To musi być fake (ʘ‿ʘ)
#muricafuckyeah #usa #edukacja
Rozwiązałem .wreszcie rozwiązałem .na bazie tych dokumentów Proszę to sprawdzić .
Jeszcze raz Oświadczam
1] nie współpracowałem z SB
2] nie donosiłem nigdy na nikogo
3] nie brałem żadnych pieniędzy
4] nie dałem się złamać
.Natomiast dałem się podejść na chwyt ze zgubą pieniędzy i kontrolą wydatków .Masz miękkie serce musisz mieć twardą .
....Podpisałem dwa podobne , główne dokumenty , przy dwóch świadkach , to umożliwiło Sbeką pobieranie pieniędzy dla siebie nie dla mnie i o dziwo robili to po kolei różni i to dość długo .Ja dawno zdecydowanie zerwałem kontakty
.Musieli wykazywać że współpracuję i pisali za mnie donosy .by brać na moje konto pieniądze .
Materiały ręcznego opisu które w padały podczas rewizji i zebrane z różnych miejsc podbudowywały ich bezczelne działania ..
Kapitanie Graczyk to Pan mnie tak urządził ,a ja się zlitowałem nad Panem ..Jedno pytanie pozostaje, czy zrobił Pan to w pojedynkę czy robiliście to zbiorowo
.Panie Boże dzięki CI AMEN . lw
Były agent uwalił dekomunizację i pozwolił czerwonym dalej niszczyć ten kraj, a ty pytasz, czy to umniejsza jego roli... Historia właśnie splunęła ci w twarz, a ty dalej udajesz, że pada.
@ThorinOakenshield: gdyby nie wydazenia lat 80 ktorych byl wazna czescia moglibysmy nadal miec komune lub moglo sie skonczyc krwawa jatka. Mozesz sie ze mna nie zgadzac ale jak dla mnie to faktem jest ze walesa w 80 tych dzial jak najbardziej dla dobra kraju.
Kaczynskiemu nie, bo nie udziela sie na mirkoblogu.
@Erwos: wyslij maila lub list tradycyjny. Dla chcacego...
skończ wasc, wstydu oszczędź
@matewoosh: kolejny ktory nie rozumie znaczenia uzywanego cytatu.
gdyby nie wydazenia lat 80 ktorych byl wazna czescia moglibysmy nadal miec komune lub moglo sie skonczyc krwawa jatka. Mozesz sie ze mna nie zgadzac ale jak dla mnie to faktem jest ze walesa w 80 tych dzial jak najbardziej dla dobra kraju.
@maniac777: Są bardzo poważne wątpliwości odnośnie jego roli, nawet w tamtym okresie. A swoimi kłamstwami sam sprawia, że coraz mniej ludzi mu wierzy. Postawisz swoje pieniądze, na to, że działał wtedy tak jak mu serce kazało, a nie tak jak kazał oficer prowadzący? Skąd masz te pewność? To tylko twoja wiara.
@lechwalesa: ale Graczyków to pan szanuj.
p.s. spieprzaj Lechu do Wenezueli póki czas i jesteś blisko.
Są. Audyt Kwaśniewskiego i odnotowanie pisemne, że Lech Wałęsa gdy był prezydentem pożyczył teczki na swój temat i do tej pory ich nie zwrócił.
Chodzi o ta teczke z akcji ambasador i sad? To dowod na to ze zachowal sie niegodnie wobec dokumentow ale jeszcze nie dowod ze dal sie szantazowac.
Poza tym na podstawie tego faktu trudno powiedziec co nim kierowalo rownie dobrze mogl sie wstydzic i chciec uktyc to co robil w 1971.
@lechwalesa: więc jak Pan wytłumaczy fakt, że papiery na Pańską współpracę datowane są na lata 70-76 kiedy jeszcze nic Pan nie znaczył (sb nie miało więc na Pana takiego parcia) skoro dokumenty są dość ściśle skatalogowane oraz oznaczone co praktycznie wyklucza możliwość dodania nowych papierów pomiędzy obecne bez przerabiania wszystkich teczek powstałych od daty tego podrobionego dokumentu do dnia w którym ktoś chciałby go "dołączyć"? Poza tym jak Pan odniesie się do tego, iż wypożyczał Pan na przestrzeni Pańskiej prezydentury jak i później akta powiązane z TW Bolek a następnie nie zwracał wszystkich tomów (choć i w tych zwróconych doliczono się licznych braków po Pańskim "wglądzie" w nie)?
@komitet_figli: Hmmm... można to wziąć pod uwagę,ale w tym momencie ,rzuca się w oczy cyt" ktoś dyktował" więc czy to były słowa Wałęsy? Nie zrozumcie mnie źle,nie bronię,nie neguję niczego,staram się na "chłodno" analizować to co się dzieje. Być może współpracował,może nie,nie wiem . Chciałbym tylko zauważyć ,że czasem trzeba -udawać współpracę z "wrogiem" ,aby coś osiągnąć,a Wałęsa osiągnął tego nikt nie może negować,oczywiście z całym sztabem odważnych ludzi,którym również należy się najwyższy szacunek. Porównajmy to do Kuklińskiego,ile lat był wysokim oficerem w PRL-u ,a jednocześnie Wspaniałym człowiekiem walczącym z komuną (czytaj :agentem USA) legendą i człowiekiem godnym podziwu za Jego odwagę. Jeszcze jedna sprawa: dlaczego ta sprawa wypłynęła teraz za obecnych rządów?
