Delecta DEKORADA

Biszkopt przeciąć na pół. Gumową łopatką-kopystką wyłożyć część masy i rozsmarować. Ja dodałam na masę pokrojone białe michałki. Przykryłam wierzchnią warstwą biszkopta i delikatnie dociskałam.
Resztę masy rozprowadziłam po całości. Dokleiłam dookoła wafelki i do środka nasypałam wiórków kokosowych. Aby nie było tak za blado dodałam także sporą garść kuleczek zbożowych.

#tort #ciasto #gotowanie #foodporn #gotujzwykopem #gotujzmikroblogiem
ClauditteMissCooking - SKŁADNIKI

7 jaj, w temp. pokojowej
1 szklanka (200 g) cukr...

źródło: comment_U3uGjoKrVTMswVHbTrlfBnm5muYj2Tbo.jpg

Pobierz
  • 2