@maniac777: tylko, ze mnie Kaczynski nie interesuje. Interesuje mnie Wałęsa, człowiek, który obalił komunizm byłym prezydentem Polski, a teraz okazuje się, że to kapuś i marionetka komunistów... Niech odpowie jak było, dlaczego wycofał się z debaty w telewizji ? Dlaczego ta uchwała lustracyjna nie wyszła od niego, dlaczego mając w rękach władzę nie udupił SBeków?
Nie zastanawia Cię to ? Kaczor, za 3,5 roku pójdzie do wora, bo kolejny rząd zadłuża państwo i zamiast obniżać podatki to je podwyższa.
Są bardzo poważne wątpliwości odnośnie jego roli, nawet w tamtym okresie. A swoimi kłamstwami sam sprawia, że coraz mniej ludzi mu wierzy. Postawisz swoje pieniądze, na to, że działał wtedy tak jak mu serce kazało, a nie tak jak kazał oficer prowadzący? Skąd masz te pewność? To tylko twoja wiara.
@ThorinOakenshield: Jakie konkretnie? Ja mu na razie (przynajmnie do czasu ekspertyz grafologicznych) nie ufam w zakresie tego co mowi o tej teczce. Natomiast tak. Co do lat 80 tych jestem w stanie postawic kase. I wlasnie dlatego ze staram sie opierac nie na wierze, insynuacjach i przeswiadczeniach wytworzonych przez sb w "figurantach" tylko dokumentach i faktach.
@maniac777: W dokumentach dowodów na szantaż Wałęsy nie znajdziesz. Jedyny być może pozytywny okres działalności Walesy pod względem historii Polski to lata 80.
Jakie konkretnie? Ja mu na razie (przynajmnie do czasu ekspertyz grafologicznych) nie ufam w zakresie tego co mowi o tej teczce. Natomiast tak. Co do lat 80 tych jestem w stanie postawic kase.
@maniac777: No to postaw kasę. Najlepiej zagraj w totolotka, powodzenia.
@brytry: Ja widzę co innego. Gen. Kiszczak to guru o którym niektórzy nie mogą nawet wspominać. Co ma do tej sprawy PiS? Wydaje mi się, że niewiele, bo teczki opublikowała wdowa po Kiszczaku, ale dla niektórych to nazwisko wywołuje zbyt duży strach i szacunek żeby w ogóle wspominać. No i uciekasz do PiSu.
@lechwalesa: Zobaczymy co powiedzą grafolodzy.
Nie uważa Pan że portal ze śmiesznymi obrazkami jest złym miejscem by się bronić ? Lepszym byłaby debata którą sam Pan proponował, a później odwołał i groził sądem organizatorowi.
tylko, ze mnie Kaczynski nie interesuje. Interesuje mnie Wałęsa, człowiek, który obalił komunizm byłym prezydentem Polski, a teraz okazuje się, że to kapuś i marionetka komunistów... Niech odpowie jak było, dlaczego wycofał się z debaty w telewizji ? Dlaczego ta uchwała lustracyjna nie wyszła od niego, dlaczego mając w rękach władzę nie udupił SBeków?
@Erwos: Tak widze. Tyle ze to kaczynski teraz realnie rzadzi. Dlaczego nie ma slowa o ustawie lustracyjnej?
No to postaw kasę. Najlepiej zagraj w totolotka, powodzenia.
@ThorinOakenshield: Stawiam stowke przeciwko Twojej stowce. Tylko musimy ustalic jakies ramy czasowe bo bedziesz sie do usranej smierci zaslanial ze nadal czekasz az cos wyjdzie Lapiesz sie czy opierasz sie jedynie na wierze i boisz sie ze Cie zawiedzie?
@Iwtom: Wypłynęła za obecnych rządów, bo nie wypłynęła wtedy, kiedy wypłynąć powinna i Nocna Zmiana o to zadbała.
Co do słów, to jeżeli Lech Wałęsa się pod nimi podpisał, to tak, są to jego słowa. I nie porównujmy Wałęsy do Kuklińskiego, bo ten pierwszy drugiemu mógłby, za ogół działalności, czyścić buty- różnica klas.
Co do jego ogromnych dokonań, to w świetle tego, że jednak był agentem bledną. Bledną i potwierdzają teorię jakoby zmiana ustrojowa była z góry ukartowana, na kilka lat przed właściwymi wydarzeniami. Z resztą, mit człowieka, który sam obalił komunizm, wśród myślących ludzi upadł już dawno.
@amath: Nie patrz na innych przez swój pryzmat. A teraz odłóż telefon, bo pani na pszyrce wpisze uwagę i tate w domu zbije.
Jak to jest, że mimo odmiennych poglądów z prawne każdym można na poziomie porozmawiać, a nagle wkracza taki gimb jak @amath i zaczyna każdego wyzywać przy okazji robiąc z siebie debila.
A co z wyjściem operacyjnym KGB na Pana, które ujawnił gen. FSB Michajłow? http://www.gazeta.ru/politics/2016/02/21_a_8086025.shtml Pan Bóg nie rychliwy ale sprawiedliwy.
@suntzu11: Myślę, że te rewelacje należy potraktować jak powyższe tłumaczenia Wałęsy. Bzdura i nic więcej. http://www.rmf24.pl/raporty/raport-teczka-tw-bolka/fakty/news-rosyjska-prasa-tw-bolek-wspolpracowal-nie-tylko-z-sb-ale-tak,nId,2149639
@lechwalesa: sprawiedliwosci stało się zadość. Niech to będzie chociaż symboliczna zemsta na tobie człowieku za to co uczyniles milionom rodaków. Piekło i tak cię nie ominie, ale na szczęście zaznasz go jeszcze na ziemi.
@maniac777: jak nie ma słowa o ustawie lustracyjnej ?
Korwin-Mikke, co kilka miesięcy o tym wspomina...
@amath: Jest sporo materiału wskazującego na to, że Lech Wałęsa współpracował z SB, teraz trzeba poczekać na opinie grafologa, LW nie chce otwartej debaty w TV, popierają go inni lewicowcy, więc coś jest na rzeczy...
@komitet_figli: Już zostałem poinformowany przez @Moderacja, że to ja tu obrażam ( xD ) przez ciebie, że zbije mnie tate i dostanę uwagę także już wszystko wiem ok ?
@matejss: zirytowałem się mocno tym co się tu dzieje ;/
@Erwos: Ja nie zaprzeczam, że faktycznie tak jest, tylko czy to daje prawo palić go na stosie bez pytania ?
@maniac777:
Bo PiS jest również kłamliwą partią... też przecież mają byłych komuchów u siebie.
Z tego co obserwuję jedyny ratunek dla Polski jest w końcu rozliczenie przeszłości, to może zapewnić Partia Korwin no i ugrupowanie Kukiz '15 wraz z wolnościowcami z Michalkiewiczem, Braunem, Kowalskim na czele.
@komitet_figli: Zauważmy jedną rzecz: teczka "Bolka" pojawia się w najbardziej sprzyjającym czasie dla p.Prezesa,dalej,wyżej ktoś w komentarzach napisał" dlaczego nikt nie pyta ,iż p. Prezes również pije wódkę z p. Kiszczakiem? Może za parę lat,po upadku obecnego rządu oczywiście,ujawni się teczka p.Prezesa... Osądzamy człowieka,nie znając Go, nie znając tego co przechodził w życiu... Pamiętam okres komuny,wiem jak było. Teraz nagle wszyscy zapomnieli w ułamku sekundy co ten człowiek dokonał,nie sam oczywiście,ale jednak zrobił to. Czy nie ważniejsze jest to iż teraz masz do wyboru 30 rodzajów szynki w markecie i piszesz z Androida? Dzięki komu ??? Ubecy wymyślili sobie ,że obalą swój ukochany ustrój? Nagle polak najbardziej rozpoznawalny na świecie(zaraz po Papieżu Św.Janie Pawle II) staje się dla nas pariasem,ubekiem,kłamcą itp... A moje porównanie do Kuklińskiego podtrzymuję,obaj zrobili dla kraju wszystko co mogli. Teraz jest debata nad zmianą nazwy lotniska imienia Wałęsy...żenada,bawmy się dalej w ten sposób,pozmieniajmy nazwy wszystkich ulic,obiektów,może nawet miast... na obecnie panującego nam P.Prezesa.
@lechwalesa: Bolek przyznaj się zdrajco wreszcie, to już jest żałosne. Szanowałem Cię wcześniej, teraz jesteś dla mnie nikim.
@Iwtom: To nie Jarek, tylko Lech Kaczyński pił wódkę w Magdalence. I za obecną sytuację w kraju, należy winić wszystkich, którzy byli tam oraz przy okrągłym stole.
Zaznaczam, że pogardzam PiSem na równi z PO, czy SLD, ale nie rozumiem jednego. Dlaczego ujawnienie tego, że jednak Wałęsa mógł być TW jest łączone z PiSem? Dlaczego obrońcy Wałęsy cały czas mieszają w to PiS i Kaczyńskiego?
Stawiam stowke przeciwko Twojej stowce. Tylko musimy ustalic jakies ramy czasowe bo bedziesz sie do usranej smierci zaslanial ze nadal czekasz az cos wyjdzie Lapiesz sie czy opierasz sie jedynie na wierze i boisz sie ze Cie zawiedzie?
@maniac777: Haha! Ja będę czekał? ( ͡° ͜ʖ ͡°) To Wałęsa swoimi kłamstwami poddał w wątpliwość wszystko co do tej pory mówił. Może nigdy się nie dowiemy jak było, więc ja pozostaję ze swoimi wątpliwościami. Więc to jego obrońcy muszą czekać posrani, czy czasem nie wyjdzie na jaw coś nowego. :)
Ja niczego nie muszę niczego udowadniać.
Dla mnie zachowanie Wałęsy w latach 90-tych (i jego obecne kłamstawa) poddają w wątpliwość ogromną część jego zasług. O ile takie zasługi były, bo skąd ja mam wiedzieć, że nie robił tego, czego żądali od niego esbecy? Mam to brać na wiarę? Wierzyć człowiekowi, który kłamie nawet jak mu pokazują dowody?
W ostatnich dniach nawet w Wyborczej piszą wprost, że już dawno było jasne, że współpracował - a Wałęsa dalej kłamie, że nie współpracował. :)
@lechwalesa: Kapitan Graczyk nie żyje, a Pan wcześniej twierdził, ze osoba nad która się Pan zlitował żyje. To jak w końcu jest?
@komitet_figli: Ok Lech,nie Jarek tylko czy nie można z tego wywnioskować" również Prezydent" leżący w tym momencie na Wawelu (co dla mnie osobiście jest .... nie będę się wyrażał...wiem,że zaraz dostanę op.....dol za to ) zauważ jedną rzecz: Wałęsa będąc prezydentem mógł bez problematycznie usunąć swoje teczki... nasz kraj i ludzie żyją wyłącznie aferami,teczkami,itp... Wałęsa pewnie popełniał błędy,jak każdy,Jesteś idealnym człowiekiem? nigdy nie zrobiłeś czegoś,czego teraz żałujesz? .... Ja nie bronię Wałęsy,staram się tylko być obiektywny. Też nie jestem zwolennikiem PO.PSL itp ,a jeśli chodzi o PIS ,jestem załamany... to co wyprawiają jest wręcz nieopisywalne... już dostałem z banku zmianę regulaminu prowadzenia konta,oczywiście podwyższenie opłat.Dziękuję obecnemu rządowi za opodatkowanie banków,będę płacił za wszystko 2x tyle co do tej pory. Brawo
@lechwalesa: Ale żeś znalazł formę kontaktu z mediami. Jak chcesz rozmawiać to idź do IPNu przekonywać. Bo tu większość Cię już spisała na straty.
@lechwalesa: Nigdy nie widziałam takiej obsesji pieniądzem. Takiego ega, co to chce "globalizację" rozwiązać (!!!). Proszę nie naduzywac już słowa "koncepcja", i tak Pan nie zna znaczenia.
@Iwtom: Przecież Wałęsa będąc prezydentem wypożyczył teczki i je spalił. Natomiast to, że one były jedynie duplikatami, a oryginały miał w swojej szafie Kiszczak to inna bajka.
Tak, tylko, że ten błąd Wałęsy byłby odbierany inaczej, gdyby sam się do tego przyznał. Nikt wtedy nie miałby o to pretensji, bo czasy były jakie były. A on nawet teraz idzie w zaparte i wymyśla coraz to śmieszniejsze bajeczki. A w świetle tego, co zostało "odkryte" na dniach nie wiemy, jaki wpływ na dzisiejszą Polskę te błędy miały.
Poza tym na podstawie tego faktu trudno powiedziec co nim kierowalo rownie dobrze mogl sie wstydzic i chciec uktyc to co robil w 1971.
@maniac777: No tak, biedny Wałęsa się wstydził i po prostu wziął sobie teczki na swój temat. Jakie to banalnie proste.
Teraz zadaj sobie pytanie, gdyby takie coś wyszło odnośnie np. prezydentury Kaczyńskiego, to dzisiaj mielibyśmy prawdziwe tsunami polityczne.
No ale jeśli chodzi o Wałęsę, to miał prawo bo mógł się wstydzić, więc nie ma tematu.
.Musieli wykazywać że współpracuję i pisali za mnie donosy .by brać na moje konto pieniądze .
.Panie Boże dzięki CI AMEN . lw
@lechwalesa: to dlatego .Nowoczesna ?
@lechwalesa: ,,Podpisałem dwa podobne , główne dokumenty , przy dwóch świadkach , to umożliwiło Sbeką pobieranie pieniędzy dla siebie nie dla mnie" czyli Leszke pokwitowywał pensje SBkom #fucklogic
@lechwalesa: Lechu vel Bolku, Ty byś nie rozwiązał nawet równania z jedną zmienną, więc przestań się ośmieszać
@komitet_figli: Dlaczego wciąż zajmujemy się tylko błędami prominentów ? Dlaczego nikt nie potrafi wybaczyć błędów innemu człowiekowi... być może donosił,może nie,nie wiem, ja doceniam to że miał wpływ i to duży, na zmianę ustroju w Polsce i pośrednio w całej Europie. Równolegle można by postawić przed sądem mojego ojca (75-cio latka) bo pędził bimber za komuny... wiem banalne porównanie,lecz powinno dać do myślenia.Będziemy teraz oskarżać wszystkich uczestników okrągłego stołu (oczywiście tylko tych niewygodnych dla rządu panującego w danym momencie).Wiesz...jeśli mogę tak bezpośrednio per "Ty" teraz na pewno zasłużę sobie na pogardę większości : gdyby Jaruzelski nie wprowadził stanu wojennego w Polsce ,dziś nasze dzieci mówiły by po rosyjsku,na granicy ZSSR z Polską wówczas stało 30 dywizji Ruskich,czekali tylko na 1 rozkaz,żeby zająć Polskę,a dziś tylko potępiamy Jaruzela... a może by tak usiąść i chwilę pomyśleć... Nie jestem komuchem,nie przepadam za WSZYSTKIMI partiami nam rządzącym. Staram się tylko obiektywnie oceniać ludzi... bez uprzedzeń.
@lechwalesa: a nie pitol już bolek
nonstop zmieniasz wersje mącisz
nawet kłamać nie potrafisz...
dobry kłamca od początku przyjmuje jedną wersję której trzyma się cały czas
@Iwtom: To mikroblog, tutaj piszemy per "ty". :)
Zauważ jednak, że skoro Wałęsa był TW, to cały jego mit oraz mit założycielski II RP był zbudowany na kłamstwie. I ja osobiście nie uważam, że należy na to przymykać oko tylko ze względu na to, że Wałęsa był Wałęsą. Powtarzam: gdyby przyznał się od razu NIKT nie miałby do niego pretensji. Nadał byłby bohaterem, a może miałby jeszcze większy szacunek u ludzi ze względu na to, że potrafi przyznać się do błędów. On jednak szedł całe życie w zaparte, nawet teraz gdy sprawa jest prawie wyjaśniona on to robi. Przy tym wszystkim jest straszliwym megalomanem, który niejednokrotnie pisał tutaj, że SAM obalił komunę.
Co do ratowania Polski przed Ruskimi stanem wojennym, to po dziś dzień nie ma żadnych dokumentów na to, że chcieli oni wjechać. ZSRR było już wtedy w tak agonalnym stanie, że nie mogli nawet zajmować się Polską. A to, że Jaruzelski do końca życia bronił decyzji dotyczącej stanu wojennego jest adekwatne do tego, że Wałęsa przez tyle lat bronił się przed wszelkimi doniesieniami na temat bycia TW.
Ja osobiście okrągły stół uważam za zdradę. Przede wszystkim zdradę tych maluczkich, którzy faktycznie walczyli z komuną jak np. Solidarność Walcząca, która wydawała podziemne gazetki itp. Jednak zdradą wobec narodu było to, że komuna spadła na 4 łapy. Zmienił się ustrój, nie zmienili się ludzie.
Ubecy wymyślili sobie ,że obalą swój ukochany ustrój? Nagle polak najbardziej rozpoznawalny na świecie(zaraz po Papieżu Św.Janie Pawle II) staje się dla nas pariasem,ubekiem,kłamcą itp
@Iwtom:
Jeżeli grafolog potwierdzi, te akta i dokumenty, tak Lech Wałęsa był ubekiem, kłamcą, oszustem i mitomanem.
Trzeba nazywać rzeczy po imieniu, jak ktoś ukradł to jest to złodziej.
Połącz sobie tą całą historię po II wojnie światowej w całość, od razu rządzili nami ruscy, potem współpracowali z nimi kolejne rządy...po 89 niby demokratyczna Polska, ale Ci poprzedni rządzący nie poszli do więzienia.
Przypomnę jeszcze, że w latach 90 nastąpiła prywatyzacja firm państwowych korupcja,łapówki i te sprawy...
@lechwalesa: Przykro mi, ale :
1. Współpracował Pan z SB
2. Donosił Pan na każdego, kogo władza wskazała
3. Brał Pan za to pieniądze
4. Władza nie musiała Cie łamać, ty już byłeś złamany.
@Sq-bi: wybierz kilku kumpli z pracy i powiedz w kadrach, że nielegalnie ładują telefon przez USB :)
@komitet_figli: Częściowo zgadzam się z Tobą,jeśli Wałęsa był TW owszem powinien przyznać się,tego nie neguję,lecz dlaczego przytoczyłem przykład Kuklińskiego, a to dlatego że obaj panowie walczyli w sposób na jaki było ich stać.Kukliński był wysokim rangą oficerem wojskowym w PRL,komuna Go wykształciła,przyjęła do wojska(a jak wiemy zweryfikowali Go i Jego rodzinę). Czy na tej podstawie mamy skreślić TAKIEGO człowieka? Kształcony za komuny,w wojsku na wysokim stanowisku? Szybko mógłbym stwierdzić jeśli wyszkoliła Go komuna,dodatkowo oficer wysoki rangą=KOMUCH..BANAŁ.Zapewne jako oficer był zmuszony do wykonywania rozkazów z Moskwy,mamy Go teraz osądzić za to co MUSIAŁ robić?Zapewne musiał robić rzeczy z których nie był dumny...ale musiał...ja wierzę ,że robił to dla większego dobra.Kukliński Był,Jest i Będzie naszym bohaterem narodowym. Jeśli chodzi o Wałęsę porównanie jest dla mnie analogiczne,a to z tego względu,będąc zwykłym "robolem,że tak się wyrażę" zrobił co mógł,a zrobił coś co docenia i pamięta cały świat(powtarzam jeszcze raz z gronem ludzi również b.ważnych a może i ważniejszych lecz wciąż niedocenionych ) sam tego nie dokonał,to oczywiste.Co do stanu wojennego są dokumenty w IPN i niestety tylko częściowo ujawnione w Moskwie.Stan wojenny wprowadzony został w 81 roku a wówczas ZSSR jeszcze była w b.dobrym stanie (oczywiście mam na myśli stan militarny).Temat jak piszesz tych "maluczkich" w pełni popieram,lecz takie jest życie,najczęściej najwięksi bohaterowie pozostają bezimienni: powstanie w getcie warszawskim,samo powstanie warszawski,powstania w innych miastach,zresztą cała II wojna światowa.Podsumowując,ja nie bronię L.Wałęsy,staram się tylko obiektywnie i tak po ludzku zrozumieć CZŁOWIEKA,nie ważne czy to Wałęsa,Jaruzelski,Kowalski lub Nowak
@lechwalesa: W tej chwili narracja pana obrońców,że podpisy są podrobione nie ma sensu.Przyznaje pan,że są autentyczne.To zamyka temat.
@Baniusia: bawią Cię błędy ortograficzne innych ludzi? To co odpowiesz na cyt. "Sbeke" lub "wtf" skrótowiec raczej nie polski... Spójrzmy najpierw na siebie ,a potem oceniajmy....
1] nie współpracowałem z SB
2] nie donosiłem nigdy na nikogo
3] nie brałem żadnych pieniędzy
4] nie dałem się złamać
@lechwalesa: ">5] sam obaliłem komune, tymi rencyma"
Tak boluś, wiemy.
@lechwalesa: Panie Lechu przyjmijmy że to co mówisz jest prawdą to dlaczego inni uważają co innego ? Bo według mnie pan musi zrobić nową partię ( ͡º ͜ʖ͡º)
@lechwalesa: to jest Bolek, który pojawia się raz na 1 000 000 wpisów na mikroblogu. Teczki na Bolka znikną jeśli napiszesz: "Panie Boże dzięki CI AMEN"
@BunkMoreland: przepraszam ,ale jakie to ma znaczeni od kiedy jestem na forum?Jestem normalnym facetem i chciałem się wypowiedzieć na ten temat. Mam być uczestnikiem tego forum przez rok lub więcej aby wyrazić swoje zdanie?
@Benq20: jak ma powiedziec prawdę ? Musiałby powiedziec to co ty chcesz żebyś to nazwał prawda. Skoro mowi to co uważa a ty mowisz ze to nie prawda. Nie widzisz pewnego paradoksu ? Szacunku dla drugiego człowieka. I nie wyznaczaj ludziom prawd
@lechwalesa: jeszcze nie zostało potwierdzone że dokumenty są prawdziwe a już wieszacie psy ( ͡° ʖ̯ ͡°) Zaczekajcie na ekspertyzę, to jest dziwne że te dokumenty (i TYLKO te dokumenty, przecież w domu Kiszczaka musi znajdować się wiele innych teczek) wyszły na jaw kiedy Wałęsa sprzeciwiał się rządom PiSu.
@lechwalesa: To było o tym od razu powiedzieć. Teraz Bolku, co najwyżej możesz się przyznać do wszystkiego. I grać, że byłeś nawróconym agentem.
Ja widzę w tej sprawie jedno - PiS i dawni pezetpeerowcy to jedna mafia. Współpracują ze sobą. PiS kultywuje dziedzictwo SB. Komusze papiery wypływają w idealnym dla PiS momencie. A instytucja 'naukowa' rzuca je na żer tłuszczy bez weryfikacji. Tu nie ma przypadków. Ja Panu wierzę
@brytry: lol, usuń konto, śmieszna zielonko.
@lechwalesa:
Ja dawno zdecydowanie zerwałem kontakty
A no dawno, będzie już ze 40 lat, nie Bolek? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
pokaż spoiler Dd
@lechwalesa: mam nadzieję, że Jan Paweł II o wszystkim wiedział, bo mu wywiad jezuicki doniósł.
A w brednie o pomocy biednemu SB-kowi to nawet dziecko w przedszkolu nie uwierzy.
Jak cię złapią za rękę, mów, że to nie twoja ręka. Nieźle was tam szkolili...
@lechwalesa: Kłamać trzeba umieć, a panu wydaje się, że każdy kolejny dzień to reset? Po samej reakcji widać, że miał pan dużo do ukrycia i część z tego wyszła. Beznadziejne kłamstwa są w tym wypadku po to, żeby nie wyszło coś gorszego od tych teczek i tego się obawiasz Bolek.
@lechwalesa: Przykazanie drugie: „Nie będziesz brał imienia Pana Boga twego nadaremno”. Miejże chociaż tyle przyzwoitości i nie powołuj się i nie przywołuj w swoich wypowiedziach Boga i Matki Boskiej, to żałosne i mocno nieodpowiednie
@lechwalesa: ta wersja wydarzeń jest chujowa, nie kupuje jej. proszę wymyślić następną, może będzie lepsza.
@lechwalesa: Panie Prezydencie skończ Pan wreszcię tą szopkę, mam już tego dość, codziennie inne tłumaczenia i wymyślanie dziwnych historii, jeśli zna Pan prawdę to niech ją Pan pokaże z twardymi dowodami, pozdrawiam
@Madotsuki: Wałęsa sprzeciwial się PIS od zawsze ale prawdopodobnie za młody jesteś by to wiedzieć. To co jest teraz to pikuś s porównaniu do poprzednich przepychanek.
Wałęsa tym jak kręci i się nieumiejętnie tłumaczy tylko uwiarygodnia w moich oczach te papiery.
@lechwalesa: Szechter chcąc Cię bronić już napisał, że Kaczyński niebawem pewnie powie, że współpracujesz do dziś z SB.
Tylko Szechter nie wie, że te jego mądrości, którymi karmił starsze pokolenie obecnie działają przeciw...
Jednym słowem próbuje z wyprzedzeniem ośmieszyć to co wie (a na pewno wie bo się znacie) a tym samym daje nam sygnał jaka była prawda.
@lechwalesa:czlowieku,czy ty bardziej nie masz wstydu,czy rozumu. Nazwales swoja zone glupia w rozmowie z bratem,ale i ona i brat sa od ciebie madrzejsi ,a napewno uczciwsi.
@lechwalesa: 1. Czy pamiętasz, jak w styczniu 1971r. przyznaleś, że na żądanie SB dokonywaleś indentyfikacji uczestników zajść grudniowych z fotografii i filmu?
2. Dlaczego oklamaleś wszystkich mówiąc o przeskoczeniu plotu, podczas gdy na strajk 14.08.1980r. zostaleś dowieziony motorówką z Dowództwa Marynarki Wojennej w Gdyni?
3. Jak godzileś swoją katolicką moralność z głośnymi przygodami, o które żona robila ci publicznie awantury w 1980r.?
4. 9 grudnia 1980r. przyznano „Solidarności” pierwszą nagrodę – 30 tys. USD. Co zrobileś z tymi pieniędzmi ?
5. Co zrobileś z 60 tys. USD nagrody szwedzkiej prasy, które mialeś przekazać na Panoramę Raclawicką, lecz nigdy nie przekazaleś?
6. Czy mieszkanie na ul. Polanki 52 kupileś, czy otrzymaleś w darze i od kogo?
7. W jakiej kwocie Bagsik i inni biznesmeni finansowali Twoją pierwszą kampanię wyborczą?
8. Czy uważasz za wlaściwe, że glowa Państwa lokuje pieniądze w bankach zagranicznych, wbrew polskiemu prawu?
9. Czy byleś w 1981 r. informowany przez Prezydium MKZ, że M.Wachowski jest kapitanem SB?
10. Czy Wachowski posiada Twoje zdjęcia ze wspólnych orgii i dlatego nie reagowaleś na jego poczynania?
11. Czy SB szantażowala Cię ujawnieniem wszczętych postepowań karnych o kradzieże przed Sądem dla nieletnich i Sądem Rejonowym, wymuszając płatną wspólpracę?
12. Za jakie zaslugi w obozie w Arłamowie przyznano Ci prawo polowania z Kiszczakiem i 5-tygodniowy pobyt z calą rodziną, gdy innym odmawiano zwykłych widzeń?
13. Czy pamiętasz swoją wypowiedź na Kongresie USA „lokujcie swe kapitaly w Polsce, bo na nędzy i głupocie można najlepiej zarobić”. Czy nadal tak sądzisz?
14. Z jakiej obietnicy wyborczej wywiązałeś się?
15. Czy teraz potrafisz odpowiedzieć na pytanie A. Gwiazdy z I Zjazdu Solidarności – jak wygląda dogadanie się Polaka z Polakiem, gdy jeden jest zdrajcą?
16. Kiedy spełnisz publiczne obietnice rozliczenia się z majątku i wskażesz jego prawdziwe źródla, bo „twoje” ksiązki przyniosły straty? Podobnie z obietnicą wyjaśnienia stosunków z SB?
17. Czy nie dosyć już klamstw, krętactw, niekompetencji, pazerności, czy Ty naprawdę nie boisz się Boga, Lechu ?
Pytania na które Anna Walentynowicz nie dostała od ciebie odpowiedzi, może teraz jej udzielisz?
@lechwalesa:
Dalekim od politykowania i nie jestem entuzjastą gwiezdnych wojen ale mam szacunek do legend, więc:
Dawno, dawno temu w odległej galaktyce...
Na planetę Terra padła groza. Kanclerz na czele swej rzeszy droidów siał terror, śmierć i zniszczenie. Jego celem była dominacja
nad planetą i anihilacja części populacji. Kiedy armie Kanclerza wkroczyły na ziemie BaLan inwazję powstrzymał kontratak ze
strony imperatora z Czerwonej gwiazdy. Kanclerz został powstrzymany ale na ziemie Ba Lan na wiele lat padł cień Czerwonej
gwiazdy. Po wielu latach ciemiężenia ludu Ba Lan, gdzieś w mieście portowym znalazł się robotnik, który dostał jedyną na milion
szansę stania się rycerzem jedi i poprowadzenia rebelii.
Podczas swej drogi wiele razy był kuszony możliwością przejścia na ciemną stronę mocy. Kilka razy w niejasnych okolicznościach
podobno ciemna strona mocy zawładnęła jego jestestwem i popchnęła do czynów strasznych i okrywających hańbą. Nie ma klarownych
przekazów na ten temat jednak pewien absmak pozostał i rysę zostawił. Ostatecznie jednak dzielny wojownik odrzucił ciemną stronę
mocy, by stanąć na czele rewolucji. Bezkrwawo dokonał przewrotu, pozbawiając władzy poplecznika imperatora i pokonując jego armię
niebieskich klonów. W ten sposób rozpoczął się nowy rozdział w historii Ba Lan, rozpoczęła się nowa era...
@Sq-bi: mówiąc "Totolotek" Leszke i Danuśka mieli na myśli obstawianie meczów, kiedyś prowadził to tylko Totolotek.
@lechwalesa:
Masz miękkie serce musisz mieć twardą...
Pałę? ( ͡º ͜ʖ͡º)
Dzięki Lechu za poradę w sprawach miłosnych. Przyda się jak będę mieć dziewczynę.
Mi też w sądzie nie chcą wierzyć na słowo, a przecie mówię im że jestem nie winny, ale oni mi jakieś dowody pokazują?! A ja mówię im że one są podrobione, moje podpisy itp No ale oni nadal mi nie wierzą :). Co jest nie tak ??? :)
@lechwalesa: Trzymaj się Panie Prezydencie! Nawet jeżeli kiedykolwiek się potknąłeś to wiedz, że nadal ogrom ludzi jest z Tobą!
@styslaw: nieeeeeeeeee podobno te co w ogóle niczewo nie rabotajut to one się na pewno z żanymi debilami komuchami po masakrze setki robotników rozjechanych czołgami w Grudniu 1970.... i po skrytobójstwach po roku 1980 nieeeee to Ty byś Koleżko a'propos gdzieś Ty był wówczas jeśli łaska bo jam przesiedział prawie ze 8-wosem let... za różne młodzieńcze nie to co Bronisław Komorowski chciał zabić milicjanta... jam szarpał komuchów na wiele drobniejszych sposobów... wielokroć ostatnio Jan Paweł II w Katowicach jekiem siedział latał mi helikopterem nad głową a jak Karola Wojtyłę wybrały na papieża tom w Sztumie siedział za przypisane czyny właściwie ja niczego z zarzutów nie popełniłem... jakieś naprawdę młodzieńcze wygłupy z zabarwieniem kryminalnym aby nie przeginać choć w celi prawie cały czas ze mną byli jawni opozycjoniści... wobec Władzy
@styslaw: elekwentnyś tak odchrząkując to może byś pochwalił się czy binarnie już policzyłeś może być w kodzie elektroników BCD ile to by tak po twojemu było 1111 dodać np. 1001...
ja mam prawdziwe jaja mam drugą piękną żonę i mam dwoje ślicznych dorosłych już dzieci... z pierwszą żoną śliczną... ja poniżej średniego wykształcenia raczej dotychczas się z nikim nie zadawałem... bardzo przepraszam ale ja ze sprzątaczem naprawdę nie miałbym o czem pogadać... sprzątaczem jesteś Waść ?
@Twixx: Boże, czy ktoś Pana wynajął do tej pisaniny, bo tak to wygląda. Mój ojciec mawiał, że takich właśnie PZPR brała na krzykaczy, a SB na prowokatorów. Historia lubi się powtarzać.
Uspokójcie się młodzi, skoro w drodze do przedszkola w 1982 nie oglądaliście kałachów na plecach, skoro nie staliście z mamą 5 h w kolejce po kilo cukru, które potem musiała oddać sąsiadce za 2 papiery toaletowe. Możecie takim jak Lech, nawet Lech złamany przez SB, BUTY WYCIERAĆ. Cieszcie się, że dzięki takim ludziom macie normalne życie.
@gizela-abuk: Jakie normalne zycie maja Polacy?
Czy praca na umowe zlecenie lub na umowe o prace za 2700 brutto to jest normalne zycie w czasie gdy kilka procent rozkradlo co sie tylko dalo to jest normalne zycie?
Niech pani jedzie i opowie to pracownikom pozamykanych zakladow pracy ze macie normalne zycie.
Czy bycie belfrem na uj z doktoratem i dorabianie na umowach zlecenie gdzie sie tylko da kosztem pracy naukowej to normalne zycie? UJ i UW znajduja sie w rankingachg swiatowych na pozycji dalszych niz 300. To ma byc to lepsze zycie. Wypuszczanie absolwentow zupelnie nie przygotowanych do zawodu i zycia?
To wina wlasnie takich cwaniakow jak Bolec. Bo to przez niego i jego kolesi nie ma pieniedzy na fiansowanie prac badawczych bo rozkradli co sie dalo.
Wszyscy jesteśmy ofiarami tego , że nie udało się przeprowadzić tego jak trzeba. Wszyscy to wiedzą. Zdegustowanie "TW Bolek" w latach 1970-76 i szkalowanie/przekreślanie całości przyniesie tylko straszne skutki. Putin nas połknie jak indor gałkę, jeśli Polacy się podzielą w takim tempie jak teraz. Ostrzegam świadoma niektórych rzeczy.
Poza tym proszę nie mieszac różnych wątków:
1. w PRL UJ i UW były poza 1000 pozycją, aż dziw że trzymają się około 250-300 przy tak nędznym finansowaniu!
2. dorabianie na umowach-zlecenie nie ma znaczenia, wybór indywidualny, na dobre uczelnie powinno się iść pracować tylko gdy się posiada majątek, lub ma ogromne samozaparcie - wiem coś o tym (smutne, ale prawdziwe w naszym kraju).
3. młodzież w większości nadaje się do porządnej zawodówki (jak kiedyś), bo to zawodówki i szkoły praktyczne przygotowują do zawodu, a nie na uczelnie. Do życia przygotowują rodzice, rodzina i grupa przyjaciół.
4. za wypuszczanie absolwentów w nadmiernej ilości odpowiada rząd, bo to on narzuca ilość studentów (wbrew woli uczelni)
To wszystko co mamy teraz to wina wszystkich dotychczasowych rządów, premierów, ministrów i zwłaszcza posłów. Trzeba wiedzy, chłodnej głowy i pomysłu do organizowania Polski, a nie powrzaskiwania, dzielenia, hejtu, obarczania się wzajemnie. Putin nas połknie, jesli będzie tak dalej. Teraz jest o wiele bardziej niebezpiecznie niz w roku 1980.
To musi być fake (ʘ‿ʘ)
#muricafuckyeah #usa #edukacja
Madki polskie największymi cierpiętnicami świata, bo musza zajmować sie WŁASNYMI DZIECMI XD #bekazpodludzi #madki #gownowpis
Aby Bolzga była Bolzga. Czego nie rozumiesz lewaku!? (✌ ゚ ∀ ゚)☞
Ps. Oni przynajmniej się dzielą.
#bekazpisu #gospodarka #ekonomia #inwestycje #polska #polityka